معرفی و دانلود کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان
برای دانلود قانونی کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان
کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان نوشتهی ادگار ویلمز اثری جاودانه از یک معلم موسیقی شناختهشده در جهان است که ثابت میکند آموزش موسیقی به کودکان باید از سنین پایین آغاز شود. به عقیدهی این معلمْ آموزش موسیقی به کودکان چیزی بیش از سرگرمی است و پایههای درک موسیقایی آنها را شکل میدهد. او در این کتاب به شرح و بسط جنبههای روانشناختی آموزش موسیقی به کودکان و چگونگی شکلگیری مفاهیم موسیقی در ذهن کودک میپردازد.
دربارهی کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان
برای آن دسته از موسیقیدانانی که تکنیک را در حد اعلی میدانند اما در آموزش آن به کودکان هنوز سر خانهی اول ماندهاند، چیزی بهتر از این کتاب وجود ندارد: کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان (The Psychological Foundations of Musical Education) از یکی از اثرگذارترین معلمان موسیقی جهان، ادگار ویلمز (Edgar Willems). هنرمندی که اگرچه خود در حیطهی موسیقی خودآموخته بود اما تمام عمر خود را صرف اثبات این نکته کرد که اثرگذارترین بازهی آموزش موسیقی سنین پنج تا هفت سال است.
ادگار ویلمز در بلژیک به دنیا آمد و به قصد تدریس در مدارس به تحصیل خود ادامه داد. اما سرنوشت برای او چنان نوشته نشده بود که یک معلم سادهی مدرسه باقی بماند. او با دانش اندکی که در حیطهی موسیقی داشت اوایل دههی 1920 به پاریس رفت تا روح هنرمند خود را ارضا کند. در پاریس او شبکهی ارتباطی خود را گسترش داد و با تلاش بسیار سرانجام در پایان همین دهه در دانشگاه ژنو در سوییس مشغول به تدریس موسیقی برای بزرگسالان شد. تجربیاتش در آموزش موسیقی به بزرگسالان او را به این نتیجه رسانید که آموزش موسیقی باید از سنین کودکی آغاز شود. ویلمز شروع به طراحی متدی آموزشی کرد و همت خود را بر این گماشت که تئوری خود در این حوزه را در محیطهای آکادمیک بیان کند. او سرانجام در دههی 1930 توانست کورسی دانشگاهی برای تربیت مدرس موسیقی به کودکان طراحی کند و خود به کودکان پنج تا هفت سال آموزش دهد. ادگار ویلمز تا پایان حیات خود به ارزشها و عقایدش در زمینهی آموزش موسیقی وفادار باقی ماند. او در طی سالها مورد تحسین منتقدان و دانشگاهیان این حوزه بود.
ادگار ویلمز یکی از مولفانی بود که اعتقاد راسخ داشت آموزش در کودکی باید صحیح و اصولی انجام شود، وگرنه دیوار یادگیری افراد کج بنا خواهد شد. او موسیقی را چیزی در درون انسان میدانست و معتقد بود انسان پیش از آنکه تئوری موسیقی را بیاموزد باید روح آن را در خود کشف کند و پرورش دهد. به عبارتی دیگر، «شعور موسیقایی» مقدم بر همه چیز است و این شعور در انسانها با شنیدن اولین لالاییها و ترانههای مادرانه یا حتی ضرب گرفتنهای ساده بر روی میز برانگیخته میشود. کودک تنها نیاز دارد که آموزش درست ببیند تا «خود راه بگویدش که چون باید رفت».
باری، نویسنده در کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان تلاش میکند تا مباحث محوری موسیقی را مورد بحث قرار دهد. عناوینی مانند «ملودی»، «هارمونی»، «سلفژ»، «تکنیک سازی» و «ریتم» تنها بخشی از عنوانهای این کتاب هستند. خوانندگان با مطالعهی این کتاب میتوانند از پنجرهی جدیدی به تمامی اصول آموزش موسیقی بنگرند و در چارچوبهای کلی کار خود تجدید نظر کنند. با اینکه نام ادگار ویلمز در ایران کمتر شنیده شده، این کتاب قطعا شما را به دانستن بیشتر از این معلم دلسوز مشتاق خواهد کرد.
نشر افکار این کتاب را با ترجمهی مهران پورمندان به چاپ رسانده است.
کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان برای چه کسانی مناسب است؟
برای همهی آنانی که در حیطهی موسیقی و آموزش آن فعالیت میکنند این کتاب روشنگر و الهامبخش خواهد بود.
در بخشی از کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان میخوانیم
با اولین تلاشهای کودک در زمینهی موسیقی و اولین تلاشهای مربی برای جهت دادن به فعالیتهای موسیقایی او، در برابر دو مفهوم کلی قرار میگیریم. دو مفهومی که با وجود تمام نقاط مشترک میان آنها، به هیچ وجه نباید آنها را یکی دانست. این دو مفهوم عبارتاند از: مبانی و بنیانها.
منظور از مبانی، الفبای آموزش موسیقی بدون در نظر گرفتن ارزش روانشناسانهی آنهاست، در حالی که مفهوم بنیانها پرورش موسیقایی را مد نظر قرار میدهد و اصول بنیادی را دنبال میکند. به همین دلیل، ارزش و قابلیت بنیانها از ابتدا تا انتهای آموزش ثابت باقی میماند. بسیاری از افراد قادرند اولین مبانی موسیقی و الفبای آن را به کودک آموزش دهند. معلمان زیادی هستند که میتوانند اولین اصول سلفژ و آموزش عملی ساز و هارمونی را به هنرجویان خود بیاموزند، اما تعداد کسانی که قادر به ریشهیابی ابتداییترین نتایج حاصله از دنیای موسیقی باشند، انگشتشمارند.
بسیاری از کودکان اولین اشارهها و آموزشهای موسیقی را در مدارس ابتدایی فرامیگیرند. با این حال آموزش موسیقی میتواند بسیار زودتر، یعنی در سنین سه یا چهار سالگی - خواه در مهدکودکها و خواه به صورت خصوصی - آغاز شود. برانگیختن شعور موسیقایی در کودکان به ویژه در خردسالان، برای مربی نیز از جذابیت خاصی برخوردار است.
تمامی نمودهای اولیهی موسیقی در حقیقت بیش از آنکه به حیطهی آموزش موسیقی مربوط باشند، در قلمرو آموزش عمومی خردسالان قرار میگیرند. افراد خانواده، به ویژه مادر کسانی هستند که میتوانند در بیدارسازی حواس شنوایی و ریتمیک کودک نقش ایفا کنند. این نقش میتواند مهم و گاه حتی تعیینکننده باشد. مادر میتواند توجه کودک را به پدیدههای صوتی و ریتمیک جلب کند و اولین آوازها را در قالب لالاییها و ترانههای بازی و... به او بیاموزد.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار مترجم
گامهای نخست
آوازها
ریتم
صوت
گوش موسیقایی
حس شنوایی
تأثرات شنیداری
ملودی
شنوایی درونی، نسبی و مطلق
هوش شنیداری
هارمونی
حافظهی موسیقایی
اشتراکات
هدایت موسیقایی
سلفژ
آموزش موسیقی و ساز
تکنیک سازی
اجرا
آفرینش موسیقایی
استعداد موسیقیایی هنرجویان
تأثیرات درمانی موسیقی
اصول روانشناسی قیاسی
موسیقی
هنرها
انتزاعات
کلام آخر
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب بنیادهای روان شناختی آموزش موسیقی برای کودکان |
نویسنده | ادگار ویلمز |
مترجم | مهران پورمندان |
ناشر چاپی | نشر افکار |
سال انتشار | ۱۴۰۰ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 233 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-637460-6 |
موضوع کتاب | کتابهای آموزش موسیقی، کتابهای علمی و آموزشی کودک |