معرفی و دانلود کتاب موسم هجرت به شمال
برای دانلود قانونی کتاب موسم هجرت به شمال و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب موسم هجرت به شمال
کتاب موسم هجرت به شمال به قلم طیب صالح، موقعیت پسااستعماری کشورهای آفریقایی عرب زبان را به تصویر میکشد و از تحولاتی میگوید که سرنوشت و تاریخ یک سرزمین را تغییر دادهاند. این کتاب یکی از مهمترین رمانهای ادبیات عرب شناخته شده است.
درباره کتاب موسم هجرت به شمال:
کتاب حاضر که در زمره آثار کلاسیک و برجسته قرار دارد در سال 1966 منتشر شد. این اثر با رویکردی پسااستعماری به وضعیت فعلی کشورهای آفریقایی میپردازد و از تاثیر استعمار و مدرنیتهی اروپا بر این سرزمینها صحبت میکند. طیب صالح (Tayeb Salih) با وجود تسلط بر زبان انگلیسی، کتاب موسم هجرت به شمال (Season of Migration to the North) را به زبان مادریاش نوشت.
این رمان که تاکنون به بیست زبان دنیا ترجمه شده است، به زعم منتقدین یکی از شش رمان بزرگ ادبیات عرب به شمار میآید. همچنین کتاب حاضر از سوی هیئت نویسندگان و منتقدان عرب، مهمترین رمان عرب قرن بیستم شناخته شده است.
طیب صالح با قلمی هنرمندانه درگیریها و مشکلات درونی سودان مدرن را روایت میکند و از تاریخ وحشیانه استعمار اروپا سخن میگوید که واقعیت جامعه معاصر سودان را شکل داده است. فرهنگ و هویت وطن دغدغه اصلی نویسنده در این رمان است که وقایع سخت و تلخ تاریخی و سیاسی بر روی آنها تاثیر گذاشتهاند.
داستان با راوی جوان و بینامی آغاز میشود که سالها در اروپا تحصیل کرده و در دهه 1960 به زادگاه مادریاش یعنی روستایی در امتداد رود نیل در سودان بازگشته است. این جوان که با اشتیاق به وطنش بازگشته، روزی مرد غریبهای را در میان آشنایان خود پیدا میکند؛ این مرد که مصطفی سعید نام دارد به نظر راوی، فردی جالب و پخته است و حتی قصد دوستی و ارتباط با او را دارد.
بعد از مدتی مصطفی نیز به او اعتماد میکند و سرگذشت زندگیاش را برای راوی کتاب تعریف میکند. مصطفی سالها به عنوان اقتصاددان در لندن ساکن بوده و در این مدت نیز با زنان اروپایی زیادی رابطه داشته است اما در نهایت به سرزمین مادریاش بازگشته است. مصطفی با راوی درد و دلها و اعترافاتش را در میان میگذارد و آنها در مورد موضوعات مختلفی باهم صحبت میکنند. تا اینکه روزی به ناگهان و بدون هیچ خبری مصطفی ناپدید میشود...
نکوداشتهای کتاب موسم هجرت به شمال:
- یک کلاسیک مدرن عربی. (رویترز)
- رمانی زیبا از نویسندهای عرب که شهرتش بسیار شایسته اوست. (لندن تریبون)
- موسم هجرت به شمال یک رمان جذاب و پیچیده است و درباره دو مرد سودانی است که برای تحصیل به انگلستان میروند اما در عین حال به هر دو کشور تعلقی ندارند. (NPR.com)
- این رمان حیرتانگیز و پر جنب و جوش است. همچنین این داستان ممکن است یک تراژدی روستایی از وطن نویسنده باشد اما محتوای آن فراتر از این عمل میکند و اوضاع اعراب و آفریقاییها را به تصویر میکشد. (مجله نیویورک تایمز)
- موسم هجرت به شمال پرترهای فصیح و قوی از تبعید یک مرد است. این کتاب یک روایت نادر دارد و به خوبی زندگی مشترک میان انگلستان و سودان را ترسیم میکند. بدون شک یکی از بهترین رمانهای عربی قرن بیستم است. (هشام مطر، نویسنده و روزنامه نگار اهل لیبی)
کتاب موسم هجرت به شمال برای چه کسانی مناسب است؟
دوستداران فرهنگ و ادبیات عرب را به خواندن این کتاب برجسته دعوت میکنیم.
طیب صالح را بیشتر بشناسیم:
او نویسندهای سودانیست و به عنوان نابغهای شناخته میشود که تحولاتی در رمان مدرن عربی ایجاد کرده است. طیب صالح (Tayeb Salih) در سال 1929 در شمال سودان متولد شد و در دانشگاه خارطوم تحصیل کرد اما پس از مدت کوتاهی معلمی، برای کار در بیبیسی عربی به لندن مهاجرت کرد و بیشتر عمر خود را در خارج از وطنش گذراند. اما باز هم حال و هوای بیشتر داستانهایش ریشه در روستایی دارد که دوران کودکیاش را در آنجا گذرانده است.
طیب صالح نویسندهای پرکار محسوب نمیشود؛ با این حال هم در غرب و هم شرق به خاطر نوشتن کتاب موسم مهاجرت به شمال مورد تحسین منتقدان قرار گرفت. او در سودان رقیب ندارد و نقش مهمی در ادبیات کشورش ایفا کرده است.
درواقع ادبیات عرب تحت تاثیر واقع گرایی اجتماعی و ادبیات متعهدانهایست که واقعیتهای تلخ زندگی را به تصویر میکشد و صالح نیز موفق شد با شکست این روند و بازگشت به ریشههای فرهنگ خود، رمز و راز، جادو، شوخ طبعی و جشنهای زندگی روستایی را در آثارش بازتاب دهد.
در بخشی از کتاب موسم هجرت به شمال میخوانیم:
صدایش انگار از جهان دیگری به من میرسید. و شروع کرده بود به ترسیم سیمای وحشتناک مردی گرگصفت که باعث خودکشی سه دختر و قتل یک زن شوهردار و همسر خویش شده بود، مردی خودخواه که همهی زندگیاش تنها به دنبال لذت بوده است. در اثنای این از خود به در شدنها بودم که ناگاه صدای استادم، پروفسور ماکسول فوسترکین را شنیدم که سعی میکرد از طنابِ دار نجاتم دهد، فریاد میکشید «مصطفا سعیدی وجود ندارد. او توهم است. یک دروغ است. من از شما میخواهم که این دروغ را محکوم به قتل کنید.» اما من مثل کپهی خاکستر سردشدهای بیحرکت نشسته بودم. پروفسور فوسترکین شروع به تصویر چهرهای از انسان نابغهای کرد که شرایط او را به سوی قتل کشانده بود.
قتل در لحظهی غیرت و جنون. و سپس داستانی را از من که در سن بیست و چهارسالگی به هیئت استادیار اقتصاد در دانشگاه لندن تعیین شده بودم تعریف کرده و به آنها گفت «آن هموند و شیلا گرینود از آن دست دخترانی بودند که به دنبال راهی برای مرگ میگشتند، آنها در نهایت حتا اگر با مصطفا سعید هم برخورد نمیکردند، خودشان را میکشتند. آقایان و خانمها، هیئتمنصفه، مصطفا سعید انسان شریفی بوده که فرهنگ غرب بر عقل او تأثیر گذاشته، اما در عوض قلبش را نابود کرده است. این دو دختر را مصطفا سعید به قتل نرسانده بلکه ویروس بیماری مهلک هزارسالهای باعث قتلشان شده است.» به ذهنم رسید که بلند شوم و به آنها بگویم "این ستم بر من و تلفیق امور نامربوط به همدیگر است. من آنها را کشتم. من بیابان لمیزرعی هستم. من اتللو نیستم. من دروغم. چرا مرا به دار نمیزنید تا این دروغ را ریشهکن کنید!» اما پروفسور فوسترکین محاکمه را به درگیری میان دو جهان تبدیل کرد، که من یکی از قربانیان آن بودم. و قطار مرا به ایستگاه ویکتوریا برد و به دنیای جین موریس رساند.
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب موسم هجرت به شمال |
نویسنده | طیب صالح |
مترجم | رضا عامری |
ناشر چاپی | نشر چشمه |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 140 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-362-461-3 |
موضوع کتاب | کتابهای داستان و رمان تاریخی خارجی، کتابهای ادبیات کلاسیک |