نقد، بررسی و نظرات کتاب ایلیاد - هومر
4.6
46 رای
مرتبسازی: پیشفرض
Ahmad
۱۴۰۲/۰۶/۱۳
00
این کتاب از نظر حماسی با شاهنامه فردوسی برابر است و در واقع یکی از شاهکارهای ادبیات جهان است و ترجمه استادانه دکتر نفیسی به زیبایی این اثر افزوده شده است و من خودم بیشتر جذب ادبیاتی که استاد نفیسی در روایت کردن ایلیاد شدم به طوری که مثل اینکه اثری شبیه به شاهنامه میخوانم بود و خیلی مجذوب هنرنمایی استاد نفیسی شدم و با اینکه ترجمه کتاب ایلیاد را خواندم ولی معلوم است که خود اثر هم به همین زیبایی است. داستان از آن جا شروع میشود که یکی از پسران شاه پریان هلن همسر زیبارویی از شهر آخایی را میدزدند و به ترول میآورد و مردم آخایی به تروا میآیند و به پاریس پیشنهاد پیشکشهای فراوان میدهند که هلن را برگرداند ولی پاریس قبول نمیکند و به توصیههای برادران و مردم تروا و آخایی گوش نمیدهد و جنگی سخت بین تروا و آخایی در میگیرد و بیشتر از ده سال طول میکشد. در گیرو دار جنگ بسیاری از بزرگان و جنگاوران از دو طرف کشته میشوند. در اوایل جنگ خدای خدایان یونانیان طرفدار مردم تروا است و جنگ به نفع مردم تروا بود و در جنگ پادشاه و فرمانروای آخایی اگاممنون بود فرمان به حمله میداد که باعث شکست مردم آخایی شد و چون یکی از فرماندهان بزرگ آخایی به نام آخیلوس با حمله مستقیم مخالف بود و میخواست یا مذاکره با مردم تروا دراید بعد از شکست خوردن آخایی آخیلوس به اگاممنون شکایت میکند که باید با پیشکش به این جنگ چندین ساله پایان دهند و پیشکشها و همسرانی که لازم جنگهای دیگر به دست آورده آن. به مردم تروا بدهند تا جنگ تمام شود و اگاممنون تمام پیشکشهای آخیلوس وهمسر زیبایش را میرباید و باعث میشود که آخیلوس از جنگ دست بدارد و همین عامل باعث شکستهای بعدی آخایی میشود ولی در نهایت با حمایت آخیلوس پیروز میشوند.
خوندن این کتاب نه تنها از جنبه تاریخی موجب این میشود که ما نگاه دقیق تری به گذشته انسان داشته باشیم، بلکه از منظر نمادین مارا با تفکر بشر در حدود ۳۰۰۰ سال پیش آشنا میکند. از آن جا که خدایان چه بودند. چه جایگاهی داشتند و از همه مهم تر هدف از بودن خدایان برای انسان در آن دوره چه بوده؟
ایلیاد اثر بی همتای هومر، این یگانهی جهان باستان، به راستی طلایه دار جمیع منظومههای حماسی در تمام اعصار میباشد. و این درخششی ست از فراز اولمپ و انعکاسیست از درون ظلمات تاریخ که اینک طعنه بر افسانهها میزند. این شاهکار نبود اگر استاد فقید سعید نفیسی آن همای آسمانی نگاه قدم به میدان نگذارد بود.
پویان سپهری
پویان سپهری