معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های علوم سیاسی

چرا باید کتاب‌های علوم سیاسی بخوانیم؟

ممکن است شما هم بخواهید پیش از هر چیز پاسخ دقیقی برای سؤال پرتکرار «علوم سیاسی چیست؟» دریافت کنید. حوزه‌ی علوم سیاسی که با عناوین دیگری همچون علم سیاست یا سیاست‌شناسی نیز از آن یاد می‌شود، یکی از شاخه‌های علوم اجتماعی محسوب می‌شود که به‌شکل علمی، تخصصی و تحلیلی، به واکاوی سیستم‌های حکومتی، فعالیت‌های سیاسی، اندیشه‌های سیاسی، رفتار سیاسی، قوانین اساسی و دیگر قوانین مرتبط با حوزه‌ی سیاست می‌پردازد.

این علم تخصیص و انتقال قدرت و سیستم‌های حکمرانی شامل دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی، رفتار سیاسی و سیاست‌های عمومی را از نظر می‌گذراند و میزان موفقیت یک حاکمیت و هر تصمیم سیاسی خاصی را با بررسی عوامل متعددی مثل ثبات، عدالت، ثروت مادی، صلح و سلامت عمومی می‌سنجد. به این ترتیب علوم سیاسی قادر است در مورد مسائل مختلف سیاسی و حکومتی، تحلیل و پیش‌بینی کند. به‌همین سبب پژوهشگران و متخصصان علوم سیاسی به‌طور مداوم فرایندها، سیستم‌ها و پویایی‌هایی سیاسی کشورها و مناطق مختلف جهان را بررسی می‌کنند تا از این طریق، در جهت افزایش آگاهی عمومی و تأثیرگذاری بر دولت‌ها حرکت کنند.

علوم سیاسی مدرن را به سه دسته‌ی «سیاست تطبیقی»، «روابط بین‌الملل» و «نظریه‌ی سیاسی» تقسیم‌بندی می‌کنند که هر کدام از آن‌ها، اهداف خاصی را دنبال می‌کنند:

  • سیاست تطبیقی حوزه‌ای وسیع با رویکردها و اهداف گوناگون است که در آن، پژوهش‌ها و نظریات محققان مختلف را با یکدیگر مقایسه می‌کنند تا این موضوع را بسنجند که کدام نوع به بهترین وجه، ارزش‌های مهمی مثل نظم، برابری، آزادی، امنیت اقتصادی و رفاه را برای شهروندان ایجاد می‌کند. برخی نیز هدف اصلی سیاست تطبیقی را ارائه‌ی درکی از چگونگی و چرایی ایجاد انواع مختلف نهادهای ساسی در جوامع می‌دانند. برخی دیگر نیز این حوزه را راهی برای کشف قوانین و نظریه‌های کلی می‌دانند که رفتارهای سیاسی انسان و تنوع آن را توضیح می‌دهد.
  • روابط بین‌الملل یکی از زیر شاخه‌های اصلی علوم سیاسی محسوب می‌شود و به تعاملِ میان دولت‌های مستقل ارتباط دارد. درواقع مطالعه‌ی علمی این تعاملات و همین‌طور مطالعات بین‌المللی، سیاست‌های بین‌المللی و امور بین‌الملل، به این حوزه اختصاص دارد و این مطالعات، فعالیت‌های میان دولت‌ها، مانند جنگ، دیپلماسی، تجارت و سیاست خارجی را دربرمی‌گیرد.
  • نظریه‌ی سیاسی یا فلسفه‌ی سیاسی، مطالعه‌ی فلسفی مفهوم حکومت است که به پرسش‌هایی درباره‌ی ماهیت، گستره و مشروعیت کارگزاران سیاسی و نهادهای عمومی و روابط میان آن‌ها می‌پردازد. مسائلی همچون سیاست، عدالت، آزادی، مالکیت، حقوق، قانون و اجرای قوانین توسط قدرت، دولت، انقلاب و... از موضوعات اصلی این حوزه به‌شمار می‌آیند. نظریه‌پردازان سیاسی این حوزه، با تمرکز بر سرشت انسان و اهداف اخلاقی گروه‌های سیاسی، به بررسی نوشته‌های سیاسی به‌جامانده از یونان باستان تابه‌امروز و همچنین آثار فیلسوفان اخلاق می‌پردازند. فلسفه‌ی سیاسی در کنار تفکر عمیق سیاسی، می‌تواند کنش‌های سیاسی مسئولانه و خلاقانه‌ای را رقم بزند.

تاریخچه‌ی مختصر علوم سیاسی

بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد اولین نگرش‌های سیاسی در فرهنگ‌های باستانی و آثار متفکرانی مانند کنفوسیوس در چین و چاناکیا در هند، نمود پیدا کرده‌اند. در یونان باستان نیز ارسطو علوم سیاسی را «علم مطالعه‌ی حکومت» تعریف کرده بود. برخی افلاطون را بنیان‌گذار واقعی علم سیاست می‌دانند. نوشته‌های ابن‌خلدون در قرن چهاردهم میلادی در شمال آفریقا نیز تأثیر بسیاری بر مطالعه‌ی سیاست در جهان عرب داشته‌اند.

با تمام این‌ها، علوم سیاسی معاصر به‌عنوان یک علم اجتماعی، در نیمه‌ی دوم قرن نوزدهم شکل گرفت و به‌مرور خود را از فلسفه‌ی سیاسی و تاریخ جدا کرد. زیرا تا قبل از آن، اصطلاح علم سیاسی هیچ‌گاه از فلسفه‌ی سیاسی متمایز نبود. فلسفه‌ی سیاسی نیز با توجه به اندیشه‌های یونانی و دوره‌ی روشنگری تعریف می‌شد. در اواخر قرن نوزدهم با ایجاد دپارتمان‌ها و کرسی‌های دانشگاهی، علوم سیاسی به‌عنوان یک رشته‌ی دانشگاهی مستقل قد علم کرد. در سال 1886 مونرو اسمیت، حقوق‌دان و مورخ آمریکایی، در اولین شماره‌ی فصل‌نامه‌ی علوم سیاسی، علم سیاست را این‌طور تعریف کرد: «علم دولت که شامل سازمان‌دهی و کارکردهای دولت و روابط دولت‌ها با یکدیگر است.»

در سال 1903 انجمن علوم سیاسی آمریکا، به‌منظور تمایز مطالعه‌ی سیاست از اقتصاد و سایر پدیده‌های اجتماعی، تأسیس شد. یونسکو در اواخر دهه‌ی 1940 با هدف ترویج علوم سیاسی، انجمن بین‌المللی علوم سیاسی را تأسیس کرد. پس از آن انجمن‌های ملی علوم سیاسی در کشورهای فرانسه، بریتانیا و آلمان غربی نیز به‌راه افتادند. به‌مرور توجه به این علم در دانشگاه‌های مختلف جهان افزایش پیدا کرد؛ به‌طوری‌که امروزه نه‌تنها در محیط آکادمیک، بلکه در سایر بسترها و به اشکالی متنوع، روند شکل‌گیری تشکل‌های سیاسی مستقل رو به افزایش است و یکی از نشانه‌های دموکراسی محسوب می‌شود. روندی که اهمیت توجه به مطالعه‌ی کتاب‌های علوم سیاسی را نیز دوچندان کرده است.

اهمیت مطالعه‌ی کتاب‌های علوم سیاسی

در دنیای امروز دانش سیاست تنها برای سیاستمداران نیست، بلکه تمام افراد جامعه برای درک شرایط و همچنین کسب توانمندی در جهت بهبود اوضاع زندگی در حوزه‌ی فردی و اجتماعی، نیاز دارند دانش و سواد سیاسی خود را ارتقا دهند. عجیب نیست که آگاهی سیاسی، یکی از معیارهای مهم وجود دموکراسی در جوامع محسوب می‌شود. زیرا سواد سیاسی به شما کمک می‌کند حقوق خود را بشناسید و از تأثیرات اساسی‌ای که می‌توانید در روند سیاسی کشورتان بگذارید آگاه شوید. چراکه هر فرد می‌تواند با مشارکت آگاهانه‌ی سیاسی و استفاده از روش‌های مختلف، نه‌تنها بر جامعه‌ی خود که بر دنیا اثر بگذارد.

مطالعه‌ی کتاب‌های سیاسی کمک می‌کند با انواع ایدئولوژی‌ها و احزاب سیاسی مختلف آشنا شوید و مکاتب سیاسی متنوعی مثل کمونیسم، مارکسیسم، سوسیالیسم، آنارشیسم، لیبرالیسم، فاشیسم و... را بشناسید؛ با نظریه‌های سیاسی مختلف آشنا شوید و از دل این دانش، به باور و دیدگاه سیاسی مستقل خود دست پیدا کنید. به این ترتیب می‌توانید به وضع دنیای امروز نگاه دقیق‌تری داشته باشید و ایده‌های سیاسی‌تان را دقیق و مختصر بیان کنید. در نهایت نیز تمامی این مسائل به شما قدرت می‌دهد تا نقش سیاسی خود را جدی‌تر ببینید.

کسب دانش درباره‌ی مفاهیمی مثل دموکراسی، حقوق مدنی، حقوق شهروندی، ایدئولوژی، حزب، سیاست حزبی، قانون اساسی، پارلمان و... به شما کمک می‌کند تا رویدادهای جهانی را بهتر درک کنید، واکنش سیاست‌مداران را بسنجید و تحلیل کنید و با استفاده از آموخته‌هایتان، واکنش بهتری از خود نشان دهید. تأثیرات مهمی که می‌توانند اندیشه، دیدگاه و به تبع آن، زندگی‌تان را متحول سازند.

دسته‌بندی کتاب‌های علوم سیاسی در کتابراه

کتاب‌های حوزه‌ی سیاست، موضوعات متنوع و شاخه‌ی مختلفی را دربرمی‌گیرند. برای مثال اگر بخواهید درباره‌ی سیاست خارجی و یا از روابط بین‌الملل بیشتر بدانید، می‌توانید از کتاب‌هایی مثل «آینده قدرت» اثر جوزف نای و «نبرد سایه‌ها» به قلم هنری کیسینجر، هیلاری کلینتون و زلمای خلیل زاد، بهره ببرید. تاریخ سیاسی نیز یکی از موضوعات جذاب در دنیای علوم سیاسی است و کتاب‌هایی مانند «از زرتشت تا خمینی» نوشته‌ی منوچهر دراج و «راه باریک آزادی» تألیف دارون عجم اوغلو و جیمز ای. رابینسون، به احتمال زیاد برای علاقه‌مندان آن جذاب خواهند بود. عناوین مختلفی مانند «فسادستیزی» اثر رابرت آی. روتبرگ نیز به حوزه‌ی جامعه‌شناسی سیاسی می‌پردازند و یا کتاب‌هایی مثل «مبانی نظری احزاب سیاسی» به قلم عباس شادلو، به شناخت حزب‌های مختلف کمک می‌کنند.

البته که این‌ عناوین، تنها نمونه‌هایی اندک از کتب متنوع عرصه‌ی دانش سیاسی هستند. بنابراین با توجه به این گستردگی، کتابراه با دسته‌بندی کتاب‌های این حوزه در بخش‌های «سیاست خارجی»، «مقالات سیاسی»، «تاریخ سیاسی»، «سیاست آمریکا»، «سیاست داخلی»، «جنگ نرم»، «جامعه‌شناسی سیاسی»، «امنیت ملی»، «احزاب سیاسی»، «دموکراسی»، «امام خمینی»، «بیداری اسلامی»، «مارکسیسم»، «دیپلماسی» و «داعش» و ارائه‌ی آن‌ها به‌صورت کتاب الکترونیک، صوتی و PDF، در تلاش است تا دسترسی علاقه‌مندان را به کتب این حوزه ساده‌تر کند. ذکر این نکته اهمیت دارد که اغلب این آثار، از سوی ناشران معتبری مانند امید سخن، مازیار، ققنوس، شوند و... به عرصه‌ی انتشار رسیده‌اند و از لحاظ کیفیت محتوا، ترجمه و ویراستگی، از کیفیت بالایی برخوردارند.

خواندن کتاب‌های علوم سیاسی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

در صورتی که شرایط سیاسی جامعه‌، اوضاع سیاسی جهان و تأثیرات آن بر کشور خودمان، برایتان اهمیت دارد و می‌خواهید درباره‌ی اخبار سیاسی روز، به شکلی آگاهانه و هوشمندانه به قضاوت بپردازید، بنابراین می‌توانید با خرید و دانلود بهترین کتاب‌های علوم سیاسی، گام مهمی برای حرکت در این مسیر بردارید.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های علوم سیاسی در کتابراه

با توجه به اهمیت رشد سواد سیاسی در جامعه، بخش بزرگی از سایت و اپلیکیشن کتابراه به کتاب‌های حوزه‌ی سیاست و دانش سیاسی اختصاص پیدا کرده است. ازاین‌رو مخاطبان این حوزه می‌توانند به‌سادگی برای خرید و دانلود این کتاب‌ها که در قالب نسخه‌های الکترونیک، صوتی و PDF عرضه شده‌اند، اقدام کنند. گفتنی‌ست که برخی از عناوین این حوزه با جلب توجه شمار فراوانی از کاربران کتابراه، به آمار فروش و دانلود بالایی دست یافته‌اند که در لیست زیر به برخی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • کتاب شهریار، اثر نیکولو ماکیاولی
  • کتاب وصیت نامه سیاسی - الهی حضرت امام خمینی، به قلم سید روح الله موسوی خمینی
  • کتاب خاطرات مستر همفر، به قلم همفر
  • کتاب سواد سیاسی، به قلم حمیدرضا بهاری
  • کتاب آموزش سیاسی (جلد 1 و 2)، نوشته‌ی جواد قربانی و بهزاد رون
  • کتاب دالان باریک، اثر دارون عجم اوغلو و جیمز ای. رابینسون

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان علوم سیاسی در کتابراه

درصورتی‌که هزینه‌های خرید کتاب‌های علوم سیاسی، مانع دسترسی شما به محتوای ارزشمند این آثار شده، خوب است بدانید که با سر زدن به سایت یا اپلیکیشن کتابراه می‌توانید به‌صورت کاملاً رایگان، به عناوین مختلفی در این حوزه که به‌شکل کتاب صوتی، الکترونیک و PDF ارائه شده‌اند، دسترسی پیدا کنید و با دانلود رایگان این آثار، با لذت بیشتری به مطالعه بپردازید. در فهرست زیر تعدادی از این عناوین رایگان را برشمرده‌ایم:

  • کتاب واکاوی رکود تورمی در اقتصاد با رویکرد نهادگرایی، اثر مرتضی ابراهیمی
  • کتاب جهان تا سال 2040: مؤلفه‌های شکل دهنده، چالش‌ها و سناریوهای محتمل، به قلم شرمن کنت
  • کتاب در ینگه دنیا اتفاق افتاد: بلایی که آمد و هنوز هست - جلد دوم، نوشته‌ی بهمن شهزادی
  • کتاب لیبرتی شاهد خاموش، تألیف جیمز بمفورد
  • کتاب تاریخ سیاسی ایران باستان، به قلم محمود رضاقلی
  • کتاب فرهنگ فلسفی و فلسفه سیاسی، اثر قیصر خسروان