معرفی و دانلود کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت
برای دانلود قانونی کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت
در کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت، ژپ لینت ولت با تحلیل کردن آثار نویسندگانی مانند گی دو موپاسان، ژولیین گرین، آن اِبِر و ژاک پولن درصدد است که ارتباط معناداری که بین قالب روایت و محتوای مضمونی، ایدئولوژیکی و هویتی این آثار وجود دارد را نمایش دهد تا برایناساس بتواند شیوهی نگرش هر یک از این نویسندگان را به جهان و انسان نشان دهد.
دربارهی کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت
کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت (Aspects de la narration) کوششی است از استاد دانشگاه و پژوهشگر هلندی ژپ لینت ولت (jaap lintvelt) که رویکرد اصلی آن بر پایهی کشفکردن روابط میان فرم و محتوا در یک اثر ادبی است. او برای دستیابی به این مسئله از یک سو از مطالعات روایتشناختی استفاده کرده و از سوی دیگر برخی ابعاد مهم مانند مضمونهای آن آثار، ایدئولوژی بنیادین آنها و ابعاد هویتی مهم آن را تشریح کرده است.
ژپ لینت ولت در تحلیل این آثار از رویکردی روایتشناسانه شروع میکند و با دخالت دادن عواملی مانند مضمون، ایدئولوژی و هویت به سمت معناشناسی و نشانهشناسی کشیده میشود. از نظر او به وسیلهی ساختار هنری و کلامیای که ارائه میدهد، برداشتهای شخصی نویسنده را از جهان و آدمی به نمایش میگذارد و به این صورت میتوان روایت را درهمتنیده با عناصری دیگر تفسیر کرد. در این کتاب آثار چهار نویسنده مورد بررسی قرار میگیرند که فرانسوی و فرانسوی - کانادایی هستند؛ گی دو موپاسان، ژولیین گرین، آن ابر و ژاک پولن.
ژپ لینت ولت در تحلیلهای خود تلاش کرده است که رویکرد ترکیبی خودش را حفظ کند. مثلاً او چنین تحلیل میکند که چندآوایی ایدئولوژیک بهخاطر حضور ساختار روایی روایتهای چارچوب دار و بهواسطهی تعدد راویان در برخی از آثار بهتر مجال بروز خواهد داشت و در واقع یک متن بدل به روایتی با چندین معنا و امکان خوانشهای متعدد میشود که یک اثر ادبی را به اثری پویا مبدل میسازد.
تحلیلها میتوانند رنگوبوی مضمونی به خود بگیرند و این مضمونها عموماً از دل تقابلهای معنایی به وجود میآیند. تقابلهایی که میتوانند دوگانه یا چندگانه نیز باشند و یا در برخی از موارد دوگانگی شخصیتی افراد حاضر در داستان میتواند در سطح روایت نیز منعکس شود. چندگانگی هویتی میتواند به شکل فرهنگی نیز بروز داده شود و نویسنده با دست گذاشتن بر آثار کانادایی - فرانسوی تلاش کرده است تا تحلیلهای خود را در سطح هویت فرهنگی و تاریخی نیز دنبال کند.
کتاب حاضر را میتوان دنبالهی تتبعات نویسنده دربارهی گونهشناسی روایت دانست که در آن از دو تقسیمبندی کلی استفاده شده است، در فرم متنگرا یا کنشگر بودن و در زمینهی معیار روایتی، پایههای ادراکی - روانی، پایهی زمانی، مکانی و کلامی مدنظر قرار گرفته است. گرچه به علت ماهیت پیچیده و منحصربهفرد هر اثری ادبی نمیتوان بهراحتی قائل به این دست تقسیمبندیها بود؛ اما اتخاذ چنین رویکردی باعث میشود بتوان بهتر هنجارگریزیها را در آثار روایی برخی از نویسندگان شناسایی کرد. تحلیلهای روایی با رویکردی که فرم در آن مطرح نیست در این کتاب از چندین منبع متنوع گردآوری شدهاند و بعضاً میتوانند برای آشکار ساختن جهانبینی نویسنده با یکدیگر ترکیب شوند. برای مثال او نشان میدهد که چگونه دوگانگی جنسیتی (زن و مرد) با هویت مضاعف (آمریکایی، فرانسوی)، ترکیب میشود و به آمیختگی (آندروژنی/کبکی) ختم میشود.
کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت با ترجمهی نصرت حجازی در انتشارات علمی و فرهنگی به چاپ رسیده است.
کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت برای چه کسانی مناسب است؟
اگر مباحث روایتشناسی و تحلیل گفتمان ادبی را دنبال میکنید، این کتاب نکات روشنگر زیادی برای گفتن دارد. مخاطبان اصلی این کتاب میتوانند دانشجویان ادبیات فرانسه، ادبیات تطبیقی و علاقهمندان جدی نقد ادبیات باشند. از رویکرد ترکیبی این کتاب میتوانید برای الگو گرفتن ایجاد ساختارهای کارآمد برای تحلیلکردن متنهای مدنظرتان استفاده کنید.
در بخشی از کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت میخوانیم
استعمارشدهای که از بند میرهد، برای خود یک «ضد اسطورهشناسی» ترتیب میدهد: «به جای اسطورهی منفی تحمیلشده توسط استعمارگر، اسطورهای مثبت از جانب خود استعمارشده پیشنهاد و ارائه میشود». استعمارزدایی، تفکر «زایش مجدد جهان» را که به خوبی در رمانهای انتقادی دههی شصت بازتاب یافته است، به نمایش میگذارد؛ رمانهایی که در آنها «تداعی اسطورههای بازگشت به مراحل اولیهی پیدایش بشری» نمود بیشتری دارد. این بازگشت رو به عقب جزء ثابت و همیشگی در رمانهای آن اِبِر است. فلورا پس از انکار گذشتهای پر تب و تاب در سه پایه به گذشته بازمیگردد: بهشت عدن [موجود در] کتاب مقدس، بهشت اولیهی فرانسهی جدید، و در نهایت گذشتهی خود.
پس از بازگشت به کِبِک در 1976 ، فلورا میکوشد «فاصله» اش را با گذشتهی فردیِ خویش حفظ کند؛ چرا که «از هیچ چیز به اندازهی بیدار کردن ارواح و ملزم بودن به اجرای نمایش در میان اشباح» وحشت ندارد. از آن جا که نمیخواهد «به خاطر بیاورد که مادربزرگخواندهاش ساکن آن شهر قدیمی بوده»، دعوت رافائل را برای دیدار از «اماکن ممنوع شهر» که آتشسوزی آسایشگاه سَنلوئی در آن به وقوع پیوسته بود، رد میکند.
او برای فرار از گذشتهی شخصی خود ترجیح میدهد گذشتهی تاریخ استعماری شهر را همراه رافائل مرور کند. رافائل در مقام یک دانشجوی رشتهی تاریخ «معتقد است به لطف علم تاریخ باید زندگی گذشته را در پرطراوتترین سطح و شیوهی آن بازسازی کرد». برای فلورا «زمان از نو بهدستآمده همان [عرصهی] تئاتر است». آن اِبِر چنین توانایی هنریای را به نوشتار نسبت میدهد.در حالی که استعمارشده «خارج از [فرایند] تاریخ قرار گرفته» و از نسیانی فرهنگی رنج میبَرد که او را به سمت «دوری گزیدن از گذشته» سوق میدهد، فلورا و رافائل هر دو در جستوجوی گذشتهی فرانسهی جدید گام برمیدارند. ابتدای [تاریخ] مستعمراتی بهشت اولیه که توسط لوئی اِبِر و ماری روله (اجداد آن اِبِر) پایهگذاری شده است بلافاصله در ارتباط با داستان آدم و حوا در بهشت عدن قرار میگیرد.
فهرست مطالب کتاب
مقدمهی مترجم
معرفی
بخش اول: روایتهای گی دو موپاسان: روایتپردازی، [بُعد] مضمونی و ایدئولوژی
فصل اول: تحلیل روایتشناختی مجموعۀ روایتها
فصل دوم: چندآواییِ چارچوببندیها
فصل سوم: حیوانیت و عشق
فصل چهارم: تحلیل روایتی و مضمونی از مسافرخانه: روایت وهمانگیز؟
فصل پنجم: بازی روایی در جنایت پدر بونیفاس
فصل ششم: راهبردهای روایی یک مجرد: هیزم
فصل هفتم: روایتپردازی، مضمون و ایدئولوژی: داستان واقعی
فصل هشتم: روایتپردازی، مضمون و ایدئولوژی: بِرت
بخش دوم: مقدمه و کلیت
موئیرا [نوشتهی] ژولیَن گرین
بخش سوم: آن اِبِر: روایتپردازی هنجارشکنانه، مضمون، ایدئولوژی و جستوجوی هویتی
فصل اول: رویکرد روایتشناختی از کندوکاو هویتی در کاموراسکا
فصل دوم: تحلیل روایی، مضمونی و ایدئولوژیکی مرغان آبی باسان
فصل سوم: کندوکاو تاریخی و هویتی در بهشت اولیه
فصل چهارم: قالب روایی و کندوکاو هویتی در بهشت اولیه
بخش چهارم: ژاک پولَن: دوگانگی هویتی و روایی
فصل اول: دوگانگی هویتی و روایتی در رمانهای ژاک پولَن
فصل دوم: دوگانگی هویتی و روایی در غم دیرینه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب ابعاد روایت پردازی؛ مضمون، ایدئولوژی و هویت |
نویسنده | ژپ لینت ولت |
مترجم | نصرت حجازی |
ناشر چاپی | انتشارات علمی و فرهنگی |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 381 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-436-642-7 |
موضوع کتاب | کتابهای نقد ادبی، کتابهای ادبیات تطبیقی |