معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های علمی

چرا باید کتاب‌های علمی بخوانیم؟

با وجود اینکه علم وسعت بی‌نهایتی را دربرمی‌گیرد، اما شاید بتوان آن را در ساده‌ترین شکل این‌طور تعریف کرد: «علم، سیستمی از اطلاعات است که با جهان فیزیکی و پدیده‌های مختلف آن پیوند دارد و شکل‌گیری آن مستلزم مشاهدات بی‌طرفانه و پژوهش‌ها و آزمایش‌هایی منسجم و قاعده‌مند است». علم را می‌توان بر اساس موضوعات موردمطالعه به شاخه‌های مختلفی تقسیم‌بندی کرد، اما معمولاً آن را در سه شاخه‌ی کلی زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:

  • علوم طبیعی (Natural Sciences): مطالعه‌ی پدیده‌های طبیعی از قبیل عوامل کیهانی، زمین‌شناسی، فرایندهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی، در حوزه‌ی علوم طبیعی قرار می‌گیرند. این دانش که خود به دو حوزه‌ی علوم فیزیکی و علوم زیستی تقسیم‌بندی می‌شود بر مبنای علوم پایه استوار است.
  • علوم انسانی (Humanities): در این حوزه، انسان، جامعه و فرهنگ بشری از زوایای مختلف مورد کنکاش قرار می‌گیرند و حوزه‌های مختلف ادبیات، فلسفه، مذهب، هنر، جامعه‌شناسی، زبان‌شناسی، اقتصاد، حقوق، علم سیاسی و... مورد مطالعه قرار می‌گیرند.
  • علوم صوری (Formal Sciences): برخلاف سایر علوم که با تکیه بر مشاهدات جهان واقعی صورت می‌پذیرند، مطالعات علوم صوری بر پایه‌ی سیستم‌های رسمی مانند ریاضی، منطق، نظریه‌ی سیستم‌ها، آمار، برخی جنبه‌های زبان‌شناسی و... انجام می‌شوند. البته ناگفته نماند که از این علوم برای ایجاد و یا آزمودن مدل‌های علمی وقایعِ قابل مشاهده نیز استفاده می‌شود.

این شاخه‌های مختلف، بنیان تمامی علوم شناخته‌شده در جهان را شکل می‌دهند و علوم بین رشته‌ای و علوم کاربردی نظیر پزشکی و مهندسی را پدید می‌آورند.

تاریخ علم و سیر شکل‌گیری علوم مختلف

در طول هزاران سال و از میان مردمی با سنت‌های فرهنگی متنوع، شاخه‌های مختلفی از دانش شکل گرفته است. پیچیدگی علم در دنیای امروز، مرهون آزمایش‌ها و مشاهدات ساده‌ در دوره‌های مختلف تاریخ است. علم درواقع نتیجه‌ی تعامل و تبادلات جهانی است. علم که هدف اصلی آن ارتقاء سطح استانداردهای جهانی در جنبه‌های مختلف زندگی بشر است، با تاریخ امپراتوری‌ها، از آشور، مصر و قاره‌ی آمریکا گرفته تا هند و چین ارتباط نزدیکی دارد. برای مثال در حدود چهارهزار سال پیش از میلاد، تلاش ساکنین بین‌النهرین برای مشاهده‌ی اجرام آسمانی و تغییرات فصل، به نظریه‌ی زمین‌مرکزی در نجوم رسید.

بشر در آن زمان تنها به نجوم علاقه نداشت. استخراج آهن نیز جهان را به سمت عصر آهن سوق داد و متالوژیست‌های اولیه بدون اینکه به اصول علمی متالورژی واقف باشند، آن را توسعه دادند و استخراج فلزات را با آزمون و خطا بهینه کردند. کشف مس و قلع، عصر برنز را رقم زد و بعدها فلزِ روی استخراج شد. بشر در دوران تمدن اولیه، به خواص گیاهان دارویی برای درمان انواع بیماری‌ها پی برد و داروهای گیاهی‌ای تولید کرد که برخی از دستورهای ساخت آن‌ها، همچنان به دانشمندان برای تولید دارو ایده می‌دهد.

از سوی دیگر یونانیان نقش مهمی در توسعه‌ی علوم مختلف داشتند. فیثاغورس بر ریاضیات اثر گذاشت و ارسطو و افلاطون فلسفه و منطق را توسعه بخشیدند. همچنین یونانیان برای اولین‌بار این موضوع را مطرح کردند که ماده از اتم‌ها تشکیل شده است. به‌جز یونانیان، در هند، چین، خاورمیانه و آمریکای جنوبی نیز علم راه پیشرفت را طی می‌کرد. مردمان هر کدام از این جوامع با تکیه بر دیدگاه‌ها و سنت‌های زندگی خود، به‌طور مستقل مواد مختلفی مثل باروت، صابون و کاغذ را تولید کردند.

ظهور دانشگاه‌ها در اروپای قرون وسطا، مکانی مهم و تأثیرگذار را در پیشرفت علم پدید آورد. در قرن سیزدهم میلادی بسیاری از کارهای علمی به‌مرور در دانشگاه‌های اروپایی شکل منسجمی پیدا کردند و به دانسته‌های امروز ما نزدیک شدند. هر چند تا قرن شانزدهم زمان برد که نیکلاس کوپرنیک نگاه ما را به جهان متحول کند و ویلیام هاروی نظریاتش را در باب چگونگی گردش خون ارائه دهد. تا اینکه در قرن هفدهم، علم مدرن متولد شد و ابزارآلاتی مانند میکروسکوپ، تلسکوپ، ساعت و فشارسنج کمک کردند تا بشر به‌طرز دقیق‌تری به بررسی جهان بپردازد.

در قرن هجدهم رشد قابل توجه زیست‌شناسی و شیمی، ماحصل عصر روشنگری بود. در قرن نوزدهم بزرگانی مثل جان دالتون در شیمی، مایکل فارادی و جیمز ماکسول در فیزیک و چارلز داروین در عرصه‌ی زیست‌شناسی تکاملی، تحولاتی عظیم را رقم زدند. قرن بیستم نیز با نظریه‌ی نسبیت و مکانیک کوانتوم تحول‌آفرین شد و به‌موزات پیشرفت این علوم طبیعی، حوزه‌ی علوم انسانی نیز بالندگی یافت، هنر رشد کرد، در ادبیات سبک‌های تازه‌ای خلق شد، علوم مختلفی مانند علوم اجتماعی، علوم تربیتی، اقتصاد، علوم سیاسی و... وسعت یافتند و نگاه بشر به جهان زیرورو شد.

اهمیت مطالعه‌ی علوم مختلف

در جهانی که روزبه‌روز پیچیدگی‌های آن بیش از پیش آشکار می‌شود، آگاهی از علوم مختلف، از علوم طبیعی گرفته تا علوم انسانی به ما کمک می‌کند تا به درک بهتری از جهان و پدیده‌هایش دست یابیم. علم به شما درباره‌ی موضوعات مختلفی از سیاست‌های عمومی و اقتصاد گرفته تا اکتشافات، ارتباطات، حمل‌ونقل، کشاورزی، بهداشت و... اطلاعات می‌دهد و بر جنبه‌های شخصی و عمومی زندگی‌تان اثر می‌گذارد. در پی مطالعه‌ی علوم انسانی و علوم اجتماعی، درک چگونگی رفتارها و تعامل مردم با یکدیگر برایتان ساده‌تر می‌شود و این موضوع می‌تواند نحوه‌ی ارتباطتان با افراد را بهبود بخشیده و به ساخت جامعه‌ای بهتر کمک کند.

با کنکاش در علوم مختلف، شیوه‌های تفکر را بازمی‌شناسید و تحلیل کردن را می‌آموزید. این مسیر ایده‌های متنوعی را در باب موضوعات مختلف در ذهنتان رشد می‌دهد و خلاقیت و تفکر انتقادی را به مهارت‌هایتان می‌افزاید. مطالعه‌ی انواع علوم، مهارت تفکر را در شما تقویت می‌کند و نگاه شما را به چالش‌ها و مسائل مختلف زندگی تغییر می‌دهد. به این ترتیب می‌توانید در موقعیت‌های مختلف آگاهانه و هوشمندانه تصمیم بگیرید.

دسته‌بندی کتاب‌های علمی در کتابراه

همگی می‌دانیم وسعت دنیای علوم بی‌حد است. بنابراین برای اینکه در این دنیای وسیع سرگردان نشوید و دل‌زده مسیر علم‌آموزی را رها نکنید، لازم است پیش از هر چیز هدف و علاقه‌مندی خود را بازشناسید. چنانچه به علوم پایه علاقه دارید، پس کتابی مثل «دگرگونی‌های بزرگ: رمزگشایی چهار میلیارد سال حیات از فسیل‌های باستانی تا DNA» اثر نیل شوبین، حتماً برایتان جذاب خواهد بود یا می‌توانید با کتاب «تاملات» به قلم مارکوس اورلیوس، به دنیای فلسفه و منطق راه یابید. کتابی مانند «زیر پای من، شگفتی‌های درون زمین» نوشته‌ی سید محمد حسن نظری، برای علاقه‌مندان به علم جغرافیا خواندنی است. همچنین با کتاب‌هایی مثل «تمدن اعتیاد» به قلم کاوه زارعی، «علیه تربیت فرزند: برای فرزندمان باغبان باشیم یا نجار؟» نوشته‌ی آلیسون گوپنیک و «اسرار واژه‌ها» اثر نوآم چامسکی و اندرو مارو، می‌توانید با عرصه‌ی علوم اجتماعی، علوم تربیتی و زبان‌شناسی آشنا شوید.

گفتنی‌ست که این کتاب‌ها در کنار کتب پرشمار دیگر مرتبط با سایر علوم، به‌صورت نسخه‌های الکترونیک و PDF در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه در دسته‌های «علوم اجتماعی»، «علوم سیاسی»، «علوم پزشکی»، «علوم تربیتی»، «علوم پایه»، «علوم نظامی»، «زبان شناسی»، «فلسفه و منطق»، «جغرافیا و زمین شناسی»، «نجوم و اخترشناسی»، «جهانگردی و گردشگری»، «کشاورزی و دامپروری» و «کتابداری» جای داده شده‌اند تا جویندگان راه علم، به بهترین شکل به پرسش‌های ذهنی خود پاسخ دهند.

خواندن کتاب‌های علمی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

به افرادی که از تلاش برای کسب دانش و آگاهی خسته نمی‌شوند و از مطالعه در زمینه‌های متنوع علوم پایه، علوم انسانی، علوم طبیعی، علوم سیاسی، علوم نظامی و... لذت می‌برند و قصد دارند در مسیر زندگی آگاهانه قدم بردارند تا زندگی شخصی و اجتماعی سعادتمندانه‌ای را برای خود و اجتماعشان بسازند، توصیه می‌کنیم خرید و دانلود نسخه‌ی الکترونیک و PDF بهترین کتاب‌های علمی را در نظر داشته باشند.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های علمی در کتابراه

کتاب‌های پرتعداد مرتبط با علوم مختلف که در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه در نسخه‌های الکترونیک، صوتی و PDF عرضه شده‌اند، در میان مخاطبان بسیار محبوب هستند؛ اما برخی از این کتب به سبب جذابیت محتوا و اطلاعات مفیدی که ارائه داده‌اند، تمایل به خرید و دانلود را در مخاطبان بیشتری برانگیخته‌اند. عناوینی مثل «پاسخ‌های کوتاه به پرسش‌های بزرگ» اثر استیون هاوکینگ، «چنین گفت زرتشت» به قلم فریدریش نیچه و «نیک‌ سرشت» نوشته‌ی بکی کندی، ازجمله این آثار پرفروش علمی در میان مخاطبان کتابراه به‌شمار می‌آیند.

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان علمی در کتابراه

با توجه به اینکه رشد آگاهی جامعه در عرصه‌های مختلف علمی، به‌عنوان ضرورتی مهم شناخته می‌شود، در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه آثار الکترونیک و PDF بسیاری در این زمینه به‌طور رایگان در اختیار علاقه‌مندان قرار داده شده است تا مشتاقان جست‌وجوگری و پرسشگری، بدون پرداخت هزینه برای خرید کتاب، عناوین موردنظرشان را از میان بهترین کتاب‌های علمی دانلود کنند و بیش از پیش، از مطالعه لذت ببرند. در میان عناوین رایگان علمی موجود در کتابراه، می‌توان از کتاب‌های «جهان تا سال 2040» به قلم کنت شرمن، «فیزیک جهان ما» نوشته‌ی رضا علی خواه و «راهنمای بالینی مراقبت از لنف ادم» تألیف مهدی هادیان و بهاره سادات ابطحی، نام برد.