معرفی و دانلود کتاب سواد روایت
برای دانلود قانونی کتاب سواد روایت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب سواد روایت
کتاب سواد روایت اثریست جذاب و غنی به قلم اچ. پورتر ابوت که نویسنده با دقتنظر فراوان به بررسی معماری روایت از اولین سنگ بنای آن میپردازد و چیستی روایت، کاربرد و تکنیکهای آن را بررسی میکند. وسواس علمی ابوت در قالب دوستداشتنی و دلنشین کتاب شما را غافلگیر خواهد کرد.
درباره کتاب سواد روایت:
با شنیدن کلمهی روایت، ذهن اغلب ما به سمت و سوی هنر میرود؛ وقتی این نام را میشنویم، به رمانها، رزمنامهها، قصههای عامیانه یا دستکم حکایتها فکر میکنیم. درست است که روایت ممکن است هنر باشد و هنر با روایت شکوفا میشود اما روایت چیزی است که همهی ما، از هنرمند گرفته تا دیگران، در آن دست داریم. ما هر روزه و بارها روایتهای گوناگونی میسازیم. از همان لحظه که واژهها را کنار هم میچینیم در واقع دست به این کار میزنیم. همهی ما، هر لحظه، روایتگر هستیم و نمیتوان روایت را از ما جدا کرد.
ما انسانها ذاتاً موجوداتی قصهگو هستیم و قصه گفتن را دوست داریم. به همین دلیل است که دست به روایت میزنیم. ما روایت میکنیم تا جهان را بفهمیم و از پراکندگی رویدادهای بیربط خارج شویم. روایت کردن از درد تنهایی ما میکاهد. اگر زمانی که از سالن سینما یا تئاتر بیرون میآییم تنها باشیم، گوشمان به حرفهای تماشاگران دیگر است که بلافاصله پس از پایان قصه و گاه حتی پیش از آن، مشغول تبادل نظر دربارهی جنبههای مختلف اثر میشوند. روایت کرن یعنی تصویری از مجموعهای از رویدادها ارائه دادن. به کمک آن است که میتوانم به تجربههایمان فرم ببخشیم و این تجربههای قوامیافته و منسجمشده میتوانند باقی بمانند و به یاد آورده شود. بعضی نیز چنین گفتهاند که توان روایتگری از زمانی آغاز میشود که کودک توان مییابد در پایان جملات خود، فعل بگذارد. در واقع، روایتگری از همان سالهای نخستین زندگی با ما عجین شده است.
شاید عنوان کتاب سواد روایت (Introduction to Narrative) شما را به اشتباه انداخته باشد و انتظار مواجهه با متنی بیروح را در شما ایجاد کند اما حقیقت امر چیز دیگریست. گرچه این اثر در معتبرترین دانشگاههای دنیا تدریس میشود اما نثر پرکشش اچ. پورتر ابوت (H. Porter Abbott) آشنایی با حوزهی تخصصی روایت را به تجربهای خوشایند برای شما تبدیل میکند. با مطالعهی این اثر میآموزید روایت چیست، برای چه دست به روایت میزنیم، به چه کار ما میآید و چهطور به زندگی و متنهایی که میخوانیم شکل میدهد. این کتاب گامی است سنجیده و دقیق برای توضیح ساده و همهفهم مباحث مربوط به روایت و تبیین مفاهیم حوزهی روایتشناسی.
یکی دیگر از ویژگیهایی که بر جذابیت و ارزش این اثر افزوده، مثالهای فراوان کتاب از بزرگترین آثار ادبیست که البته با ملاحظهی فراوان نویسنده برای لو ندادن پایان داستان همراه است. این امر بحثهای کتاب را از خشکی متون تخصصی خارج میکند. سواد روایت در سال 2002 منتشر شده و یکی از مهمترین منابع در این زمینه محسوب میشود.
نکوداشتهای کتاب سواد روایت:
- یک مقدمهی شفاف، کاربردی و اصیل برای روایت. (Derek Attridge)
- ابوت به طرز درخشانی در معماری روایت با دقت عمل میکند. (The Chronicle of Higher Education)
- صراحت، دسترسپذیری و انسجام، این کتاب مختصر اما جامع را متمایز میکند. (Choice)
- تماما واضح نوشته شده است. (دیوید هرمان ، ویراستار)
کتاب سواد روایت مناسب چه کسانی است؟
این اثر یک نقطه شروع ایدهآل برای مخاطبانیست که به دنبال دانشی جامع دربارهی روایت هستند. سواد روایت نهتنها کتاب کمنظیری برای داستاندوستانی است که میخواهند راهی به پشت صحنهی متن پیدا کنند بلکه مرجعی ارزشمند برای دورههای روایتپژوهی، دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان روایت در حوزههای مختلف از جمله ادبیات و تئاتر، فیلم و رسانه، جامعه و سیاست، روزنامهنگاری، خودزندگینامهنویسی، تاریخ و همچنین حوزههای دیگر هنر، علوم انسانی و علوم اجتماعی محسوب میشود.
با اچ. پورتر ابوت بیشتر آشنا شویم:
او استاد بازنشستهی گروه زبان انگلیسی دانشگاه کالیفرنیا در سانتاباربارا است. آثار اچ. پورتر ابوت عبارتند از: داستان ساموئل بکت: فرم و پیامد آن، خاطرات: نوشتن به مثابه کنش و بکت از بکت مینویسد: نویسنده در امضا. ابوت مخاطب و علائقش را به خوبی میشناسد و به رغم شادابی متن از سادهسازی بیشازاندازهی آن پرهیز میکند، چالشهای پساساختگرایی را که در نظریهی روایت وجود دارند به دقت و نکتهبینی فراوان توضیح میدهد و میکوشد این نکتهی مهم را در نگاه خواننده برجسته سازد که قرار نیست مباحث مناقشهبرانگیز روایت به راحتی حل و فصل شوند.
در بخشی از کتاب سواد روایت میخوانیم:
وقتی به کرانهای یک روایت نزدیک میشویم، ممکن است متوجه شویم این روایت در دل روایتی دیگر کاشته شده است. این روایتِ دربرگیرنده را «روایت قاب» مینامیم. نمونههای کلاسیک روایتهای قاب یا قصههای قاب عبارتاند از دکامرون (1351 تا 1353) اثر بوکاچیو، حکایتهای کَنتِربری (1387 تا 1400) اثر چاوسر و هزارویک شب (حدود سال 1450). در همهی این نمونهها، روایتِ دربرگیرنده مثل چارچوبی عمل میکند که درونش چندین قصه گفته میشود. مثلاً در هزارویک شب، سلطان از زنان بیزار میشود و تصمیم میگیرد هر روز زن تازهای اختیار کند و پیش از طلوع آفتاب آن زن را بکشد تا مطمئن شود به او خیانت نخواهد کرد. شهرزاد با او ازدواج میکند اما ترفندی به کار میبندد تا از مرگ فرار کند. او هر شب قصهای برای سلطان تعریف میکند و هر روز صبح درست پیش از طلوع آفتاب و رسیدن به اوج قصه قصهگوییاش را متوقف میکند. سلطان شیفتهی قصههایش میشود و به این ترتیب، شهرزاد موفق میشود هزارویک قصه برای سلطان تعریف کند. این روایت قاب قصههای کاملاً متفاوت را یکجا جمعآوری میکند و پایانبندی خاص خود را دارد که من نمیخواهم آن را در این بخش لو بدهم.
نمونههای فراوان دیگری از روایتهای قاب وجود دارد که در مقایسه با نمونههای ذکرشده بسیار سادهترند، از این لحاظ که فقط یک روایت واحد را قاببندی میکنند و این روایتِ درونکاشته یا درونی ممکن است داستان کوتاه، رمان، فیلم یا هر چیز دیگری باشد. این روایتهای قاب میتوانند نقش بسیار مهمی در تفسیر روایتهایی که قاب میگیرند ایفا کنند. مثلاً رمان کوتاه آن روی سکه (1898) اثر هنری جیمز قصهای عجیب و ترسناک از جنس قصههای ارواح است که از روی دستنوشتهی شخصیت اصلی داستان تعریف میشود.
فهرست مطالب کتاب
سخن ناشر
مقدمهی مؤلف
فصل اول: روایت و زندگی
جهانشمولی روایت
روایت و زمان
ادراک روایی
فصل دوم: تعریف روایت
شرطهای لازم
قصه و گفتمان روایی
واسطهمندی (برساخت) قصه
رخدادهای سازنده و رخدادهای مکمل
روایتمندی
منابع و متون تکمیلی
فصل سوم: مرزهای روایت
روایتِ قاب
پیرامتنها
مرزهای خارجی روایت
روایت اَبَرمتنی
این روایت است یا خودِ زندگی؟
منابع و متون تکمیلی
فصل چهارم: قدرت بلاغی روایت
دربارهی قدرت بلاغی روایت
علّیت
بهنجارسازی
اَبَرپیرنگها
قدرت بلاغی روایت در عمل
منابع و متون تکمیلی
فصل پنجم: فرجام
کشمکش یا جدال
فرجام و پایانبندی
فرجام، تعلیق و غافلگیری
فرجام در ساحت انتظارات
فرجام در ساحت پرسشها
غیاب فرجام
منابع و متون تکمیلی
فصل ششم: روایتگری
توضیحی مختصر دربارهی تفسیر
راوی
آیا راوی همهچیز را روایت میکند؟
صدا
کانونمندسازی
فاصله
موثقبودن راوی
سبک غیرمستقیم آزاد
روایتگری روی صحنه و پرده
منابع و متون تکمیلی
فصل هفتم: تفسیر روایت
نویسندهی نهفته
کمخوانی
بیشخوانی
شکافها
گرهها
تکرار: مضمونها و بنمایهها
منابع و متون تکمیلی
فصل هشتم: سه روش تفسیر روایت
مسألهی یکپارچگی در روایت
خوانشهای قصدگرا
خوانشهای نشانیاب
خوانشهای اقتباسی
منابع و متون تکمیلی
فصل نهم: اقتباس از یک رسانه به رسانهی دیگر
اقتباس بهمثابه تخریب خلاقانه
دیرش و ضربآهنگ روایت
شخصیت
زبان تمثیلی
کلئوپاترا
شکافها
کانونمندسازی
محدودیتهای بازار
منابع و متون تکمیلی
فصل دهم: شخصیت و «خود» در روایت
شخصیت در برابر سیر وقایع
شخصیتهای ساده و پیچیده
شخصیتها میتوانند واقعی باشند؟
تیپها
خودزندگینامه
نوشتن زندگی بهمثابه کنشی اجرایی
منابع و متون تکمیلی
فصل یازدهم: روایت و حقیقت
داستان و ناداستان
از کجا بفهمیم با داستان سروکار داریم یا ناداستان؟
حقیقت داستان
منابع و متون تکمیلی
فصل دوازدهم: دنیاهای روایی
فضای روایی
ذهن و دنیای داستان
دنیاهای چندگانه: روایتهای انشعابی
دنیاهای چندگانه: روایتپریشی
منابع و متون تکمیلی
فصل سیزدهم: پیکار روایتها
شبکهی روایی
قصههای سایه
انگیزه و مَنِش
اَبَرپیرنگها و تیپها
بازبینی اَبَرپیرنگهای روایی
روایتهای پیکارگر همهجا هستند
منابع و متون تکمیلی
فصل چهاردهم: بحثهای روایی
دربارهی بحثهای روایی
خوانش انتقادی بهمثابه بحث روایی
دوباره فرجام
آیا به پایان فرجام رسیدهایم؟
منابع و متون تکمیلی
پی نوشتها
کتابشناسی
منابع تخصصی روایت
سایر منابع
فهرست اصطلاحات تخصصی
واژهنامه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب سواد روایت |
نویسنده | اچ. پورتر ابوت |
مترجم | رویا پورآذر، نیما م. اشرفی |
ناشر چاپی | نشر اطراف |
سال انتشار | ۱۳۹۷ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 422 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-98019-0-9 |
موضوع کتاب | کتابهای نقد ادبی |