معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های صوتی فلسفه و منطق

چرا باید کتاب‌های فلسفه و منطق بخوانیم؟

بدون تردید همه‌ی ما اغلب اوقات در پی ساده کردن مفاهیم دشوار زندگی هستیم تا به‌شکل بهتری بتوانیم به ادراک مضامین و تعاریف موردنظرمان دست یابیم. بنابراین عجیب نیست که تعریف فلسفه به زبان ساده نیز همواره یکی از چالش‌های اهالی اندیشه بوده است. از نظر لغوی، فلسفه (Philosophy) را می‌توان به «عشق به دانش» و یا «خرددوستی» معنا کرد. این واژه را اولین بار فیثاغورس، فیلسوف و ریاضی‌دان یونان باستان ارائه کرد و از این نظر می‌توان اذعان داشت که عمر این واژه به 2500 سال می‌رسد.

فلسفه در طول تاریخ در باب موضوعات گسترده‌ای از خدا و مذهب گرفته تا سیاست، عدالت، آزادی، قانون، زیبایی‌شناسی، هستی‌شناسی، معنای زندگی و حتی حقوق حیوانات سخن به میان آورده است. به‌همین سبب نیز به شاخه‌های مختلف فلسفه‌ی سیاسی، فلسفه‌ی هنر، فلسفه‌ی دین، فلسفه‌ی تاریخ، فلسفه‌ی اجتماعی، فلسفه‌ی طبیعت، فلسفه‌ی اسلامی، فلسفه‌ی یهودی و... تقسیم‌بندی می‌شود.

هدف فلسفه چیست؟

بسیاری از موضوعات و پرسش‌هایی که به چیستی و چرایی گره می‌خورند، در دل فلسفه جای می‌گیرند؛ حتی پرسش «فلسفه چیست» نیز یکی از فلسفی‌ترین پرسش‌هاست که در طی قرن‌ها، پاسخ‌های پرشماری از سوی اندیشمندان دریافت کرده است. اغلب شاخه‌ها و مکتب‌های مختلف فلسفه هم از یک پرسش ساده و درعین‌حال بنیادین سرچشمه می‌گیرند. برای مثال معرفت‌شناسی تلاش می‌کند به سؤال «چه چیزهایی را می‌توان شناخت؟» پاسخ دهد، فلسفه‌ی سیاسی به‌دنبال پاسخی برای پرسش «عدالت چیست؟» می‌گردد، زیبایی‌شناسی در پی پاسخ سؤالات «زیبایی چیست؟» و «هنر چیست؟» است و... . با این حال به‌طور کلی می‌توان گفت هدف فلسفه، یافتن پاسخ برای پرسش‌های بنیادین هستی‌شناسانه است که با کمک ابزارهایی مثل منطق و استدلال صورت می‌پذیرند.

منطق چیست؟

منطق به فرد اندیشمند و فلسفه‌ورز کمک می‌کند تا خطاهایی را که ممکن است در مسیر تفکر و استدلال مرتکبشان شود، شناسایی کند و گرفتار بی‌راهه نشود. به‌عبارتی علم منطق، ماهیتی قانون‌مدار دارد و به جنبه‌های فکری مختلفی مثل روش‌های استدلال، اندیشیدن به‌ شیوه‌ی صحیح و تحلیل ساختار استدلال و شناسایی خطاهای تفکر می‌پردازد.

منطق، علمی نیست که بتوان گفت در دوره‌ای خاص کشف، ابداع یا اختراع شده است؛ بلکه اصول و روش‌هایی‌ست که همواره در میان افراد وجود داشته و در طول تاریخ بشر، آگاهانه و یا به‌طور ناخودآگاه از آن استفاده می‌شده است؛ تا اینکه ارسطو در قرن چهارم پیش از میلاد، با کتاب «ارغنون» خود، برای اولین‌بار با طبقه‌بندی این اصول و قاعده‌مندکردن آن‌ها، علم منطق را تدوین و ارائه کرد و بهره‌مندی از این اصول را برای اندیشمندان و اندیشه‌ورزان سهل‌الوصول‌تر کرد. منطق به‌مثابه‌ی ابزاری کاربردی، هم در استدلال‌های فلسفی و هم در استدلال‌های علمی کاربرد دارد.

تاریخچه‌ی فلسفه

جدای از مبانی فلسفی‌ای که از فلسفه‌ی شرق می‌شناسیم و از سرزمین‌های چین، هند، ژاپن، ایران و... برآمده‌اند، آنچه که امروز در جهان به‌عنوان دانش فلسفه شناخته می‌شود و فلسفه‌ی غرب نامیده می‌شود، در قرن ششم پیش از میلاد و در یونان باستان پا گرفته است. در این راستا تالس میلتوسی را با وجود اینکه دقیقاً به دانشی که امروزه از فلسفه سراغ داریم نپرداخته است، می‌توان از اولین فلاسفه دانست.

اولین فیلسوفان یونان باستان، بیشتر در تلاش بودند تا توضیحاتی منطقی در باب کیهان ارائه دهند. به‌مرور اندیشمندان بزرگی مثل سقراط، افلاطون و ارسطو ظهور کردند که مباحث آن‌ها حول موضوعاتی مانند نحوه‌ی عملکرد مردم، چگونگی کسب دانش و ماهیت واقعیت و ذهن می‌گشت. دوره‌های بعدی فلسفه‌ی یونان باستان و سپس روم، با مکاتبی مثل اپیکوریسم، استوئیسیسم (رواقی‌گری) و نئوپلاتونیسم (نوافلاطونی) شناخته می‌شوند.

طی قرن پنجم میلادی دوره‌ی قرون وسطی آغاز شد و فلسفه نیز قدم به مرحله‌ی جدیدی از تاریخ خود گذاشت. در این دوران خردورزی یونانی کم‌رنگ شد و تمرکز فلاسفه بر مباحث الهیاتی معطوف گشت و بسیاری از فلیلسوفان برای شرح و توضیح مسائل، از آموزه‌های مسیحی بهره گرفتند. در قرن چهاردهم میلادی، هم‌زمان با رنسانس، مجدداً توجهات به سمت فلسفه‌ی یونان باستان و به‌ویژه افلاطون جلب شد. مکتب اومانیسم نیز در این دوره پدید آمد. تا اینکه در قرن هفدهم میلادی، مدرنیسم و مدرنیته سر برآوردند.

در ادامه‌ی تاریخ و سرگذشت فلسفه در جهان، به قرن نوزدهم میلادی می‌رسیم. دوره‌ای که سیستم‌های جامع فلسفه تا حد زیادی تحت کنترل مکتب‌های ایده‌آلیسم و مارکسیسم آلمانی قرار گرفتند. در قرن بیستم نیز فلسفه دچار دگرگونی‌های مهمی شد و مکاتب، جنبش‌ها و شاخه‌های مختلفی همچون پراگماتیسم (عمل‌گرایی)، فلسفه‌ی قاره‌ای، پدیدارشناسی، اگزیستانسیالیسم و پساساختارگرایی ظهور کردند.

در طی این قرن فلسفه‌ی آکادمیک به‌طرز چشم‌گیری گسترش یافت و روزبه‌روز بر تعداد کتب، نشریات و پژوهش‌های فلسفی افزوده شد. در اواسط قرن بیستم، فلسفه‌ی پست‌مدرن در برابر مکتب‌های فلسفه‌ی مدرن شکل گرفت و به تقابل جدی با شالوده‌گرایی که اعتقاد مشترک فلاسفه‌ی قرون شانزدهم تا هجدهم میلادی بود برخاست. فلسفه در این عصر با اندیشه‌ها و آثار فیلسوفانی مثل گئورگ ویلهلم فریدریش هگل، سورن کی یرکگور، فریدریش نیچه و مارتین هایدگر اعتلا یافت.

برخی از مهم‌ترین مکتب‌های فلسفی

  • عقل‌گرایی: فلاسفه‌ی پیرو مکتب عقل‌گرایی (راسیونالیسم) یا خردگرایی، عقل و خرد را تنها منبع معتبر برای درک و شناخت می‌دانند و سعی می‌کنند تا حقایق هستی را از مسیر برهان و استدلال‌های عقلی به اثبات برسانند. رنه دکارت، باروخ اسپینوزا و گوتفریت ویلهلم لایب‌نیتس، از بزرگ‌ترین فیلسوفان این مکتب هستند.
  • تجربه‌گرایی: مکتب تجربه‌گرایی بر حس تأکید می‌کند و از این نظر در نقطه‌ی مقابل عقل‌گرایی قرار می‌گیرد. جورج بارکلی، جان لاک و دیوید هیوم، ازجمله فیلسوفان تجربه‌گرا هستند. (ناگفته نماند که در قرن هجدهم میلادی، ایمانوئل کانت تلاش کرد تا با تلفیقی از بنیان‌های عقل‌گرایی و تجربه‌گرایی، فلسفه‌ی خود را شکل دهد.)
  • ایده‌آلیسم: از نظر پیروان مکتب ایده‌آلیسم، جهان خارج و همه‌ی آنچه به حواس ما در می‌آید، منشأ و ریشه‌ای ذهنی دارد که اصالت با آن است. برجسته‌ترین فیلسوفی که اندیشه‌هایش در این مکتب جای می‌گیرند، هگل است.
  • ماتریالیسم: مکتب ماتریالیسم یا ماده‌گرایی، نقطه‌ی مقابل ایده‌آلیسم است. ماده‌گرایان همانند فوئرباخ، منشأ هر چیز را در جهان خارج از ذهن جست‌وجو می‌کنند و به ماده نسبت می‌دهند.
  • فلسفه‌ی تحلیلی: فلاسفه‌ی تحلیلی که اغلب از آمریکا و انگلستان برآمده‌اند، از فلسفه به‌‌عنوان یک ابزار تحلیلی برای بررسی پیش‌فرض‌های زبان و تفکر استفاده می‌کنند. اندیشمندانی مثل برتراند راسل، ویلارد کواین، هیلاری پاتنم و پیتر استراوسون از فیلسوفان معاصر این مکتب به‌شمار می‌آیند.
  • فلسفه‌ی قاره‌ای: از اصطلاح قاره‌ای اغلب برای توصیف طیفی از فلسفه‌های پاگرفته در بخشی از اروپا استفاده می‌شود. تأثیر «پدیدارشناسی»ِ ادموند هوسرل و «اگزیستانسیالیسم» مارتین هایدگر و ژان پل سارتر را بر فیلسوفان قاره‌ای نمی‌توان نادیده گرفت. متأخرانی مثل ژاک لکان و ژاک دریدا نیز از فیلسوفان برجسته‌ی این مکتب محسوب می‌شوند.
  • پدیدارشناسی: این مکتب که با عناوینی مثل فنومنولوژی نیز شناخته می‌شود، با تلاش ادموند هوسرل در جهت سازمان‌دهی فلسفه و علوم انسانی بنیان نهاده شد. پدیدارشناسی در پی پژوهش و کسب آگاهی نسبت به تجربیات و مشاهدات یا همان پدیدارهایی است که بی‌واسطه در تجربه‌ی ما قرار می‌گیرند.
  • اگزیستانسیالیسم: مکتب وجودگرایی یا اگزیستانسیالیسم، در پی یافتن مفهوم وجود برای انسان، اهمیت و هدف کلی آن و همین‌طور مفهوم اراده و کنش خلاق بشر نسبت به زندگی است. مارتین هایدگر با اثر مهمش «هستی و زمان»، و ژان پل سارتر با کتاب «هستی و نیستی»، بر بسط این مکتب تأثیر به‌سزایی داشته‌اند.
  • پست‌مدرنیسم: مکتب فرانوگرایی یا پست‌مدرنیسم اصطلاحی است که نه‌تنها در فلسفه که در هنر و ادبیات نیز کاربرد دارد و وجه مشترکشان، رد کردن دیدگاه‌های فلسفه‌ی مدرن (نوگرا) است. فلسفه پست‌مدرن در هیچ چهارچوبی جای نمی‌گیرد و از اصول خاصی پیروی نمی‌کند و در واقع یک مکتب اصول‌ستیز است که با مدرنیسم به مقابله برمی‌خیزد.

اهمیت مطالعه‌ی کتاب‌های منطق و فلسفه

فلسفه با گسترش افق دیدتان کمک می‌کند تا خلاقانه‌تر فکر کنید و کلیشه‌های متعارف را زیر سؤال ببرید و برای مسائل قدیمی، پاسخ‌هایی تازه بیابید. به‌عبارت دیگر فلسفه راه اندیشیدن در خارج از چارچوب‌ها را به شما نشان می‌دهد و باعث رشد مهارت استدلالتان می‌شود. طی کردن این مسیر در کنار تجزیه‌وتحلیل و واکاوی منابع مختلف فلسفه، مهارت‌های تفکر انتقادی را در شما رشد می‌دهد و این مهارت می‌تواند دیدگاه‌های شما را در مورد مردم، سیاست، فرهنگ، اخلاق، معنای زندگی و در یک کلام تمامی مسائل بشر تغییر دهد.

فلسفه‌خوانی و یادگیری علم منطق به شما کمک می‌کند تا در زمانی که کسی با شما مخالفت می‌کند، بدون هیجان‌زدگی‌های بی‌مورد، در کمال آرامش، با پشتوانه‌ی منطق و حقیقت و همچنین با اعتمادبه‌نفس کافی، راه خود از میانه‌ی یک بحث پرچالش باز کنید.

دسته‌بندی کتاب‌های حوزه‌ی فلسفه و منطق در کتابراه

فلسفه حوزه‌ی وسیع و پرباری‌ست که بسته به هدف و علایق شما می‌تواند مسیر منحصربه‌فردی را پیش رویتان قرار دهد. این دنیای لایتناهی برای هر نوع تفکر و دیدگاهی، موضوعی جذاب دارد؛ به‌عنوان مثال اگر شما قصد دارید پیش از هر چیز با بزرگان فلسفه آشنا شوید و یا تاریخ فلسفه را بدانید، می‌توانید به سراغ کتاب‌هایی مثل «تاریخچه فلسفه» اثر نایجل واربرتون، «دنیای سوفی» به قلم یوستین گردر و یا «سقراط اکسپرس» نوشته‌ی اریک واینر، بروید.

اگر به مسائل هستی‌شناسی علاقه داشته باشید، آثاری همچون «پرسش‌های بنیادین» تألیف برایان مگی و «پاسخ‌های کوتاه به پرسش‌های اساسی» اثر استیون هاوکینگ، شما را به وجد خواهند آورد. عناوینی مانند «نظریه‌های هنری در قرن بیستم» نوشته‌ی جیمز ماتسن تامسون هم برای شیفتگان فلسفه‌ی هنر جذاب خواهد بود و علاقه‌مندان به فلسفه‌ی سیاسی نیز از کتابی مثل «آزادی آزاد بودن و چند مقاله دیگر» اثر هانا آرنت، لذت خواهند برد. همچنین با کمک کتاب‌های «منطق به زبان ساده» تألیف صادق نیک پور و «مغالطه‌های پرکاربرد» اثر ریچارد پل و لیندا الدر، با منطق آشنا خواهید شد.

این عناوین تنها گوشه‌ای از کتاب‌های مرتبط با حوزه‌ی فلسفه و منطق هستند. از این رو طبقه‌بندی کتاب‌های این عرصه در قالب دسته‌های «فلسفه»، «بزرگان فلسفه»، «فلسفه سیاسی»، «هستی شناسی»، «فلسفه هنر»، «فلسفه اسلامی»، «فلسفه دین»، «فلسفه تاریخ»، «عقل گرایی»، «منطق»، «فلسفه قاره‌ای»، «فلسفه طبیعت»، «فلسفه تحلیلی»، «جامعه‌شناسی» و «عرفان»، در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه، به مشتاقان یادگیری فلسفه کمک می‌کند تا به‌ساده‌ترین شکل ممکن بتوانند برای خرید و دانلود آثار موردنظرشان اقدام کنند.

خواندن کتاب‌های فلسفه و منطق را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

درصورتی‌که می‌خواهید با تاریخ فلسفه یا مکاتب فلسفی مختلفی مثل نیهلیسم، اگزیستانسیالیسم و.. آشنا شوید، دقیق‌تر و ژرف‌تر بیندیشید و راه و رو‌ش‌های علم منطق را بشناسید تا بتوانید در استدلال‌ها و دیدگاه‌های خود نسبت به مسائل مختلف دقیق عمل کنید، توصیه می‌کنیم از خرید و دانلود بهترین کتاب‌های فلسفه و منطق غافل نمانید.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های فلسفه و منطق در کتابراه

در راستای توجه به اهمیت و ضرورت یادگیری فلسفه و منطق، کتابراه بسیاری از بهترین عناوین این حوزه را گرد آورده و به‌صورت نسخه‌های الکترونیک، صوتی و PDF در اختیار مخاطبان و شیفتگان این عرصه قرار داده است. در این بین برخی آثار به‌سبب برخورداری از محتوای جذابشان، شمار بیشتری از کاربران کتابراه را برای خرید و دانلود ترغیب کرده‌اند و از همین رو در گروه کتاب‌های پرفروش فلسفه‌ی کتابراه جای گرفته‌اند. در فهرست زیر به برخی از این عناوین پرطرف‌دار اشاره کرده‌ایم:

  • کتاب پاسخ‌های کوتاه به پرسش‌های بزرگ، اثر استیون هاوکینگ
  • کتاب ترس‌ها و مزخرفات ذهنی، نوشته‌ی آرتور شوپنهاور
  • کتاب درباره معنی زندگی، به قلم ویل دورانت
  • کتاب چنین گفت زرتشت، تألیف فریدریش نیچه
  • کتاب تسلی بخشی‌های فلسفه، اثر آلن دوباتن
  • کتاب اخلاق، باروخ اسپینوزا

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان فلسفه و منطق در کتابراه

از آن‌جا که روزبه‌روز بر هزینه‌ی خرید کتاب‌های حوزه‌ی فلسفه و منطق افزوده می‌شود، دست بسیاری از مشتاقان مطالعه، از این آثار کوتاه مانده است. به‌همین سبب در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه، عناوین متعددی در این حوزه به‌صورت رایگان و در قالب نسخه‌های الکترونیک، صوتی و PDF ارائه شده‌اند تا مخاطبان بدون نگرانی بابت پرداخت هزینه‌، به‌سادگی اثر موردنظرشان را دانلود کنند. برخی از این کتاب‌های رایگان عبارت‌اند از:

  • کتاب من کی‌ام، اثر محمدجواد امینی
  • کتاب هستی شناسی و تبیین آفرینش (جهان از دریچه علم و عقل و وحی)، تألیف محمود رضاقلی
  • کتاب فرهنگ فلسفی و فلسفه سیاسی، به قلم قیصر خسروان
  • کتاب شیخ الرئیس ابوعلی سینا، برهان شفا، اثر ابوعلی سینا
  • کتاب فردید نامه، به قلم محمدرضا ضاد