معرفی و دانلود کتاب جنسیت مغز: تفاوتهای واقعی میان مردان و زنان
برای دانلود قانونی کتاب جنسیت مغز و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب جنسیت مغز: تفاوتهای واقعی میان مردان و زنان
آن مویر و دیوید جسل در کتاب جنسیت مغز، این نظریه را مطرح میکنند که زن و مرد علاوه بر تفاوتهای فیزیولوژیک، از نظر مغزی هم با تفاوت دارند. نویسندگان این کتاب جنجالی تلاش دارند با استناد به تحقیقات علمی، تمایزهای میانزنان و مردان را از لحاظ ساختار مغز و کارکردهای ذهنی بررسی نمایند و ثابت کنند که این دو جنسیت کاملاً با هم متفاوتند.
دربارهی کتاب جنسیت مغز
مسألهی تمایز بین زن و مرد در طول تاریخ همواره مطرح بوده. قرنهای متوالی این وضعیت به شکل تبعیض علیه زنان خود را نشان داد و مانع از آن شد که تواناییشان را بروز دهند. اما در قرن بیستم و با ظهور موجهای فمینیستی، تلاش شد تا برابری جنسیتها مطرح و پذیرفته شود. جوامع مدرن و پیشرو سعی کردند برابر بودن زن و مرد را بهصورت اصلی بنیادین بپذیرند. علیرغم این، گاهی تحقیقاتی انجام میشد که سعی میکرد نشان دهد زن و مرد نهفقط از نظر فیزیولوژیک، که احتمالاً از جنبههای دیگر هم متفاوتند. آن مویر (Anne Moir) پژوهشگر و تهیهکنندهی تلویزیونی در دههی 1980 به این موضوع علاقهمند شد و سعی کرد تحقیقات بیشتری را درباهی آن انجام دهد. او که خود در رشتهی ژنتیک درس خوانده بود، قصد داشت نشان دهد که تفاوتهای جنسیتی صرفاً از نظر فیزیکی نیستند، بلکه از نظر حسی و ذهنی هم زن و مرد با هم فرق دارند. او برای تکمیل تحقیقات و ساخت یک برنامهی تلویزیونی، موضوع را با دوست و همکارش در تلویزیون، دیوید جسل (David Jessel) مطرح کرد. جسل که سابقهای طولانی در روزنامهنگاری تحقیقاتی داشت و سالها برنامههایی جنجالی در رابطه با پروندههای قضایی ساخته بود، پذیرفت که به مویر کمک کند. نتیجهی همکارهای این دو نه به ساخت برنامهای تلویزیونی، بلکه به نوشتن کتابی به نام جنسیت مغز (Brain Sex) منجر شد که در سال 1989 به انتشار رسید و جنجال زیادی به پا کرد.
کتاب جنسیت مغز با این پرسشها شروع میشود که چرا مردان و زنان مثل هم فکر نمیکنند؟ چرا مردان در نقشهخوانی بهتر از زنان عمل میکنند؟ چرا زنان در شخصیتخوانی متبحرتر هستند؟ آنچه غریزهی زنانه نامیده میشود دقیقاً چیست؟ آن مویر و دیوید جسل اعتقاد دارند پاسخ به این پرسشها در تفاوتهای عمیق زیستی جنس مؤنث و مذکر نهفته است. این تفاوتهای بنیادین است که باعث میشود این دو جنس شبیه به هم فکر نکنند و احساساتی متمایز از یکدیگر داشته باشند. ایدهی کتاب بر این پایه بنا شده که زنان و مردان بهجای اینکه تلاش کنند هر چه بیشتر شبیه به هم شوند، بهتر است هر کدام روی ویژگیهای ذهنی خاص خود اصرار کنند و آنها را پرورش دهند. به نظر آنها قوهی تخیل و تجسم زنانه آنچنان قدرتمند است که بتواند بسیاری از مشکلات را حل کند. نویسندگان در تلاشند بگویند که توجه به تفاوتهای عمدهی مغزی و کارکردهای ذهنی باعث میشود زندگی برای انسانها راحتتر و شادتر شود.
آن مویر و دیوید جسل در کتاب جنسیت مغز تلاش میکنند به انواع تفاوتهای مغزی در زن و مرد بپردازند. از تفاوتهای دوران کودکی تا تغییراتی که در سنین بالاتر در هر یک از جنسها رخ میدهد. آنها تفاوت پدر و مادر در مواجهه با کودکان را هم بررسی میکنند. حتی آنچه باعث میشود مرد و زن در محیط کارشان شبیه به هم نباشند را مورد کندوکاو قرار میدهند. این دو مؤلف سعی کردهاند از پژوهشهای علمی و یافتههای محققان استفاده نمایند.
نویسندگان در کتاب جنسیت مغز معتقدند با به رسمیت شناخته شدن تفاوتها، زنان و مردان یکدیگر را بهتر درک میکنند و همدیگر را بیشتر دوست خواهند داشت. ترجمهی این کتاب را مهدى قراچهداغى برعهده داشته و نشر لیوسا آن را منتشر کرده است.
در نکوداشت کتاب جنسیت مغز
- کتابی علمی، سرگرمکننده و قطعاً برای عدهای عصبانیکننده در مورد تفاوت بین جنسیتها. (Kirkus Reviews)
کتاب جنسیت مغز برای چه کسانی مناسب است؟
اگر میخواهید دربارهی تفاوت بین زن و مرد بیشتر بدانید، خواندن این کتاب به شما توصیه میشود.
با آن مویر و دیوید جسل بیشتر آشنا شویم
دکتر آن مویر، پژوهشگر، تهیهکنندهی تلویزیون و مؤلف انگلیسی است. او در رشتهی تحقیقات ژنتیک از دانشگاه آکسفورد فارغالتحصیل شده و دورههای روانکاوی را گذرانده. آن مویر تا کنون چندین کتاب نوشته که تعدادی از آنها پرفروش بودهاند. «جنیست مغز» و «ذهن مجرم» از جمله آثار معروف او هستند که با همکاری دیوید جسل نوشته.
دیوید جسل روزنامهنگار، مجری رادیو و تلویزیون و نویسندهی بریتانیایی در سال 1945 به دنیا آمد. او سالهای زیادی در شبکهی بیبیسی حضور داشته و برنامههایی جنجالی در مورد پروندههای اشتباه قضایی ساخته. از مهمترین برنامههای او «آزمونوخطا» و «بیعدالتی» هستند که در آنها به سراغ متهمینی میرفت که اشتباهاً محاکمه شده بودند. تلاشهای او باعث شد تا پروندههای زیادی دوباره مورد قضاوت قرار بگیرند. دیوید جسل تابهحال سه بار برندهی جایزهی تلویزیون سلطنتی شده است.
جملات برگزیده کتاب جنسیت مغز
-
بىتوجهى به واقعیتهاى طبعیت انسان مىتواند دستکم به اندازهى تفسیر نادرست این واقعیتها خطرناک باشد.
-
غیرواقعبینانه است اگر نگوییم که مغز زنان و مردان با هم تفاوت دارد. درست همانطور که جسم زن و مرد با هم تفاوت دارد... عملکرد مغز دو جنس زن و مرد نیز با هم تفاوت دارد.
-
اگر محدودیتى اجتماعى در کار نباشد، جنس مذکر ممکن است در آنِ واحد با چند زن رابطه داشته باشد. اما جنس مؤنث معمولاً علاقهاى ندارد که در آنِ واحد با چند مرد باشد.
-
به رسمیت شناختن اینکه زن و مرد با هم تفاوت دارند، بهمراتب بهتر از آن است که خبر خوش برابرى زن و مرد را به همه وعده بدهیم.
-
بىتوجهى به واقعیتهاى طبعیت انسان مىتواند دستکم به اندازهى تفسیر نادرست این واقعیتها خطرناک باشد.
در بخشی از کتاب جنسیت مغز میخوانیم
زنان و مردان با هم تفاوت دارند. زن و مرد تنها به این دلیل که عضو جامعهى بشرى هستند با هم برابرند. اینکه بگوییم آنها در زمینهى هوش و مهارت و رفتار با هم برابرند، یک دروغ بزرگ زیستشناختى است. زن و مرد با هم تفاوت دارند زیرا مغزشان با هم متفاوت است. مغز که مرکز فرماندهى و اندام احساسى در زندگى انسان است، در زنان و مردان ساختارى متفاوت دارد، اطلاعات را بهطرزى متفاوت پردازش مىکند و در نتیجه استنباطها، اولویتها و رفتارهاى متفاوتى شکل مىگیرند.
در ده سال گذشته بررسىهاى علمى فراوانى دربارهى تفاوتهاى میان زن و مرد صورت گرفته است. پزشکان، دانشمندان، روانشناسان و جامعهشناسها هر کدام بهطور جداگانه به یافتههایى دسترسى پیدا کردهاند که تصویرى کاملاً متفاوت از زن و مرد را به نمایش مىگذارد. سرانجام جوابى براى این سؤال که چرا زن نمىتواند با مرد برابر باشد، پیدا کردهایم. واقعیت این است که اسطورهى برابرى زن و مرد را باید متلاشى کنیم. زن و مرد در شرایط برابر قرار ندارند.
تا همین چندى پیش تفاوتهاى رفتارى میان زن و مرد را به حساب شرطى شدن متفاوت آنها در زندگى مىگذاشتند. مىگفتند انتظارات متفاوت پدر و مادر از فرزندان دختر و پسر بازتاب انتظارات متفاوت جامعه از زن و مرد است. به پسرهاى کوچک گفته مىشود که نباید گریه کنند. پسرها باید برخوردى تهاجمى با مسائل داشته باشند. کسى به این موضوع توجه نداشت که زیستشناسى زن و مرد متفاوت است. اما امروزه به اطلاعات زیستشناختى وسیعى پى بردهایم. امروزه در چارچوبى قرار گرفتهایم که در محدودهى آن مىدانیم چرا اینگونه رفتار مىکنیم.
اگر توضیحات اجتماعى کافى بهنظر نمىرسد، بحث شرایط زیستشیمیایى موجهتر مىنماید. بهعبارت دیگر، بحث بر سر هورمونهایى است که سبب مىشود ما رفتارهایى ویژه بروز دهیم. اما همانطور که خواهیم دید، هورمونها هم بهتنهایى کل موضوع را روشن نمىکنند. مهم رابطهى این هورمونها با مغز زن و مرد است که در مردها و زنها به یک شکل نیست.
فهرست مطالب کتاب
برگرفته از مقدمه: زنان و مردان با هم تفاوت دارند
پیشگفتار
مقدمه
فصل اول: تفاوتها
فصل دوم: تولد تفاوت
فصل سوم: جنسیت مغز
فصل چهارم: تفاوتهاى دوران کودکى
فصل پنجم: مغز با سن رابطه دارد
فصل ششم: خلاء توانایى
فصل هفتم: دل و ذهن
فصل هشتم: ازدواج دو ذهن
فصل نهم: چرا مادران با پدران تفاوت دارند
فصل دهم: ذهنها در محیط کار
فصل یازدهم: تعصب در کار
خلاصه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب جنسیت مغز: تفاوتهای واقعی میان مردان و زنان |
نویسنده | آن مویر، دیوید جسل |
مترجم | مهدی قراچه داغی |
ناشر چاپی | انتشارات لیوسا |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 176 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-340-186-0 |
موضوع کتاب | کتابهای روانشناسی بالینی |