معرفی و دانلود کتاب نبوغ
برای دانلود قانونی کتاب نبوغ و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب نبوغ
کتاب نبوغ نوشته دین کیت سیمونتون، به بررسی رابطه نبوغ با استعداد، ضریب هوشی و یادگیری میپردازد و به این سؤال پاسخ میدهد که نوابغ چگونه نابغه میشوند؟
هدف اصلی کتاب حاضر مشخص کردن اهمیت پدیدهای به اسم نبوغ (Genius) است و با این نظریه به بررسی همه جنبههای آن میپردازد. در این اثر نبوغ از منظر تاریخی، اجتماعی، روانی، زیستی و ... بررسی میشود. چیزی که بیش از همه موجب شگفتی است، تأثیر فرهنگ در پدید آمدن نبوغ است.
آیا تمدنها و فرهنگهای بزرگی که در تاریخ شکل گرفتهاند بر اثر حضور انسانهایی با ژنهای برتر بوده است؟ آیا مردمی که در کشورهای آلمان، ژاپن و چین زندگی میکنند در مقایسه با افرادی که در کشورهای آفریقایی یا خاورمیانه زندگی میکنند ژنهای برتری دارند؟ آیا مردان در مقایسه با زنان از ژنهای بهتری برخوردارند؟ چرا همواره در طول تاریخ تعداد دانشمندان مرد بیشتر از دانشمدان زن بوده است؟ آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا یهودیان، دانشمندان مشهوری به جهان عرضه کردهاند؟
به گفته فروید، بهایی که انسان برای متمدن شدن میپردازد، بسیار سخت و سنگین است، اما از سوی دیگر، پیامدهای سودمندی نیز دارد. نیروی عظیم فرهنگ و تمدن مانند سپری است که انسان را در دوره کودکی محافظت و او را برای مراحل بعدی رشد آماده میکند.
اکنون جهان در مرحله کاملاً متفاوتی از این مسیر قرار دارد و جوامع چندفرهنگی واقعیت زندگی امروزی است. دانش و اصول بینفرهنگی در دنیای غرب جایگاه خود را یافته است و آنها به سرعت این پدیده را شناسایی و درونی میکنند و شروع به جذب نیروها و ظرفیتهای جدید فرهنگهای گوناگون میکنند و بدین ترتیب بر غنای هوشمندی و ذخایر معنوی خود میافزایند. در حالی که جهان سوم همچنان درگیر مشاجرات و جنگهای قومی و قبیلهای است، تمدن غرب در حال حرکت و پیشرفت است.
با دین کیت سیمونتون بیشتر آشنا شویم:
دین کیت سیمونتون (Dean Keith Simonton) در سال 1948 در آمریکا متولد شد. او رئیس انجمن بینالمللی زیباییشناسی تجربی، رئیس انجمن روانشناسی، زیبایی، خلاقیت و هنر دانشگاه یوسی دیویس و رئیس دپارتمان روانشناسی دانشگاه دیویس کالیفرنیا است.
سیمونتون تاکنون دهها مقاله و کتاب در حوزههای نبوغ، رهبری، تاریخ ورانشناسی، خلاقیت و زیباییشناسی نوشته است. معروفترین کتاب او اصول نبوغ و دیدگاههای داروینی نام دارد. وی موفق به کسب جایزه ویلیام جیمز از سوی انجمن روانشناسی آمریکا شده است.
در بخشی از کتاب نبوغ میخوانیم:
زمانی تصور میشد که خلاقیت نیز مانند نبوغ پدیدهای معنوی است. در دوران باستان، خلاق بودن مترادف آسمانی بود. تقریباً هر فرهنگ بشری، اسطورۀ آفرینش خود را دارد که فضایل معجزهآسای نیروهای معنوی را به آن نسبت میدهد. این پیامآوران آفرینش، آفریدگار سنن یهود، مسیح، اسلام، اُدین افسانۀ اسکاندیناوی، اهورمزدای زرتشت و برهمای سهگانه بودهاند. نوع بشر پیش از خلاقیت، بیشتر هنر را نمایش داده است. بیش از هنرمند، صنعتگر بوده است. کارگرانی که مهارت ساخت اثر خاصی را داشتهاند، مطمئناً در طول زمان، نمایشگر خلاقیت نوع بشر بودهاند. حتی بعدها نیز، منبع خلاقیت بشر، معنوی بوده است. در این میان، در اسطورههای قدیمی الهههای یونان دیده میشوند. براساس این افسانه، زئوس خدای برتر پانتئون از منورین صاحب دختر میشود (شخصیتبخشی حافظه). هر یک از این دختران مسئول حیطۀ جداگانهای از خلاقیت بشری بودند. شعر رزمی و حماسی، شعر عاشقانه و غنایی، شعر روحانی، اندوهناک، شاد، موسیقی، رقص، ستارهشناسی و تاریخ. هر الهۀ بدی، روح هدایتگر یا منبع الهامی را برای الهۀ خوبی آماده میکرد. الهه از یک جهت، نابغهای برای خدایان همان حیطه بود.
این افسانه الهامبخش برخی از اصطلاحات زندگی روزمره است. مثلاً وقتی میگویم الههام را گم کردهام، منظورم این است که نوشتهام ناکام مانده است؛ یا اینکه وقتی کتاب را مینوشتم، الههام بیش از یکبار مرا تنها گذاشت. در فیلم «میوز» شارون استون نقش الههای را ایفا میکند که به فیلمنامهنویسی که اوج خلاقیتش را از دست داده، کمک میکند. فیلم نشانگر این حقیقت است که خلاقیت بشر، موهبتی الهی یا معنوی است که به او عطا شده است. حتی در دورۀ رنسانس نیز این باور هنری تداوم یافت، مثلاً جورجیو واساری (1698-1550)، بیوگرافی میکلآنژ را با این اظهارنظر آغاز کرد که «خالق بزرگ مخصوصاً هنرمند را در روی زمین برای خدمت بهصورت نابغه آفریده است». هرچه تمدن غرب، دنیویتر شد، بهخصوص در دورۀ شکوفاییاش، مفهوم نبوغ خلاق نیز، ماهیت معنویاش را بیشتر از دست داد. اما هنوز هم بهعنوان امری معنوی تلقی میشد. «نبوغ زاده میشود، آموخته نمیشود.»
فهرست مطالب کتاب
مقدمه مترجم
مقدمه
فصل اول: نخستین تحقیقات در زمینه بلوغ
روانسنجی
تاریخسنجی
بیوگرافی روانی چیست؟
فصل دوم: نبوغ چیست؟
تعاریف
مفاهیم انسانی
سنجش علمی
نبوغ از دیدگاه تاریخسنجی
نبوغ از دیدگاه روانسنجی
مظاهر نبوغ
خلاقیت برجسته
رهبری برتر
عملکرد شگرف
تعیین حدود
نبوغ شر
نبوع تصادفی
نبوغ مغفول
نبوغ معکوس
نبوغ دروغین
نبوغ کامپیوتر
جمعبندی
کاربرد
فصل سوم: آیا نبوغ ارثی است؟
هوش کلی یا هوش چندگانه
هوش منسجم
هوشهای گوناگون
هوش سلسلهمراتبی
مهارت ویژه در یک رشته یا روشهای کلی حل مسئله
الگوریتم (محاسبۀ عددی در مقابل روش اکتشافی)
الگوریتم در مقابل برنامههای اکتشافی کامپیوتر
روش قدرتمند در مقابل روشهای ضعیف
یکپارچگی: نبوغ داروینی
الگوی BVSR
نظریۀ BVSR
نظر نهایی
فصل چهارم: نبوغ ارثی است یا آموختنی؟
حالت طبیعت: شما متولد شدهاید!
حالت تربیت: شما ساخته شدهاید
حالت مدرن: شما متولد و ساخته شدهاید
عوامل محیطی
حیطۀ محیط کلی
حیطۀ محیطهای ویژه
اثرات ژنتیک
توارث جمعپذیر
توارث جمعگرا
متولد میشوید تا بسازید و آن را رشد میدهید
فصل پنجم: رابطه نبوغ و جنون چیست؟
دادهها چه میگویند؟
نتایج تاریخسنجی: تعیین بازنگرانه
نتایج روانپزشکی/ تشخیصهای بالینی
نتایج روانسنجی / ارزیابیهای کمّی
چرا جنون؟
چرا جنون تا این حد شایع است؟
آیا این همان است؟
عاقل بودن در حوزههای جنون
نبوغ تحلیلرفته
فصل ششم: نبوغ فردی است یا جمعی؟
انگیزش فرهنگی
روابط تعاملی
گروههای اشتراکی
روح زمان نظاممند
مفهوم اجتماعی فرهنگی
فرد و جامعه
فصل هفتم: آینده علم نبوغ چیست؟
روانشناسی شناختی: مغز و ذهن
روانشناسی رشد: سن و موفقیت
حقایق چیست؟
معنای واقعی این نکات چیست؟
عوامل بیولوژیکی
عوامل اجتماعی
عوامل روانشناختی
روانشناسی افتراقی: گرایش و اعتبار
تضادهای حوزه: لباسی برازندۀ همه؟
اندازۀ تأثیر: بزرگ، کوچک، خیلی کوچک
کارکردهای منحنیشکل
حالتهای وابسته به موقعیت
روانشناسی اجتماعی: جنس و نژاد
جنسیت و نبوغ
قومیت و موفقیت
بحث پایانی
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب نبوغ |
نویسنده | دین کیت سیمونتون |
مترجم | حوری بافته چی |
ناشر چاپی | بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه |
سال انتشار | ۱۳۹۵ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 272 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-253-188-9 |
موضوع کتاب | کتابهای هوش و حافظه |