معرفی و دانلود بهترین داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی
چرا باید داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی بخوانیم؟
داستانهای علمی - تخیلی (Science fictions) که با عبارت مخفف سایفای (sci-fi) نیز شناخته میشوند، در زمرهی ادبیات گمانهزن و فانتزی قرار میگیرند. اگرچه اصطلاح ادبیات ژانر یک غلط مصطلح است، اما میتوان داستانهای علمی - تخیلی را گونهای از ادبیات ژانر نیز دانست. این نوع داستانها اغلب نگاه به آینده دارند و با دستمایه قرار دادن تکنولوژی، به موضوعات متنوعی همچون اکتشاف در فضا، سیر و سفر در زمان، ورود به جهانهای موازی، زندگی موجودات فرازمینی، رباتهای ابرپیشرفته، وقایع آخرالزمانی، جامعهی پادآرمانشهری و... میپردازند. این داستانها ممکن است گاهی به داستانهای اساطیری گره بخورند و یا با استفاده از عناصر ترسناک، به ژانر وحشت بیامیزند. به همین دلیل است که مرزبندی کردن این داستانها به لحاظ ژانر چندان آسان نیست.
داستانهای علمی - تخیلی گاهیاوقات الهامبخش دانشمندان و پژوهشگران حوزهی علم نیز بودهاند. اختراعات و اکتشافاتی همچون تانک، سلاحهای شیمیایی، جنگ هستهای و رباتهای صنعتی، ازجمله پدیدههایی بهشمار میآیند که پیش از ظهور در واقعیت، در داستانها و رمانهای علمی - تخیلی نمود پیدا کرده بودند. همانطور که ری بردبری، نویسندهی شهیر آمریکایی میگوید: «هر چه تصور میکنیم، تخیل بوده و هر چه انجام میدهیم علم است؛ کل تاریخ بشر، چیزی جز داستانی علمی - تخیلی نیست.»
داستان و رمان علمی تخیلی در ایران
با ورود به قرن چهاردهم هجری شمسی، اولین بارقههای رشد رمان علمی - تخیلی ایرانی شعلهور شد. کتابهای افسانهپردازانهی «طی زمان» نوشتهی موسی نثری همدانی و «رستم در قرن بیستودوم» به قلم عبدالحسین صنعتیزاده کرمانی، از اولین آثار در این حوزه محسوب میشوند. داستان کوتاه «س. گ. ل. ل» از صادق هدایت که اولینبار در سال 1312 در مجموعه داستان «سایه و روشن» به انتشار درآمد نیز به نوعی در این ژانر قرار میگیرد. با این وجود در آن دوره نگارش داستانها و کتابهای فانتزی در میان نویسندگان ایرانی، بهطور تخصصی دنبال نشد و مخاطبان این حوزه با مطالعهی آثار ترجمهشده از ادبیات کشورهای دیگر، علاقهشان به این ژانر را دنبال میکردند.
در دوران بعد از انقلاب نیز مجلاتی مانند «دانشمند»، «کیهان علمی» و ماهنامهی «مرزهای بیکران فضا»، داستانهای علمی - تخیلی مختلفی را ترجمه کرده و به چاپ میرساندند؛ تا اینکه بهمرور توجه اهالی قلم به این ژانر جلب شد. در سال 1373 مجلهی «سورهی نوجوان» برای اولینبار یک مسابقهی داستاننویسی علمی - تخیلی برگزار کرد. روزنامهی شرق نیز در همان سالها با نشر ویژهنامهای تحت عنوان «علم و خیال» به تحلیل آثار این ژانر پرداخت. با فراگیر شدن اینترنت، سایت «باشگاه علمی - تخیلی بُعد هفتم» فعال شد که بعد از تعطیلی در قالب سایت «آکادمی فانتزی» به فعالیت ادامه داد. در قالب این بسترهای فراهمشده، نویسندگان این حوزه به مباحثه و اشتراکگذاری اطلاعاتشان برای علاقهمندان به ادبیات فانتزی، ازجمله داستانهای علمی - تخیلی مشغول شدند.
بهمرور افرادی مانند معین فرد، با انتشار آثاری مثل «بمب خیس - سقوط مرگبار»، احمدرضا صالحی با مجموعه رمان «میدگارد»، مهسا صحرایی با نگارش کتاب «ماه پری»، آرمان آرین با آثاری مانند «آیندهی کهن» و «تاریک روشنا»، نعیم هدایتی با خلق «افسانه مورالو» و...، جمع نویسندگان داستانهای علمی - تخیلی را پربار کردند و به این ژانر ادبی در ایران غنا بخشیدند. ناگفته نماند که بسیاری از این آثار با وجود اینکه در دستهی کتابهای علمی - تخیلی برای نوجوانان قرار میگیرند، اما بهعنوان بهترین کتابهای علمی - تخیلی برای جوانان و بزرگسالان نیز شناخته میشوند و مخاطبان مختلف با ردههای سنی متفاوت، میتوانند از این آثار جذاب و هیجانانگیز لذت ببرند.
در حال حاضر ناشران متعدد و مختلفی همچون «پریان»، «آذرباد» و «یوحنا» بهطور تخصصی در حوزهی نشر داستانها و رمانهای علمی - تخیلی ایرانی فعالیت دارند. نشر «ویدا» نیز افزون بر انتشار کتابهای فانتزی نوجوان، داستانهای علمی - تخیلی کودکانه را چاپ و منتشر میکند.
اهمیت مطالعهی داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی
پیش از هر چیز داستانهای علمی - تخیلی بهطرز فوقالعادهای سرگرمکننده، هیجانانگیز و شگفتآورند. شاید اولین و مهمترین دلیل برای مطالعهی این ژانر، گریز از روند تکراری زندگی واقعی باشد. علاوهبر این، داستانهای فانتزی و علمی - تخیلی، خلاقیت و تخیل شما را تحریک میکنند. این گونهی داستانی، کودکان را تشویق میکند تا به آینده بیشتر و بهتر فکر کنند و خلاقیت نوجوانان را نیز تقویت میکند. بنابراین عجیب نیست که داستانها و رمانهای علمی - تخیلی بهعنوان «ادبیات ایدهها» شناخته میشوند.
دنیای واقعی محصور در قوانین فیزیک و طبیعت است؛ اما داستانهای علمی - تخیلی این امکان را فراهم میکنند تا از این محدودیتهای بشری فاصله بگیرید و دنیا را از دریچهای تازه ببینید. چالشهای موجود در این دسته از رمانهای فانتزی، مبتنی بر تکنولوژی، فضاهای آخرالزمانی، تغییرات فرهنگی و حتی برخورد با موجودات بیگانه هستند. این چالشها ذهن را به سمت حل مسئله سوق میدهند و بهمرور موجب رشد مهارت تفکر انتقادی میشوند. این تأثیر تا حدیست که حتی شرکتهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت و اپل، نویسندگان علمی - تخیلی را بهعنوان مشاوران خود انتخاب میکنند.
از سوی دیگر مطالعهی داستانها و رمانهای علمی - تخیلی ایرانی، بهطور ویژه به تخیل شما دربارهی شرایط آیندهی کشورمان پروبال میدهند؛ چنانکه حتی گاهی ممکن است آرزوی ذهنی و قلبی خود را در این رمانها ببینید. گاهی هم نویسندگان ایرانی ژانر علمی - تخیلی، با استفاده از اساطیر این سرزمین، داستانهای آخرالزمانی میآفرینند و همین موضوع بهطور غیرمستقیم شما را با تاریخ و داستانهای اسطورهی کشورمان آشنا میکند.
خواندن داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
اگر به داستانهای پادآرمانشهری یا آخرالزمانی علاقه دارید و یا ایدههایی که دربارهی پیشرفت خارقالعادهی فناوری، ماشین زمان، اختراعات خیرهکننده، عناصر شیطانی و رویدادهای غیرواقعی و درعینحال مرموز و اسرارآمیز هستند شما را به هیجان میآورند، و اگر دلتان میخواهد با تمام این موضوعات و وقایع، در داستانی با فضاسازی و آدمهای آشنا روبهرو شوید، پس توصیه میکنیم داستانها و رمانهای علمی - تخیلی ایرانی را در لیست خرید کتابهایتان قرار دهید و مطالعهی این آثار را از دست ندهید.
پرطرفدارترین داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی در کتابراه
افزایش روزافزون طرفداران داستانهای علمی - تخیلی در میان نوجوانان و جوانان کتابخوان، از چشم کتابراه دور نمانده است. از این رو، بخش بزرگی از وبسایت و اپلیکیشن کتابراه به عناوین متنوعی در این حوزه اختصاص داده شده است. آثاری که در قالبهای کتاب الکترونیک، کتاب صوتی و فایل PDF منتشر شدهاند. گفتنیست که برخی از عناوین این حوزه به محبوبیت بسیاری دست یافته و تاکنون افراد بسیاری برای خرید آنها اقدام کردهاند. در فهرست زیر به تعدادی از این کتابهای محبوب اشاره کردهایم:
- مجموعه کتابهای میدگارد، اثر احمدرضا صالحی
- جلد اول و دوم کتاب بمب خیس - سقوط مرگبار، نوشتهی معین فرد
- کتاب جوینده، به قلم امین فرد
- مجموعه کتابهای همهی آنان از خدایان بودند، اثر امین فرد
- کتاب عمارت سرخ، نوشتهی آذین قاضی میرسعید
پیشنهاد برای دانلود رایگان داستانها و رمانهای علمی تخیلی ایرانی در کتابراه
اگر به ژانر علمی - تخیلی دل بستهاید، اما در فکر هزینههای خرید این کتابها هستید، خوب است بدانید که کتابراه آثار متنوعی را در این حوزه، بهصورت کاملاً رایگان در اختیار شما قرار داده است. شما میتوانید این کتابها را در قالبهای الکترونیک، صوتی و همچنین فایل PDF از سایت و اپلیکیشن کتابراه دانلود کنید، بدون آنکه برای خرید آنها هزینهای بپردازید. برخی از این کتابهای جذاب و رایگان عبارتاند از:
- کتاب آتور (آتش)، به قلم مهیار رساطلب
- کتاب بیابان ایریا، اثر کیان نورانی
- کتاب سرزمین جعبهها، نوشتهی احسان کیان فرد
- کتاب جوینده، تألیف امین فرد
- کتاب افسانه زنان جنگجو: جلد اول، به قلم فراس رمضانی
- کتاب فرای زمین - فصل اول: زاده عشق، اثر فرشته زمانی