معرفی و دانلود کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی)
برای دانلود قانونی کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی)
سر بریدن آدمها مقابل دوربین، انفجارهای پیاپی، عملیاتهای انتحاری؛ اینها تعدادی از جلوههای بنیادگرایی در قرن ما است. کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) نوشتهی ملیس روتون آشنایی مختصر و درخشانی از این مفهوم به شما میدهد.
دربارهی کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی):
بیایید تعدادی از چشمگیرترین تیترهای خبر بیست سال اخیر را در ذهنمان مرور کنیم:
ربودن سه هواپیمای مسافربری در یازدهم سپتامبر 2001 به دست نیروهای سازمان القاعده و هدایت آنها به دو آسمانخراش مرکز تجارت جهانی در نیویورک و ساختمان وزارت دفاع آمریکا. این واقعه باعث مرگ سه هزار نفر شد. چند روز قبل از این فاجعه، دو مرد که به عنوان خبرنگار به دفتر احمد شاه مسعود در افغانستان رفته بودند، خودشان را منفجر کردند. چند سال پیش دهها نفر جلوی دوربین گروه تروریستی داعش، با چاقو سر بریده شدند. بارها شنیدهایم که در جایی از دنیا چندین نفر به ضرب چاقو مجروح شدهاند و ضارب پس از دستگیری ارتباط خود را با عقاید مذهبی افراطیاش فاش کرده.
این فجایع تنها تعدادی از صدها رخداد تلخی است که وقتی رد خبرهایشان را دنبال میکنیم به گرایشهای بنیادگرایانه میرسد. بنیادگرایی یا فاندامنتالیسم مفهوم پیچیده و به شدت مبهمی است که همواره با باورهای الهیاتی پیوند خورده است. بنیادگرایی مذهبی به شیوهای که برای ما قابل است، باعث شکلگیری وضعیتی میشود که مفاهیم افراطی دینی، تمام شئونات زندگی را زیر سایهی خود قرار میدهد. در صحنهی سیاسی، از اواخر دههی 1980 و اوایل دههی 1990 میلادی، منشأ اصلی بسیاری از تناقضها و ناسازگاریها در جهان بوده است. پس از سقوط دیوار برلین و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تعداد زیادی از جنبشهای مذهبی افراطی در شرق جهان، به خصوص در خاورمیانه سربلند میکنند تا با ترویج دیدگاههای خودشان، موازنهای میان قدرت شرق و غرب به وجود بیاورند.
بر خلاف تصویری که با شنیدن کلمهی بنیادگرایی در ذهن ما نقش میبندد، این واژه ریشه در عقاید الهیاتی آمریکای پروتستان در اوایل قرن بیستم دارد. از آن تاریخ به بعد این واژه به دیگر نقاط جهان صادر شد و در ارتباط با سنتهای مذهبی متفاوت، چهرهی جدیدی به خود گرفت.
ملیس روتون (Malise Ruthven) برای نگارش کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) (Fundamentalism) دست به پژوهشی دقیق میزند و با مرور بسیاری از اسناد تاریخ سیاست، بررسی ریشههای الهیاتی این مفهوم و جایگاه آن در سنتهای مذهبی و ادیانی مانند اسلام، تصویری چند وجهی از فاندامنتالیسم ارائه میدهد. نتیجهی این پژوهشها، متنی خوشخوان است که موجب آشنایی خواننده با بنیادگرایی میشود و دریچهی ورودی است برای تفکر دربارهی این مفهوم.
در نکوداشت کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی):
- کتاب متمدنانهای است که با سبکی خاص نوشته شده است. از خواندن آن لذت بردم.(Sasthi Brata)
- اولین تعریف روشن از این اصطلاح ضروری که تا به حال تحریف شدهاست. (Anoush Ehteshami)
کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) برای چه کسانی مناسب است؟
دانشجویان، پژوهشگران و تمام علاقهمندان به تاریخ سیاسی و فلسفهی سیاسی از خواندن این کتاب لذت فراوانی خواهند برد.
با ملیس روتون بیشتر آشنا شویم:
ملیس روتون نویسنده و آکادمیسین ایرلندی است که سال 1942 در دوبلین به دنیا آمده. اودانشآموختهی رشتهی ادبیات انگلیسی در دانشگاه کمبریج است. روتون در حوزهی اسلامشناسی و مطالعات مربوط به خاورمیانه و تاریخ عرب آثار درخشان و شناخته شدهای دارد. «اسلام»، «اسلام در جهان» و «تاریخ مردم عرب» تعدادی از آثار او هستند.
در بخشی از کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) میخوانیم:
بنیادگرایان در هر جایی از عالم گرایش به تفسیر ملانقطیوار یا تحتاللفظی متونی دارند که از نظر آنان مقدس به شمار میرود. نظرسنجی انجامشده در 1980 توسط گالوپ گویای آن است که چهل درصد مردم آمریکا معتقدند که انجیل کلام حقیقی و واقعی خداوند است و نوشتههای این کتاب باید به صورت تحتاللفظی و کلمه به کلمه درک و فهم شود. به طو مشابهی، بیشتر مسلمانان ایماندار-و نه فقط «اسلامگرایان» یا «جنگجویان مسلمان» را میتوان بنیادگرا نامید، زیرا از نظر آنان قرآن مبین معادل است با اصل «کلام خداوند». مسلمانان ایماندار معتقدند قرآن از جانب خداوند و به واسطهی جبرئیل فرشته بر حضرت محمد [ص] نازل شده است. آنان معتقدند که قرآن از آنجایی که توسط عثمان-خلیفهی سوم مسلمین که از 644 تا 656 میلادی حکومت کرد-جمعآوری و تجلید شده، متن کامل بی کموکاست و عاری از هرگونه تغییری است. از نظر پژوهشگران مسلمان محافظهکار و نیز بنیادگرایان تندرو، شیوۀ انتقادی تاریخی امر ناپسند و مردودی به شمار میرود. زیرا در این شیوۀ زبان وحی به مثابۀ نوعی ساختار بشری انگاشته میشود که سطح آگاهیها و تبعیضهای موجود در زمانۀ خویش را بازتاب میدهد. نصر حامد ابوزید، محقق دانشگاهی مصری، که در اثر تحقیقش دربارهی قرآن از روششناسی انتقادی ادبی مدرن استفاده کرده بود، وادار به تبعید شد.
روش انتقادی متن شناسنه این امکان را به پژوهشگران میدهد که متن را ساختارگشایی کنند. از سدهی هجدهم به بعد، این روش تحقیقی برای بررسی انتقدای انجیل نزد پژوهشگران معمول و رایج شده است. پژوهشهای انتقادی از قرآن نیز از همین روش صورت میگیرد، اما روش مذکور عمدتاً محدود شده است به مسلمانان غیر مسلمان.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
فصل نخست: شباهتهای خانوادگی
فصل دوم: شوکِ تفاوت
فصل سوم: دامهای ملانقیگری
فصل چهارم: نظارت بر زنان
فصل پنجم: بنیادگرایی و ملیگرایی- بخش نخست
فصل ششم: بنیادگرایی و ملیگرایی- بخش دوم
فصل هفتم: نتیجهگیری
منابع
منابع بیشتر
تصاویر
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب فاندامنتالیسم (بنیادگرایی) |
نویسنده | ملیس روتون |
مترجم | بیژن اشتری |
ناشر چاپی | نشر افکار |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 221 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-7356-73-1 |
موضوع کتاب | کتابهای جامعه شناسی سیاسی، کتابهای علوم اجتماعی |