معرفی و دانلود کتاب آوای مرغ آمین: نیما یوشیج و آثارش
برای دانلود قانونی کتاب آوای مرغ آمین و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب آوای مرغ آمین: نیما یوشیج و آثارش
کتاب آوای مرغ آمین یک پژوهش ناب از زندگی شاعر خوشآوازهی ایرانی نیما یوشیج و آثار بهجامانده از او است. احمد کریمی حکاک و کامران تلطف دو پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی، در این اثر خواندنی، شرح مفصلی از نقاط عطف و حوادث پررنگ زندگی نیما یوشیج ارائه میدهند و سیر و روند تبدیل شدن او به بزرگترین شاعر نوین فارسی را مرور میکنند.
دربارهی کتاب آوای مرغ آمین
صحبت از شاعر معاصر ایرانی و پدر شعر نوی پارسی، نیما یوشیج (Nima Yooshij)، از موضوعات داغ و همیشه جذاب محافل و جمعهای ادبی است. بهطوری که شهرت و آوازهی این ادیب ایرانی از مرزهای کشور فراتر رفته و جای خود را در میان پژوهشهای ادبی سایر ملل نیز باز نموده. کتاب آوای مرغ آمین (Essays on Nima Yushij) یکی از همین جستارهای ویژه و متفاوت است که توسط احمد کریمی حکاک (Ahmad Karimi-Hakkak) و کامران تلطف (Kamran Talattof)، دو چهرهی سرشناس پژوهش ادبیات فارسی صورت گرفته. آنها در این مجموعه مقالات، سلسله اتفاقات مهم زندگی «علی اسفندیاری»، ملقب به نیما یوشیج را به تصویر میکشند و به این پرسش مهم و چالشانگیز پاسخ میدهند: نیما، چگونه به نیما تبدیل شد؟
کتاب آوای مرغ آمین را میتوان هم یک پژوهش تخصصی در دنیای ادبیات دانست و هم یک گشتوگذار کنجکاوانه در ابعاد و زوایای مرد جاودانهی شعر معاصر فارسی. از همین جهت این کتاب هم برای دانشپژوهان و متخصصین شاخههای مختلف ادبی و علاقهمندان تاریخ ادبیات مفید است، و هم برای علاقهمندان و مشتاقان پیگیری زندگی مشاهیر ادبی.
اما چرا کتاب آوای مرغ آمین را نه یک تحقیق ساده بلکه جستوجویی عمیق و بسیار موشکافانه میدانیم؟ احمد کریمی حکاک و کامران تلطف با دقتنظر ویژهی خود، تمامی حوادث دوران زندگی نیما را بررسی کردهاند تا به تأثیر اتفاقات مختلف بر شکلگیری شخصیت او و روند شعرهایش پی ببرند. برای مثال در بخشهایی از این کتاب شاهد جریانات سیاسی عصر نیما هستیم و رگههای حضور این حوادث را در آثار او دنبال میکنیم.
نویسندگان کتاب آوای مرغ آمین، از شخصیتهای همدورهی نیما و روشناندیشان زمانهی او نیز غافل نماندهاند. آنها در قسمتهای مختلف اثر خود بر روابط حرفهای نیما تمرکز میکنند و از مراودات فرهنگی او با بزرگانی مثل اخوان ثالث و جلال آل احمد میگویند. زندگی شخصی نیما ازجمله دوران کودکی یا ازدواج نیز از موضوعات جذاب دیگری است که ذرهبین پژوهشی نویسندگان کتاب آوای مرغ آمین بر آن تمرکز میکند.
آوای مرغ آمین یک راه آشنایی لذتبخش با شخصیت ویژهی پیشوای شعر نو و همچنین سفر به عمق اشعار جاودانهی اوست. آفرینندگان این کتاب، عنوان بسیاری از فصلهای اثر خود را به یکی از اشعار مهم نیما گره میزنند و در کنار پژوهش در زندگی او، به تفسیر و توصیف مضامین پشت هر اثر نیز میپردازند. این همان نکتهای است که خواندن این پژوهش را برای عموم مخاطبان ادبیات دلپذیرتر میکند.
آشنایی با الگوهای ادبی و سبک و سیاق شعری نیما نیز از دیگر مزایای خواندن کتاب آوای مرغ آمین است. مخاطبان این کتاب در بخشهای مختلف آن میتوانند با سلیقهی شعری نیما آشنا شوند و دربارهی نمادگرایی او، نشانه و تمثیلها و خلاقیتهای ناب ادبی او بیشتر بخوانند. در کلام آخر کتاب آوای مرغ آمین اثری برای تمام مشتاقان دنیای ادبیات است؛ چه آنهایی که به سبک ادبی نو علاقه دارند و چه کسانی که از خواندن ادبیات کلاسیک و شعر سنتی فارسی لذت میبرند. این کتاب با تلاشهای انتشارات مروارید و ترجمهی سهراب طاووسی تهیه شده است.
کتاب آوای مرغ آمین برای چه کسانی مناسب است؟
دانشجویان و پژوهندگان ادبیات فارسی و بهویژه شعر نو از خواندن این کتاب استفاده لذت بسیاری میبرند. همچنین اگر به مرور زندگینامهی شعرا و شخصیتهای برجستهی تاریخ معاصر علاقه دارید، این کتاب پیشنهاد ویژهای برای شماست.
در بخشی از کتاب آوای مرغ آمین: نیما یوشیج و آثارش میخوانیم
تصویری که نیما از روستای دورۀ کودکیاش به یاد میآورد، در هالهای رومانتیک قرار گرفته است. درواقع، از زمان شهرت او یوش به روستایی مشهور در ایران بدل شده است. او در طول زندگیاش عاشق تپههای پوشیده از کاج، مزرعهها، و آسمان بیکران بالای آن بود. در طول اقامتش در تهران، همواره زمانهایی را به یاد میآورد که خود را در شکوه و عظمت آن تپهها رها میکرد یا ساعتها در ساحل رودخانه مینشست یا پرواز قرقاولهای وحشی را نگاه میکرد. اگر خوش شانس بود، یکی دو بز کوهی در حاشیۀ جنگل پدیدار و به او خیره میشدند. علی هر زمان که میتوانست قلمش را با خود برمیداشت و از شگفتانگیزترین و لذتبخشترین صحنهها نقاشی میکشید. او گاه به گاه به یاد میآورد که چگونه در هجوم آن همه زیبایی، کمکم احساس میکرد رؤیای عجیب دیگری او را تسخیر کرده است؛ رؤیای یافتن راهی برای بیان آنچه میدید؛ راهی که از استعداد نقاشیاش، که همه تحسین میکردند، فراتر برود.
نیما در بزرگسالی، هیچگاه به زندگی در تهران عادت نکرد. هرچه بیشتر در پایتخت میماند، نسبت به خاستگاه روستایی خود احساس افتخار زیادتری میکرد. بااینحال، او در زمان سخنرانی در کنگره، با ذکاوت دریافته بود که شعر فارسی تقریباً بهطور انحصاری در مراکز بزرگ شهری رشد یافته است. او آنقدر شعر خوانده بود که بداند تعصب ضددهاتی بودن در فرهنگ ایرانی نهادینه و عمیق است.
در جوانی که سرگرم خواندن آثار شاعران رومانتیک فرانسوی مانند آلفرد دو موسه و شاتوبریان بود، کمکم به این فکر افتاد که دلیل اصلی «غیرطبیعی» بودن و درنتیجه مصنوعی بودن روشهای بیان شعر کلاسیک فارسی، زندگی شهری است. او در سالهای پس از جنگ جهانی دوم به ترویج بازگشت به طبیعت و شعر طبیعی، در حکم درمانی برای تصنع غالب بر شعر زمانه، پرداخت. نظریۀ بازسازی گاه به گاه ذهن از طریق طبیعت، بخش اساسی معرفی نیما از زندگی و شعر خودش است.
فهرست مطالب کتاب
مقدمۀ مترجم
سرآغاز
درآمد: نیما یوشیج و سنت هزارسالۀ شعر فارسی
زندگی نیما یوشیج
خردسالی در یوش، 1897 1909 [1286 1276]
مدرسۀ کاتولیک سنلویی تهران، 1288 1296
راز یک نام
تولد یک شاعر 1295 1300
کارمندی غیرمنتظرۀ دولت، 1299 1305
ازدواج، 1305
آوارگی در شمال، 1312 1307
حادثه در آستارا، زمستان 1311 1312
تهران 1320 1311
ایرانی جدید، نیمایی جدید، 1324 1320
شاعری مدرنیست در کانون توجهات، 1324 1331
سالهای پایانی، 1338 1331
ایدئولوژی و خودنگاری در شعر نیما یوشیج
خودنگاری در «مانَلی»
بازآفرینی متنی جدید به کمک نمادگرایی
گفتمان زیباییشناسی نیما
رنج نیما
از تمثیل تا نماد: نشانههای طبیعت در شعر نیما یوشیج
مارسل پروست طرف خانۀ سوان
بازتعریف تمثیل و نماد
تحول در اروپا
از باغهای تمثیلی به باغهای نمادین
تغییر و ایستادگی در «افسانه»
بازآرایی نیما
گل یاسمن و دیوار
پرندگان نیما: بلبل، خروس و مرغ آمین
خروس
الگوهای تداوم و خلاقیت در نیما یوشیج
از تمثیل تا نماد
داستان دیگری از وحشت سوگوار: سه ترانه از ترانههای شب نیما
عشق: گفتوگوی نیما با حافظ
فضای بین صداها: نیما یوشیج و مدلول کنار رفته
مدلول گذشتهگرا: مهتاب نیما
تمنای بستن: «مه» شاملو
آخرالزمان امر گشوده: «هاه» ایرانی
فضای بین صداها: تاریخ و حاشیهنشینی
تأثیرات بینامتنی و مراودات فرهنگی: تاریخ و خاطره در شعر اخوان ثالث و واصف باختری
مرقد آقا: تولد، مرگ و نوزایی یک سنت
«مرقد آقا»: پیرنگ داستان
«مرقد آقا»: ساختار روایی
از داستان تا تاریخ و بازگشت
داستان و سنت
بازی نشانهها
احساسات دربارۀ جادو و مذهب
نتیجهگیری: نیمای قصهپرداز
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب آوای مرغ آمین: نیما یوشیج و آثارش |
نویسنده | احمد کریمی حکاک، کامران تلطف |
مترجم | سهراب طاووسی |
ناشر چاپی | انتشارات مروارید |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 303 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-324-103-1 |
موضوع کتاب | کتابهای نقد و بررسی شعر، کتابهای زندگینامه |