معرفی و دانلود کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی
برای دانلود قانونی کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی
تری ایگلتون در کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی، مسیر دویست و پنجاه سالهی سنت تفکر اروپایی را دربارهی هنر در پرتوی جداییناپذیر سه ضلع حقیقت (فلسفه)، زیبایی (هنر) و اخلاق بررسی میکند.
این کتاب تاریخ زیباییشناسی نیست، در واقع کوششی برای یافتن راه دسترسی به برخی از مهمترین پرسشهای تفکر اروپایی مدرن در مقولهی زیباییشناسی است. افرادی که در مورد تاریخ فلسفهی اروپایی مطالعه و تحقیق کردهاند، از جایگاه ویژهای که این فلسفه به پرسشهای زیباییشناختی بخشیده، شگفت زده خواهند شد.
در حقیقت کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی (The ideology of the aesthetic) به ارائه یک تاریخچه و نقد از معنای زیباییشناسی در سراسر اندیشهی مدرن غربی میپردازد. پس این یک نقد و تحلیل انتقادی از فلسفه مدرن غربی است که به خصوص بر روابط پیچیدهی زیباییشناسی، اخلاق و سیاست تاکید دارد و جزییات این روابط را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهد.
تری ایگلتون (Terry Eagleton) در این کتاب قصد دارد علاوه بر پاسخ به مهمترین پرسشهای تفکر اروپایی مدرن، بعضی از مسائل اجتماعی، اخلاقی و سیاسی را مورد بررسی قرار دهد. یکی از ویژگیهای بارز این کتاب شفاف کردن بخش بزرگی از مفاهیم فلسفهی غالباً فرانسوی دهههای اخیر انقلاب فکری رمانیسم و ایده آلیسم آلمانی میباشد که زیباییشناسی تا حد زیادی از آن برخاسته است.
این کتاب از چهارده فصل تشکیل شده که هر فصل به ترتیب به نظریهی متفکران انگلیسی، کانت، شیلر، فیشته، شلینگ، هگل، شوپنهاور، کیرکهگارد، مارکس، نیچه، فروید، هایدگر، بنیامین و آدورنو میپردازد و در فصل آخر نیز به فضای پست مدرنیستیِ دهههای آخر سدهی بیستم و طرح دیدگاههای متفکرانی چون فوکو، لیوتار و هابرماس پرداخته شده است.
برای کانت، امر زیباییشناسی به معنای آشتی میان طبیعت و انسانیت است. هگل در چارچوب سیستم نظری خود برای هنر جایگاه بسیار کمی قائل میشود. طبق دیدگاه کیرکهگارد، امر زیبایی شناسی باید زمینه را برای حقایق بالاتر اخلاقی و مذهبی فراهم نماید. تقریباً تمامی متفکرانی که در کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی مورد بحث قرار گرفتهاند، آلمانی هستند.
تری ایگلتون را بیشتر بشناسیم:
او به عنوان نظریهپرداز ادبی بریتانیایی و تأثیرگذارترین منتقد ادبی شناخته میشود. او با تکیه بر عقاید مارکسیستهای اروپایی از جمله والتر بنیامین، لویی آلتوسر و پیر ماشری، شهرت زیادی پیدا کرد و با پیروی از افکار این نظریهپردازان از روش ماتریالیستی برای مطالعه ادبیات استفاده نمود.
نکوداشتهایی از کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی:
- اینکه تئوری مدرن باید به در نظر گرفته منشاش در تعارضات زیباییشناسی فلسفی برمیگشت قابل پیشبینی بود اما هیچ چیزی نمیتواند ما را برای رویارویی خارقالعاده با کل تاریخ مدرن ایگلتون آماده کند. کتابی که برای سالهای آینده ضروری خواهد بود. (F. R. Jameson, Duke University)
- ایگلتون به خوبی موفق شده است تا تئوری زیباییشناسی را درون گفتمانهای نامتجانسی جای دهد که اثرات ایدئولوژیکال و سیاسی بر تمدن آتلانتیک شمالی داشتهاند و از زمان روشنگری بسیار متنوعتر از فلسفهی ادبی و تئوری فرهنگ گذشته بودهاند. (Choice)
در بخشی از کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی میخوانیم:
چرا فلسفهی مدرن مدام به مسئلهی معرفتشناسی بازمیگردد؟ چرا درام سوژه و ابژه، حکایت نگرانکنندهی جفتشدنها و جداشدنها، سازگاریها و ناسازگاریهای آنها، پیوسته بر صحنهی فلسفهی مدرن غالب بوده است مانند داستان دو رقیبِ ناسازگار که مدام برای کسب برتری با یکدیگر در مبارزهاند، و با این حال جذابیت مرگبارشان برای همدیگر کاستی نمیگیرد، و پس از هر بار جدایی دردناک، با عظمی تازه خود را برای دور دیگری از مبارزه آماده میکنند؟
اینکه سوژهی فردی مرکز صحنه را به خود اختصاص داده و جهان را با ارجاع به خود باز تفسیر میکند، این را میتوان نتیجهی منطقیِ فعالیتهای اقتصادی و سیاسیِ بورژوازی محسوب کرد. اما مسئله آن است که هر چه جهان به این ترتیب، هیئتی ذهنیتر به خود میگیرد، این سوژهای که تمام امتیازات را به خود اختصاص داده است به تدریج به تخریب شرایط عینیِ برتری خود میپردازد. هرچه سوژه دامنهی سلطهی شاهانهی خود بر واقعیت را وسیعتر میکند، این سرزمین را بیشتر به نیازها و امیال خود وابسته میسازد، و جوهر جهان را به مادهی [کارورزیِ] حواس خود بدل میکند. اما در عین حال به این ترتیب، هرگونه معیار عینی برای سنجش معنا یا حتی واقعیتمندیِ تجارب خود را نیز میفرساید و از میان برمیدارد.
سوژه باید اطمینان پیدا کند که فوقالعاده ارزشمند است، اما در شرایطی که تنها خود انگاریاش هرگونه مقیاسی برای ارزیابی این ارزش را از میان برده باشد، راهی برای دانستن این مسئله نخواهد داشت. اساساً امتیازی که این سوژه دارد نسبت به چیست و کیست، اگر که جهان به طور پیوسته به تصویر آینه گونِ وفادارانهای از خود او تحلیل رفته باشد؟ به این معنا، سوژهی بورژوا موجودی به نظر میرسد که به شکلی تراژیک محکوم به شکست است، موجودی که تأیید نفسش به نحوی محتوم به خود او برمیگردد و شرایط امکان او را میخورد و به تمامی اشغال میکند.
فهرست مطالب کتاب
یادداشت مترجم
مقدمه
1. جزءهای آزاد
2. قانون دل: شافتسبری، هیوم، برک
3. مخیّلهی کانتی
4. شیلر و هژمونی
5. جهان به مثابهی مصنوع هنری: فیشته، شلینگ، هگل
6. مرگ میل: آرتور شوپنهاور
7. کنایههای مطلق: سورن کیرکهگارد
8. امر والای مارکسیستی
9. توهمهای حقیقی: فریدریش نیچه
10. نام پدر : زیگموند فروید
11. سیاست شناسیِ هستی: مارتین هایدگر
12. خاخامِ مارکسیست: والتر بنیامین
13. هنر پس از آشویتس: تئودور آدورنو
14. از دولت شهر تا پست مدرنیسم
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب ایدئولوژی زیبایی شناسی |
نویسنده | تری ایگلتون |
مترجم | مجید اخگر |
ناشر چاپی | نشر بیدگل |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 640 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-7806-95-1 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه هنر، کتابهای فلسفه |