معرفی و دانلود کتاب اضطراب نسل زد: تغییر ساختار کودکی در جهان امروز
برای دانلود قانونی کتاب اضطراب نسل زد و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب اضطراب نسل زد: تغییر ساختار کودکی در جهان امروز
کتاب اضطراب نسل زد اثری است که احتمالاً هر پدر و مادر آگاه و دغدغهمندی روزی به خواندن آن نیاز پیدا خواهد کرد. جاناتان هایت در این کتاب پرفروش نیویورک تایمز از راز سربهمهر اضطراب و آشفتگی نسل زد یا همان نسل دههی هشتاد و نود خواهد گفت. نویسنده در این کتاب از مجموعه تحقیقاتی میگوید که نشاندهندهی آثار مشکلات سلامت روان در نسل جدید هستند؛ مشکلاتی که میتوان سرنخ اصلی آن را در استفادهی بیش از اندازهی تکنولوژی پیدا کرد.
دربارهی کتاب اضطراب نسل زد
چرا نسل جدید با وجود تمام امکانات و ابزارهای فوقالعاده پیشرفتهای که در اختیار دارد، همچنان مستعد به انواع اختلالات اضطرابی و افسردگی است؟ این سوالیست که ذهن بسیاری از والدین و البته مربیان و معلمان نسل دههی هشتاد را به خود مشغول کرده. دکتر جاناتان هایت (Jonathan Haidt)، پژوهشگر و از اساتید برجستهی دانشگاه نیویورک در کتاب اضطراب نسل زد (The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness) به این دغدغهی مهم پاسخ خواهد داد.
موضوع اصلی کتاب اضطراب نسل زد، نسلی است که بعد از سال 2000 میلادی متولد شده. نسلی که از همان آغاز زندگی با ابزار و فناوریهایی مثل گوشی موبایل، اینترنت و حتی بعدتر هوش مصنوعی بهخوبی آشنایی داشتند. این موضوع را میتوان یک اتفاق بیسابقه و خارقالعاده در کل تاریخ بشریت دانست. البته بهخوبی آگاه هستیم که تکنولوژی در کنار تمامی فواید و مزایای بیشمار خود، دغدغهها و چالشهای جدید و ناشناختهای نیز برای انسان و بهویژه والدین این نسل تازه در پی داشته.
دکتر جاناتان هایت، برای آنکه نگرش علمی و دقیقتری از این موضوع پیدا کنید، فهرستی از آمارها و منابع رسمی مرتبط را در فصلهای ابتدایی کتاب خود رو میکند. این منابع نشاندهندهی نرخ رو به افزایش مشکلاتی از قبیل، استرس، ناامیدی، خودآزاری و حتی میل به خودکشی در نسل نوجوان هستند. نسلی که از نظر فضای تحصیلی و امکانات مشکلی ندارد و نسبت به نسلهای پیشین خود از رشد و توسعهی اقتصادی بهتری نیز برخوردار است. اما چطور میتوان برای این تناقض بزرگ پاسخی قانعکننده و کاربردی پیدا کرد؟
نویسندهی کتاب اضطراب نسل زد برای پیدا کردن گره این معما، خوانندگان را به مرور دوبارهی نیازهای روانشناختی در سالهای اولیهی زندگی دعوت میکند. بازی و سرگرمی، ارتباط با همنسلان، کاوش و ماجراجویی، نیازهایی هستند که مهارتهای لازم دوران بزرگسالی را پایهریزی میکنند. فعالیت اجتماعی سودمند، مدیریت بحران و حل مسئله گوشهای از توانمندیهاییست که ارتباط مستقیمی با تحرک فیزیکی در دوران کودکی دارد. باید اعتراف کنیم که همزمان با به دست گرفتن گوشیهای هوشمند و تبلتها و انواع بازیهای کامپیوتری، نسل زد به گوشهنشینی و دوری از بازی در فضای بیرون از خانه دچار شده و مهارتهای لازم برای حضور در اجتماع و درنتیجه سلامت اجتماعی را به مرور از دست داده.
اما درنهایت برای حل این مشکل فراگیر چه باید کرد؟ دکتر جاناتان هایت، دارای مدرک دکتری روانشناسی از دانشگاه پنسیلوانیا است و سالهای بسیاری نیز تحقیقات خود را بر مسائل اجتماعی و اخلاقی مرتبط با روان انسان متمرکز کرده. او در اثر تازهی خود، کتاب اضطراب نسل زد، تمرینات و راهکارهای عملیای را ارائه میکند که برای گذر از چالش اعتیاد به تکنولوژی مفید هستند. این تمرینات شامل مجموعه فعالیتهایی هستند که والدین میتوانند برای فرزندان کودک و نوجوان خود فراهم کنند و درنهایت فضایی سالم و شادابتر از محیط خانوادگی بسازند. نویسندهی کتاب اضطراب نسل زد، از نقش حیاتی جامعه و مدارس نیز غافل نشده و در ادامه، از اصلاحات جمعیای میگوید که اجرا کردن آن ما را به سمت جهانی سالم و سعادتمند حرکت میدهد.
کتاب اضطراب نسل زد، در سال 2024 به ثمر رسیده و نسخهی فارسی آن نیز با تلاش نشر مون و ترجمهی صدرا صمدی دزفولی در دسترس شماست.
جوایز و افتخارات کتاب اضطراب نسل زد
- پرفروشترین کتاب نیویورک تایمز؛
- کتاب پرفروش وال استریت ژورنال؛
- کتاب برجسته به انتخاب واشنگتن پست؛
- نامزد جایزهی گودریدز در قسمت بهترین کتاب غیرداستانی.
نکوداشتهای کتاب اضطراب نسل زد
- جاناتان هایت در بیان حقایق لحنی قاطع و به دور از تعارف دارد. او از وضعیتی میگوید که بچهها را بیشازپیش بهسوی جهان مجازی سوق داد. و البته راهحلهایی برای تعدیل این موضوع نیز بیان میکند. (شانون کارلین، بررسی تایم)
- کتاب موضوعی را بررسی میکند که نهتنها عقل سلیم آن را میپذیرد بلکه کاملاً ضروری است. (جسیکا وینتر، بررسی نیویورکر)
- توصیههای کتاب اضطراب نسل زد معقول هستند. حتی میتوان بعضی از آنها را سرگرمکننده نیز دانست. (بررسی اکونومیست)
- شگفتآور است! نویسنده برای نقد وضعیت امروز از پایههای فکری کهن مختلف کمک میگیرد که عالی به نظر میرسد. (بررسی واشنگتن پست)
کتاب اضطراب نسل زد برای چه کسانی مناسب است؟
علاقهمندان به موضوعات روانشناسی و بهویژه روانشناسی کودکان و نوجوانان مخاطبان اصلی این اثر آموزنده هستند. همچنین پدر و مادرها یا معلمانی که با نسل دههی هشتاد و نود در ارتباطند از خواندن مطالب این کتاب بهره میبرند.
در بخشی از کتاب اضطراب نسل زد: تغییر ساختار کودکی در جهان امروز میخوانیم
اضطراب جمعی میتواند افراد را به هم پیوند دهد و انگیزۀ عمل باشد و اقدام جمعی بهخصوص زمانی که انسانهای عاملش باشند، هیجانانگیز است. در میان نسلهای قبلی، محققان اغلب دریافتهاند کسانی که در فعالیتهای سیاسی مشارکت دارند شادتر و پرنشاطتر از حد متوسط هستند. تیم کاسر، یکی از نویسندگان پژوهشی که در سال 2009 در مورد دانشجویان، کنشگری و شکوفایی انجام شد، میگوید: «خودِ کنشگری برای سلامت و بهروزی مفید است.» بااینحال، مطالعات اخیر روی کنشگران جوان، ازجمله فعالان زیستمحیطی، عکس این موضوع را نشان میدهد: کسانی که امروزه از نظر سیاسی فعال هستند معمولاً از نظر روانی آسیبپذیرترند. تهدیدها و مخاطرههای همیشه آینده را تحتتأثیر قرار دادهاند، اما به نظر میرسد شیوههای واکنش جوانان امروزی و کنشگریهایی که بیشتر در دنیای مجازی انجام میشود، در مقایسه با نسلهای قبلی که فعالیتشان بیشتر در دنیای واقعی انجام میشد، بسیار متفاوت است.
ضمناً فرضیۀ تغییرات اقلیمی نمیتواند بعضی از ویژگیهای جمعیتی این یافتهها را توضیح دهد. چرا ما معمولاً بیشترین افزایش نسبی اضطراب و افسردگی را در بین دختران نابالغ مشاهده میکنیم؟ آیا افزایش آگاهی از مسائل اقلیمی نباید بیشتر بر نوجوانان بزرگتر و بر دانشجویانی تأثیر بگذارد که از رویدادهای جهانی و سیاسی آگاهترند؟ این فرضیه با زمانبندی این روندها هم مطابقت ندارد: چرا در خیلی از کشورها بیماریهای روانی در اوایل دهۀ ۲۰۱۰ افزایش یافت؟ گرتا تونبرگ، کنشگر محیطزیست اهل سوئد (متولد 2003)، جوانان سراسر جهان را به کنشگری تشویق میکند، اما مهمترین سخنرانی او در همایش تغییرات اقلیمی در سازمان ملل، در سال 2018 برگزار شد.
فهرست مطالب کتاب
مقدمهٔ ناشر
پیشگفتار: بزرگ شدن در مریخ
بخش یک: خیزاب
فصل یکم: موج رنج
بخش دو: پیشینه، افول کودکی بازیمحور
فصل دوم: آنچه کودکان باید در دوران کودکی انجام دهند
فصل سوم: حالت اکتشاف و نیاز به بازیهای مخاطرهآمیز
فصل چهارم: بلوغ و مسدود شدن گذار به بزرگسالی
بخش سه: تحول عظیم، ظهور کودکی گوشیمحور
فصل پنجم: چهار آسیب اساسی: محرومیت اجتماعی، کمبود خواب، پراکندگی توجه و اعتیاد
فصل ششم: چرا شبکههای اجتماعی به دختران بیشتر از پسران آسیب میزنند؟
فصل هفتم: چه اتفاقی دارد برای پسرها میافتد؟
فصل هشتم: تعالی و انحطاط معنوی
بخش چهار: اقدام جمعی برای فراهم کردن دوران کودکی سالمتر
فصل نهم: آماده شدن برای اقدام جمعی
فصل دهم: آنچه دولتها و شرکتهای فناوری میتوانند همین حالا انجام دهند
فصل یازدهم: آنچه مدارس میتوانند همین حالا انجام دهند
فصل دوازدهم: آنچه والدین میتوانند همین حالا انجام دهند
نتیجه: بازگرداندن دوران کودکی به زمین
سپاسگزاری
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب اضطراب نسل زد: تغییر ساختار کودکی در جهان امروز |
نویسنده | جاناتان هایت |
مترجم | صدرا صمدی دزفولی |
ناشر چاپی | نشر مون |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 312 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-8312-23-1 |
موضوع کتاب | کتابهای تربیت کودک |