معرفی و دانلود کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی
برای دانلود قانونی کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی
کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی نوشتهی پیتر اویی، اطلاعات بیولوژیکی قارچها را توضیح میدهد و میکوشد کل فرآیند کاشت تا برداشت این محصول را بیاموزد. این راهنمای مصور که یکی از معتبرترین منابع کشت قارچ در دنیا به شمار میرود، در مورد جنبههای عملی تولید بذر قارچ صحبت میکند، نحوهی ایجاد کارگاهها و سالنهای پیشرفتهی آن را شرح میدهد، از دستگاههای کنترلی آن میگوید و شرایط خاک و انواع آفات آن را تشریح میکند.
دربارهی کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی
یکی از گونههای گیاهی باستانی که قدمتی بیش از ده هزار سال دارد، قارچ است. انسان تقریباً از دو هزار سال پیش به خوراکی بودن و ارزش غذایی این گیاه پی برد و مصرف آن را شروع کرد. قارچها به خاطر ارزش غذاییشان در میان مردم بسیار محبوب بودند و در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگرفتند. اما با تمام این محبوبیت و مصرف گسترده، پرورش گلخانهای قارچ در قرن هجدهم ابداع شد و توسعه پیدا کرد. کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی (Mushroom Cultivation) نوشتهی پیتر اویی (Peter Oei) یکی از جامعترین منابع در دسترس در مورد کاشت و برداشت این گیاه است. این راهنما به جنبههای مختلف پرورش قارچ خوراکی میپردازد و آنها را بهصورت مصور و گامبهگام توضیح میدهد. اویی که خود از متخصصان برجستهی دنیا در این زمینه محسوب میشود، ابتدا در مورد بیولوژی قارچها صحبت میکند و از انواع و دستهبندیهای گوناگون آن میگوید. او به مبحث فیزیولوژی و اکولوژی قارچها میپردازد و سیکل زندگی آنها را شرح میدهد. پسازآن به موضوع رشد قارچ وارد میشود و شرایط مورد نیاز آن را بیان میکند. مثلاینکه چه دمایی باید فراهم باشد و چطور باید آن را تیمار کرد.
انسان اولین بار پس از رعدوبرق بود که قارچ را کشف کرد. او فهمید بلافاصله بعد از این پدیده گیاهی عجیب از زمین میروید که میتوان آن را خورد یا برای درمان از آن استفاده کرد. پسازآن سعی کرد این گیاه را در غارها یا روی تنهی درختان کشت کند. برخی از محققان میگویند که چینیها و ژاپنیها حتی دستورهایی مخفی در این زمینه داشتند. در سال 1754 برای اولین بار قارچ در محیطی گلخانهای کشت شد. اما این شیوه تقریباً 150 سال بعد در تمام دنیا فراگیر شد. از ابتدای قرن بیستم سالنهایی مخصوص پرورش این گیاه به وجود آمد. در طول صدسال اخیر قارچ به یکی از منابع اصلی تأمین انرژی تبدیل شده. همین موضوع کمک کرده پرورش آن هم افزایش یابد. دلیل عمدهای که باعث شده این فرآیند صرفهی اقتصادی پیدا کند، سهولت کشت و محصول فراوان است. به نظر کارشناسان، اگر محیط خوبی فراهم شود و تمام فرآیند بهدرستی انجام گیرد، محصول نهایی قابلتوجه خواهد بود. در همین راستا، پیتر اویی در کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی، به جنبههای عملی تولید این گیاه میپردازد و از تجهیزات مورد نیاز آن میگوید. او در این کتاب بیشتر روی قارچهای دکمهای که بازار گستردهتری دارند، متمرکز میشود و ادوات ضروری آن را معرفی کرده و همینطور در مورد کنترل کیفیت و شرایط محیطی آن نکاتی را مطرح میکند؛ مثل تهویه، دما، رطوبت، نور و میزان دیاکسید کربن.
در دههی 1930 بود که ایدهی کمپوستهای مصنوعی برای پرورش قارچ مطرح شد. با موفقیت این آزمایش، انقلابی در کشت قارچ گلخانهای به وجود آمد. حالا میشد این محصول را در زمانی کوتاه و در مقیاسی انبوه تولید کرد. در این فرآیند جدید، قارچ طی پنج مرحله به ثمر میرسید: مرحلهی اول تهیهی کمپوست بود، پسازآن بذرپاشی، در ادامه مراحل بستر قارچ و پیندهی انجام میشد، و درنهایت نوبت به برداشت میرسید. در سالهای بعد دستگاههای پیشرفتهتری شکل گرفتند و باعث شدند این مراحل بهینهتر انجام بگیرند. پیتر اویی در کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی به همهی این مراحل اشاره میکند و آنها را شرح میدهد. او در مورد تجهیزات، ایجاد کارگاهها و سالنها و مکانیزاسیون این فرآیند میگوید. همینطور کنترل پس از برداشت و آفات هم از دیگر مباحثی هستند که مطرح میکند.
کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی را ساسان جعفرنیا، مریم خسروشاهی و سید مهدی کرمی برای انتشارات زمان تغییر ترجمه کردهاند.
کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی برای چه کسانی مناسب است؟
مهندسان کشاورزی و علاقهمندان به کشت و پرورش قارچ از مخاطبان اصلی این کتاب هستند و میتوانند از راهنماییهای آن بهره ببرند.
در بخشی از کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی میخوانیم
پوشش میسلیومی بهعنوان سپر محافظ در مقابل سایر قارچها و بهویژه قارچهای مضر و بیماریزا عمل میکنند و از سوی دیگر با مصرف کربوهیدراتها و کم کردن میزان آن در داخل ریشه، ریشه گیاه نسبت به بسیاری از پاتوژنها بهطور نسبی مقاومتر میشوند. قارچهای مایکوریز در بسیاری از قسمتهای آفریقا دارای پتانسیل فروش و تولید تجاری بالایی میباشند و گونههای متعددی از جنسها Boletus و Cantharelles که ارزش خوراکی دارندرا میتوان جمعآوری و به بازار عرضه کرد. یک جنبه دیگر درمورد برداشت قارچهاکه باید مورد توجه قرار گیرد این است که هرچند تولید قارچ در جنگلها کار چندان پردرآمد و اقتصادی نیست، اما برخلاف گیاهان زینتی و گونههای جانوری خاص، امکان انقراض قارچها در اثر برداشت بیرویه وجود ندارد.
فهرست مطالب کتاب
فصل اول: اطلاعات بیولوژیکی در مورد قارچها
فصل دوم: ویژگیهای بستر رشد
فصل سوم: اطلاعات کلی در مورد قارچها
فصل چهارم: جنبههای عملی تولید اسپان
فصل پنجم: کنترل شرایط محیطی
فصل ششم: نمونه کارگاههای پرورش قارچ
فصل هفتم: تونلها و سالنهای پیشرفته پورش قاچ
فصل هشتم: دستگاههای پیشرفته کنترل شرایط محیطی
فصل نهم: پرورش قارچ روی محیط کشت تخمیرشده
فصل دهم: خاک پوششی
فصل یازدهم: فرایند کمپوستسازی قارچه دکمهای در محوطه بسته
فصل دوازدهم: پرورش قارچ دکمهای از اسپان تا برداشت
فصل سیزدهم: مکانیزاسیون پرورش قارچ دکمهای
فصل چهاردهم: کنترلهای پس از برداشت
فصل پانزدهم: آفات و بیماریها
فهرست تصاویر رنگی بیماریها و مشکلات به همراه علل بروز آنها
فهرست منابع
تصاویر رنگی
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب اصول و مبانی پرورش قارچهای خوراکی |
نویسنده | پیتر اویی |
مترجم | ساسان جعفرنیا، سید مهدی کرمی، مریم خسروشاهی |
ناشر چاپی | انتشارات زمان تغییر |
سال انتشار | ۱۳۸۹ |
فرمت کتاب | |
تعداد صفحات | 400 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-477-919-0 |
موضوع کتاب | کتابهای کشت قارچ |