معرفی و دانلود کتاب نسبی انگاری اخلاقی
برای دانلود قانونی کتاب نسبی انگاری اخلاقی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب نسبی انگاری اخلاقی
کتاب نسبی انگاری اخلاقی اثری از کریس گوانز است. این کتاب که در مجموعهی دانشنامهی فلسفهی استنفورد منتشر شده، کوشش دارد بهعنوان یک مداخله و واسطهی آموزشی و علمی، به مخاطبان برای فهم مفاهیم و مکتبهای تاریخ اندیشه یاری رساند. همچنین این اثر در باب نسبیگرایی اخلاقی منتشر شده و بر آن است تا تناقضها، جدلها، انتقادات و کلیات مربوط به آن را برای مخاطبان تبیین و تعریف کند. این کتاب به متفکران این حوزه میپردازد و آرایشان را شرح میدهد.
دربارهی کتاب نسبی انگاری اخلاقی
بسیاری از افراد هستند که میخواهند درمورد یک مکتب فلسفی یا سیاسی بخوانند، اما نمیدانند از کجا باید شروع کنند. بسیاری از افراد، به اشتباه، پلتفرمهای غیر قابل اعتمادی چون یوتیوب یا سایتهای اینترنتی را برای شروع مطالعه انتخاب میکنند. با وجود آنکه شاید بخشی از مطالب ارائه شده در این منابع سندیت داشته باشد و اطلاعات جالبی به مخاطبان انتقال دهند، اما در نهایت از اعتبار یا جامعیت مناسبی برخوردار نیستند. با همت و تلاشی که مترجمان ایرانی داشتهاند، در حال حاضر بخشهایی از دانشنامهی فلسفهی استنفورد به فارسی برگردان شده و مخاطبان فارسیزبان این فرصت را یافتهاند تا بهصورت علمی، دقیق و اصولی با مکتبها و اندیشههای بزرگ و محوری در جهان آشنا شوند. کتاب نسبی انگاری اخلاقی (Moral Relativism) نوشتهی کریس گوانز (Chris Gowans) بر آن است تا مخاطبان را به طور کامل با این حوزهی مطالعاتی و تئوریک آشنا کند.
نسبی انگاری اخلاقی اساساً به آن گسترهای از گزارهها و برهانهای فلسفی اطلاق میشود که به بررسی سیستمها و رویکردهای قضاوت در فرهنگها و نقطهدیدهای مختلف میپردازد. در نسبی انگاری اخلاقی این مسئله طرح میشود که چون در قضاوت مسائل مختلف، از زوایای دید و باورهای متنوع بهره برده میشود، پس نمیتوان یک قطعیت کامل را متصور شد. کریس گوانز در کتاب نسبی انگاری اخلاق یادآور میشود که «زاویه دید» در بررسی یک قضاوت اخلاقی از اهمیت ویژهای برخوردار است و اساساً همین نکته شکافی در دستیابی به قطعیت شکل میدهد. در این کتاب، کریس گوانز کوشش میکند تا سرچشمهی این تفکرات فلسفی را بیابد.
در نسبی انگاری اخلاقی، اخلاق توصیفی به ما میگوید که مخالفت افراد در زمینهی قضاوت موردی ریشهای است و صرفاً در موارد جزئی دیده نمیشود. بهعنوان مثال، برآورد اخلاقی یک مسیحی با مسلمان بسیار متفاوت است یا حتی نژادهای مختلف با تاریخی که تجربه کردهاند، اخلاق را متفاوت از دیگری تعریف و تبیین میکنند. در مبحث مربوط به فرااخلاق، این باور وجود دارد که در قضاوت اخلاقی بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم نشانگانی وجود دارند که به محتوای مورد بحث معنای خاصی را انتقال میدهند و هنگامی که بستر بحث دگرگون شود، آنوقت قضاوت نیز از ریشه تغییر میکند.
هزاران سال است که بحث نسبی انگاری اخلاقی وجود دارد و فلاسفه به بحث در باب آن پرداختهاند. سرچشمهی این مباحث و جدلها به دوران یونان باستان و هند بازمیگردد. در مباحث مربوط به نسبی انگاری اخلاقی از مسائل و مدیومهای گوناگونی حرف زده میشود، اما باید گفت که هنر، دین و علم از موضوعات پرطرفدار در این حوزه هستند. بهطورکلی، از آنجایی که این حوزهی فلسفی از گسترهی وسیعی برخوردار است و ورود به آن بهسادگی صورت نمیپذیرد، کتاب نسبی انگاری اخلاقی نوشتهی کریس گوانز که بهعنوان بخشی از دانشنامهی استنفورد تألیف شده، یک دریچهی عالی برای ورود و کسب آگاهی است. این کتاب توسط مهدی اخوان ترجمه شده و انتشارات ققنوس آن را عرضه کرده است.
کتاب نسبی انگاری اخلاقی برای چه کسانی مناسب است؟
کسانی که به مطالعه در زمینهی فلسفه، بهخصوص فلسفهی اخلاق علاقه دارند، میتوانند از این کتاب استفاده کنند.
در بخشی از کتاب نسبی انگاری اخلاقی میخوانیم
به طور کلى اصطلاح «نسبىانگارى» به ایدههاى گوناگون بسیارى اشاره دارد. مثلاً، در مردمشناسى گاه، از جمله، بر این انگاره کمابیش غیرمناقشهانگیز دلالت دارد که مردمشناسان باید سعى داشته باشند در پژوهشهاى تجربىشان بىطرفانه و بدون پیشداورى عمل کنند. اما در فلسفه اخلاق «نسبىانگارى» معمولاً دال بر موضعى تجربى، فرااخلاقى یا هنجارى گرفته مىشود. موضع تجربى عموما چنین است:
نسبىانگارى اخلاقى توصیفى (DMR): به عنوان واقعیتى تجربى، اختلاف نظرهاى اخلاقى عمیق و گستردهاى در میان جوامع گوناگون وجود دارد، و این اختلاف نظرها بسیار چشمگیرتر از هرگونه اتفاق نظرى است که ممکن است میان آنها وجود داشته باشد.
غالبا معتقدند که این مطلب را مردمشناسى و سایر رشتههاى تجربى اثبات کردهاند. ولى اینگونه نیست که DMR مناقشهانگیز نباشد: هم اشکالاتى تجربى و هم اشکالاتى فلسفى علیه آن مطرح شده است. از این رو، DMR یکى از کانونهاى بحث است.
موضع فرااخلاقى معمولاً دغدغه صدق یا توجیه احکام اخلاقى را دارد و تعاریف تقریبا متفاوتى از آن به دست داده شده است. نسبىانگاران فرااخلاقى عموما فرض مىکنند که بسیارى از اختلاف نظرهاى اخلاقى اساسى را نمىتوان به نحو عقلانى حل و فصل کرد و بر این مبنا، استدلال مىکنند که احکام اخلاقى فاقد حجیت اخلاقى یا نیروى هنجارىاى هستند که عینىانگاران اخلاقى معمولاً معتقدند این احکام مىتوانند داراى آن باشند. از این رو، نسبىانگارى فرااخلاقى تا حدى رأیى سلبى است که مدعیات عینىانگاران اخلاقى را به چالش مىخواند. اما این دیدگاه غالبا متضمن رأیى ایجابى نیز هست، و آن اینکه احکام اخلاقى حجیت اخلاقى یا نیروى هنجارى دارند اما نه (آنچنانکه عینىانگاران معتقدند) به طور مطلق یا جهانشمول، بلکه به طور نسبى، یعنى در نسبت با گروهى از اشخاص همچون یک جامعه یا فرهنگ. این رأى نوعا ناظر به صدق یا توجیه (یا هردو) مطرح مىشود، و تعریفِ ذیل مرجع است:
نسبىانگارى اخلاقى در فرااخلاق (MMR): صدق یاکذب احکام اخلاقى یا توجیه آنها نه مطلق است نه جهانشمول، بلکه در نسبت با سنتها، معتقدات یا رویههاى گروهى از اشخاص، نسبى است.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
[درآمد]
1. زمینه تاریخى
2. صورتها و دلایل [نسبىانگارى]
3. نسبىانگارى اخلاقى توصیفى
4. آیا اختلاف نظرهاى اخلاقى به نحوى عقلانى قابل حل و فصلاند؟
5. نسبىانگارى اخلاقى در فرااخلاق
6. مواضع مرکب: آشتى میان نسبىانگاران و عینىانگاران؟
7. نسبىانگارى و مدارا
کتابنامه
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب نسبی انگاری اخلاقی |
نویسنده | کریس گوانز |
مترجم | مهدی اخوان |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۴ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 96 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-221-2 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه |