نقد، بررسی و نظرات کتاب کلیات اشعار و آثار فارسی شیخ بهائی - شیخ بهایی
4.6
347 رای
مرتبسازی: پیشفرض
Mahnaz teimoury
۱۴۰۳/۱۰/۲۳
00
میتوان گفت دیوان شیخ بهایی شامل غزلیات (126بیت)، مثنویات (902بیت)، اشعار پراکنده (161بیت) و رباعیات (158بیت) است و در مجموع، 1347بیت را در بر میگیرد. شیخ بهایی را در غزل، پیرو فخرالدّین عراقی و حافظ و در رباعی، متمایل به ابوسعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری و در مثنوی، صاحب شیوه مولوی دانستهاند و ویژگی بارز اشعار شیخ بهایی را میل شدید او به زهد و تصوف و عرفان بر میشمرند. دیوان شیخ بهایی با وجود سادگی لفظ و روانی عبارت، سرشار از انواع اصطلاحات علمی و مضامین عرفانی و نیز آرایههای ادبی است که این همه را میتوان ناشی از گستره اطلاعات علمی و مشرب عرفانی و ذوق ادبی وی دانست. در این پژوهش، پس از بازشناسی زندگی، زمانه و آثار شیخ بهایی، به نقد و تحلیل همه جانبه اشعار مندرج در دیوان او پرداخته شده است. در آثار منظوم شیخ بهایی که بیشتر شامل غزل و مثنوی و محدودی قالب دیگر میشود صنایع ادبی و صور خیال در حد اعتدال جلوه گر هستند.
مرحوم شیخ بهایی رو جز صفاتی به مانند دانشمند و فقیه و فیلسوف باید معمار بزرگ هم نامید. معمار بزرگی که در دانش سازه تلفیق گر با شهامتی بودن و در ترکیب معماری اسلامی و معماری ایران پیش از اسلام و معماری ترکان عثمانی چند شاهکار معماری در اصفحان از خود به یادگار باقی گذاشتهاند... خداوند رحمتشون کنه و به من و شما دوستان هم آرامش و زندگی با عزت عطا بفرمایند. 😃 ممنون دوستان کتاب راهی. 😄
بسیار اشعار زیبایی بود برای اونایی که مثل من به شعر نوشتن علاقه دارن و میخوان شعر هاشون زیبا نوشته بشه این کتاب رو بخونن بسیار عالی. البته اشعار شاهنامه. حافظ و سهراب سپهری رو هم بهتون معرفی میکنم که بخونید این کتابها هم بسیار زیبا هستند و من همهی این کتاب هارو خوندم و همهاش رو حفظم. کمک خوبی برای شعر نوشتن میکنه.
با دروود فراوان شیخ بهایی دانشمند گرانقدرو گران مایه جدا ازعلمی که راجع به معماری و نجوم و همچنین دسترسی حروف ابجدی که در واقع همان رموزالهی بین پیامبراکرم وخداوند داشتند اشعار و پندهای خیلی زیبایی سرودند که نشانگر فیلسوف عارف و یک نابغهای بودند که هنوز در علم معماری از اثار منحصرایشان در ایران و کشورهای غربی استفاده میشود.