معرفی و دانلود کتاب مبانی استدلال
برای دانلود قانونی کتاب مبانی استدلال و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب مبانی استدلال
وقتی ادعایی را مطرح میکنیم و سعی در اثبات یا قبولاندن آن داریم، در اصل مشغول استدلال کردن هستیم. کتاب مبانی استدلال، این مفهوم را هدف قرار داده است و با تعریف آن تلاش میکند به مخاطب بفهماند که چه چیزی استدلال هست و چه چیزی نیست، چه خطاهایی ممکن است به استدلال راه بیابد و استدلال صحیح و بینقص، در گرو پیروی از چه قواعدی است. دیوید ا. کانوی و رانلد مانسون این اثر را که در کتابهای منطق دستهبندی میشود، به صورتی روان و ساده نگاشتهاند و هرکس با هر زمینهای و بدون نیاز به دانستن مقدمات، میتواند از آن بهرهمند شود.
دربارهی کتاب مبانی استدلال
استدلالها ابزارهایی هستند که برای اقناع عقلانی به کار میبریم. ما در زندگی روزمره همواره برای پایهگذاری باورهایمان، هدایت افعالمان، اثبات نظر خود یا متقاعد کردن دیگران از استدلال استفاده میکنیم. اما استدلالها همیشه درست نیستند و چهبسا که خطا به آنها راه پیدا میکنند. اگر نتوانیم ادعاهای مختلف را ارزیابی کنیم، هر چیزی را باور میکنیم و به روشهای دلبخواهی رفتار خواهیم کرد. در این راستا، دیوید ا. کانوی (David A. Conway) و رانلد مانسون (Ronald Munson) در کتاب مبانی استدلال (Elements of Reasoning) اصول و تمریناتی را مطرح میکنند تا با استفاده از آنها خوانندگان بتوانند مهارتهای استدلال و تفکر مؤثر خود را تقویت کنند.
هر استدلال اجزایی دارد و شامل مقدمات و نتیجهگیری میشود. از طرف دیگر، ارزش هر استدلال منوط به صدق و کذب مقدماتش و مقدار حمایتی است که مقدمات از نتیجه میکنند. اجزای گوناگون استدلال انواع گوناگون استدلال قیاسی و غیر قیاسی را میسازند و اصولی که بر اجزای استدلال حاکم هستند، صدق و کذب نتیجه و میزان معتبر بودن آن استدلال را تعیین میکنند. نویسندگان با شرح این اصول در کتاب مبانی استدلال و طرح تمرینهایی به ما کمک میکنند تا انواع استدلالها را بشناسیم و میزان اعتبار، صدق یا کذب آنها را تشخیص دهیم.
از کتاب مبانی استدلال میتوان در زمینههای مختلف بهره برد. میتوان این متن را بهعنوان منبعی مقدماتی در منطق استفاده کرد و تمرینات آن را برای ارتقای مهارتهای تحلیلی و تفکر انتقادی به کار برد. ضمناً منطق میتواند از ضروریات ورود به فلسفه باشد و این متن برای کسانی که میخواهند در حوزهی فلسفه و علوم مرتبط با آن مطالعه کنند یا به دنبال منبعی مکمل برای مطالعه در رشتههای گوناگون علوم اجتماعی هستند، کاربرد دارد.
فصلهای مختلف کتاب مبانی استدلال مستقل از یکدیگر نوشته شدهاند. این استقلال کمک میکند تا مخاطب بتواند از این متن به منزلهی کتابی مرجع برای شناخت موضوعات مختلف استفاده کند. بنابراین خواننده هم میتواند آن را به ترتیب از ابتدا تا انتها مطالعه کند و هم میتواند تنها به مبحث دلخواه خود مراجعه کند.
کتاب مبانی استدلال را انتشارات ققنوس با ترجمهی تورج قانونی منتشر کرده است.
کتاب مبانی استدلال برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای علاقهمندان به علم منطق و کسانی که دربارهی استدلال منطقی، روشها و خطاهای آن، مطالعه میکنند یا قصد دارند تفکر انتقادی و مهارتهای استدلال خود را تقویت کنند، مناسب است.
در بخشی از کتاب مبانی استدلال میخوانیم
ارزیابى استدلالهاى قیاسى نسبتاً سرراست است. آنها ناظر به اعتبارند. اگر استدلالى این هدف را برآورد و مقدماتش صادق باشند، در این صورت نتیجه آن هم صادق خواهد بود. بنابراین، فقط لازم است بپرسیم که آیا مقدمات صادق و استدلال معتبر است یا خیر. (در بعضى موارد، اگر استدلال قیاسى معتبر نباشد، چه بسا بخواهیم بررسى کنیم که آیا مقدماتش اصلاً حمایتى از نتیجه مىکنند یا خیر. اگر چنین مىکنند مىتوانیم به ارزیابى آن ادامه دهیم، گویى استدلالى غیرقیاسى بوده است.) ما اعتبار را با استفاده از روش آزمون اندیشه که در بالا توصیف شده است یا، در بعضى موارد، با استفاده از روشهاى صورى که در دو فصل بعد مطرح شدهاند ارزیابى مىکنیم. صدق مقدمات ممکن است با بعضى استدلالهاى دیگر که مبتنى بر تجربه، بداهت، یا کلام دیگرانند اثبات شوند. فصل نهم، یعنى «باورهاى معقول»، ناظر به شیوههاى غیراستدلالى اثبات مقدمات است.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
قدردانى
جهتگیرى
مفروضات اساسى
ساختار کتاب
شیوه استفاده از این کتاب
1. تشخیص استدلالها
استدلال چیست؟
سه ملاحظه کلى
تشخیص استدلالها
نتایج چندگانه و استدلالهاى مرکب
تمرینها
2. تحلیل استدلالها
نمایش ساختار استدلالها
استدلالهاى ساده: شکل متعارف
راهبردهاى تحلیل
دو مشکل خاص
تحلیل استدلال مرکب: یک مثال
تمرینها
3. ارزیابى استدلالها
استدلالهاى قیاسى
تمرینها
استدلالهاى غیرقیاسى
استدلالهاى مرکب
ارزیابى کلى استدلال
تمرینها
4. برخى صورتهاى استدلالى معتبر
صورت جملهاى
تمرینها
صورتهاى استدلالى معتبر
دو صورت استدلالى نامعتبر
تمرینها
نشان دادن اعتبار استدلالهاى مرکب
تمرینها
شرطىها
صورتهاى همارز
به کار بردن قواعد استنتاج و همارزى
تمرینها
5. صورتهاى استدلالى معتبرتر: استدلالهاى حملى و نمودارهاى ون
گزارههاى حملى
تمرینها
قیاسهاى حملى
تمرینها
6. تحلیل علّى
روابط علّى بنیادى
تعیین عوامل به منزله علل
تبیینهاى علّى
آزمودن ادعاهاى علّى
تمرینها
7. استدلال از راه تمثیل و مدلها
استدلالهاى تمثیلى
مدلها
ارزیابى استدلالهاى تمثیلى
تمرینها
8. خطاهاى استدلال: مغالطات
مغالطات در پشتیبانى از یک ادعا
تمرینها
تمرینها
مغالطات نقد و پاسخ
تمرینها
9. باورهاى معقول
ادعاهاى درست فرضشده و باورهاى پذیرفتهشده
ادعاهاى جدید، باورهاى پیشزمینهاى، عقلانیت
تمرینها
10. تعریف
تعریف ِ تعریف
دو نوع تعریف
روشهاى تعریف
ضوابط تعریف
تمرینها
11. ابهام و ایهام
ابهام
ایهام
تمرینها
تمرینها
بعضى از پاسخها، توصیهها و اظهارنظرها
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب مبانی استدلال |
نویسنده | دیوید ا. کانوی، رانلد مانسون |
مترجم | تورج قانونی |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | |
تعداد صفحات | 344 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-002-7 |
موضوع کتاب | کتابهای منطق، کتابهای فلسفه |