معرفی و دانلود کتاب رویای سلت
برای دانلود قانونی کتاب رویای سلت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب رویای سلت
کتاب رویای سلت نوشتهی ماریو بارگاس یوسا را میتوان ترکیبی از رمانی تاریخی و گزارشی ژورنالیستی دانست؛ اثری که محور اصلی آن درد و رنج مردمان در چنگال استعمار قدرتهای جهان و ظلمهای ناروا نسبت به آنهاست.
این رمان عناصر رمان تاریخی را با وقایعنگاری روزنامهنگاری ترکیب کرده است و مضامین اصلی که در آن مطرح و بررسی شدهاند استعمار و بردهداری (با استفاده از شکنجه و ایجاد وحشت) هستند. این کتاب درباره زندگی کیس منت است. کسی که با نوشتههای افشاگرانهاش در اوایل قرن بیستم درباره نقض حقوق بشر در کنگوی تحت استعمار بلژیک شهرت بسیاری پیدا کرد. کیس منت از دوستان نزدیک جوزف کنراد، نویسنده رمان مشهور «دل تاریکی» بود. رمان یوسا شباهت بسیاری به دل تاریکی دارد و خود جوزف کنراد هم یکی از شخصیتهای اصلی کتاب است.
داستان «رویای سلت» (The Dream of the Celt) بر پایه وقایع تاریخی شکل گرفته؛ قهرمان اصلی این رمان، مردی ایرلندی است که در وزارت امور خارجه انگلستان به پژوهش درباره حقوق بشر در کشورهای مختلف مشغول است. وی در سفری کاری به کنگو میرود و در آنجا صحنههایی را میبیند که نمیتواند در برابر آنها سکوت کند. وی گزارشهایی جنجالی را با موضوع استعمار مینویسد و همین موضوع سبب میشود نام وی بر سر زبانها بیفتد.
یوسا در سال 2010 میلادی به دلیل آنچه «ترسیم ساختارهای قدرت و ارائه تصاویری قاطع از شکست، مقاومت، شورش فردی» عنوان شد توانست جایزه نوبل ادبیات را به دست بیاورد و رمان «رویای سلت» نمونه خوبی برای توصیفاتی خواهد بود که از آثار یوسا شده است.
«رویای سلت» روایت زندگی این دیپلمات ایرلندی است که «راجر کیسمنت» نام دارد و در ابتدای رمان با نام «راجر» با وی آشنا میشویم. وی در سالهای ابتدایی قرن بیستم جنایتهای به وقوع پیوسته در کنگو را در زمان حکومت استعماری «لئوپولد دوم» پادشاه بلژیک محکوم کرد و سبب شد زندگی وی تا به امروز مورد توجه هنرمندان و رسانههای مختلف باشد.
ماریو بارگاس یوسا (Mario Vargas Llosa) در این کتاب واقعیت و تخیل را در کنار هم به کار میگیرد و داستان زندگی قهرمانی را سوژه رمان خود قرار میدهد که فردی کامل نیست؛ گویی همین زمینی بودن کیسمنت است که برای یوسا جذابیت دارد و این نویسنده پرویی هم در رمانش سعی نمیکند عیب و نقصهای قهرمان داستانش را از دید مخاطب پنهان کند.
این رمان از همان فصل کوتاه ابتداییاش مخاطب را به دلیل تلخی فضای روایت شده جذب میکند. یوسا داستانش را با توصیف وضع یک زندانی، که همان قهرمان اصلی رمان است، آغاز میکند... مردی که روزهای سختی را میگذراند و خبر اعدام شدنش را با بیرحمی به او میدهند. مخاطب رمان «رویای سلت» که داستان را با روزهای پایانی زندگی راجر آغاز کرده است، در فصل دوم اطلاعاتی را درباره روزهای آغاز زندگی راجر به مخاطب میدهد و به همین ترتیب در فصلهای متناوب کتاب، اطلاعات زندگی این شخصیت و سختیهایی را که متحمل شده است، در میان حوادث تاریخی مردمان سرزمینهای مختلف روایت میکند و از روزهای پایانی زندگی راجر مینویسد.
یوسا که یک داستاننویس، سیاستمدار و روزنامهنگار اهل پرو و یکی از معتبرترین نویسندگان نسل خود به شمار میرود، در رمانهایش هیچگاه از هیجانزده کردن مخاطب دست برنمیدارد. او کشور پرو را در دهه 50 میلادی به نقد میکشد، از شورش کندوس برزیل مینویسد، روزهای حکومت دیکتاتوری رافائل تروخییو را در جمهوری دومینیکن یادآوری میکند و شخصیتهای داستانیاش را به تاهیتی میبرد. قلم یوسا همه این وقایع تاریخی را در بستری داستانی به رشته تحریر درمیآورد و به طور خاص در رمان «رویای سلت» ترس و دلهره انسانی را به خوبی به وجود مخاطب میکشاند.
یکی از نقدهای وارد شده بر رمان این است که یوسا بیش از اینکه بر داستانی کردن وقایع حقیقی تمرکز کند نثری استدلالی را در رمان به کار میگیرد تا عقاید خود را در میان حوادث داستانی بگنجاند.
در بخشی از کتاب رویای سلت میخوانیم:
سه روز بیشتر در لئوپولدویل نماند و سراغ کسی هم نرفت. در آن حالت روحی، دل و دماغ و حوصلهی ملاقات با مقامات و آشنایان را نداشت و نمیخواست ناچار شود دربارهی سفرش به کنگوِ میانه و علیا و آنچه در آن چند ماه دیده بود صحبت کند و صد البته، دروغ تحویلشان بدهد. تلگرافی رمزی برای وزارت امور خارجه فرستاد و اطلاع داد مدارک و مطالب کافی در اختیار دارد که افشاگریها دربارهی بدرفتاری با بومیان را تأیید میکنند. اجازه خواست برای نگارش گزارشش به مستعمرهی پرتغالی مجاور برود تا بتواند آسودهتر و بیآنکه تحت فشار سرویس کنسولی در «بوما» باشد کارش را انجام دهد. و دادخواست مفصلی هم برای دادستانی دیوانعالی لئوپولدویلِ کینشازا تنظیم کرد که در عین حال اعتراضیهای رسمی بود به رویدادهای «والا»، و در آن انجام تحقیقات مقتضی و مجازات عاملان فجایع تقاضا شده بود. شخصاً نوشتهاش را به دادستانی برد. کارمندی، که ظاهراً چشمش آب نمیخورد این عریضه راه به جایی ببرد، به او قول داد همین که دادستان، حقوقدان لوورویل، که همراه رئیس ادارهی ثبت اسناد تجاری شهر، موسیو کلوتار، به شکار فیل رفته، برگشت موضوع را تمام و کمال به اطلاعش برساند.
راجر کِیسمِنت با قطار به «ماتادی» رفت و فقط یک شب را آنجا گذراند. از آنجا با یک کشتی باری به سمت «بوما» سرازیر شد. در دفتر کنسولی تلی نامه و تلگرافی از رؤسایش به دستش رسید که با سفرش به «لوآندا» برای تنظیم گزارش موافقت کرده بودند. باید در اسرع وقت و با حداکثر جزئیات ممکن آن را مینوشت. در انگلستان، بازار افشاگری علیه «کشور مستقل کنگو» بسیار داغ بود و مهمترین نشریات در آن شرکت داشتند، «شقاوتها» را تأیید یا تکذیب میکردند. از مدتی قبل، روزنامهنویسِ انگلیسی فرانسویتبار، ادموند دی. مورل، دوست و همدست مخفی راجر کِیسمِنت، با کلیسای تعمیدی همصدا شده بود. با مقالههاش مجلس عوام و افکار عمومی را سخت متلاطم کرده بود. این موضوع در پارلمان هم به بحث گذاشته شده بود. وزارت امور خارجه و شخص نخستوزیر لرد لندسداون با بیصبری منتظر شرح مشاهدات راجر کِیسمِنت بودند.
فهرست مطالب کتاب
کنگو
یک
دو
سه
چهار
پنج
شش
هفت
آمازون
هشت
نه
ده
یازده
دوازده
ایرلند
سیزده
چهارده
پانزده
مؤخره
قدردانی
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب رویای سلت |
نویسنده | ماریو بارگاس یوسا |
مترجم | کاوه میرعباسی |
ناشر چاپی | انتشارات کتابسرای نیک |
سال انتشار | ۱۳۹۷ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 464 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-2953-89-9 |
موضوع کتاب | کتابهای داستان و رمان واقعی خارجی |