معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های رشته‌های فنی و مهندسی

چرا باید کتاب‌های فنی و مهندسی بخوانیم؟

مهندسی (Engineering) دانش به‌کارگیری ریاضیات و علوم مختلف برای حل مسائل و تبدیل بهینه‌ی منابع برای استفاده‌ی نوع بشر است. به‌عبارت دیگر در جهانی که دانشمندان و مخترعان به کشف و نوآوری مشغولند، مهندسان این اکتشافات را در دنیای واقعی به‌کار می‌گیرند. گستره‌ی فعالیت مهندسان بسیار وسیع است و از کار کردن بر ساختار غشای سلولی و ساخت پروتز تا بهبود بخشیدن به کارایی انواع موتورها، حمل‌ونقل و توسعه‌ی منابع انرژی تجدیدپذیر را دربرمی‌گیرد.

با وجود اینکه قدمت مهندسی به دوران اختراع چرخ و حتی پیش از آن برمی‌گردد اما واژه‌ی مهندس (Enginer) در قرن چهاردهم میلادی مصطلح شد. زیرا در آن زمان به شخصی که موتورهای ابزارآلات نظامی مثل منجنیق را می‌ساخت، مهندس گفته می‌شد. اما به‌مرور مهندسی به عرصه‌هایی فراتر از حوزه‌ی جنگی و نظامی توسعه پیدا کرد و از آن در زمینه‌ی ساخت سازه‌های غیرنظامی مانند پل‌ها و ساختمان‌ها استفاده شد. به این ترتیب اصطلاح مهندسی عمران شکل گرفت و به‌مرور با پدیدآمدن شاخه‌های متنوع، تابه‌امروز مهندسان در طراحی، ارزیابی، توسعه، آزمایش، اصلاح، بازرسی و نگهداری طیف وسیعی از محصولات، ساختارها و سیستم‌ها مشارکت دارند.

انواع رشته‌های فنی و مهندسی

در دنیای مدرن امروز شاخه‌های مختلفی از مهندسی وجود دارد که برخی از متداول‌ترین رشته‌های این حوزه عبارت‌اند از:

  • مهندسی مکانیک (Mechanical Engineering): مهندسان مکانیک در زمینه‌ی طراحی، ساخت، بازرسی و نگهداری از ماشین‌آلات، تجهیزات و قطعاتی مانند وسایل نقلیه، سیستم‌های تسلیحاتی، موتورها، ماشین‌آلات ساختمانی و کشاورزی، محصولات هوافضا، رباتیک، توربین‌ها و انواع ابزارها و دستگاه‌ها فعالیت دارند.
  • مهندسی برق (Electrical Engineering): طراحی، آزمایش، ساخت، کنترل و بازرسی دستگاه‌های الکتریکی و الکترونیکی، قطعات، سیستم‌ها و ماشین‌ها در حوزه‌ی مهارت‌های مهندسان برق است و این مهارت‌ها در کوچک‌ترین ریزتراشه‌ها تا سیستم‌های بزرگِ انتقال و تولید برق کاربرد دارند.
  • مهندسی عمران (Civil Engineering): مشارکت در طراحی، ساخت، نگهداری و بازرسی پروژه‌های زیربنایی بزرگ عمرانی مثل ساخت جاده‌، راه‌آهن، پل، تونل و سد، به رشته‌ی مهندسی عمران مربوط می‌شود. «مهندسی محیط‌زیست»، «مهندسی سازه» یا «نقشه‌برداری» از رشته‌های فرعی مهندسی عمران به‌شمار می‌آیند.
  • مهندسی هوافضا (Aerospace Engineering): از تلفیق مهندسی مکانیک و برق، رشته‌ی مهندسی هوافضا شکل گرفته که بر طراحی، تولید و آزمایش هواپیماها، فضاپیماها و تمامی قطعات سازنده‌ی آن‌ها متمرکز است.
  • مهندسی شیمی (Chemical Engineering): این رشته حاصل تجمیع علوم مختلف فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی و مهندسی است و در جهت طراحی تجهیزات، سیستم‌ها و فرآیندهای پالایش مواد خام برای تولید انواع محصولات و مواد شیمیایی عمل می‌کند.
  • مهندسی کامپیوتر (Computer Engineering): این حوزه، رشته‌های مهندسی برق، علوم کامپیوتر و مهندسی نرم‌افزار را در خود جا داده است. مهندسان کامپیوتر فعالیت‌هایی مثل طراحی سخت‌افزارها، نرم‌افزار سیستم‌ها و شبکه‌ها را بر عهده دارند.
  • مهندسی نفت (Petroleum Engineering): مهندسان نفت به کمک دانش و فناوریِ مربوط به اکتشافات منابع زیرزمینی مثل نفت و گاز، به فعالیت در پالایشگاه‌ها، آزمایشگاه‌های تحقیقاتی و مکان‌های حفاری می‌پردازند.
  • مهندسی صنایع (Industrial Engineering): مهندسان صنایع با تمرکز بر چگونگی فرآیندهای تولید در شرکت‌ها و سازمان‌ها، طراحی دستگاه‌ها و ابزارها و همین‌طور سامان‌دهی سامانه‌های مختلفی مثل نیروی کار، پول و اطلاعات، روند تولید را بهبود می‌بخشند.
  • مهندسی معدن (Mining engineering): اکتشاف و جمع‌آوری منابع طبیعی مختلف مثل انواع سنگ، فلزات، زغال سنگ و... و انجام مراحل فراوری این مواد طبیعی، در حیطه‌ی کاری مهندسان معدن قرار دارد.

«مهندسی هسته‌ای»، «مهندسی پزشکی»، «مهندسی کشاورزی»، «مهندسی دریایی» و «مهندسی ژئوتکنیک (زمین‌فناوری)» نیز از دیگر شاخه‌های علوم فنی و مهندسی در دنیا به‌شمار می‌آیند.

اهمیت مطالعه‌ی کتاب‌های فنی و مهندسی

مهندسی بخشی از تاریخ بشر است که در طی سالیان بسیار ، با رشد دانش و درک انسان از ریاضیات و سایر علوم، کیفیت زندگی بشریت را ارتقا بخشیده است. اهمیت علوم فنی و مهندسی را در تمام جزئیات ریز و درشت زندگی مثل تأمین انرژی خانه‌ و محل کارمان، تا طراحی سیستم‌های حمل‌ونقل می‌توان دید. برای همین است که علاوه‌بر کتاب‌ها و عناوینی مانند «الگوریتم‌های فرا ابتکاری برای مسائل لجستیکی» اثر لوران دروسی، « طراحی سازه‌های هوافضا» به قلم جمعی از نویسندگان و «راهنمای جامع و کاربردی هیدرولیک صنعتی» تألیف مهدی فرزادی، که برای دانشجویان و فعالان مهندسی صنایع، هوافضا و مکانیک تهیه و تدوین می‌شوند، کتاب‌های عمومی متنوعی هم در این زمینه‌ها برای سایر افراد جامعه به انتشار می‌رسد.

به این ترتیب افزون بر افرادی که به‌طور تخصصی و آکادمیک رشته‌های مهندسی را دنبال می‌کنند، دیگر افراد علاقه‌مند نیز با هر سطحی از تحصیلات به کمک کتاب‌های عمومی و کاربردی این حوزه، می‌توانند تا حدی نسبت به عرصه‌های مختلف مهندسی آگاهی پیدا کنند. برای مثال اگر شما به حوزه‌ی برق علاقه داشته باشید از کتاب‌هایی مانند «صفر تا صد برق کشی ساختمان» تألیف اسماعیل رحیمی و «تست قطعات و تکنیک‌های اساسی در تعمیرات کلیه بردهای الکترونیکی» اثر امیرحسین زمانی و علیرضا کشاورز باحقیقت، می‌توانید بهره ببرید. کتاب‌هایی مانند «کسب درآمد آنلاین با ChatGPT» اثر برایان اسکات فیتزجرالد و «یادگیری ماشین و یادگیری عمیق با زبان‌های پایتون و R» به قلم مسعود کاویانی نیز برای علاقه‌مندان به حوزه‌ی مهندسی کامپیوتر و کاربردهای آن در زمینه‌های مختلف مفید خواهند بود.

دسته‌بندی کتاب‌های فنی و مهندسی در کتابراه

با توجه به اهمیت رشته‌های فنی و خیل علاقه‌مندان به شاخه‌های مختلف این حوزه، در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه بهترین کتاب‌های فنی و مهندسی در قالب نسخه‌های الکترونیک و PDF، در دسته‌های «مهندسی برق»، «مهندسی هسته‌ای»، «مهندسی نفت»، «مهندسی صنایع»، «مهندسی مکانیک»، «مهندسی عمران»، «مهندسی شیمی»، «مهندسی معدن» و «مهندسی هوافضا» جای داده شده‌اند تا دسترسی ساده‌تری برای مخاطبان فراهم شود و هر کاربر با خرید و دانلود اثر موردنظرش، در مسیر علایق خود حرکت کند. گفتنی‌ست که این کتب به همت ناشرانی مثل «مؤسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران»، «هورمزد»، «نبض دانش» و... به عرصه‌ی انتشار رسیده‌اند و اطلاعات و دانسته‌هایی مفید، کاربردی و معتبری را در اختیار خوانندگان خود قرار می‌دهند.

خواندن کتاب‌های فنی و مهندسی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

تمامی افرادی که در رشته‌های مهندسی تحصیل می‌کنند یا به یکی از این حوزه‌ها علاقه‌مندند و یا قصد دارند برای به‌روز کردن اطلاعات خود کتاب‌های روز این حوزه را مطالعه کنند، با خرید نسخه‌های الکترونیک و PDF بهترین کتاب‌های فنی و مهندسی، می‌توانند در جهت دست‌یابی به اهداف خود قدم بردارند.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های فنی و مهندسی در کتابراه

در میان کتاب‌ها و عناوین پرشمار رشته‌های مهندسی که به‌صورت الکترونیک، PDF و صوتی در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه عرضه شده‌اند، برخی آثار با ارائه‌ی محتوایی کاربردی و مفید، بیش از سایر کتاب‌ها مورد توجه مخاطبان و دانشجویان رشته‌‌های مهندسی قرار گرفته‌اند و در نتیجه کاربران بیشتری برای خرید و دانلود این عناوین اقدام کرده‌اند. تعدادی از این کتاب‌های پرفروش و پرمخاطب عبارت‌اند از: «آشنایی با تجهیزات فرآیندهای نفت و گاز و پتروشیمی» اثر سعید نیازخانی، «هوش مصنوعی: از مقدماتی تا پیشرفته» به قلم مریم آقاجانی و «آموزش جامع آردوینو Arduino» نوشته‌ی علیرضا حاتمی، مسعود نظری و اشکان طالبی.

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان فنی و مهندسی در کتابراه

چنانچه در پی بهترین کتاب‌های فنی و مهندسی هستید، اما هزینه‌های خرید کتاب، دسترسی شما را به این آثار مشکل کرده است، خوب است بدانید که با مراجعه به وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه می‌توانید به‌راحتی کتاب‌های متنوعی مثل «آماده سازی سریع خط تولید» نوشته‌ی کریس اورتیز، «الگوهای طراحی به بیان ساده» تألیف احسان رضایی، «هندبوک انرژی تجدیدپذیر دریایی» اثر برنارد مولتون و بسیاری عناوین دیگر را در قالب‌های الکترونیک و PDF و به‌طور کاملاً رایگان دانلود و دریافت کنید. بنابراین بی‌آنکه لازم باشد هزینه‌ای بپردازید، به کتب مورد نیازتان دست خواهید یافت و از نکات کاربردی و آموزشی این آثار بهره خواهید برد.