معرفی و دانلود کتاب آدمکش
برای دانلود قانونی کتاب آدمکش و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب آدمکش
اوژن یونسکو یکی از شناختهشدهترین و پرافتخارترین نمایشنامهنویسان اروپایی در قرن بیستم بود. در کتاب آدمکش که به قلم سحر داوری به فارسی ترجمه شده، مخاطب یکی از نبوغآمیزترین درامهای این نویسندهی آوانگارد خواهید بود. اثر پیش رو ذیل مجموعه نمایشنامههای نشر بیدگل به انتشار میرسد.
درباره کتاب آدمکش
از اوژن یونسکو (Eugène Ionesco)، در کنار ساموئل بکت (Samuel Beckett)، به عنوان یکی از ستونهای درام آوانگاردِ مدرنیستی یاد میکنند. امروزه بر همگان مبرهن است که آثار تئاتریِ گوناگونی که یونسکو به رشتهی تحریر درآورده، جملگی نقشی بهسزا در جهتگیریهای ادبیات نمایشی در طول قرن اخیر ایفا نمودهاند.
مارتین اسلین (Martin Esslin)، منتقد شهیر مجارستانی، نخستین فردی بود که اصطلاح «ابزورد» را برای اطلاق به آثار نویسندگانی نظیر یونسکو و بکت به کار برد. مطابق توضیحات اسلین، تمام ویژگیهای متمایزکنندهی متون نمایشی - ادبیِ ابزورد (یا چنانکه در فارسی متداول است، پوچگرا) را میتوان در یک ویژگی اصلی و بنیادین خلاصه کرد. این ویژگی همانا هنجارشکنی و قاعدهستیزی است.
نمایشنامههای متعدد اوژن یونسکو نمونههایی درخشان برای توضیح مطلب فوقاند. در بهترینِ این نمایشنامهها، از جمله در شاهکارهایی چون «کرگدن»، «آوازخوان طاس» و «عابر هوایی»، شاهد حکمرانی مطلق جنون و هیاهو بر تمام ساختارهای اساسی اثر، از جمله زبان، طرح و درونمایه هستیم. این جنون و هیاهو به واقع بیانگرِ همان میلِ هنجارشکنانهایاند که مارتین اسلین از آن سخن گفته است؛ میلی معطوف به نابودیِ تمام قواعد حاکم بر تئاترِ کلاسیک.
در آثار یونسکو نه خبری از طرح منسجم و نظاممند است و نه نشانی از شخصیتپردازیهای دقیق و حسابشده. در سطح زبان نیز، گویی تلاشی تعمدی در کار است تا از هرآنچه به نوعی تداعیگر زبان فاخر و زیبای شاهکارهای کلاسیک است، اجتناب شود. در نتیجهی این عوامل، آثار یونسکو به جهانی بینظم و پرآشوب شبیهاند که در آن جز انسانهای سایهوار و کنشهای تصادفی و تهی از معنای آنها، چیز دیگری نمییابیم. با این حال، و شاید دقیقاً از همین رو، خواندن و یا به تماشا نشستنِ آثار او را بسیار جذاب مییابیم. چرا که آن جنون و مسخرگی و آشوبی که در نوشتههای او میبینیم و تشخیص میدهیم، از قضا تفاوتِ چندانی با وضعیتِ قابل مشاهده در زندگی بشریای که میشناسیم، ندارد. گیریم در آثار یونسکو اندکی اغراق و افراط نیز بیابیم. چه اشکالی دارد؟ مگر جز آن است که اغراق و خیالپردازی اساساً مایهی هر کار هنری ناب و اصیل است؟...
باری، مقدمهی فوق را به بهانهی معرفی کتاب آدمکش (Without wages Killer) نگاشتیم؛ نمایشنامهای درخشان از اوژن یونسکو، که چنانکه شاهد خواهید بود، واجد تمام آن مشخصههایی است که در توصیف و توضیحِ جهانِ آثار او برشمردیم.
پرسونای اصلیِ نمایشنامهی آدمکش، به سانِ چند شاهکار دیگر یونسکو، «برانژه» است. او در این اثر، بناست از طریق مواجهه با خطری بزرگ که هر دم جان او و اطرافیانش را تهدید میکند، عمقِ پوچی و بیمعناییِ عواطف بشری را به تجربه دریابد.
ماجرا از این قرار است: شهری که برانژه در آن ساکن است میزبان جنایتکاری عجیب و بیرحم شده؛ قاتلی سنگدل که به طرق گوناگون قربانیان خویش را به دام میاندازد. در همین حین برانژه درگیر ماجرایی عاشقانه میشود. همهچیز برای او به ظاهر خوب و خوش پیش میرود، تا زمانی که زن مورد علاقهاش بدل به یکی از قربانیان جدید «آدمکشِ» شهر میشود...
کتاب آدمکش به قلم سحر داوری به فارسی ترجمه شده و به همت نشر بیدگل به انتشار رسیده است.
درباره مجموعه نمایشنامههای بیدگل
این مجموعهی جذاب و خواندنی شامل عناوینی ویژه از نمایشنامههای خارجی است که یا تاکنون به فارسی ترجمه نشده بودهاند، و یا اینکه ترجمهای دوباره از آنها، به هر دلیل، ضروری قلمداد شده است. فراهمآورندگان مجموعه نمایشنامههای بیدگل تلاش داشتهاند تا آنجا که ممکن بوده بر خصوصیات اجرایی متون نمایشی تأکید داشته باشند. گفتنی است که بسیاری از بهترین نمایشنامههای مجموعهی نامبرده علاوه بر کتاب متنی، در قالب نمایش صوتی نیز در دسترس و قابل تهیهاند.
کتاب آدمکش مناسب چه کسانی است؟
علاقهمندان به ادبیات نمایشی مدرن بیشک شیفتهی این کتاب فوقالعاده خواهند شد.
با اوژن یونسکو بیشتر آشنا شویم
اوژن یونسکو (Eugène Ionesco) نویسندهای اصالتاً رومانیایی بود که به سال 1909 متولد شد و در سال 1994 از دنیا رفت. یونسکو بیشتر دوران حیات خویش را در کشور فرانسه سپری نمود. او به سبب خلق آثار ادبی درخشان و پرمایهای چون «کرگدن»، «عابر هوایی»، «آوازخوان طاس»، «شاه میمیرد» و «آدمکش»، موفق به دریافت جایزهی نوبل ادبی شد. او همچنین، یکی از مهمترین اعضای فرهنگستان فرانسه بود. از میان دیگر افتخارات یونسکو میتوان به توفیقش در دریافت جایزهی دولتی اتریش و جایزهی اورشلیم (به ترتیب در سالهای 1970 و 1973) اشاره کرد.
شهرت اوژن یونسکو، چنانکه میدانید، مرهون آثار نمایشیاش بود؛ با این حال جالب است بدانیم که وی کار ادبی را با سرودن شعر و نگارش داستان کوتاه آغاز نمود. تا اینکه در سن چهل سالگی، با خلق نخستین نمایشنامهی خود، پی به استعداد حقیقی خویش در عالم ادبیات بُرد، و از آن پس بیشتر توان و خلاقیتش را صرف نوشتن برای تئاتر کرد.
در بخشی از کتاب آدمکش میخوانیم
برانژه: من ذهن علمی ندارم. حتماً برای همینه که علیرغم توضیحات روشن شما، برام هنوز حل نشده که چطور ممکنه هوا همیشه اینجا خوب باشه. شاید هم شاید این کار شما رو آسونتر کنه اینجا محفوظتره؟ بااینحال، دوروبرش تپهای نیست که اون رو از شرایط اقلیمی بد حفظ کنه! بهعلاوه، تپه نمیتونه ابرها رو پس بزنه یا بارون رو بند بیاره، این رو هرکس میدونه. یعنی بهخاطر اون جبهۀ هوای گرم و روشنیه که از پنجمین نقطۀ روی قطبنما میآد یا از یک لایۀ سوم از جَو؟ نه. اینطور نیست؟ چون اگه اینطور بود، بههرحال همه این رو میدونستن. عجب خری هستم من. اینجا که نسیمی نمیآد، با اینکه هوای خوشبوییه. بههرحال، عجیبهها، موسیو آرشیتکت شهر خیلی عجیبه!
آرشیتکت: (توضیحات فنی میدهد.) باید بگم هیچ چیز غیرعادیای وجود نداره. مسئله فقط تِک نی که! پس سعی کنید بفهمید. شما باید برید اکابر. اینجا یک جزیرۀ کوچیکه، همین... با چندتا سیستم تهویۀ مخفی که از واحهها کپی کردم، واحههایی که جابهجا توُ صحراها میبینید، که یکدفعه وسط شن خشک شهرهایی میبینید که آدم رو به تعجب میندازن، پر از رزهای پرطراوت که دورتادورشون رو چشمه و رودخونه و دریاچه گرفته...
برانژه: آه، بله... کاملاً درسته. منظورتون شهرهاییه که بهشون میگیم سراب. من داستانهای کاشفها رو راجع بهش خوندم. میبینید. من بیسوادِ بیسواد هم نیستم. سراب... هیچچیز واقعیتر از سراب نیست. گلهایی از آتش، درختهایی از شعله، مردابهایی از نور، تنها چیزی که درسته، من از این کاملاً مطمئنم. اونجا چی؟ اون چیه؟
فهرست مطالب کتاب
مجموعهنمایشنامههای بیدگل
شخصیتها، صداها، شبحها (بهترتیب حضور بر صحنه)
پردۀ یک
پردۀ دو
پردۀ سه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب آدمکش |
نویسنده | اوژن یونسکو |
مترجم | سحر داوری |
ناشر چاپی | نشر بیدگل |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 152 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-686342-1 |
موضوع کتاب | کتابهای نمایشنامه کمدی خارجی، کتابهای نمایشنامه مدرن خارجی |