نقد، بررسی و نظرات کتاب صوتی قارقارکها وارد میشوند - فاطمه سادات حسینی
4.2
327 رای
مرتبسازی: پیشفرض
محمدرضا
۱۴۰۳/۱۱/۰۶
00
فاطمه سادات حسینی در کتاب صوتی قارقارک ها وارد میشوند حکایت رستم و سهراب از شاهنامه ی فردوسی بزرگ را دستمایه قرار داده تا به زبان صمیمانه ی داستان کودکان را از خطرات اطلاعات و اخبار جعلی موجود در فضای مجازی آگاه کند. حتماً برای شما هم پیش آمده که خبرهایی را در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی خوانده اید اما کمی بعد متوجه شده اید که خبر جعلی و دروغ بوده است. بخش بزرگی از داده هایی که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود اخبار و اطلاعات ساختگی هستند که در بهترین حالت با هدف جذب مخاطب بیشتر و در بدترین حالت به منظور تخریب یک شخص یا گروه و جریان انتشار مییابند. گسترش اخبار جعلی و فریب رسانه ای در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به معضلی بزرگ و جدی در جهان تبدیل شده است چرا که میتواند تأثیراتی به بزرگی ایجاد نوسان - در بازارهای سهام داشته باشد و تصمیمات کلان سیاسی را تحت شعاع خود قرار دهد. امروزه سواد تنها به توانایی خواندن و نوشتن ختم نمیشود و تعریف سنتی از این واژه سال هاست که متحول شده است مطابق با تفسیر جدیدی که توسط یونسکو و دیگر سازمانهای معتبر ارائه شده است سواد به بخشهای مختلفی از جمله سواد عاطفی تربیتی سلامتی، بوم شناختی، مالی ارتباطی و البته رسانه و رایانه تقسیم میشود.
نویسنده در این کار خیلی ماهرانه عمل کرده و از داستان کهن رستم و سهراب رو به زبان عامیانهی امروزی و مقداری تغییرات در راستای بیان هدف خودش بهره گرفته. فکر میکنم کمتر کودکی با اشعار و قصههای شاهنامه آشنایی داشته باشه، اما امروزه همهی بچهها با استفاده از گوشی موبایل یا همون قارقارکها، درگیر فضای مجازی هستند. ادغام ادبیات کهن و مسئلهی امروز، کار بسیار خلاقانهای بوده و نویسنده موفق شده مضرات فضای مجازی و استفادهی بیش از حد از موبایل رو بیان کنه. تنها نکتهای که دوست نداشتم، تغییر پایان قصهی رستم و سهراب بود که گرچه پایان غمانگیزی هست، اما اینطور داستانهای ملی، حکم نوعی میراث ملی رو برای مردم ما داره و دارای قداست هستند.
کتاب ترکیبی از فرهنگ و اسطوره های ایرانی با دغدغه ها ومعضلات جوامع امروزی است و این ترکیب جالب میتونه پاسخگوی نیاز نسل امروز به ارتباط با فرهنگ کهن درکنار آموزش باشه. اینکه شخصیت های اصلی کتاب قهرمانهای شناخته شده شاهنامه فردوسی هست رو دوست داشتم این یعنی ما برای فرهنگ سازی قرار نیست لزوما از شخصیتهای شناخته شده غیرایرانی ولو مطرحتر و معروفتر استفاده کنیم. اما حقیقتا با اسم کتاب و قارقارک خیلی ارتباط برقرار نکردم شاید چون سالها ما به خودرو و وسیله نقلیه قارقارک گفتیم دلیلش باشه. با همه اینها کتاب خوب و آموزنده ایه هرچند برای سنین کم (مثلا ده سال و کمتر) شاید خیلی جذاب نباشه.
از گوش دادنش لذت بردم. توی داستان شاهنامه دست برده، عوضش کردن و با پیشبینی اتفاق دردناکی که قراره بیوفته در صدد چاره جویی بر آمده بود. به نظر من کار جالبی کردن تا کودکان سرزمینم با شنیدنش مشتاق دانستن واقعیت داستان رستم و سهراب شاهنامه بشن و بدانند بنا به مسلحت هر زمانی میشود از برخی حوادث نا گوار جلوگیری کرد. هر چند که قصد فردوسی تأثیر نفوذ بیگانگان در فرهنگ و زبان ایرانیان بود و با اثر ماندگارش در سی سال شاهکار خلق کرد. به گفته حکیم؛ بسی رنج بردم در این سال سی &عجم زنده کردم بدین پارسی.