معرفی و دانلود بهترین داستانها و رمانهای سیاسی خارجی
چرا باید داستانها و رمانهای سیاسی خارجی بخوانیم؟
داستان یا رمان سیاسی، گونهای در دل ادبیات داستانی است که در آن، نویسنده از پتانسیلهای روایت و داستانسرایی برای ارائهی نظرات و دیدگاههایش در باب رخدادها، سیستمها و تئوریهای حوزهی سیاست استفاده میکند. هدف این ژانر، معمولاً اصلاح سیاستهای نادرست و افشای سیاستمداران فاسد است. داستانهای سیاسی به موضوعات گستردهای همچون نژادپرستی، تبعیضهای نژادی و جنسیتی، حقوق بشر، تروریسم، انتخابات، اعتصابات، تظاهرات، مبارزات سیاسی، جنگهای ناروا و سرنوشت مبارزان، حاکمان سیاسی و دیکتاتورها میپردازند.
در این ژانر، اغلب به دو شکل به این موضوعات پرداخته میشود. ممکن است نویسنده بهطور مستقیم یک جامعه و سیستم یا فرهنگ حاکم بر آن را نقد کند و یا در خلال داستان، نظریهای دربارهی یک سیاست جایگزین ارائه دهد. داستانها و رمانهای سیاسی میتوانند الهامبخش باشند و با جلب توجه بخش بزرگی از یک جامعه یا جوامع مختلف، سبب ایجاد حرکت عملی تأثیرگذاری شوند و تغییرات سیاسی و اجتماعی بزرگی را رقم بزنند.
درواقع رمان یا داستان سیاسی را میتوان بهنوعی تلفیق فعالیتهای سیاسی با فنون ادبی دانست که در آن، نویسنده با استفاده از حوادث واقعی زندگی، سرنوشت نظامها، رژیمهای حکومتی و نظریههای اجتماعی، داستانی واقعگرایانه و یا تخیلی را خلق میکند. بهقول رابرت آلتر، منتقد ادبی آمریکایی: «رمان سیاسی در بهترین حالت خود میتواند بهشکلی ظریف و درعینحال ملموس نشان دهد که سیاست با شخصیت چه میکند و شخصیت از سیاست چه میسازد».
تاریخچهی داستانها و رمانهای سیاسی خارجی
منتقدان و پژوهشگران ادبی، آثار داستانی سیاسی را از نسل داستانهای تاریخی و اجتماعی میدانند. داستانهایی که منعکسکنندهی رخدادهای واقعی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بودهاند. کتاب «جمهور» اثر افلاطون که در سال 380 پیش از میلاد به نگارش درآمد، بهعنوان یکی از اولین آثار ادبی سیاسی شناخته میشود و درعینحال یکی از تأثیرگذارترین آثار فلسفی و سیاسی جهان نیز بهشمار میآید. این اثر از زوایای مختلفی، موضوعات سیاسی و اجتماعی همچون عدالت، نظم، دولت سیاسی عادل و انسان عادل را واکاوی میکند.
داستان «آرمانشهر» نوشتهی توماس مور نیز که در سال 1516 منتشر شد، اثری با محتوای سیاسی است. در قرن هجدهم میلادی، جاناتان سویفت با نگارش رمان معروف «سفرهای گالیور»، مفاهیم اجتماعی و سیاسی متعددی را در قالب اثر خود مطرح کرد. پس از آن در سال 1759، فرانسوا ولتر رمان سیاسی «کاندید» را نوشت. در ادامهی همین مسیر، انتشار کتاب «کلبه عمو تام» در سال 1852 به قلم هریت بیچر استو نیز تحول سیاسی و اجتماعی مهمی را ایجاد کرد.
در قرن بیستم میلادی، رمان دیستوپیایی یا پادآرمانشهری «1984» نوشتهی جورج اورول، تأثیر مهمی بر ژانر داستان سیاسی گذاشت و رمان «سرگذشت ندیمه» اثر مارگارت اتوود، در سال 1985 به یکی از بهترین رمانهای سیاسی خارجی تبدیل شد. این روند صعودی کیفیت محتوایی و ادبی، در خلق داستانهای سیاسی ادامه دارد و در حال حاضر نیز نویسندگان بسیاری در سبک رئالیسم و یا حتی سوررئالیسم و فانتزی، دست به خلق داستان و رمان سیاسی میزنند.
انواع داستانها و رمانهای سیاسی خارجی
نویسندگان برای نگارش داستانهای سیاسی با استفاده از مضامین متنوع و فضاسازیهای منحصربهفرد، انواع متنوعی از زیرژانرهای سیاسی را میآفرینند که برخی از مهمترینهایشان عبارتاند:
- داستان سیاسی طنزآمیز: در این نوع داستانهای سیاسی با استفاده از موقعیتها و دیالوگهای خندهدار، مسائل سیاسی و اجتماعی به هجو و نقد کشیده میشوند. رمان کوتاه «مزرعه حیوانات» اثر جورج اورول، یکی از آثار معروف در حوزهی رمانهای سیاسی طنز محسوب میشود که به روش تمثیلی و با ترسیم فضایی دیستوپیایی، انقلاب روسیه را مورد هجمه و نقد قرار میدهد.
- داستان سیاسی پرولتری: تمرکز این رمانهای سیاسی بر زندگی کارگران معطوف است و معمولاً با رمانهای سوسیالستی، اجتماعی و جامعهشناسی همپوشانی دارد. نویسندگان رمانهای سیاسی کارگری یا پرولتری، در خلال روایت داستان، اغلب به بحث دربارهی رویدادها و نظامهای سیاسی نیز میپردازند و از این طریق، با الهام و انگیزه بخشیدن به قشر کارگر، آنها را بهسمت ایجاد تغییرات بزرگ اجتماعی یا رقم زدن انقلابی سیاسی سوق میدهند. در طی سالهای 1930 تا 1945 نویسندگان کمونیست، سوسیالیست و آنارشیست بسیاری، رمانهایی با این درونمایه تولید کردند. رمان «ژرمینال» نوشتهی امیل زولا، یکی از بهترین رمانهای سیاسی پرولتری بهشمار میآید.
- داستان سیاسی - اجتماعی: این گونه از آثار داستانی سیاسی، یک مشکل اجتماعی مانند تعصبات نژادی، اختلافات طبقانی، تبعیضهای جنسیتی، فقر، شرایط نامناسب کارخانهها و معادن، وضعیت کودکان کار، خشونت علیه زنان، افزایش جرم، فقر بهداشتی و... را با روایت یک داستان تأثیرگذار به تصویر میکشند. چارلز دیکنز، نویسندهی شهیر انگلیسی که یکی از منتقدان سرسخت فقر و اختلاف طبقهی اجتماعی در دوران ویکتوریایی بود، نقدهای خود را در رمانهایی مثل «الیور تویست» و «روزگار سخت» بهخوبی نشان داده است.
- داستان سیاسی عاشقانه: برخی نویسندگان با درهمآمیختن روایتهای سیاسی با عنصر عشق، داستانهای متفاوتی خلق میکنند که نهتنها بر شناخت سیاسی مخاطب اثر میگذارد، بلکه عواطفش را نیز تحریک میکند. برای مثال اوریانا فالاچی در رمان «یک مرد»، جریان ظریفی از عشق را به شرح زندگی یک فعال سیاسی یونانی پیوند داده است.
- داستان سیاسی علمی - تخیلی: طرح مسائل سیاسی و اجتماعی در دنیایی آخرالزمانی و یا سرشار از عناصر علمی - تخیلی، از ویژگیهای بارز رمانهای سیاسی علمی - تخیلی، همچون «دنیای قشنگ نو» اثر آلدوس هاکسلی و «فارنهایت 451» نوشتهی ری بردبری است که هر کدام با آفرینش فضایی آرمانشهری و پادآرمانشهری، به نقد سیستمهای توتالیتر پرداختهاند.
- داستان سیاسی - نظامی: در این گونه رمانهای سیاسی، مبارزات داخلی و یا جنگهای فرامرزی، بسیار پررنگاند. این داستانها با پرداختن به سیاستهای دولتمردان یا وضعیت نظامی جنگها، به شرح ماجرای خود میپردازند. رمان «در جبههی غرب خبری نیست» اثر اریش ماریا رمارک، یکی از نمونههای موفق این نوع داستانهاست.
- داستان سیاسی - جاسوسی: پرداختن نویسندگان به عملیاتهای جاسوسی، باعث خلق رمانهای سیاسی جاسوسی جذابی شده است. در این نوع داستانها، بسته به نگاه نویسنده یا واقعهی تاریخی موردنظر، فرد جاسوس ممکن است در شمایل یک قهرمان ظاهر شود و یا اقدام او تبهکارانه و شیطانی وصف شود. کتاب «مامور ما در هاوانا» به قلم گراهام گرین، نمونهای از یک رمان سیاسی جاسوسی بهشمار میآید.
اهمیت مطالعهی داستانها و رمانهای سیاسی خارجی
جدای از کشش، جذابیت و تعلیق نفسگیری که در بهترین داستانهای سیاسی موج میزند، مرور تاریخ جهان بهخوبی میتواند اثرگذاری داستانهای سیاسی را عیان کند. چارلز دیکنز یکی از نویسندگان مهم این حوزه است که این تأثیرات را به اثبات رسانده؛ بهطوری که کارل مارکس، نظریهپرداز سیاسی اهل آلمان، معتقد بود چارلز دیکنز بیش از هر سیاستمدار و فعال سیاسیای، حقایق اجتماعی و سیاسی را برای جهانیان برملا کرده است. نویسندگان رمانها و داستانهای سیاسی، با استفاده از جذابیتهای قصهگویی، دغدغههای سیاسی متعددی را مطرح میکنند و با برانگیختن حس همدلی مخاطب، تغییرات اجتماعی مهمی را پیریزی میکنند.
بهعبارتی داستانها و رمانهای سیاسی به لطف تعلیق و کشش داستانی، مخاطب را به دنبال کردن ادامهی ماجرا ترغیب میکنند و از این طریق بهشکل ناخودآگاه آگاهی و سواد سیاسی مخاطب را نیز افزایش میدهند. در حقیقت انواع داستانها و رمانهای سیاسی خارجی که از دل ملیتهای مختلف برآمدهاند، میتوانند رویکرد جوامع نسبت به مشکلات سیاسی و روشهای آنها برای عبور از حکومتهای توتالیتر و دیکتاتور را نشان دهد و از این رو برای مردم دیگری که در چنگال حکومتهای ستمگر و سرکوبگر اسیرند، الهامبخش و راهگشا باشند.
خواندن داستانها و رمانهای سیاسی خارجی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
در صورتی که برای دریافت اطلاعات سیاسی و درک اوضاع اجتماعی کشورهای مختلف مشتاق هستید، اما رغبتی برای مطالعهی کتب تخصصی در این زمینه ندارید، یا اگر میخواهید راه برونرفت از اوضاع نابهسامان سیاسی را از میان داستانها و روایتهای متعلق به مردمِ نقاط مختلف جهان پیدا کنید، بنابراین خرید و دانلود داستانها و رمانهای سیاسی خارجی، بهترین کاریست که میتوانید برای عملی کردن این اهداف انجام دهید.
پرطرفدارترین داستانها و رمانهای سیاسی خارجی در کتابراه
رمانهای سیاسی با جذابیتهای خاص خود، روزبهروز مخاطبان بیشتری را به خود جلب میکنند. از اینرو کتابراه با ارائهی بهترین داستانهای و رمانهای سیاسی خارجی در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و فایل PDF، سعی دارد مسیر خرید و دانلود را برای علاقهمندان این حوزه ساده کند. ناگفته نماند که برخی از این کتابها با روایتهای جذاب خود مخاطبان بیشتری را برای خرید و مطالعه ترغیب کردهاند. لیست زیر، برخی از رمانها و داستانهای سیاسی صوتی و الکترونیک که محبوب کاربران وبسایت و اپلیکیشن کتابراه بودهاند را نشان میدهد:
- کتاب 1984، اثر جورج اورول
- کتاب مامور مخفی، به قلم جوزف کنراد
- کتاب مزرعه حیوانات، نوشتهی جورج اورول
- کتاب تدفین مادربزرگ، تألیف گابریل گارسیا مارکز
- خانوادهی نفرین شدهی کندی، مارک دوگن
- کتاب اتهام: داستانهایی از کره شمالی، به قلم بندی
- کتاب خواب در باغ گیلاس، ازهر جرجیس
کتاب صف
- نویسنده: بسمه عبدالعزیز
داستانی تخیلی به زبان طنز و کنایه که بیش از هر کتاب تاریخی، اوضاع کنونی جهان را به تصویر میکشد. کتاب صف، نوشتهی بسمه عبدالعزیز داستان یک شهر خیالی است که با بیان قاطع و صریح نویسنده، فساد اداری و سیاسی حکومتهای خاورمیانه را به شما نشان میدهد. کتاب حاضر جایزهی ترجمهی قلم انگلیسی را از آن خود کرده است. دربارهی کتاب صف این کتاب داستان طولانیترین صف دنیاست! کتاب صف (The queue: a novel) رمانی... ادامه ›
کتاب زمین پوشیده از پر جوجه
- نویسنده: لیو ژنیون
کتاب زمین پوشیده از پر جوجه نوشتهی لیو ژنیون، روایتگر زندگی مردم عادی و فرودست چین در دوران اصلاحات اقتصادی این کشور است. این کتاب متشکل از هفت داستان کوتاه بوده و تصویری واقعی از مردم چین و تغییراتی عمیقی که در اوج تحولات اقتصادی دههی 1970 و 80 متحمل شدند را نشان میدهد. دربارهی کتاب زمین پوشیده از پر جوجه دولت چین در دههی 1970 و 80 میلادی مسیر اقتصادی متفاوتی را پیش گرفته بود که بر زندگی... ادامه ›
کتاب کلبه عمو تام
- نویسنده: هریت بیچر استو
کتاب کلبه عمو تام به قلم هریت بیچر استو داستانیست با محوریت بردهداری در آمریکا و مشکلاتی که آمریکاییهای سیاهپوست آن دوران را به ستوه آورده بود. این نویسندهی شهیر آمریکایی با نگارش این رمان تأثیر شگرفی بر جنگ داخلی آمریکا گذاشت. گفتنیست این اثر پرفروشترین کتاب قرن نوزدهم، پس از انجیل میباشد. دربارهی کتاب کلبه عمو تام آمریکای قرن نوزدهم با آنچه امروز از آن میبینیم، بسیار متفاوت بود.... ادامه ›