معرفی و دانلود کتاب ژیل دولوز
برای دانلود قانونی کتاب ژیل دولوز و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب ژیل دولوز
ژیل دولوز یکی از شناختهشدهترین فیلسوفان تاریخ است که نظریات اصلیاش پیرامون متافیزیک، زیباییشناسی و فلسفهی هنر بود. کتاب ژیل دولوز از دانشنامهی فلسفهی استنفورد به قلم دانیل وارن اسمیت و جان پروتوی به بررسی دقیق و جزئی زندگی شخصی و کاری این فیلسوف شهیر پرداخته است. مفاهیم مطرحشده توسط دولوز ازجمله، درونماندگاری و میل، اثری محونشدنی روی اندیشهی معاصر گذاشت.
دربارهی کتاب ژیل دولوز
دانیل وارن اسمیت (Daniel Warren Smith) و جان پروتوی (John Protevi) در کتاب ژیل دولوز (Gilles Deleuze) ما را به تعمق در زندگی شخصی و حرفهای دولوز، از فیلسوفان بزرگ فرانسه، میبرند. نویسندگان در این کتاب به رویکرد فلسفی او میپردازند. ژیل دولوز برای رویکرد منحصربهفردی که به فلسفه داشت، خاصه تأکیدش بر مفاهیمی همچون تکثر، تفاوت و میل شناخته میشود. دولوز خودش را یک تجربهگرا و حیاتگرا میدانست و روی ماهیت ثمربخش و متفاوت هستی متمرکز بود. یکی از مفاهیمی که در کتاب ژیل دولوز میخوانیم، درونماندگاری (Immanence) است. ژیل دولوز عقاید سنتی دربارهی برتری را نقد کرده و بر بحث فلسفهی درونماندگاری پافشاری میکند، جایی که همه چیز از سطحی یکسان نسبت به حقیقت برخوردار است و خبری از برتری و اصول و قواعد بیرونی نیست. دولوز در این نظریه از فیلسوف هلندی، اسپینوزا، متاثر است.
دانیل وارن اسمیت از کتاب تفاوت و تکرار دولوز هم حرف به میان میآورد. این اثر دولوز را که در سال 1968 به چاپ رسیده، بزرگترین و مهمترین کتاب او میدانند. دولوز در این کتاب، مفهوم هویت را رد کرده و به تأکید میگوید که تفاوت، اصلیترین چیز است. در نظر ژیل دولوز، تکرار به مثابهی تولید دوبارهی یک چیز مشابه نیست، بلکه بدان معناست که هر مرتبه یک چیز جدید تولید شود. در کتاب ژیل دولوز میخوانیم که دولوز پس از آشنایی با فلیکس گتاری، فعال سیاسی و روانکاوی افراطی، دو کتاب تحت عناوین اودیپستیز و هزار فلات بهصورت اشتراکی با او به رشتهی تحریر درآورد. دولوز و گتاری در این دو کتاب ارتباط بین میل، اجتماع و سیاست را واکاوی میکنند و به واسطهی ایدههای رادیکال و نوآورانهشان سر زبانها افتادند.
همچنین در کتاب ژیل دولوز میخوانیم که دولوز سوژهی استعلایی کانت را نقد میکند و راه جدیدی برای درک سوبژکتیویته و تجربه ارائه میدهد. دولوز از متفکرانی مانند سولومون مایمون، فردریش نیچه و هانری برگسون بهره میجوید تا ایدهها و نظرات خود را بسط و گسترش دهد. نقد ژیل دولوز از ایمانوئل کانت معطوف است به زیر سؤال بردن ساختارهای ثابت و طبقهبندیهای فلسفهی کانتی. رویکرد ثانویهی دولوز به اصول اخلاقی و متافیزیک، چارچوبی دینامیک و خلاقانه ارائه میکند که با ایدئالیسم استعلایی کانتی مغایرت دارد.
اصول اخلاقی ژیل دولوز، تفکر مبنی بر هویتهای ثابت و قواعد اخلاقی سفت و سخت را به چالش میکشد. دولوز استدلال میآورد که تکثر و تفاوت مشخصههای زندگی هستند و اخلاقی زیستن مستلزم این است که از تغییر و تنوع با آغوش باز استقبال کنیم. افراد در عوض اینکه پایبند نقشها یا هنجارهای از پیش تعریف شده باشند، باید هویت همیشه در حال تحول و سیال خود را پذیرا باشند.
شما اکنون میتوانید این کتاب را با ترجمهی سید محمدجواد سیدی که با همت انتشارات ققنوس چاپ و روانهی بازار شده است، تهیه کنید و از خواندن آن لذت ببرید.
کتاب ژیل دولوز برای چه کسانی مناسب است؟
اگر به کتابهای فلسفی علاقه دارید، خصوصاً اگر به آگاهی از فلسفه و تفکرات ژیل دولوز مشتاق هستید، این کتاب مختصر و مفید میتواند منبع خوبی برای شما باشد.
در بخشی از کتاب ژیل دولوز میخوانیم
کانت استتیک را به دو نیمه تقسیم کرد: نظریه حساسیت بهمثابه صورت تجربه ممکن («استتیک] یا حسیات] استعلایى» در نقد عقل محض) و نظریه هنر به مثابه تأملى در باب تجربه واقعى («نقد استتیکى/ زیبایىشناختى» در نقد قوه حکم). نزد دولوز، این دو نیمه استتیک دوباره وحدت مىیابند: اگر عامترین غایت هنر «تولید احساس» باشد، آنگاه اصول تکوینى احساس در عین حال اصول ساختن هستند براى آثار هنرى؛ بالعکس، آثار هنرى هستند که مىتوانند به بهترین نحو این شرایط حساسیت را آشکار سازند. بنابراین، دولوز نه در مقام منتقد، بلکه به مثابه فیلسوف در باب هنرها مىنویسد، و کتابها و مقالات او در باب هنرهاى مختلف از جمله سینما (سینما 1 و 2)، ادبیات (مقالات انتقادى و بالینى)، و نقاشى (فرانسیس بیکن: منطق احساس) را باید همچون کاوشهایى فلسفى در قلمرو استعلایى حساسیت قرائت کرد. مثلاً، سینما تصاویرى تولید مىکند که حرکت مىکنند، و در زمان حرکت مىکنند، و همین دو جنبه فیلم است که دولوز در دو کتاب حرکت تصویر و زمان تصویر تحلیل مىکند: «سینما دقیقا چه چیزى در مورد مکان و زمان به ما نشان مىدهد که دیگر هنرها نشان نمىدهند؟» بنابراین، دولوز کتاب دوجلدى سینما را همچون «کتابى در منطق، منطق سینما» توصیف مىکند که کارش «مشخص کردن برخى مفاهیم سینماتوگرافیک» است، مفاهیمى که خاص سینما هستند، اما تنها به صورتى فلسفى مىتوانند شکل بگیرند. کتاب فرانسیس بیکن: منطق احساس نیز به همین شکل رشتهاى از مفاهیم فلسفى ابداع مىکند، که هرکدام به جنبه خاصى از نقاشىهاى بیکن مرتبط مىشوند، اما جایگاهى در «منطق عمومى احساس» نیز مىیابند. در کل، دولوز شرایط حساسیت را در تصورى اشتدادى از مکان و تصورى ناظر به نهفتگى از زمان جاى مىدهد، که ضرورتا در کثرتى از مکانها و ضرباهنگى پیچیده از زمانها فعلیت مىیابند (مثلاً، در مکانهاى غیرامتدادى و زمانهاى غیرخطىِ ریاضیات و فیزیک جدید).
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
درآمد
1: زندگى و آثار
2: خوانشهاى دولوز از دیگر فلاسفه
3: فلسفه تفاوت
4: همکارى با گتارى
5: دولوز و هنرها
6: واکنش به تفکر دولوز
کتابنامه
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب ژیل دولوز |
نویسنده | دانیل وارن اسمیت، جان پروتوی |
مترجم | سید محمدجواد سیدی |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۴ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 119 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-172-7 |
موضوع کتاب | کتابهای بزرگان فلسفه |