معرفی و دانلود کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج
برای دانلود قانونی کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج
کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج که توسط فرزانه اصفهانی گردآوری شده است، به مجموعهای از آثار عارف شهیر، حسین بن منصور حلاج میپردازد. علاوهبر بخشهایی دربارهی شخصیت حلاج از دید دیگران، اشعار و اقوال حلاج در این مجموعه بهصورت موضوعی و براساس مضامین عارفانه گردآوری شده و در دسترس خوانندگان قرار گرفته است.
دربارهی کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج
کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج مجموعهای است از آثار و احوالات این عارف آزادیخواه که همگان او را با فریاد «اناالحق» به یاد میآورند. حسین بن منصور حلاج در میان عارفان جایگاهی متمایز دارد؛ چرا که او مانند دیگران از افشای حقیقت و مخالفت با حاکمان وقت نمیهراسید و عشق به پروردگار در وجود او، به نقل از عطار، سوختن و به باد رفتن بود. قضاوت کردن و توضیح دادن شخصیت حلاج کاری دشوار است؛ زیرا او فردی بوده که به دلیل اظهاراتش مورد هجمههای زیادی قرار گرفته است و شکنجههای زیادی را در راه عقایدش متحمل شده است. او به بصیرتی نهانی رسیده بود که باعث میشد، دست از دنیای فانی اطرافش بشوید.
گردآوری این مجموعه توسط فرزانه اصفهانی با رجوع به آثار پژوهشی معتبر دربارهی این عارف مشهور صورت گرفته است. کوششهایی که پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی برای جمعآوری و تدوین آثار او صورت دادهاند، زمینه را برای به دست دادن چنین مجموعهی گرانقدری آماده کرده است. حلاج در ادبیات فارسی بیشتر در آینهی سخنان و اشعار کسانی مانند ابوسعید ابوالخیر، عطار، سهروردی و مولانا خود را به نمایش گذاشته است و حتی سهروردی هم مانند حلاج به راه حقیقتگویی و فنای جسمانی قدم گذاشته است.
در کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج در ابتدا به حرفهایی اختصاص دارد که دیگران دربارهی او زدهاند و در ادامه طبقهبندی محتوایی از آثار او به خواننده نشان داده میشود. این طبقهبندی موضوعی براساس مفاهیمی که در مراتب سیروسلوک عرفانی مطرح میشوند، گردآوری شده است که میتواند برای درککردن نقطهنظرات حلاج دربارهی این موضوعات راهگشا باشد. عظمت خداوند، فقر، اخلاص، فنا، لیاقت و شایستگی، خودبینی، وحدت وجود و پرواز عاشقانه تعدادی از عناوین این مجموعه هستند. همچنین برخی از اشعار عربی او به همراه ترجمهی آنها در این کتاب ذکر شدهاند.
آثار و زندگی حلاج، از تکفیر شدن و به باد دادن خاکستر تا فریاد «اناالحق» که خود را در آن با حقیقت برابر میداند، اذهان و قلوب بسیاری را در طول تاریخ به خود مبذول داشته است. برای خوانندهای که پیشزمینهای دربارهی سنت سیروسلوک عرفانی ایرانی ندارد، آثار او در مواردی سخت و دیریاب به نظر میرسند؛ اما در میان اشعاری که در این مجموعه گردآوری شدهاند، میتوانید گوهرهای نابی از قلب شوریدهی او پیدا کنید.
کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج با همت انتشارات لیوسا به دست خوانندگان مشتاق آثارش رسیده است.
کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج برای چه کسانی مناسب است؟
برای کسانی که به عرفان ایرانی - اسلامی علاقه دارند و میخواهند بیشتر دربارهی منصور حلاج و نقطهنظرات او از طریق آثارش اطلاعات کسب کنند، این کتاب گزینهی مناسبی است. برای کسانی که بیشتر منصور حلاج را از سخنان دیگران میشناسند و میخواهند با او از طریق آثارش آشنا شوند، این کتاب گزینهی مناسبی برای شروع خواهد بود.
در بخشی از کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج میخوانیم
در عالم هستى چیزى کوچکتر از ذرّه نیست و تو آن را هم نمىشناسى، کسى که ذرّه را نشناسد، چگونه مىتواند ذات حق را که مسلما باریکتر از ذرّه است، بشناسد؟ عارف «کسى است که مىبیند» و معرفت «چیزى است که مىماند.»
خدا در زمان و مکان و دلها نگنجد و بر بندگان آشکار نگردد و به چشمها و گمانها در نیاید. او به صفت قدم از آفریدگان جداست، همچنان که آفریدگان به صفت حدوث از او جدا هستند، آن را که صفتى باشد چگونه مىتوان به سوى او راه جست؟
فهرست مطالب کتاب
دربارهى حلاج
حلاج از نگاه دیگران
عظمت خداوند
راز و نیاز عاشقانه با دوست
لطف و رحمت پروردگار
حضرت محمد (ص)
قرآن
عارف و معرفت: عارف، خودشناسِ خداشناسى است که بصیرت او بر معانى و حقایق است، نه الفاظ و ظواهر
سلوک: سیر در مراتب وجود به قصد وصول به کمال و در واقع نیل به حقیقت است.
فقر: در اصطلاح صوفیّه، مقام و مراتبى از مقامات عرفان و به معنى ترک دنیا و علایق به اختیار.
اخلاص: هر آنچه که فقط براى خدا و رضاى خدا انجام شود.
سکوت و خامشى
فقط او
رنج و گشایش
مرید و مراد
صبر
ایمان و ثبات
در بندِ دوست
عشق
حقیقت
تصوف و صوفى
عدم بصیرت
فنا: در اصطلاح صوفیه، نابود شدن اراده و امیال عارف در قبال عظمت و جلال خداوند
لیاقت و شایستگى
همراهى: راه خدا و سلوک راه جمعى است و هیچکس تنها نخواهد رسید و باید دست دیگران را گرفت.
دل: جایگاهى که همهى نیروهاى معنوى و بینش و ذوق از آن نشأت مىگیرد و در باورهاى عارفانه در برابر عقل قرار دارد.
خودبینى
ترک علایق
تسلیم و رضا
غفلت و ناآگاهى
معنى
توکل
پالایش درون (صیقلى)
وحدت وجود: درک تن واحده آدمى در طى طریق به درک و مقامى مىرسد که نه تنها تفرقهاى در وجود خود نمىبیند بلکه هیچ جدایىاى بین خود و هستى و دیگران نیز نمىبیند.
همت
تنهایى
اندوه فراق
مجنونِ دوست
خودشناسى
محرم اسرار
ناپایدارى دنیا
توحید
بندگى
طلب و اشتیاق
وفا و وفادارى
وسوسههاى راه
مراتب خلقت
حجاب: هر چیزى که میان سالک و حق، عاشق و معشوق، طالب و مطلوب، حائل و مانع شود.
توبه
نفس: منظور «نفس اَمّاره» است که انسان را به متابعت از لذات و شهوات امر مىکند.
کشف رمز و اسرار
بصیرت و آگاهى
اخلاق
احرام عشق
انالحق
شوق دیدار
پرواز عاشق: اى خوش آن روز که پرواز کنم تا برِ دوست
شهادت یا وصال عاشقانه
سرنوشت در آیینهى شعر حلاج
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب اندیشههای زرین منصور حلاج |
نویسنده | حسین بن منصور حلاج، فرزانه اصفهانی |
ناشر چاپی | انتشارات لیوسا |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 299 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-6701-81-6 |
موضوع کتاب | کتابهای برگزیده ادبیات فارسی، کتابهای شعر عرفانی، کتابهای نثر ادبی |