معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های ادبیات پارسی؛ متون کهن و معاصر

چرا باید کتاب‌های ادبیات پارسی بخوانیم؟

ادبیات فارسی با قدمتی چندهزارساله، از کهن‌ترین گنجینه‌های ادبیات در جهان است و تمام آثار شفاهی و مکتوب فارسی را دربرمی‌گیرد. ادبیات فارسی از موضوعات متنوعی همچون روایات اساطیری و حماسی، داستان‌های عاشقانه، فلسفی، عرفانی، اخلاقی و... سخن به میان می‌آورد و به‌ شیوه‌های نثر یا شعر، مفاهیم مرتبط با هر موضوعی را بیان می‌کند. نویسندگان و شاعران بزرگی در طول تاریخ ادبیات ایران با بهره‌گیری از این ظرفیت ادبی عظیم، قدم به عرصه گذاشتند و در این میان ادیبانی همچون مولانا، خیام، فردوسی، حافظ، سعدی و... تابه‌امروز همواره از شهرتی جهانی برخوردار بوده‌اند.

تاریخ ادبیات ایران

ادبیات ایران مثل ادبیات هر ملت و جامعه‌ی دیگری وام‌دار ادبیات شفاهی سرزمین خود است. در کشور ما ریشه‌های ادبیات شفاهی به هزار سال پیش از میلاد مسیح می‌رسد، اما اولین مستندات مکتوب ادبیات فارسی به سال 522 پیش از میلاد و سنگ‌نبشته‌های بیستون مربوط می‌شود. در واقع پارسی میانه و باستان، خاستگاه زبان پارسی محسوب می‌شوند. بااین‌حال عمده آثار به‌جامانده از ادبیات کهن، مربوط به دوران پس از حمله‌ی اعراب است. در دوران خلافت عباسیان، ایرانیان با انتصاب در مقام‌های مختلفی مثل کاتبی و دیوان‌سالاری، به‌سمت شاعری و نویسندگی سوق داده شدند. به‌دلیل استقرار حکومت‌های مختلف طاهریان و سامانیان در منطقه‌ی خراسان، ادبیات فارسی نوین در این ناحیه رونق بیشتری یافت.

دوره‌ی سامانی، دوره‌ی کمال شعر و نثر فارسی بود و شاعران بزرگی مثل شهید بلخی و رودکی سمرقندی در این زمان سر برآوردند. در دوره‌ی غزنوی، سبک خراسانی بلوغ یافت و ابونصر مشکان، سبکی بدیع را در نثر فارسی پدید آورد. در دوران حاکمیت مغول نیز گرایش ادیبان ایرانی به سادگی بیشتر شد و «بوستان» و «گلستان» سعدی و «مثنوی معنوی» مولانا جلال الدین محمد بلخی، به‌عنوان نمونه‌هایی بارز از آن آفریده شدند.

در دوره‌ی صفوی و افشاری که برای ادبیات فارسی دورانی نو محسوب می‌شد، بزرگانی مثل محتشم کاشانی، صائب تبریزی، فروغی بسطامی، قاآنی و بسیاری بزرگان دیگر به جرگه‌ی ادیبان نام‌آور ایرانی پیوستند. با فرارسیدن دوران مشروطه و دگرگونی فکری شاعران، ادبیات فارسی معاصر، شاهد ظهور شاعران و نویسندگان مستعدی بود که ادیب پیشاوری، ملک‌الشعرای بهار، عارف قزوینی، علی اکبر دهخدا، صادق هدایت و عبدالحسین زرین کوب، تنها نام‌های اندکی از این نوابغ ادبی هستند.

انواع ادبیات فارسی

ادبیات فارسی از لحاظ پرداختن به موضوعات متنوع و مفاهیم متعدد به شاخه‌های مختلفی دسته‌بندی می‌شوند. برخی از مهم‌ترین انواع ادبی در این جهان غنی عبارت‌اند از:

  • ادبیات حماسی: حماسه که از نظر لغوی، دلاوری و شجاعت معنا می‌شود، در عرصه‌ی ادبیات با داستان‌هایی در زمینه‌ها و موضوعات پهلوانی، نبردهای دلاورانه و فداکاری‌های قومی و ملی شناخته می‌شود و نبرد میان خیر و شر، یکی از مفاهیم بنیادین آن است. «شاهنامه» اثر فاخر ابوالقاسم فردوسی، یکی از مهم‌ترین آثار حماسی ادبیات ایران محسوب می‌شود.
  • ادبیات غنایی: آثار منظوم یا منثوری در این زمره قرار می‌گیرند که احساس و عاطفه در آن‌ها پررنگ است و نگاه عاشقانه، وجه درون‌گرایانه‌ و دید ناخشنود شاعر، در متنشان بسیار به چشم می‌آید. از این رو اغلب فضای اندوهناکی بر این دسته از آثار غالب است. منظومه‌ی «لیلی و مجنون» نظامی گنجوی، ازجمله آثار فاخر ادبیات غنایی در زبان فارسی است.
  • ادبیات تعلیمی: آثار ادبی‌ای مثل «بوستان» سعدی و «کلیله و دمنه» اثر ابوالمعالی نصرالله منشی که با هدف بیان مسائل اخلاقی، حکمت‌ها، اندرزها و عبرت‌آموزی‌ها به نگارش درمی‌آیند، در این دسته قرار می‌گیرند.
  • ادبیات پایداری: این شاخه که به‌عنوان «ادبیات مقاومت» هم شناخته می‌شود، آثاری را در بر می‌گیرد که به موضوعاتی مثل مبارزه علیه ظلم، تلاش برای برقراری عدالت اجتماعی، دفاع از وطن، تلاش برای رسیدن به آزادی و... می‌پردازند. در میان نمونه‌های معاصر این سبک، می‌توان از داستان مشهور «گیله مرد» نوشته‌ی بزرگ علوی نام برد.
  • ادبیات آیینی: در این شاخه از ادبیات، آموزه‌های دینی، آداب مذهبی، رسوم آیینی و روایت‌های اسلامی و شیعی نمود بارزی دارند. به همین سبب آثار این حوزه از بار معنوی بالایی برخوردارند. بسیاری از آثار محتشم کاشانی و به‌ویژه مرثیه‌ی عاشورایی وی تحت عنوان «باز این چه شورش است...»، از مشهورترین نمونه‌های ادبیات آیینی به‌شمار می‌آیند.

اهمیت مطالعه‌ی ادبیات پارسی

ناگفته می‌دانیم که هویت ملی همه‌ی ما ایرانیان، به ادبیات کشورمان گره خورده است؛ ادبیاتی که با پیشینه‌ی عظیم خود مانند برگ زرینی‌ست که مایه‌ی مباهات و افتخارمان محسوب می‌شود. بااین‌حال این برگ زرین را نمی‌توان همچون کالایی تجملی در کنجی از تاریخ رها کرد، بلکه لازم است برای آمیخته شدن با آن و آموختن از آن، به کنکاش در آثار متعددش بپردازیم و با مرور آثار کهن و ادبیات معاصر، با وجوه مختلف آن آشنا شویم. زیرا در این صورت است که می‌توانیم به معنای واقعی به آن افتخار کنیم.

از سوی دیگر مطالعه‌ی ادبیات پارسی کهن و معاصر، ما را با دنیای از واژگان تازه آشنا می‌کند و کمک می‌کند تا فن بیان و مهارت نویسندگی‌ در ما رشد پیدا کنند. کتاب‌های حوزه‌ی ادبیات فارسی، ما را به بلوغ فکری نزدیک‌تر می‌کنند، چشمانمان را به دنیا می‌گشایند و مفاهیم نهفته در درونشان ما را یاری می‌کنند تا در مسیر زندگی از جنبه‌ها و زوایایی مختلف به رویدادها و وقایع نگاه کنیم. چنین نگاهی تفکر انتقادی را در ما رشد می‌دهد، تعصب و جزم‌اندیشی را از ذهنمان می‌زداید و ما را به سوی جهان فکری تازه‌ای رهنمون می‌سازد. و در نهایت تمام این‌ها می‌تواند از ما انسانی با تفکرات و نگاهی ارزشمند بسازد.

دسته‌بندی کتاب‌های ادبیات پارسی در کتابراه

وسعت بی‌کران ادبیات فارسی هر خواننده‌ای را ملزم می‌کند تا پیش از دل زدن به وسعت این دریا، اهداف و علایق خود را مشخص کند تا در امواج سردرگمی غرق نشود. برای مثال اگر می‌خواهید با نثر فارسی به‌طور صحیح و عمیق آشنا شوید، می‌توانید به سراغ مجموعه کتاب «گنجینه سخن» اثر ذبیح الله صفا بروید یا با کتاب‌هایی مثل «حوالی چهل سالگی» به قلم لیلی بخشی و یا «لذتی که حرفش بود» نوشته‌ی پیمان هوشمندزاده، با جستار فارسی آشنا شوید. چنانچه می‌خواهید کلام ادیبان را در قالب نامه‌نگاری بخوانید و بشناسید، کتابی مثل «پرنده کوچک من» به قلم نیما یوشیج، برایتان خواندنی خواهد بود.

افرادی هم که به ادبیات حماسی علاقه دارند، از مطالعه‌ی کتاب «اسطوره‌شناسی» تألیف فاروق صفی زاده، لذت خواهند برد. کتاب‌هایی مثل «ادبیات مقاومت در ایران (از فروپاشی ساسانیان تا دوران مشروطه)» از همین نویسنده و «تجلی جلال و جمال» اثر محمود شاهرخی نیز برای مشتاقان مطالعه در باب ادبیات پایداری و ادبیات آیینی، آثاری مناسب و خواندنی هستند.

بنابراین پس از شناخت علاقه و اهداف مطالعاتی خود می‌توانید به کتاب‌های الکترونیک و PDF طبقه‌بندی‌شده در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه که در دسته‌های «نثر ادبی»، «نامه نگاری»، «مقاله و جستار ایرانی»، «ادبیات کودک و نوجوان»، «برگزیده ادبیات فارسی»، «ادبیات حماسی»، «ادبیات تعلیمی»، «ادبیات غنایی»، «ادبیات پایداری» و «ادبیات آیینی» قرار گرفته‌اند، سر بزنید و با خرید و دانلود اثر موردنظرتان، مسیر کنکاش در ادبیات پارسی را به بهترین شکل طی کنید.

خواندن کتاب‌های ادبیات پارسی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

اگر برای شما هم مفهوم وطن نه‌تنها به خاک، که به زبان و ادبیات نیز گره خورده است و علاقه دارید با شناخت جنبه‌های مختلف ادبیات پارسی، ملت، فرهنگ و در نهایت هویت خودتان را بهتر بشناسید، با خرید و دانلود نسخه‌های الکترونیک و PDF بهترین کتاب‌های ادبیات فارسی می‌توانید در این مسیر لذت‌بخش قدم بردارید.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های ادبیات پارسی در کتابراه

با توجه به خیل دلبستگان و مخاطبان پرشمار ادبیات فارسی، در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه بخش بزرگی به کتاب‌های این عرصه اختصاص داده شده است که در قالب‌های متنوع الکترونیک، صوتی و PDF ارائه شده‌اند. البته برخی کتاب‌ها با بهره‌مندی از محتوای خواندنی و جذاب خود، مخاطبان بیشتری را برای خرید و دانلود ترغیب کرده‌اند. کتاب‌هایی «مثل خون در رگ‌های من» نوشته‌ی احمد شاملو، «شمس ناپیدا» به‌عنوان برگزیده‌ای از مقالات شمس تبریزی و «گزیده تاریخ ادبیات ایران از کهن‌ترین دوران تا امروز» به قلم مسعود گلزاری، ازجمله عناوینی هستند که از این خصیصه برخوردارند و به آثار پرفروش و پرطرف‌داری در میان کاربران کتابراه بدل شده‌اند.

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان ادبیات پارسی در کتابراه

از آن‌جا که آشنایی با ادبیات پارسی و شناخت آن، ضرورتی غیرقابل انکار برای رشد فرهنگ جامعه محسوب می‌شود، در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه عناوین متعددی از کتاب‌های این حوزه به‌صورت الکترونیک و PDF و به‌طور کاملاً رایگان در اختیار مخاطبان و علاقه‌مندان قرار داده‌ شده‌اند. از این‌رو کاربران می‌توانند آثاری مثل کتاب «سیاحت ساحت سایه» اثر احسان اقبال سعیدی ابواسحقی و کتاب «عشق زود می‌بخشد» به قلم ابوذر هدایتی را بدون پرداخت هزینه‌ی خرید، به‌سادگی دانلود کنند و از مطالعه‌ی آن‌ها محظوظ شوند.