معرفی و دانلود کتاب احترام
برای دانلود قانونی کتاب احترام و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب احترام
مفهوم احترام یکی از مفاهیم مهم فلسفهی اخلاق است که از دیرباز توجه زیادی به آن شده است. با وجود این، بسیاری از متفکران معاصر معتقدند که بسیاری از جنبههای این مفهوم مغفول مانده است. در کتاب احترام، رابین س. دیلون، این مفهوم و وجوه مختلف آن را توضیح میدهد. این کتاب که در گروه کتابهای فلسفه قرار دارد، در بخشهای جداگانه به احترام به اشخاص، احترام به طبیعت و دیگر جانداران و احترام به خویشتن میپردازد.
دربارهی کتاب احترام
احترام یکی از مفاهیمی است که همهی افراد در زندگی روزمره و روابط خود با آن درگیر هستند و وجود یا فقدان آن نقش تعیینکنندهای در روابط فرد با خود و دیگران دارد. اهمیت احترام به دیگران و احترام به خویشتن سبب شده تا فیلسوفان در فلسفهی اخلاق به این دو مفهوم توجه کنند. علاوه بر آن، این مفاهیم در زمینههای فلسفی گوناگون چون عدالت و برابری، بیعدالتی و ستم، خودآیینی و فاعلیت، حقوق و تکالیف اخلاقی و سیاسی، انگیزش اخلاقی و رشد اخلاقی، گوناگونی فرهنگی و مدارا، خشونت سیاسی و مجازات آشکار میشود و در شاخههای مختلف علم اخلاق همچون اخلاق زیستی، اخلاق محیط زیست، اخلاق کسبوکار، اخلاق محیط کار و... از آن سخن به میان میآید. رابین س. دیلون (Robin S. Dillon) در کتاب احترام (Respect)، این مفهوم را بررسی میکند.
فلسفهی معاصر غالباً احترام را با تمرکز بر احترام به اشخاص مطالعه میکند؛ یعنی تصور احترام به اشخاص صرفاً به این دلیل که شخص هستند، مفهوم محوری بسیاری از نظریههای اخلاقی است. ضمن آنکه پارهای از نظریهها دقیقاً آن را اساس اخلاق و بنیان تکالیف و وظایف اخلاقی میشمارند. تمرکز بر مفهوم احترام به اشخاص، تا حد زیادی مدیون آراء فیلسوف آلمانی، کانت، است. هرچند پیش از او حرمت نهادن نقش مهمی در نظریههای اخلاق و سیاست داشت، او نخستین فیلسوف مهم غربی بود که احترام به اشخاص و احترام به خویشتن را در مقام شخص، دقیقاً در مرکز نظریهی اخلاق قرار داد و تأکیدش بر شرافت مطلق اشخاص و لزوم احترام به ایشان، آرمان اصلی انسانگرایی مدرن و لیبرالیسم سیاسی شد.
با همهی این اوصاف، در سالهای اخیر بسیاری بر این باورند که باید دایرهی احترام اخلاقی را فراتر از اشخاص دید و آن را شامل همهی جانداران، غیر از انسان و همچنین محیط زیست و طبیعت دانست. این باعث میشود تا رابین س. دیلون در کتاب احترام به سؤالهای بنیادین این حیطه بپردازد. سؤالهایی چون: چگونه مفهوم احترام را بفهمیم؟ چه اموری در خور احترام هستند؟، احترام به امور گوناگون متضمن چیست؟، شرایط احترام به خویشتن چیست؟، الزامات اخلاقی احترام و احترام به خویشتن چه گسترهای را در برمیگیرند؟
نویسندهی کتاب احترام با بحث دربارهی مفهوم احترام شروع میکند، عناصر احترام را معرفی میکند و آن را امری ابژهبنیاد میداند. وی پس از تشریح این مفهوم، در فصلهای بعدی به احترام به اشخاص، احترام به طبیعت و سایر جانداران و احترام به خویشتن میپردازد. یکی از مهمترین کتابهایی که در این زمینه وجود دارد، کتاب فلسفهی اخلاق امانوئل کانت است. بسیاری از بحثها در باب احترام به اشخاص یا بر این کتاب مبتنی هستند، یا آن را بسط میدهند یا به چالش میکشند. رابین س. دیلون بر پایهی این کتاب و نظریات آن بحث احترام به اشخاص را شرح و تفسیر میکند. درعینحال وی معتقد است که فلسفهی اخلاق کانت در زمینهی احترام به طبیعت و سایر موجودات خلأ دارد و لازم میداند که طیف بسیاری از فعالیتها و اعمال انسانی با در نظر گرفتن لزوم احترام به غیرشخص دگرگون شود.
کتاب احترام ترجمهی مدخلی از دانشنامهی فلسفهی استنفورد است که انتشارات ققنوس آن را با ترجمهی راضیه سلیمزاده در اختیار علاقهمندان قرار داده است.
کتاب احترام برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای دانشجویان، استادان، متخصصان و پژوهشگران حوزهی فلسفهی اخلاق مناسب خواهد بود.
در بخشی از کتاب احترام میخوانیم
انسانها مىتوانند ابژه یا دریافتکننده اشکال مختلفى از احترام باشند. ممکن است به حقوق قانونىِ این یا آن شخص احترام (دستورى) بگذاریم، رئیسجمهور را «آقاى رئیسجمهور» خطاب کنیم و بدین نحو براى او احترام (نهادى) قائل شویم، نسبت به شخصى زودخشم احترامى (بازدارنده) (Respekt) که ما را از گزند او مصون دارد در پیش بگیریم، با گرامى داشتن فردیت انضمامى یک شخص به او احترام (مراقبتآمیز) بگذاریم، براى فردى به دلیل پایبندىاش به طرحى باارزش احترام (ارزشگذارانه) قائل شویم، و به شخصى همان احترام اخلاقى بنیادى را نثار کنیم که در نظرمان همه اشخاص مستحق آن هستند. بدین ترتیب، تصور احترام به اشخاص تصورى ابهامآمیز است. از آنجا که براى اشخاصى که صاحب نقش یا جایگاهاند هم مىتوان احترام نهادى قائل شد و هم احترام ارزشگذارانه، عبارت «احترام به شخصى از آن حیث که الف است» ممکن است حاکى از دو معنا باشد: نخست نظر مثبت نسبت به عملکرد عالى شخص در نقشش، و دوم طرز رفتارى که توجه یا تمکین شایسته به فرد در مقام صاحب آن جایگاه را بیان مىدارد.
به همین نحو، منظور از این عبارت که «به او در مقام شخص احترام مىگذاریم» ممکن است این باشد که او را در کل شخصى اخلاقا خوب ارزیابى مىکنیم، یا به منزلت برابر او در اجتماع اخلاقى اذعان داریم، یا به او در مقام شخص خاصى که هست توجه داریم، نه اینکه او را صرفا کسى همچون دیگران بشماریم. در مکتوبات فلسفه سیاسى و فلسفه اخلاق، مفهوم احترام به اشخاص عموما بر قسمى احترام دلالت مىکند که جملگى آدمیان اخلاقا مستحق آناند صرفا به این دلیل که شخص هستند، فارغ از جایگاه اجتماعى، کمالات یا ویژگىهاى فردى، یا شایستگى اخلاقىشان. این تصور ناظر به آن است که اشخاص بهخودىخود داراى منزلت اخلاقى خاصى هستند که به موجب آن تکالیف مطلق خاصى بر دوش ماست، تکالیفى ناظر به رفتار و تلقى نسبت به آنها به آن شیوههایى که مقید به حد و مرزهاى تخطىناپذیر خاصى است.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
[درآمد]
1. مفهوم احترام
2. احترام به اشخاص
3. احترام به طبیعت و دیگر موجوداتى که شخص نیستند
4. احترام به خویشتن
نتیجهگیرى
کتابنامه
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب احترام |
نویسنده | رابین س. دیلون |
مترجم | راضیه سلیم زاده |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۴ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 132 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-166-6 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه |