معرفی و دانلود بهترین کتابهای زبانشناسی، دستور زبان و نشانهشناسی
چرا باید کتابهای زبان شناسی بخوانیم؟
زبانشناسی (linguistics) علمی است که بهصورت روشمند و سیستماتیک به بررسی و کنکاش در مقولهی زبان میپردازد. اولینبار این واژه در سال 1829 مورد استفاده قرار گرفت؛ با این وجود که پیشینهی آن به چندین قرن قبل از میلاد مسیح میرسد. این علم نهتنها به مطالعهی آوا، دستور زبان و معنا میپردازد، بلکه بررسی تاریخچهی خانوادههای زبانی، نحوهی فراگیری زبانها توسط کودکان و بزرگسالان و چگونگی پردازش و بهکارگیری زبان در ذهن را نیز در بر میگیرد. به همین سبب میتوان زبانشناسی را مکمل طیف متنوعی از علوم مثل انسانشناسی، فلسفه، روانشناسی، جامعهشناسی، زیستشناسی، علوم کامپیوتر، علوم بهداشتی، ادبیات و آموزش و پرورش دانست.
شاخههای مختلف زبان شناسی
علم زبانشناسی دارای انشعابات متنوع و گستردهای است که عبارتاند از:
- صرف (Morphology): دانش ساخت واژه که تحت عنوان علم صرف شناخته میشود و به مطالعهی ساختمان درونی کلمات میپردازد.
- نحو (Syntax): تمرکز این شاخهی زبانشناسی بر مطالعهی ساختار جمله معطوف است.
- واجشناسی (Phonology): آواهایی که از طریق دستگاه گفتاری انسان تولید میشود، در رشتهی واجشناسی تجزیهوتحلیل میشود.
- آواشناسی (Phonetics): این شاخه در باب چگونگی تولید و درک صداهای گفتار پژوهش میکند.
- کاربردشناسی (Pragmatics): مطالعهی نحوهی استفاده از زبان در متن، به این حوزه مرتبط میشود.
- معنیشناسی (Semantics): این عرصه به مطالعهی معنای زبانی اختصاص دارد.
- تحلیل گفتمان (Discourse): در این حوزه برخلاف صرف و نحو، بهجای توجه به عناصر واژگانی، به عوامل اثرگذار خارج از متن مثل زمینههای فرهنگی، اجتماعی و... توجه میشود.
- ردهشناسی زبان (Language Typology): محققان این حوزه، قواعد دستوری زبانهای مختلف را با یکدیگر مقایسه میکنند.
- زبانشناسی تاریخی (Historical Linguistics): پژوهش در زمینهی روند تغییرات زبان در این رشته صورت میگیرد.
- زبانشناسی اجتماعی (Sociolinguistics): با مطالعهی رابطهی زبان و جامعه، این شاخه نیز به زبانشناسی اضافه شد.
- زبانشناسی رایانشی (Computational Linguistics): این شاخه که به آن زبانشناسی محاسباتی نیز گفته میشود، از تلفیق علوم کامپیوتری و زبانشناسی پدید آمده است و در طی آن، محققان متن را به بردار بدل میکنند و چگونگی پردازش زبان را مورد مطالعه قرار میدهند.
اهمیت مطالعهی کتابهای زبان شناسی
شاید بسیاری از ما از اهمیت علم زبانشناسی چندان مطلع نباشیم. این دانش به ما کمک میکند دنیای خود را بهتر درک کنیم؛ چراکه شناخت ساخت کلمات، عبارات و جملات، مهارتهای ارتباطی ما را بهبود میبخشد و برای برقراری ارتباط به ما ایده میدهد. افزونبر این، زبانشناسی به دانش ترجمه و همینطور به عرصههای متنوعی مثل سوادآموزی و درمان اختلالات گفتاری نیز کمک میکند. با کمک دانش زبانشناسی میتوان به پیشینهی فرهنگی و تاریخی یک جامعه پی برد و پتانسیلهای اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی و اقتصادی آن را شناخت.
همچنین تحلیل کلمات و جملهها، گویشها و لهجهها به شما کمک میکند تا الگوهای گفتاری و زبانی را تشخیص دهید و مبانی دستور زبانی را کشف کنید و این مهارت بهمرور، قدرت تحلیل و تفکر انتقادی را در شما رشد میدهد. مهارتی که در موقعیتهای چالشبرانگیز زندگی بسیاری کارآمد است. از این رو در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه، بهترین کتابهای زبانشناسی در قالب نسخههای الکترونیک و PDF و در دستههای «زبان شناسی عمومی»، «نحو و تحلیل گفتمان»، «آواشناسی»، «معنی شناسی و کاربردشناسی»، «زبان شناسی رایانشی» و «صرف»، جای داده شدهاند و شما میتوانید بسته به علاقه و نیاز خود، برای خرید و دانلود اثر موردنظرتان را اقدام کنید.
برای مثال اگر به حوزهی صرف علاقه دارید، مطالعهی کتاب «مجموعه مقالات سومین هماندیشی صرف» به کوشش شهرام مدرس خیابانی و فریبا قطره، برایتان مفید خواهد بود. کتاب «درآمدی بر تحلیل گفتمان» به قلم برایان پالتریچ نیز برای علاقهمندان حوزهی تحلیل گفتمان جالب است. همچنین کتابهای «زبان شناسی شناختی» به قلم جان آر. تیلور و جانت لیتل مور و «کاربردشناسی واژگانی و نظریه ذهن» نوشتهی سندرین زوفری، در حوزهی معنیشناسی و کاربردشناسی حرفهای بسیاری برای گفتن دارند. و اینها تنها عناوین مختصری از میان کتابهای متنوع تألیفشده در حوزهی دانش زبانشناسی هستند که در کتابراه گرد آمدهاند.
خواندن کتابهای زبان شناسی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
به پژوهندگان و علاقهمندان به زبانشناسی و شاخههای مختلف آن توصیه میکنیم خرید و دانلود کتابهای زبانشناسی را از قلم نیندازند تا از مسیر مطالعهی منابعی معتبر، دنیای گستردهی زبان را بهشکل جذابتری بشناسند.
پرطرفدارترین کتابهای زبان شناسی در کتابراه
بهدلیل اهمیت توجه به حوزهی زبانشناسی، طیف وسیعی از کتابهای وبسایت و اپلیکیشن کتابراه به این موضوع اختصاص یافتهاند و همگی در قالب کتاب الکترونیک و PDF در اختیار کاربران قرار گرفتهاند تا خرید و دانلودشان برای علاقهمندان سادهتر شود. گفتنیست که برخی از این عناوین، توجه مخاطبان بیشتری را به خود جلب کردهاند که از میان آنها میتوان به کتابهای «روانشناسی زبان» نوشتهی ایچ ویند کولز، «واژه نامه حزنهای ناشناخته» اثر جان کونیگ و «درآمدی بر جامعه شناسی زبان» به قلم رونالد وارداف اشاره کرد.
پیشنهاد برای دانلود کتابهای رایگان زبان شناسی در کتابراه
بیتردید هزینههای روزافزون خرید کتاب به یکی از معضلات بزرگ برای افراد اهل مطالعه تبدیل شده است. از این رو در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه، کتابهایی در قالب نسخههای الکترونیک و PDF، بهطور رایگان در اختیار علاقهمندان به عرصهی زبانشناسی قرار داده شده است تا بتوانند بدون صرف هزینه، این عناوین را دانلود کنند. کتابهای «آواشناسی و واج شناسی بین زبانهای رایج دنیا» نوشتهی اعظم عزیزی، نمونهای از این آثار رایگان در کتابراه است.