معرفی و دانلود کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم)
برای دانلود قانونی کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم) و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم)
کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم) سرودهی جلال الدین محمد بلخی ملقب به مولوی است که ابیات آن عمیقترین مفاهیم عرفانی و اسلامی را در دل خود جای داده و یکی از برترین کتابهای دنیا محسوب میشود.
درباره کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم):
یکی از برترین کتابهای ادبیات عرفانی و حکمت پارسی، کتاب مثنوی مولوی (The Masnavi) سرودهی جلالالدین محمد بلخی مشهور به مولانا و رومی است که آن را قرآنی به زبان فارسی میدانند و نشریه گاردین آن را به عنوان یکی از 100 کتاب برتر تاریخ بشریت میشناسد.
دیوانی شش جلدی که 26000 بیت دارد و در قالب مثنوی سروده شده است. مولوی به عنوان عارف مسلمان فارسی زبان، با استفاده از قصههای عامیانه و سرگرم کننده، عمیقترین مفاهیم عرفانی و اسلامی را بیان کرده و پیام خود که عشق و وحدت الهیست، به گوش مردمان چندین قرن رسانده است. کتاب مثنوی معنوی به عنوان اثری شاخص و ماندگار در دنیا شناخته میشود و تاکنون به زبانهای مختلف دنیا ترجمه شده است.
شخصیتهای داستانهای مثنوی معنوی (دفتر پنجم) متعدد است و مولوی برای بیان مفاهیم صوفیانه و عرفانی خود از چوپان و برده تا پیامبران و پادشاهان و حتی حیوانات استفاده کرده تا به هدف خود برسد.
درواقع صاحب نظران کتاب مثنوی را از نظر درک مخاطبان به سه دسته تقسیم کردهاند؛ بخش عام یا محکمات که خطاب به مردم عامه است و هرکسی میتواند درک خود را از اشعار داشته باشد؛ بخش خاص یا حدفاصل کمی سنگینتر از ابیات دیگر است و رمز و رازهای عرفانی بیشتری دارد و در آخر بخش اخص یا متشابهات که زبانی سخت و مبهم دارد که به آیات قرآن اشاراتی کرده و قابل تاویل هستند.
از این دیوان شعر تصحیحهای مختلفی انجام شده که تصحیح رینولد نیکلسون، عبدالکریم سروش و محمدعلی موحد معتبرترین آنها به حساب میآید.
جلال الدین محمد بلخی را بیشتر بشناسیم:
جلالالدین، خداوندگار، مولانا خداوندگار، مولوی، مولانا، مولوی رومی و ملای رومی همگی القاب جلالالدین محمد بلخی (Rumi) است که در قرن هفتم در شهر بلخ متولد شد. پدرش محمدبن حسین خطیبی معروف به بهاءالدین ولد از بزرگان صوفیه بود که از او با لقب سلطان العلماء نیز یاد میکنند.
تخلص مولوی در اشعارش، خاموش، خَموش و خامُش است و از این عارف بزرگ فارسی زبان آثار متعددی در قالب نثر و نظم به یادگار مانده که مهمترین آنها عبارتند از: دیوان غزلیات یا کلیات شمس، فیه ما فیه، رباعیات، مجالس سبعه، مکتوبات.
بخش بسیار زیادی از اشعار و اندیشههای مولانا تحت تاثیر شمس تبریزی نوشته شده است، شمس، مولانا را که فقط 37 سال سن داشت، تبدیل به عارفی دلسوخته کرد و مسیر زندگی او را برای همیشه تغییر داد. حتی باعث ترک جایگاه تدریس و فتوای او شد. دربارهی شخصیت شمس صحبتها و افسانههای متفاوتی وجود دارد که نمیتوان به آنها اعتماد کرد اما هر که بود در برههای از زمان وارد زندگی مولانا شد و مدتی در شهر قونیه زندگی کرد.
مولوی در بلخ (افغانستان فعلی) متولد شد اما به دلیل حملهی مغولها در نوجوانی به قونیه (ترکیه امروزی) مهاجرت کرد. همین موضوع امروزه محل بحث و جدال بسیاری بین ایران، افغانستان و ترکیه شده است چرا که هر سه کشور، مولانا را میراث فرهنگی کشور خود به حساب میآورند اما درواقع شخصیت و اشعار این شاعر بزرگ فراملیتی و فراقومیتی است و این عارف را نمیتوان محدود به کشور یا قومیتی خاص دانست؛ او و اندیشههایش جهانی هستند و محدود کردن این اشعار به یک کشور خاص ظلم و جفا در حق اندیشههای مولانا به حساب میآید. سرانجام مولانا در سال 672 هجری قمری در قونیه وفات یافت.
کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم) به چه کسانی پیشنهاد میشود:
اگر به شعر و ادبیات فارسی علاقهمند هستید و میخواهید با جهان عرفانی و معرفتی مولانا آشنا بشوید، شنیدن این کتاب صوتی برایتان لذت بخش خواهد بود.
گزیدهای از اشعار دفتر پنجم مثنوی معنوی:
ای خدای بینظیر ایثار کن
گوش را چون حلقه دادی زین سخن
گوش ما گیر و بدان مجلس کشان
کز رحیقت میخورند آن سرخوشان
چون به ما بویی رسانیدی ازین
سر مبند آن مشک راای رب دین
از تو نوشند ار ذکورند ار اناث
بیدریغی در عطا یا مستغاث
ای دعا ناگفته از تو مستجاب
داده دل را هر دمی صد فتح باب
چند حرفی نقش کردی از رقوم
سنگها از عشق آن شد همچو موم
نون ابرو صاد چشم و جیم گوش
بر نوشتی فتنه صد عقل و هوش
زان حروفت شد خرد باریکریس
نسخ میکنای ادیب خوشنویس
در خور هر فکر بسته بر عدم
دم به دم نقش خیالی خوش رقم
حرفهای طرفه بر لوح خیال
بر نوشته چشم و عارض خد و خال
بر عدم باشم نه بر موجود مست
زانک معشوق عدم وافیترست
عقل را خط خوان آن اشکال کرد
تا دهد تدبیرها را زان نورد
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | کتاب صوتی مثنوی معنوی (دفتر پنجم) |
نویسنده | مولانا جلال الدین محمد بلخی |
راوی | ساعد باقری |
ناشر صوتی | انتشارات نیستان |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۲۳ ساعت و ۳۸ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای شعر کهن |
با وجود اینکه نمونه دیگری را از خوانش مثنوی سراغ ندارم که در زیبایی اجرا؛ طنین صدا و فصاحت و دقت در بیان به اجرای استاد باقری حتی نزدیک باشد، اما متاسفانه در این دفتر به سبب توضیحات مکرر و بیش از اندازه و نابجا و در چند مورد اشتباه (به نظر من) بنده نمره خوبی را نمیتوانم به اجرای دفتر پنجم ایشان اختصاص دهم. امیدوارم در بازنگری یا مثلا در اجرای مجدد آن به این موارد توجه ویژه ای بفرمایند.
هر چند در دفاتر قبلی هم چند مورد اشتباه در برداشت یا معنی کردن ابیات از ایشان وجود داشت که قابل اقماض بود ولی در دفتر پنجم بعضا مشاهده میشود که جمع این موارد اجازه صرف نظر کردن و لذت بردن را به مخاطب نمیدهد.
امیدوارم روزی برسه که تمام کارشناسان و صاحبنظران ادبیات عرفانی، که به بسیاری، در جای جای کشور و االبته در خارج از آن؛ کنج عزلت گزیدهاند به زودی موجبات برگزاری گردهماییها و مجالس و مراسم منظم تبادل نظر و بحث فراهم آید تا مفهوم درست و نکات پیچیده و قابل تامل و عمیق حوزه ادبیات و عرفان به دست فراموشی سپرده نشود و با احیا مفاهیم صحیح این امانت گرانمایهی فرهنگی کشور را بتوانیم به دست نسلهای بعدی برسانیم همانطور که به دست ما رسانیده اند
با تشکر از تیم خوب کتابراه