معرفی و دانلود کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه (مروری بر تاریخ ایران در دوران پادشاهی صفوی)
برای دانلود قانونی کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه (مروری بر تاریخ ایران در دوران پادشاهی صفوی) و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه (مروری بر تاریخ ایران در دوران پادشاهی صفوی)
کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه (مروری بر تاریخ ایران در دوران پادشاهی صفوی) نوشتهی اکبر احمدی، رویدادهای مهم و درخشان تاریخی دورهی صفویان را بیان میکند.
این کتاب صوتی دربردارندهی دو قسمت با عناوین «در گوشهی خانقاه» و «بر اورنگ پادشاه» است. قسمت اول شما را با شیخها و دانشمندان طریقت صفوی آشنا میکند و از عملکردها، شجاعتها، جسارتها و از خود گذشتگیهای رهبران و پیروان آنها میگوید، سپس مراحل آماده شدن نهضت صفوی برای رسیدن به قدرت و بنیانگذاری پادشاهی در ایران را بازگو میکند.
در قسمت دوم با پادشاهان سلسلهی صفوی، شخصیتهای آنها و اقداماتی که در دوران حکومتشان انجام دادهاند، آشنا میشوید. اینکه چگونه پادشاهان پرقدرت و حکیم، این کشور را به قلهی شکوه، سعادت و شکوفایی رساندهاند و بالعکس پادشاهان حیلهگر، بدذات و ناشایسته به مردم ظلم و ستم کردند و آنها را مورد آزار و اذیت قرار دادند و نتیجهی تلاش پادشاهان شایستهی دیگر را از بین بردند.
دورهی صفوی یکی از باارزشترین دورههای تاریخی ایران به شمار میآید، زیرا هنوز هم با سپری شدن 9 قرن از نابودی حکومت ساسانیان، بار دیگر یک حکومت متمرکز ایرانی توانست بر سرزمین ایران در دورهی ساسانی فرمانروایی کند. پس از اسلام، حکومتها و پادشاهیهای ایرانی بسیاری مانند سامانیان، صفاریان، طاهریان، زیاریان، آل بویه و سربداران حکومت کردند، اما هیچ یک نتوانستند سراسر ایران را تحت سلطهی خود قرار دهند و در تمام مناطق جغرافیایی ایران یکپارچگی و وحدت به وجود بیاورند.
در آغاز حکومت صفوی، در قلمروی ایران تعداد پادشاهان و مدعیان سلطنت به 13 تن میرسید و در این اوضاع بود که خاندان صفوی، نهضت سیاسی و مذهبی خود را برای به دست گرفتن حکومت و تغییر مذهب ایران از تسنن به تشیع آغاز نمودند و موفق شدند برای مدت طولانی مشروعیت اجتماعی خود را حفظ نمایند. این کار بزرگ به همت شیخ صفی الدین اردبیلی بنیانگذاری شد و در نهایت توسط شاه اسماعیل صفوی به تحقق پیوست و نتایج زیر را دربرداشت:
- ایجاد وحدت ملی بر مبنای اعتقادات تشیع پویا
- ایجاد حکومت متمرکز و احیای وحدت سرزمینی
- تشکیل نیروی قزلباش و محافظت کشور در برابر دشمنان در شرق و غرب.
سرانجام حکومت صفوی با اقتدار توانست از ایرانیان ملتی دوباره متحد، مستقل، خود محور، قدرتمند و مورد احترام ایجاد کند به طوری که مرزهای ایران در زمان پادشاهی شاه عباس اول، پنجمین پادشاه دوران صفوی، با مرزهای امپراتوری ساسانی یکی بود.
در بخشی از کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه میشنویم:
پس از مرگ شاه اسماعیل، پسرش تهماسب که یازده سال بیشتر نداشت به سلطنت رسید. نام تهماسب شامل دو کلمه تهم و اسب به معنی دارندهی اسب توانا میباشد. بدیهی است ادارهی کشوری که تا مدتی قبل تحت نظارت شاه اسماعیل بود از چنین کودکی بر نمیآمد. بنابراین در نخستین اقدام نیابت سلطنت در زمینههای مختلف به گروهی از شناخته شدهترین افراد صفوی واگذار شد و در این میان زمام امور مملکت به دیو سلطان روملو واگذار شد. کم سن و سال بودن شاه و قدرت یابی گروهی از سران قزلباش باعث شد تا این گروه با یکدیگر درگیر شوند و در نتیجه هنوز مدتی از مرگ شاه اسماعیل و شروع سلطنت شاه تهماسب نگذشته بود که مجموعهای از قیامها و خودسریها بوجود آمد. برخی از این قیامها جنبهی عمومی داشت و از سختگیری عاملان صفوی سرچشمه میگرفت و برخی نیز بر اثر اختلاف سلیقه و یا داعیهی دستیابی به قدرت در سران حکومتی اتفاق میافتاد.
در سال 932 ق در کشور جنگ داخلی اتفاق افتاد و صدمات فراوانی به کشور وارد آورد که دیو سلطان در آن نقش بسیار داشت و سرانجام منجر به دستور قتل وی از طرف شاه تهماسب شد و چوها سلطان تکه لو جانشین او شد. چوها سلطان آسیب پذیر مینمود و بیشتر زمینهای ولایات را به افراد قبیلهی خود یعنی تکه لوها میداد. مدتی بعد و پس از فاجعهی تکه لوها که در آن چوها سلطان کشته شد شاه که مصمم بود خود علاوه بر نام پادشاهی اختیاراتش را نیز در دست داشته باشد در سال 937 ق دستور قتل قبیلهی تکه لو را صادر کرد و از آن پس قبیلهی تکه لو دیگر نقش چشمگیری در ادارهی امور کشور ایفا نکرد.
شاه تهماسب که در آن زمان بیش از 17 سال نداشت کاملا آشکار کرد که اجازه نمیدهد قزلباشها برای همیشه حقوق سلطنتی او را غصب کنند یا کسانی که به اصطلاح مریدان مرشد کامل یعنی پادشاه بودند علیه او شورش کنند. پس از قتل چوها سلطان، حسین خان شاملو جانشین او شد و به این ترتیب پس از برتری چهار سالهی تکه لوها نوبت به سه سال برتری شاملوها رسید. حسین خان شاملو نیز اشتباهات چوها سلطان تکه لو را در دست کم گرفتن شاه تکرار کرد و در سال 940 ق شاه فرمان قتل او را نیز صادر کرد. کشته شدن حسین خان پایان یک دهه حکمرانی قزلباش و برقراری مجدد سلطهی پادشاه بود.
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | کتاب صوتی از گوشه خانقاه تا اورنگ پادشاه (مروری بر تاریخ ایران در دوران پادشاهی صفوی) |
نویسنده | اکبر احمدی |
راوی | مسعود حکمت پور |
ناشر صوتی | موسسه فرهنگی هنری قوی سفید کودکان |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای صفویان |