معرفی و دانلود کتاب مبانی کارگردانی تئاتر
برای دانلود قانونی کتاب مبانی کارگردانی تئاتر و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب مبانی کارگردانی تئاتر
کتاب مبانی کارگردانی تئاتر به قلم الکساندر دین و لارنس کارا، راهنمای کامل و جامع کارگردانان تئاتر در سراسر جهان از زمان انتشار اولیه آن بوده است و تمام دانستنیهایی را در اختیار شما قرار میدهد که در این زمینه نیاز دارید.
این کتاب راهکار و راهنمای حل مشکلات و مسائل کلی تکنیکی و دشواریهای ویژه وجه دیداری صحنه در کارگردانی تئاتر است، به معنای دیگر یعنی همان مبانی و اصول اولیهای که مکانیسم کار روی صحنه را تشکیل میدهند.
الکساندر دین (Alexander Dean) و لارنس کارا (Lawrence Carra) در کتاب مبانی کارگردانی تئاتر (Fundamentals of play directing) حین پرداختن به نظریه درام، تکنیکها (فنون) را میسنجند، خطاهای احتمالی را تصحیح میکنند و موضوعات اصلی توجه به صحنه و قاببندی آن، تصویرسازی و خلق پویا بر صحنه نمایش را بررسی و تحلیل میکنند.
دروس و اعتقادات نویسندگان کتاب دربارهی کارگردانی تئاتر، بر کلیات و اصولی است که پشتوانه عملی و علمی بیشتر کارگردانان تئاتر، اعم از کارگردانان تازهکار و باتجربه در هر یک از قالبهای نمایشی است، بدون آنکه سهمی در از بین بردن خلاقیت و نبوغ کارگردان داشته باشد. جهتگزینی ایدههای دین و کارا عمدتاً متوجه میزانسن در تئاتر پیش صحنهای است.
این اساتید به مراحل گامبهگام اعتقاد دارند که به صورت راهحل کاربردی آموزشی در کارگردانی تئاتر عمل میکند. از نظر دین و کارا نگرش شما به درام باید نگرش به هنر باشد و همه هنرها مستلزم انضباطاند: مفهوم، تکنیک (فن) و اصول جاری در همه هنرها و نیز حالت (یا حال و هوای) همگی در چگونگی آفرینش هنر توسط کارگردان و درکتماشاگر از هنر نمایش کارساز خواهند بود. در این راه، با فهمیدن پنج اصل مهم، یعنی ترکیببندی، حرکت، تصویرسازی ریتم و درام پردازی پانتومیمی، میتوان به این مقصود نایل شد.
در شرح مطالب اولیه کتاب به دست نویسهای الکساندر دین به نام شرح درس کلاس کارگردانی تئاتر پرداخته شده؛ این مطالب در کلاس کارگردانی سال اول دانشکده درام در دانشگاه پیل تدریس شده است. از نظر پروفسور دین، کارگردانی تئاتر لزوما استعدادی الهی نیست، بلکه هنری است که مثل هر هنری با اصول خاصی میشود آموخت و آموزش داد. دین قصد نداشت تا استعداد و قریحه ذاتی را بیتاثیر و بیاهمیت بیان کند، بلکه اعتقاد داشت که فراگیری و آموختن دانش و کاربرد اصول خاص از اشتباهات جلوگیری میکند و مانع اتلاف هنری و اقتصادی میشود.
فصل مربوط به صحنههای مرکزی یا میدانگاهی، انطباق یا سازگاریهای خاصی را که برای پرداخت نمایش در صحنههای گرد ضرورت دارد، مد نظر قرار داده است. تعدیل و تغییرات صحنههای جلودار و دیگر اشکال صحنههای قابل انعطاف، به راحتی در فاصله نیازهای تئاتر پیش صحنه و تئاتر میدانگاهی قرار میگیرند.
فصل مربوط به کارگردانی نمایش به شرح عناصری میپردازد که باید آنها را در کل تجربه نمایش روال با روندهای دخیل در کارگردانی و فرایند شکلگیری نقشه کف صحنه در نظر گرفت.
کتاب مبانی کارگردانی تئاتر شرح جامعی از موارد ضروری کارگردانی نمایش است. جاذبه این کتاب در شکل ارائه محتوای آن، یعنی فرایند گام به گام تحلیلی که به عنوان روش تدریس در کلاس عمل میکند، نیز نهفته است. از آنجا که هیچ کتاب مناسب هنرجوی تئاتر هدف آن را برآورده نمیکند مگر اینکه خواننده با واژه شناسی صحنه نمایش آشنا باشد، پیافزود این کتاب شامل واژه نامهای است که در آن اصطلاحات مربوط به صحنه نمایش، دکور و صحنه پردازی و مدیریت صحنه تعریف شده است.
کتاب مبانی کارگردانی تئاتر به چه کسانی پیشنهاد میشود؟
این اثر برای دانشجویان و علاقهمندان به هنرهای نمایشی به ویژه کارگردانی تئاتر، کتابی کاربردی و سودمند است. بر اساس آرای استادان جهانی این رشته، باید کتاب اصول و مبانی کارگردانی تئاتر را یکی از مهمترین آثار در حیطهی آموزشهای هنری، دانشگاهی، در زمینه تئاتر و به ویژه کارگردانی تئاتر واقعگرایانه به حساب آورد.
در بخشی از کتاب مبانی کارگردانی تئاتر میخوانیم:
تکنیک (فن) پایه برای بازیگر کارگردان باید کاملا از اصول ابتدایی تکنیک صحته ویژه بازیگر مبتدی آگاه باشد. او به زودی در مییابد که در کار کارگردانی بازیگران آماتور، باید بیشتر وقت تمرین خود را صرف آموزش این اصول تکنیکی به آنها بکند.
آغازگری که به بازیگری علاقه مند است و حسی عاطفی نسبت به یک شخصیت دارد، اغلب بدون ملاحظهای برای بازی رسا و توأم با قدرت بیان در ایفای نقش به بازیگری میپردازد. اتکای او به الهامات لحظهای است و بدون داشتن کنترل تکنیکی، با بی اعتنایی به جنبههای فنی مبنایی، در عمل نقض غرض میکند. این ملاحظات تکنیکی عبارتاند از: 1. رابطه بازیگر با بخشهای مختلف صحنه، 2. رابطه بازیگر با تماشاگران 3. رابطه بازیگر با بازیگران دیگری 4. شیوۀ مرئی و اجرای هموار اداره خویشتن در ارتباط با انجام کاری خاص یا یک وسیله خاص صحنه.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار مترجم
پیشگفتار نویسنده
بخش 1/ مقدمه
فصل 1- درام به مثابۀ هنر
فصل 2- نقش کارگردان
بخش 2/ بازیگر
فصل 3- نیاز به تکنیک (فن)
فصل 4- تکنیک (فن) پایه برای بازیگر
فصل 5- بدن، صدا و نقش
بخش 3/ پنج اصل کارگردانی تئاتر
فصل 6- رسانههای کارگردان
فصل 7 -ترکیببندی
فصل 8- تصویرسازی
فصل 9- حرکت
فصل 10- ریتم (آهنگ)
فصل 11- درامپردازی پانتومیمی
بخش 4/ شیوۀ اجرا در صحنههای مرکزی (میدانگاهی)
فصل 12- اجرا در صحنههای مرکزی
بخش 5/ روال تولید
فصل 13- آزمون و گزینش بازیگران
فصل 14- اجرای تمرینها
فصل 15- کارگردانی نمایش
پیافزود/ واژگان و اصطلاحات تئاتر پیش صحنه، فضای صحنه و مدیریت صحنۀ نمایش
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب مبانی کارگردانی تئاتر |
نویسنده | الکساندر دین، لارنس کارا |
مترجم | مسعود اوحدی |
ناشر چاپی | انتشارات سروش |
سال انتشار | ۱۳۹۳ |
فرمت کتاب | |
تعداد صفحات | 513 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-12-0680-4 |
موضوع کتاب | کتابهای هنرهای نمایشی |