معرفی و دانلود کتاب صوتی 53 نفر
برای دانلود قانونی کتاب صوتی 53 نفر و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب صوتی 53 نفر
بزرگ علوی در کتاب صوتی 53 نفر، وضعیت سیاسی و اجتماعی دوران رضاشاه را به خوبی توصیف کرده و با روش داستان و مستندنگاری، خاطراتش را به عنوان یک فعال سیاسی چپ در زندانهای پهلوی شرح داده است.
درباره کتاب صوتی 53 نفر:
بزرگ علوی به عنوان یکی از فعالان سیاسی حزب توده در زمان حکومت رضاشاه از سال 1316 تا 1320 به همراه همفکران خود در زندان به سر میبرد و کتاب صوتی 53 نفر نیز حاصل خاطرات و تجربیات او در زندانهای پهلویست. البته علوی سعی کرده از خاطرهنگاری فاصله بگیرد و با داستانگویی و مستندنگاری تاریخ آن دوران را از نگاه زندانیان سیاسی شرح دهد و خشونت و توهینهای زیاد ماموران اداره سیاسی را بازگو کند.
پنجاه و سه نفری که در این کتاب نام برده میشود، همگی از اعضا و فعالان چپ در ایران هستند که در راس آنها تقی ارانی بوده و فعالیتهای آنان را سامان میداده است. بزرگ علوی نیز ده سال بعد یعنی در سال 1330 کتاب 53 نفر را منتشر میکند و دوران دیکتاتوری رضاشاه را به خوبی به باد انتقاد میکشد. البته او از هنر نویسندگی و داستانگویی خود نهایت استفاده را برده و حوادث تاریخی را به صورت جذاب و شنیدنی نگاشته است.
بزرگ علوی در کتاب 53 نفر نام اشخاص حکومتی و زندابانان را نیاورده و علت آن را نیز بیاهمیت بودن این موضوع میدانسته است؛ چرا که هدف او نگارش متنی بوده که در تمامی دورانها خواننده داشته باشد و منحصر به افراد مشخص و محدود نشود. او در این باره میگوید:
«مقصود من از پنجاه و سه نفر همین است. من میخواهم پیچ و مهره اجتماع دوره سیاه را به طور بارز به خوانندگان خود نشان دهم... . بنابراین اگر من موفق شوم که حادثه پنجاه و سه نفر را به طوری که در حقیقت بوده و وقایعی را که اطراف آنها رخ داده، چنانکه شاید و باید، شرح دهم، گمان میکنم توانستهام اوضاع اجتماع ایران را در بیست ساله اخیر تشریح کنم.»
53 نفر زندانی سیاسی چه کسانی بودند؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید چهرههای مشهوری چون احسان طبری، تقی ارانی، رضا روستا (پدر هما روستا)، انور خامهای، ایرج اسکندری، خلیل ملکی، مرتضی یزدی و... جز این 53 نفر بودند و حتی انور خامهای در کتاب خاطرات سیاسیاش به شرح آن دوران پرداخته و کتاب خاطرات سیاسی دکتر خلیل ملکی نیز درباره همین موضوع نوشته شده است.
کتاب صوتی 53 نفر برای چه کسانی مناسب است؟
اگر دوست دارید با حال و هوای دوران رضاشاه پهلوی آشنا شوید و از وضعیت اجتماعی و سیاسی آن بیشتر بدانید، این کتاب به شما پیشنهاد میشود.
بزرگ علوی را بیشتر بشناسیم:
سید مجتبی آقا بزرگ علوی مشهور به بزرگ علوی (Bozorg Alavi) یکی از برجستهترین نویسندگان واقعگرا و روشنفکران چپ بود که به همراه صادق هدایت و صادق چوبک به عنوان پدران داستاننویسی نوین ایرانی شناخته میشوند. او در زمان حیات خود علاوه بر نوشتن داستان و ترجمه و نقد آثار ادبی به فعالیت سیاسی نیز مشغول بود و به همراه تقی ارانی یکی از بنیان گذاران و فعالان اصلی حزب توده در زمان رضاشاه پهلوی بود.
بزرگ علوی به عنوان یک فعال سیاسی سالها در زندان بود و همین موضوع باعث شد که او کتابهایی نظیر ورق پارههای زندان و 53 نفر را بنویسد و موضوعات اجتماعی را در آثارش پر رنگتر جلوه دهد. به همین خاطر او را بنیانگذار ادبیات داستانی زندان در زبان فارسی میدانند.
خانواده این نویسنده ایرانی همگی بازرگان و مشروطه خواه بودند و پدر و مادرش نیز به فعالیتهای سیاسی و اجتماعی گرایش داشتند. مجتبی نیز در زمان جوانی یعنی در سال 1302 به همراه پدرش به کشور آلمان رفت تا در رشته روانشناسی و علوم تربیتی درس بخواند و پس از آن برای تدریس به کشورش بازگردد. با این حال سرنوشت اتفاقات دیگری را برای بزرگ علوی رقم میزند؛ خودش نیز در خاطراتش بیان میکند که همواره بین فعالیت سیاسی و نویسندگی در رفت و آمد بوده و نتوانسته آنطور که میخواهد تمام وقتش را برای نوشتن بگذارد.
سرانجام بزرگ علوی پس از کودتای سال 32 و سقوط دولت مصدق به آلمان مهاجرت کرد و تا زمان وقوع انقلاب اسلامی در همانجا ماند و به ترجمه و نقد و فرهنگ نامهنویسی روی آورد.
براساس گفتههای محمد بهارلو منتقد ادبی، نویسندگان بزرگی همچون نسیم خاکسار، احمد محدود و علی اشرف درویشیان از علوی تاثیر گرفتهاند.
برخی از مهمترین آثار مشهور بزرگ علوی عبارتند از: «چشمهایش (1331)، چمدان (1313)، ورق پارههای زندان (1320)، سالاریها (1354)، مبارزات ایران (به زبان آلمانی)، تاریخچه و تحول ادبیات فارسی نوین (به زبان آلمانی). »
در بخشی از کتاب صوتی 53 نفر میشنویم:
ما هر چه بیشتر در زندان میماندیم، بیشتر به مصائب و مشقات فکر میکردیم؛ بسیاری از ناملایمات دیگر برای ما کاملا عادی شده بود. ما خوش بودیم به اینکه با هم صحبت بکنیم، از حال یکدیگر جویا شویم و بدانیم ضمن استنطاق چه اتفاقاتی برای ما رخ داده است.
انتقال ما از یک کریدر به یک کریدر دیگر، خود نعمت بزرگی بود. زیرا اولا با قیافههای تازه روبهرو میشدیم و از طرف دیگر خود 53 نفر اغلب همدیگر را نمیشناختند، با یکدیگر آشنا میشدند و بر فراز آنها قدرت و پشتکار و دلاوری و بیباکی دکتر ارانی پرپر میزد که سعی میکرد این عده را باهمدیگر آشنا کند و از بعضی حرکات نپختهای که ممکن بود از یکی یا دیگری سر بزند، جلوگیری کند.
دکتر ارانی آنی در سلول خود در این چهار سال که در زندان بود، آرام ننشست. او بود که به همهی ما درس مبارزه داد، او بود که خود نمیترسید و همهی ما را تقویت میکرد. دکتر ارانی خود را به سیم آخر زده بود.
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | کتاب صوتی 53 نفر |
نویسنده | بزرگ علوی |
راوی | تایماز رضوانی |
ناشر چاپی | انتشارات نگاه |
ناشر صوتی | آوانامه |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۱۱ ساعت و ۱۴ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای صوتی داستان و رمان تاریخی ایرانی، کتابهای صوتی کتاب صوتی شعر، ادبیات و زندگینامه، کتابهای صوتی زندگینامه و خاطرات، کتابهای صوتی داستان و رمان اجتماعی ایرانی |
خاطرات محاکمه ۵۳ نفر، صحنهسازی نمایشی دادگاه ایشان، همدستی قضات با دستگیرکنندگان و بیاستقلالی ایشان، کیفرخواستهای عجیب و تکراری، بیسوادی مدعیالعموم و خطای آشکارش حتی در خواندن اسامی متفکرینی که باور داشت ۵۳ نفر از او بهره جستند (فردریش انگلیسی!) -
نوع مواجهه با خانوادههایشان و و و
آنقدر جزئیات آشنایی میشد خواند که غم تکرار و تکرار برجانت بنشیند.
خواندن تاریخ همیشه سرشار از غم است. غمی عمیق که نزدیک دوقرن است درلابلای آن در حسرت آزادی چرخ میخورد. غمی عمیقتر بابت تکرار و درس نگرفتن مردمان. کاش تاریخ خوانتر بودیم
کتاب در دهه پنجاه نوشته شده، خواندنیست. انصافا کتاب صوتیاش هم شنیدنیست. جزو کتابهاییست که ردش بر جانم باقی خواهد ماند