معرفی و دانلود کتاب رجعت
برای دانلود قانونی کتاب رجعت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب رجعت
کتاب رجعت نوشتۀ محمد بن حسن حر عاملی، در دوازده باب، به تعداد ائمه طاهرین (ع) تالیف شده و در هر باب، به اثبات مسئله رجعت پرداخته است.
رجعت در معنی و مفهوم بازگشت گروهی از انسانها بعد از مرگ و قبل از قیامت است. رجعت از مسلمات و ضروریات عقاید شیعی بوده و به تصریح روایات ائمه دین آن کس که به رجعت ایمان نداشته باشد در زمره شیعیان آل محمد (ص) به شمار نمیآید.
عموم پیروان ادیان ابراهیمی، اعمّ از یهودیان و مسیحیان، درباره بازگشت جمعی از مردگان، خواه مؤمن یا کافر، اعتقاد واثق دارند و درباره آن، به منابع وحیانی و کلمات ربّانی کتب آسمانی مراجعه میکنند.
علما و مفسّران به حدود هفتاد آیه از «قرآن کریم» در بیان موضوع رجعت استناد داشته و جز این، جمع کثیری از روایات و احادیث رسیده از حضرات معصومات (ع) را مؤیّد این امر اعتقادی میشناسند.
اگر چه درباره رجعت کتاب بسیار نگاشته شده است؛ اما کتاب الایقاظ من الهجعه باالبرهان علی الرجعه اثر گرانسنگ مرحوم شیخ حر عاملی را میتوان به عنوان یکی از امهات کتب شیعی در این باره به شمار آورد که در آن بیش از 670 حدیث و دلیل و آیه ذکر شده است.
با توجه به آنچه از روایات اسلامی استفاده میشود، رجعت جنبه همگانی ندارد، بلکه اختصاص به مؤمنان صالحالعملی دارد که در یک مرحله عالی از ایمان قرار دارند، و همچنین کفار و طاغیان ستمگری که در مرحله منحطی از کفر و ظلم قرار دارند؛ چنین به نظر میرسد که بازگشت مجدد این دو گروه به زندگی دنیا به منظور تکمیل یک حلقه تکاملی گروه اول و چشیدن کیفر دنیوی گروه دوم است.
به تعبیر دیگر گروهی از مؤمنان خالص که در مسیر تکامل معنوی با موانع در زندگی خود روبهرو شدهاند و تکامل آنها ناتمام مانده است، حکمت الهی ایجاب میکند که سیر تکاملی خود را از طریق بازگشت مجدد به این جهان ادامه دهند، شاهد و ناظر حکومت جهانی حق و عدالت باشند و در بنای این حکومت شرکت جویند، چرا که شرکت در تشکیل چنین حکومتی از بزرگترین افتخارات است.
و برعکس، گروهی از منافقان و جباران سرسخت علاوه بر کیفر خاص خود در رستاخیز باید مجازاتهایی در این جهان، نظیر آنچه اقوام سرکشی مانند فرعونیان و عاد و ثمود و قوم لوط دیدند ببینند، و تنها راه آن رجعت است.
جعفر بن محمد صادق در حدیثی میگوید «رجعت عمومی نیست بلکه جنبه خصوصی دارد، تنها گروهی بازگشت میکنند که ایمان خالص یا شرک خالص دارند»
این احتمال نیز وجود دارد که بازگشت این دو گروه در آن مقطع خاص تاریخ بشر به عنوان دو درس بزرگ و دو نشانه مهم از عظمت خدا و مسئله رستاخیز برای انسانها است، تا با مشاهده آن به اوج تکامل معنوی و ایمان برسند و از هیچ نظر کمبودی نداشته باشند.
در بخشی از کتاب رجعت میخوانیم:
کلینی در باب «تعیین ائمّه از طرف خدا و پیغمبر (ص)» و در باب «مقدار آب غسل میّت» از فضل بن سکره نقل میکند که گفت: به حضرت صادق (ع) عرض کردم: آیا آب غسل میّت حدّ معیّنی دارد؟ فرمودند:
«جُعِلْتُ فِدَاکَ هَلْ لِلْمَاءِ الَّذِی یُغَسَّلُ بِهِ الْمَیِّتُ حَدٌّ مَحْدُودٌ قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) قَالَ لِعَلِیٍّ (ع) إِذَا مِتُّ فَاسْتَقِ سِتَّ قِرَبٍ مِنْ مَاءِ بِئْرِ غَرْسٍ فَغَسِّلْنِی وَ کَفِّنِّی وَ حَنِّطْنِی فَإِذَا فَرَغْتَ مِنْ غُسْلِی وَ کَفْنِی فَخُذْ بِجَوَامِعِ کَفَنِی وَ أَجْلِسْنِی ثُمَّ سَلْنِی عَمَّا شِئْتَ فَوَ اللَّهِ لَا تَسْأَلُنِی عَنْ شَیْءٍ إِلَّا أَجَبْتُکَ فِیه؛
پیغمبر (ص) به علی (ع) وصیّت کردند: هنگامی که من مردم، هفت مشک آب از چاه «غرس» (چاهی بوده در مدینه) بکش و مرا با آن غسل بده؛ چون از کار غسل و کفن و کافور تمام شدی، اطراف کفن را بگیر و مرا بنشان، سپس هرچه میخواهی بپرس که به خدا! هیچ چیز نپرسی؛ جز اینکه جوابت دهم.»
این حدیث را راوندی هم در کتاب «خرائج»، به همین نحو روایت میکند.
باز هم کلینی در همان باب، از ابان بن تغلب نقل میکند که حضرت صادق (ع) فرمودند:
«لَمَّا حَضَرَ رَسُولَ اللَّهِ (ص) الْمَوْتُ دَخَلَ عَلَیْهِ عَلِیٌّ (ع) فَأَدْخَلَ رَأْسَهُ ثُمَّ قَالَ یَا عَلِیُّ إِذَا أَنَا مِتُّ فَغَسِّلْنِی وَ کَفِّنِّی ثُمَّ أَقْعِدْنِی وَ سَلْنِی وَ اکْتُبْ؛
هنگامی که پیغمبر (ص) در حال احتضار بودند، امیرالمؤمنین (ع) وارد شدند. پیغمبر سر آن جناب را در لحاف خود بردند و آهسته فرمودند: «وقتی که من مُردم، غسلم بده، کفنم کن، سپس مرا بنشان و بپرس و بنویس.»
فهرست مطالب کتاب
باب اوّل: مقدّمات
باب دوم: دلایل صحّت، امکان و وقوع رجعت
باب سوم: آیات قرآن کریم درباره رجعت
باب چهارم: شباهت وقایع گذشته بر امتّهای پیشین و امّت اسلام
باب پنجم: پیشینه رجعت در امّتهای گذشته
باب ششم: وقوع رجعت در انبیاء و اوصیای گذشته (ع)
باب هفتم: رجعت در امّت اسلام
باب هشتم: پیشینه رجعت انبیاء و ائمّه (ع) دلیل بر رجعت موعود (ع)
باب نهم: وقوع رجعت شیعیان و غیر شیعیان
باب دهم: اخباری در رجعت جمعی از انبیاء و ائمّه (ع)
باب یازدهم: اثبات وجود با عدم دولتی پس از دولت حضرت مهدی (ع)
باب دوازدهم: شبهات منکران رجعت و پاسخ آنها
فهرست منابع
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب رجعت |
نویسنده | محمد بن حسن حر عاملی |
ناشر چاپی | نشر موعود عصر |
سال انتشار | ۱۳۹۷ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 519 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-2918-54-6 |
موضوع کتاب | کتابهای کلام و عقاید، کتابهای حدیث |