معرفی و دانلود کتاب خاطره طلوع خرداد
برای دانلود قانونی کتاب خاطره طلوع خرداد و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب خاطره طلوع خرداد
کتاب خاطره طلوع خرداد، تالیف محمد تقی قشقایی، مجموعهای ارزشمند از آثار برگزیده یادواره ملی طلوع خرداد است که در موضوعات مختلف 15 خرداد، انقلاب اسلامی و موضوعات مرتبط سروده شده است تا واقعه 15 خرداد را سرآغاز فصلی نوین در تاریخ ایران زمین کند.
هر آن، آنی دیگر را به یادمان میآورد و هیچگاه در آن همانند نداریم درست مثل عشق که هر چه دربارهاش گویند حدیث نا مکرر است مانند شعر که آفریننده آن هر که باشد نمیتواند همانند دیگری شعر بگوید، قصه، داستان، خاطره، اگر چه درباره کنایی خاص باشد اما هرگز منیدههای همانندی به همراه ندارد، همانگونه که سر انگشتان انسانها همانند نیست نگاه هر کسی با دیگری درباره یک چیز مشترک یکسان نیست و این هنر و گوهری است نا شناخته که در نظام هستی وجود دارد.
ما در روی کره خاکی زمین زندگی میکنیم، نفس میکشیم، میمیریم، زنده میشویم، ما از خاکیم و به خاک بر میگردیم، اما آمدن و رفتن ما هریک به گونهای است، با دیگران فرق دارد و این معجزه خلقت است. در سراسر زمین چه کسی میتواند ادعا کند که دو متر مربع زمین وجود داشته باشد که با دو متر دیگر از خاکهای زمین ویژگیهای همسانی داشته باشد؟
در زندگی ما و از ما، صداها، قصهها، خاطرهها، ترانکها، همه و همه دریافت زندگی مانند شدهاند. در کتاب خاطره طلوع خرداد در مییابیم که ما از آنها جدا نیستیم اما هر کسی با نگاهش به شعر و قصه و خاطره نگاه میکند، این افزودگی نگاههاست که گاه از واژههایی عادی اندیشهای شاعرانه یا خردمندانهای در کلام میآورد. واژهها جامد و بیتحرک نیستند! زیرا در میان جمع اصلی ثابت و بر جایی نیست، همه هستند سرگردان چو پرگار.
با این همه سرگردانی که بدون شک بر پایه عدل و در حال حرکت است و به گونهای است پدید آورنده خود را میجویند. سادگی است که بگویم داوری چند شعر و قصه کاری آسان است کافی است تو با معیارهای شعر و داستان نویسی آشنا باشی و با خود خرده ذوقی داشته باشی. من بر این باور هستم که داوری درباره چند شعر یا داستان مقایسه بین آنها و بر گزیدن برترها کاری است سخت، سنجیده و دقیق که از کسی بر نمیآید، بهویژه اگر دو شعر یا دو داستان به لحاظ کنا و منیده و جنبههای مثبت و منفی به یکدیگر نزدیک باشد.
بنابراین انتخاب نفرات برتر از میان 1253 شعر، 105 داستان و رمان و 33 خاطره کاری است بسیار سخت، اگر چه داوری این آثار را شاعران، نویسندگان و پژوهندگان شناخته شده کشوری انجام دادهاند، داورانی که خود یا شاعرند یا داستاننویس و از همه مهمتر، سبکشناس و منتقد ادبی.
قیام 15 خرداد سال 1342 واقعهای است که تا همیشه در تاریخ پرفراز و نشیب این سرزمین کهن ماندگار و جاوید خواهد بود، زیرا این واقعه سرآغاز فصلی نوین در تاریخ ایران زمین است و نقطه عطفی در تحولات کشور به حساب میآید. در واقع انقلاب اسلامی ریشه در قیام 15 خرداد دارد و از این مقطع حساس تاریخی است که مردم خواستههای خود را که همانا استقلال و آزادی و اسلام و مرجعیت است از عمق جان فریاد میزنند و تنها راه نجات را در ایجاد تحول در نظام حکومتی و سیاسی کشور میبینند و این راه طولانی به پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در 22 بهمن ماه 1357 منجر میگردد. بنابراین پاسداشت این واقعه تاریخی امری لازم و شایسته است و بیشک بهترین وسیله برای نکوداشت این رویداد، استفاده از ابزارهای فرهنگی و هنری است.
"یادواره ملی طلوع خرداد" با همین هدف و در این راستا از سال 1390 آغاز گردید و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برای ایفای وظیفه فرهنگی خود، این رویداد فرهنگی و هنری را در سطح ملی رقم زد که در سال 1393 این حرکت فرهنگی در سطح مطلوب و وسیعتری در رشتههای مختلف فرهنگی و هنری در شهرستانهای جنوبشرق استان تهران (ورامین، پیشوا و قرچک) که خاستگاه اصلی قیام 15 خرداد است برگزار شد و امید است با تداوم این حرکت فرهنگی شاهد این باشیم که یادواره طلوع خرداد به محور و پایگاه هنرِ انقلاب اسلامی در آیندهای نزدیک تبدیل شود.
یکی از رشتههایی که با اقبال خوبی در این دوره مواجه شد بخش ادبی یادواره بود که در بخشهای شعر (انواع قالبهای شعری)، داستان (داستان کوتاه، رمان) و خاطره (خودنوشت و دیگر نوشت) برگزار شد و در مجموع تعداد 1391 اثر در این بخش به دبیرخانه ادبی ارسال گردید. تعداد 1253شعر، 105 داستان و 33 خاطره به دبیرخانه ادبیِ یادواره رسید که نسبت به دورههای قبلی از رشد بسیار خوبی برخوردار بود.
از بین آثار ارسالی حدود 36 نفر در بخشهای مختلف مورد تقدیر قرار گرفتند و مجموعه حاضر چکیدهای از آثار برگزیده این یادواره است که در موضوعات مختلف 15 خرداد، انقلاب اسلامی و موضوعات مرتبط سروده شده است. امید که این رویداد فرهنگی و ادبی در سالهای آتی در سطح کمی و کیفی بالاتری برگزار شود.
آثار کتاب خاطره طلوع خرداد، خاطرات نویسندگان برگزیده جشنواره سراسری طلوع خرداد 1393 به میزبانی شهرستان تاریخی و استوار ورامین مبداء قیام خونین پانزده خرداد 1342 است.
در بخشی از کتاب خاطره طلوع خرداد میخوانیم:
در حال خوردن صبحانه بودم که خبر دستگیری امام به گوشم رسید. چنان پا برهنه و با عجله از در بیرون زدم که لقمه نان و چای در گلویم گیر کرد. تا به کلانتری میدان رسیدم. دستهای از پایین شهر با قمه و قداره به میدان میآمدند. زن و مرد بیرون ریخته بودند. یک محله نبود. بلکه از تمام شهر در آن جا جمع شده بودند. جمعیت به سمت حرم روانه شد...
پسر حاج وکیل برای مردم سخنرانی کرد. پس از مدتی حاج آقا مصطفی وارد شدند و در روبروی ایوان طلا به روی منبر رفتند. درحین سخنرانی فرمودند: پدرم را بردند و نمیدانم اکنون کجاست. مردم شعار دادند: یا مرگ یا خمینی! زنهای پایین شهر به ایوان اینه ریخته و بر سرشان میزدند و حسین حسین میگفتند. حاج آقا مصطفی فرمودند: مردم! شما متفرق شوید. اگر کسی به دادمان نرسید، دوباره در این جا اجتماع میکنیم. ما دست بردار نخواهیم بود. سربازها در خیابان تهران جمع شده بودند، در کوچه آبشار جوانی مورد ضرب گلوله قرار گرفت.
وقتی دورش را گرفتیم، شنیدیم که میگوید من به آرزویم رسیدم!
فهرست مطالب کتاب
یادداشت نماینده هیئت داوران
سعید وزیری
یادداشت مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران
برزین ضرغامی
یادداشت دبیر
محمد تقی قشقائی
ولی اله اشتری ماهینی
سعیده اکبریان
الهه تاجیکزاده
سیدعلی حقدوست اسکویی
فائزه دارابی
عبدالرضا شیرکوند
سید رحیم طباطبایی
فاطمه ظفریان ریگکی
علی اصغر کاویانی
حسنعلی نوروزی
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب خاطره طلوع خرداد |
نویسنده | محمدتقی قشقایی |
ناشر چاپی | انتشارات نظری |
سال انتشار | ۱۳۹۴ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 96 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-289-300-0 |
موضوع کتاب | کتابهای خاطرات انقلاب |