معرفی و دانلود کتاب زندگینامهی لورکا
برای دانلود قانونی کتاب زندگینامهی لورکا و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب زندگینامهی لورکا
ایان گیبسن در کتاب زندگینامهی لورکا، به جزئیات زندگی این شاعر اسپانیایی پرداخته است. داستان این کتاب به نقل و حمایت خواهرهای لورکا و همچنین خاطرات مادر او نوشته شده که میتواند مخاطب را تا حد زیادی با این شاعر آشنا کند.
کتاب زندگینامهی لورکا (Federico Garcia Lorca a Life) از آن جهت میتواند برای دوستداران او شگفتانگیز باشد که انگار گیبسن تا لحظهی مرگ، لورکا را همراهی کرده است. این اثر همچنین برندهی جایزۀ بهترین بیوگرافی از سوی Duff Cooper شده است.
«فدریکو گارسیا لورکا» شاعر، نمایشنامهنویس، آهنگساز و نقاش اسپانیایی است. او در سرزمین کولیها به دنیا آمد به همین دلیل بعد از شهرتش در شعر به او لقب «شاعر کولی» دادند. لورکا دو بار و در دو رشته وارد دانشگاه میشود اما هر دو را از نیمه رها میکند و به نویسندگی میپردازد. آثار لورکا به زبانهای مختلف ترجمه شده، و درامهای او نیز بارها در جهان روی صحنه تیاتر به اجرا درآمده است.
ایان گیبسن (Ian Gibson) نویسندهى ایرلندى متولد 1939، تحصیلات متوسطه و دانشگاهى خود را در دوبلین به پایان برد و سپس به عنوان دانشیار در دانشگاه لندن به تدریس ادبیات مدرن اسپانیا پرداخت. نخستین کتاب او به نام «قتل فدریکو گارسیا لورکا» که بلافاصله توسط رژیم فرانکو تحریم گشت، جایزهى بینالمللى بهترین کتاب سال را از آن خود کرد و به 10 زبان ترجمه شد. (1971) Cyril Connolly با اشاره به فصل «مرگِ یک شاعر» از کتاب «زندگینامهى فدریکو گارسیا لورکا» که به سال 1989 تکمیل و منتشر شد، مىنویسد : «عاشقانِ شعر و عاشقانِ حقیقت از خواندنِ این کتاب، لذّت خواهند برد.» این کتاب، دروغ دولت فاشیستىِ فرانکو را که مىگفت مرگ لورکا در حین اغتشاشهایى در اولین لحظات جنگ داخلى رخ داده است، برملا کرد و گوشههاى تاریک شخصیت این شاعر را که نرودا «چکیدهى اسپانیاى سالها و قرنها و سنّتهاى باستانى مردم آن سرزمین» مىنامید، روشنى بخشید.
فدریکو گارسیا لورکا زمانى که توسط فاشیستهاى مخالفِ جمهورى در گرانادا به قتل رسید، یعنى روزهاى جنگ داخلى سال 1936، سى و هشت سال داشت. هر اشارهاى به نام او و آثارش در رژیم فرانکو، ممنوع بود و این ممنوعیّت تا بیست سال بعد از مرگ وى ادامه داشت. با این که در سال 1953، Caudillo شخصا مجوّز انتشار مجموعهاى از آثار او را صادر کرد [و این مجموعه نه تنها کامل نبود بلکه سانسور شده هم بود] عملاً در سال 1975، با مرگ دیکتاتور، امکان بحث آزاد دربارهى سر به نیست شدن تراژیک و مرموز لورکا مقدور شد.
سیزده سال بعد، فضاى سیاسى اسپانیا یکسره تغییر کرد و سرانجام بعد از قرنهاى متمادى، دموکراسى بر آن حاکم شد. نسل تازهاى از مورّخین به بررسى دقیق وقایع جنگ داخلى پرداختند: مدارک و اسناد بسیارى که بنظر مىرسید در رژیم قبلى از میان رفته باشند ناگهان کشف شدند و در دسترس قرار گرفتند و این به معجزه مىمانست. مسیر تغییر و تحوّلات چنان بود که به زودى دیگر هیچ نقطهى ابهامى پیرامون چگونگى به قتل رسیدن لورکا باقى نماند.
دربارهى هیچ نویسندهى اسپانیایى زبانى به اندازهى لورکا، در داخلِ اسپانیا و بیرون از مرزهاى آن کتاب منتشر نشده است. تنها استثنا، سروانتس، نویسندهى دنکیشوت است که سیصد سال قبل از لورکا زاده شد و فرصتِ بیشترى در اختیار دوستداران آثارش گذاشت. اما تعداد ترجمههایى که از آثار لورکا به زبانهاى بیگانه به چاپ رسیده، رکورد ترجمههاى آثار سروانتس را هم مىشکند و از آن فراتر مىرود. اجراهاى متعدّدى نیز از نمایشنامههاى او درکشورهاى مختلف جهان صورت گرفته و مورد استقبال واقع شده است. آخرین آنها نمایشنامههاى خانهى برناردا آلبا و «مردم» است که بیشتر از دو سال است در لندن با موفّقیّت بر روى صحنه است. پیداست شاعرِ آندلسى، پیام باارزشى براى همهى جهان دارد.
در بخشی از کتاب زندگینامهی لورکا میخوانیم:
ساعت ده، میدان پر از جمعیت شد. لورکا به روى صحنه آمد تا دربارهى اهداف تئاتر دانشگاهىِ باراکا توضیح بدهد و از اهالى اُسما که نخستین گروه تماشاگران باراکا بودند سپاسگزارى کند. بعد از اتمام سخنانش، همه او را تشویق کردند و سپس اولین «میان پرده»ى سروانتس به نمایش درآمد، و در پى آن نمایشنامههاى «دو زبانباز» و «گارد بیدار». اولین کار باراکا بنابر نظر اهالى و مطبوعات مادرید هر دو، موفقیت بزرگى بود: تماشاگران، دکور صحنه، رنگها، شوخىها، حرکات و بازىهاى هنرپیشهها را بسیار دوست مىداشتند. لورکا از این استقبال گرم و گسترده مشعوف بود و با هیجان بسیار با خبرنگاران صحبت مىکرد و برنامههاى آتى باراکا را اطلاع مىداد.
شهر بعدى سانلئونارد بود، جایى که به علت شرایط نامساعد جوى، نمایش در سالنى کوچک اجرا شد و روز 12 ژوییه آن هابه وینهسا رسیدند، شهرى کوچک در محاصرهى جنگلهاى انبوهِ کاج که آنتونیو ماچادو در ترانهى معروفى آنها را جاودانه کرده بود. وقتى باراکایىها وارد شهر شدند، واکنشِ خصمانهى اهالى آنها را غافلگیر کرد. بیشتر اهالى این شهر را مهاجرینى تشکیل مىدادند که بعد از کسب ثروت از آمریکا به موطن خود بازگشته بودند و همیشه نگران از دست دادن منافعشان بودند. روزنامهى جمهوریخواه luz از خوانندگانش خواست «گروهى از کاستیلىهاى روستایى را تجسم کنند حلقه زده به دورِ کلیساى شهر»:
ناگهان دو اتوبوس و یک وانت رسید و از آن سروکلهى یک مشت جوان با سر و روى آشفته پیدا شد؛ همگى بین 18 و 20 سال با شلوارهاى پیشسینهدار مخصوص کارگران، مردم فریاد مىزدند: آمدند! کمونیستها آمدند!
فهرست مطالب کتاب
توضیح ضرورى مترجم
زندگینامهى فدریکو گارسیا لورکا
اشاره
مقدّمه
کتاب اول: از فوئنتهواکروس تا نیویورک 1898 1929
1. کودکى
2. گرانادا
3. مدرسه، موسیقى، دانشگاه
4. کنجِ دنجِ کافهى آلامدا
5. آثار دورانِ نوجوانى
6. دانشگاه مادرید
7. افسون شوم شاپرک
8. راههاى تازه
9. نمایش عروسکى
10. ترانههاى کولى
11. سال 1926
12. سال سرنوشتساز
13. سال 1928
14. گریز
کتاب دوم: از نیویورک تا چشمهى اشکها 1929 1936
1. نیویورک
2. کوبا
3. فرا رسیدن جمهورى
4. نخستین روزهاى جمهورى دوم
5. باراکا و عروسى خون
6. سال 1933
7. آرژانتین
8. سال 1934
9. موفّقیت در عرصهى تئاتر
10. بارسلونا
11. آخرین ماهها در مادرید
12. مرگ یک شاعر
یادداشتها
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب زندگینامهی لورکا |
نویسنده | ایان گیبسن |
مترجم | فریده حسن زاده |
ناشر چاپی | انتشارات نگاه |
سال انتشار | ۱۳۸۲ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 523 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-351-167-7 |
موضوع کتاب | کتابهای زندگینامه هنرمندان |