معرفی و دانلود کتاب زیبایی شناسی امر روزمره
برای دانلود قانونی کتاب زیبایی شناسی امر روزمره و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب زیبایی شناسی امر روزمره
برخلاف زیباییشناسی سنتی که بیشتر به هنرهای زیبا و شاهکارهای هنری میپردازد، زیباییشناسی امر روزمره یکی از حیطههایی است که به تجربیات زیباییشناختی در زندگی روزانه توجه دارد. در کتاب زیبایی شناسی امر روزمره، یوریکو سایتو این حوزه از زیباییشناسی را معرفی میکند و دربارهی انواع آن توضیح میدهد. این کتاب نشان میدهد که با آشنازدایی از امر آشنا و تغییر نگاه نسبت به امر روزمره، میتوان کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
دربارهی کتاب زیبایی شناسی امر روزمره
در تاریخ زیباییشناسی غرب، اشیاء، پدیدههای طبیعی، اعمال آدمیان و هنرهای زیبا در گسترهی مطالعات زیباییشناسی شمرده میشوند؛ اما از قرن نوزدهم میلادی، گفتمان زیباییشناسی غرب به طور روزافزون بر هنرهای زیبا متمرکز شد. علیرغم چنین گرایشی، باید گفت که محدود شدن این گستره، با اهمیت نظریهی نگرش زیباییشناختی در زیباییشناسی مدرن همسو نبود. در نیمهی قرن بیستم، با پا گرفتن دلبستگی به طبیعت، محیط زیست و کندوکاو در هنرهای مردمپسند، گسترهی محدود زیباییشناختی زیر سؤال رفت. امروزه زیباییشناسی روزمره گستردهتر میشود و اشیاء، رخدادها و فعالیتهایی که زندگی روزمره را میسازند، به آن راه مییابد. زیباییشناسی روزمره در تمام فعالیتهای روزمره تنیده شده است. ابزاری که از آنها استفاده میکنیم، خردهکاریهای گوشهوکنار خانه، تعاملات روزمره، فعالیتهای عادی روزانه مانند خوردن، پیادهروی، حمام کردن و تمام کیفیتهایی که در جایجای تجارب روزمره میگنجند، همگی، در این حیطه قرار میگیرند. یوریکو سایتو (Yuriko Saito) در کتاب زیباییشناسی امر روزمره (Aesthetics of the Everyday) با در نظر گرفتن اهمیت این بحث، سابقهی این دست پژوهشها را میکاود و به تعریف اصطلاحات و کیفیت این زیباییشناسی میپردازد.
با گسترش گفتمان زیباییشناسی امر روزمره، پرسشهایی دربارهی معنای اصطلاحاتی چون روزمره و زیباییشناسی بهوجود آمد. یوریکو سایتو در کتاب زیباییشناسی امر روزمره این مفاهیم را بررسی میکند و دربارهی هریک از آنها توضیح میدهد. وی شرح میدهد زمانی که این مفاهیم را درست و با نگرش و سازوکار ادراکی متفاوتی درک کنیم، ارزشهای زیباییشناختی نهفته در معمولیترین و تکراریترین امور را درک خواهیم کرد.
در این بین سؤالی مطرح میشود که آیا کیفیتهایی مانند درهمبرهم بودن به این حیطه تعلق دارند؟ نویسنده به این سؤال پاسخ میدهد و در سایهی آن، انواعی از زیباییشناسی چون زیباییشناسی حال و هوا و زیباییشناسی اجتماعی را معرفی میکند. در نهایت، یوریکو سایتو فصل پایانی از کتاب زیباییشناسی امر روزمره را به اهمیت این قبیل مطالعات اختصاص میدهد. وی باور دارد با کمک این حیطه از زیباییشناسی، میتوان کیفیت زندگی را بهتر کرد، رضایت و تجربهی شخصی افراد را ارتقا داد و به انسانها کمک کرد تا بیشتر از محیط اطرافشان آگاهی پیدا کنند و تجربههای مثبتی از زندگی روزمرهی خود به دست آورند. بنابراین گفتمان زیباییشناسی نباید حیطهی گستردهی زندگی روزمرهی انسانها را نادیده بگیرد و آن را از قلمروی پژوهش کنار بگذارد.
کتاب زیباییشناسی امر روزمره در اصل ترجمهی مدخلی از دانشنامهی فلسفهی استنفورد است که به یکی از شاخههای مهجورماندهی زیباییشناسی نگاهی دقیق، کامل و جامع میاندازد. انتشارات ققنوس این کتاب را با ترجمهی کاوه بهبهانی منتشر کرده است.
کتاب زیبایی شناسی امر روزمره برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای دانشجویان، استادان و پژوهشگران حوزهی فلسفهی هنر مناسب خواهد بود.
در بخشی از کتاب زیبایی شناسی امر روزمره میخوانیم
زیبایىشناسى اجتماعى، حوزه پژوهشى تازه دیگرى را نیز هویدا مىکند که در زیبایىشناسى روزمره پا گرفته است: بُعد زیبایىشناختىِ دست به کارى زدن به جاى یا افزون بر تجربهاى که در مقام تماشاگر یا بیننده به دست مىآوریم. شیوه سنتى پژوهش زیبایىشناختى عمدتاً به تحلیل تجربه زیبایىشناختى تماشاگرى مىپردازد که از غور کردن در شىء (یا پدیده یا رخدادى) لذت زیبایىشناختى مىبرد. چنانکه الگوى مبتنى بر درگیرى برلینت نشان مىدهد، حتى در چنین تجربهاى، شخص هیچگاه منفعل نیست و از رهگذر استفاده کردن از قوه خیال، فعالانه با شىء درگیر مىشود و با آن تعاملى ادراکى و عقلانى و عاطفى دارد. اما او هنوز تماشاگر آن است به معناى کاملاً تحتاللفظىاش: شیئى همچون تابلوى نقاشى، سمفونى، فنجان چاى، اسکیت نمایشى، باغ گل، بخشى از اسباب و اثاثیه منزل، خودرو، خانه و پیراهنى که تازه شسته و اتو شده است.
در حالى که زیبایىشناسى روزمره دربردارنده چنین زیبایىشناسى تماشاگرمحورى است، بخش مهمى از جریان زندگى روزمره درگیرى فعالانه ماست در انجام دادن کارهایى از طریق بهکارگیرى این یا آن شىء یا تحقق بخشیدن به این یا آن عمل و به بار آوردن نتایجى معین که انگیزه همه آنها ملاحظات زیبایىشناختى است. تا همین اواخر کندوکاو چندانى دربارهابعاد زیبایىشناختى درگیرى فعالانه در نقاشى کردن یک بوم، نواختن ویولن، اسکیتبازى، باغآرایى، رفوى لباس، آویزان کردن لباسهاى شستهشده در بیرون ساختمان و زایمان کردن نشده بود (Rautio 2009, Lintott 2012). شاید زیبایىشناسى خوراک91 این تقابل را آشکارتر نشان دهد. زیبایىشناسى خوراک عموماً به جاى خود تجربه خوردن یا فعالیت پخت و پز بر طعم غذا متمرکز است.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
[درآمد]
1. تاریخچه اخیر بحث
2. «روزمره» و «زیبایىشناسى» در زیبایىشناسى روزمره
3. آشنایىزدایى از امر آشنا
4. زیبایىشناسى منفى
5. کیفیتهاى زیبایىشناختى روزمره
6. زیبایىشناسى حال و هوا و زیبایىشناسى اجتماعى
7. زیبایىشناسى عملمدار
8. محو کردن مرز میان هنر و زندگى
9. اهمیت زیبایىشناسى روزمره
10. نتیجهگیرى
کتابنامه
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب زیبایی شناسی امر روزمره |
نویسنده | یوریکو سایتو |
مترجم | کاوه بهبهانی |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۶ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 84 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-329-5 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه هنر |