معرفی و دانلود بهترین کتابهای هنرهای نمایشی، تئاتر و بازیگری
چرا باید کتابهای هنرهای نمایشی بخوانیم؟
بخش برجستهای از جهان هنر که دربرگیرندهی شاهکارهایی بزرگ است را هنرهای نمایشی مینامیم. این شاخهی هنری از تاریخ عظیمی برخوردار است. در واقع، تئاتر به همراه موسیقی و رقص در فرهنگ تمام مردمان کرهی زمین وجود داشته است. ممکن است شکل و شمایل هنرهای نمایشی در اروپا و آسیا متفاوت بوده باشد، اما به هر روی در سراسر دنیا، حضوری پررنگ و تأثیرگذار داشته است. این باور وجود دارد که تاریخ عظیم موسیقی و رقص به دوران ماقبل تاریخ بازمیگردد و میتوان گفت نشانههای آن، بهعنوان مثال در مصر باستان و سیرکهایی که در آن تمدن دایر بوده، مشاهده شده است.
تعریف هنرهای نمایشی
همچون تمام گونههای هنری، هنرهای نمایشی یعنی مجموعه عناصری که در راستای برانگیختن احساسات و افکار بهکار گرفته میشوند. هنرهای نمایشی از فرمها، ساختارها و فلسفهی بهخصوصی پیروی میکنند. این گونهی هنری با حضور فیزیکی اجراکننده و مخاطب معنا پیدا میکند و در شکلگیری و ارائهی این گونهی هنری، با غیاب هیچیک از دوطرفین مواجه نیستیم. این در حالیست که بهعنوان مثال، سینما با غیاب مخاطب و دال خیالی بازیگر - براساس آرای کریستین متز - معنا میشود. به همین روی، میتوان گفت مسئلهی بازیگری، رویکرد اجراکننده یا پرفورمر و حسی که مخاطب از زنده بودن یک اجرا دریافت میکند، اساس این گونهی هنری است.
اجرا کنندگان در هنرهای نمایشی
اما هنرمندان هنرهای نمایشی چه کسانی هستند؟ این افراد پرفورمر (Performer) خطاب میشوند که به معنای اجراکننده است. افرادی که در یک موقعیت فیزیکی و عینی، بهواسطهی لباسهایی که به تن کردهاند، طراحی صحنهای که در اطرافشان تدارک دیده شده، گریم و آرایش صورتشان، به شیوهی منحصربهفردی اثر مورد نظر را به مخاطب ارائه میدهند. اجرا کنندگان هنرهای نمایشی متنوعاند. براساس ماهیت نمایش، این اجرا کنندگان ممکن است بازیگر، رقاص، کمدین، هنرمند سیرک، موزیسین یا خواننده باشند. اما اجرا کنندگان تنها اشخاص حاضر در این آثار نیستند. در هنرهای نمایشی افرادی چون طراح رقص یا کرئوگرافر، گریمور یا چهرهپرداز، طراح صحنه، طراح لباس و نورپرداز و... نیز برای ساخت و اجرای اثر نهایی، در صحنه یا پشت صحنه حضور دارند.
هنرهای نمایشی و انواع آن
آنچه تحتعنوان هنرهای نمایشی تعریف میشود و آثاری که ذیل این دستهبندی قرار میگیرند، در طول تاریخ با تغییرات گوناگونی روبهرو بودهاند. بهعنوان مثال، در عصر امروز استندآپ کمدی یک شکل از هنر نمایشی است. در عصر کنونی، عروسکگردانی، اجراهای سیرک، تکگوییهای نمایشی، شعرخوانی بر روی صحنه، شعبدهبازی، بداههپردازی در قالبهای گوناگون در برابر مخاطب، هنر اجرا یا پرفورمنس آرت، اپرا، تئاتر، بازیگری، رقص، باله و حتی کشتیکج، از زیرمجموعههای هنرهای نمایشی محسوب میشوند.
میتوان گفت اکثر هنرهای نمایشی در زیرگروه تئاتر قرار میگیرند و اگر بخواهیم یک تعریف بسیار کلی از تئاتر داشته باشیم، باید بگوییم که اساساً به اجرای دراماتیک و برانگیزانندهی یک متن نمایشی، تئاتر یا نمایش میگویند. خود تئاتر به دستهبندیها و انواع گوناگونی تقسیمبندی میشود که از میان آنها میتوان به کابوکی، اپرا، باله، کمدی، هنر میم و پانتومیم اشاره کرد که هر کدام، با رویکردهای متنوعی چون تئاتر پستمدرنیستی، برشتی و... اجرا میشوند.
تاریخچهی هنرهای نمایشی
براساس پژوهشهای انجامشده در این زمینه، این باور وجود دارد که اولینبار در سال پنجم قبل از میلاد مسیح بود که در یونان باستان هنرهای نمایشی شکل گرفت. در واقع، دوران کلاسیک هنرهای نمایشی در این عصر شکل گرفت. این آثار بر اساس نوشتههای تراژیک کسانی چون سوفوکل، سروشکل مشخص خود را پیدا کرد. شاعران آن دوران یونان، سرودههایی را خلق کردند که به رقصهای گروهی نیاز داشت. آثاری مثل نوشتههای اوریپید که با گروه همسرایان، آواز و رقص اجرا میشدند. عصر هلنیستی نیز به دورانی اطلاق میشود که در آن، آثار کمدی عرضه میشد. اما با ورود به سدههای تاریکی که اساساً به دوران قرون وسطی و حاکمیت مذهب بازمیگردد، (در سال ششم پس از میلاد مسیح) هنرهای نمایشی در قالب آثاری مذهبی و اخلاقگرایانه و به دستور کلیسا عرضه میشدند.
بداههپردازی و اپرا
با ورود به عصر رنسانس، تحولات عظیمی در هنرهای نمایشی رخ داد. برای اولینبار و در قرن پانزدهم و شانزدهم میلادی بود که باله، بهعنوان یک گونهی هنری به جهان عرضه شد. مورخان باور دارند که اولینبار بالتاژار د بوجوئل، با طراحی و اجرای «بالهی کمدی ملکه» در سال 1581، توانست یک اثر در این سبک هنری را به جهان عرضه کند. همچنین گفتنیست که او با «بالهی رنسانس» نیز تأثیر عمیقی را بر نسلهای بعدی هنرهای نمایشی فرانسه به یادگار گذاشت.
در اواسط قرن شانزدهم میلادی بود که با ورود کمدیا دلآرته، هنر بداههپردازی زاده شد. این آثار که با طراحی لباسهای متنوع شناخته میشدند، بر نمایشنامههای ویلیام شکسپیر تأثیر گذاشتند. در سال 1597 بود که اولین اپرای تاریخ هنر با عنوان «دافنه»، به اجرا درآمد و سپس در قرن هفدهم میلادی، آثار اپرا به منبع سرگرمی قشر سلطنتی تبدیل شدند. برای آشنایی با رویکرد بداههپردازی در اجرا و بازیگری، میتوانید نسبت به خرید و دانلود کتاب «آغازگران بداهه» اثر فیلیپ برناردی، اقدام کنید. همچنین با خرید، دانلود و مطالعهی کتاب الکترونیک «کمدیا دل آرته» اثر جاکومو اورلیا، اطلاعات ارزشمندی در این حوزه کسب خواهید کرد.
عصر مدرن و ورود به قرن بیستم میلادی
تا پیش از ورود به قرن بیستم میلادی، جهشهای گوناگونی در هنرهای نمایشی رخ داد. ورود آهنگسازان بزرگ تاریخ موسیقی، مانند موتسارت، بتهوون و واگنر به عالم اپرا باعث شد تا این گونهی اجرایی اهمیت بیشتری پیدا کند. در قرن نوزدهم، هنرهای نمایشی بیشتر مخاطبان طبقهی متوسط و کارگر را مورد توجه قرار داد. در این عصر همچنین، اتفاقات مهمی در راستای ارتقای رقص رخ داد. تا جایی که مورخان باور دارند آنچه تحت عنوان رقص مدرن میشناسیم، در قرن نوزدهم شکل گرفته است. در قرن بیستم، با انتشار کتاب «سیستم» اثر کنستانتین استانیسلاوسکی، حوزهی بازیگری برای همیشه دگرگون شد. گفتنیست که مباحثی چون رئالیسم مدرن نیز با انتشار نوشتههای استانیسلاوسکی در این دوران پدید آمدند. برای آشنایی بیشتر با این مباحث، میتوانید نسبت به خرید و دانلود کتاب «استانیسلاوسکی: یک مقدمه» اثر ژان بندتی، اقدام کنید.
هنرهای نمایشی در ایران
در ایران نیز هنرهای نمایشی تاریخ قالبتوجهی داشتهاند. نقالی و تعزیه، نمایش روحوضی، معرکهگیری، سیاهبازی و پردهخوانی، از مشهورترین قالبهای اجرایی در تاریخ هنرهای نمایشی ایران بودهاند. تا پیش از قرن بیستم میلادی، نقالی بهعنوان قالب اصلی هنرهای نمایش ایرانی شناخته میشد. هنر نقالی معمولاً در قهوهخانهها و توسط قصهگوها یا همان نقالها، روایت میشد که تنها بخشی از کلیت یک داستان را بازگو میکردند و مشتریان خاص خود را داشتند. اکثر داستانهایی که در جریان نقالی بازگو میشدند، برگرفته از رخدادها، حکایتها و روایتهای تاریخی و مذهبی بودند که میتوان از «شاهنامه»، بهعنوان یکی از منابع مهم و محبوب این قالب اجرایی یاد کرد. برای آشنایی بهتر با این قالب اجرایی و هنرهای نمایشی ایران، میتوانید جهت خرید و دانلود کتاب «نمایشهای ایرانی: نقالی - جلد 4» اثر صادق عاشور پور، اقدام کنید.
دستهبندی کتابهای هنرهای نمایشی در کتابراه
با توجه به تنوع و گستردگی این آثار، برای دسترسی هرچه بهتر مخاطبان و علاقهمندان به حوزهی هنرهای نمایشی، سایت و اپلیکیشن کتابراه، کتابهای صوتی، الکترونیک و PDF هنرهای نمایشی را در قالب دستههای «نقالی»، «بازیگری»، «کارگردانی»، «تئاتر» و «شعبده بازی»، ارائه کرده است. این آثار با قیمتهایی مناسب، برای خرید و دانلود در دسترس مخاطبان قرار گرفتهاند.
خواندن کتابهای هنرهای نمایشی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
آثار مربوط به هنرهای نمایشی به مباحث گوناگونی میپردازند. اگر پژوهشگر یا علاقهمند به مطالعهی تاریخ هنر هستید، تعدادی از این آثار، بخشهای گوناگونی از تاریخ هنرهای نمایشی را برای شما شرح میدهند. اگر بازیگر هستید و میخواهید در باب مفهوم بازیگری و تکنیکهایش بدانید نیز، باید این کتابها را مطالعه کنید. اگر هم به دنبال یادگیری شیوههای کارگردانی در تئاتر هستید، این آثار موارد مهمی را به شما آموزش میدهند.
پرطرفدارترین کتابهای هنرهای نمایشی در کتابراه
در سایت و اپلیکیشن کتابراه، تابهامروز آثار معتبر، برتر و متنوعی در این بخش، در قالبهای صوتی، الکترونیک و PDF برای استفادهی مخاطبان منتشر شدهاند. اما تعدادی از آنها در میان خوانندگان از جایگاه ویژهتری بهرهمندند. برخی از آثار هنرهای نمایشی، بر اساس موضوعی که مورد بررسی قرار دادهاند و نویسندگان سرشناسی که آنها را تألیف کردهاند، در میان مخاطبان از محوبیت قابل توجهی برخوردارند. از میان این عناوین پرفروش و پرطرفدار میتوان به کتابهای «هنر بازیگری» اثر استلا ادلر و هووارد کیسل، «نظریه در تئاتر» نوشتهی مارک فورتیه و «بازیگری به شیوه متد» تألیف لی استراسبرگ، اشاره کرد. برای خرید و دانلود این کتابها در فرمتهای صوتی، الکترونیک و PDF به سایت و اپلیکیشن کتابراه رجوع کنید.
پیشنهاد برای دانلود کتابهای رایگان هنرهای نمایشی در کتابراه
در سایت و اپلیکیشن کتابراه، با رجوع به بخش ارزانترینها، میتوانید تعدادی از این دسته آثار را که بهصورت رایگان عرضه شدهاند، دریافت کنید. با رجوع به سایت کتابراه میتوانید کتاب «آشنایی با طراحی صحنه» اثر محمدرضا خردمند و کتاب «ترفندهای شگفت انگیز شعبده بازی با وسایل معمولی» تألیف ماروین برگلاس را بدون نیاز به خرید و بدون پرداخت هزینه، دانلود کنید.