معرفی و دانلود کتاب صوتی سگ ولگرد
برای دانلود قانونی کتاب صوتی سگ ولگرد و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب صوتی سگ ولگرد
کتاب صوتی سگ ولگرد مجموعهای از داستانهای کوتاه صادق هدایت، پدر داستاننویسی نوین ایرانیست که موضوعاتی نظیر تنهایی، مرگ و از خود بیگانگی فضای اصلی قصهها را شکل میدهد. همچنین این اثر فوقالعاده به خاطر ممنوع الفعالیت بودن هدایت در آن دوران با محدودیتهای مختلفی روبهرو شد.
درباره کتاب صوتی سگ ولگرد:
آخرین مجموعه داستانی که از نویسنده مشهور ایرانی صادق هدایت منتشر شده، کتاب صوتی سگ ولگرد (The Stray Dog) نام دارد. اثری که از هشت داستان کوتاه تشکیل شده و اولین بار در سال 1321 شمسی چاپ شده است.
کتاب سگ ولگرد در زمان انتشار خود با سانسور و محدودیت فراوانی مواجه شد؛ به همین خاطر چاپ آن با تاخیر صورت گرفت، با این حال این اثر به یادماندنی با استقبال فراوان منتقدان و مخاطبان مواجه شد و بعضی از داستانهای آن به چندین زبان دنیا ترجمه شدهاند. حتی به گفته محمد بهارلو نویسنده و روزنامهنگار ایرانی، کتاب سگ ولگرد در دوران ذوقورزی و خلاقیت هدایت نوشته شده و او توانسته حس تنهایی، اضطراب، ناامیدی و بیگانگی انسانها را به خوبی به تصویر بکشد و عمق وجود آدمی را کنکاش کند.
ماجرای داستان سگ ولگرد از زبان سگی اسکاتلندی به نام پات روایت میشود که صاحب خود را گم کرده و حالا سرگردان و گرسنه در خیابانها آواره شده است و نمیداند که چطور غذا تهیه کند. نویسنده به خوبی توانسته احوالات حیوانی را توصیف کند که گویی نوعی شعور و درک انسانی در او وجود دارد و هیچوقت به هیچ انسانی آزاری نرسانده است. اما برعکس او از سمت انسانها انواع توهین و تحقیر را تحمل میکند و گویی سهم او از این دنیای بزرگ، تنهایی و کتک خوردن از دیگران است.
اما این سگ ولگرد خواسته زیادی از زندگی ندارد و فقط میخواهد به آغوش گرم مادرش بازگردد و به آرامش و خوشی برسد. ولی با گم کردن صاحبش به خاطر شنیدن بوی یک سگ ماده، اتفاقات تلخ و کابوس واری برایش پیش میآید.
هدایت در این داستان کوتاه به خوبی توانسته فضای یخ زده، مرگبار و خشونتبار خیابانهای شهر را به تصویر بکشد و با زبانی استعاری و کنایی وضعیت زندگی انسانهای زمانه خود را شرح دهد. به همین خاطر اسطورهشناسان، روانشناسان و منتقدان ادبی و اجتماعی تحلیلهای گوناگونی از این داستان ارائه کردهاند و حتی احمد شاملو و صادق چوبک، دو تن از بزرگان ادبیات فارسی، نیز برای خلق بعضی آثارشان از سگ ولگرد تاثیر پذیرفتهاند.
در داستان دون ژوان کرج، راوی که به نوعی نماینده و سخنگوی افکار نویسنده به شمار میرود، به عنوان یک شاهد ماجرایی عاشقانه را روایت میکند. این داستان لحنی طنز دارد و به نقد طبقهی متوسط متجدد میپردازد.
محمدعلی همایون کاتوزیان تاریخ نگار و منتقد ادبی اعتقاد دارد این اثر داستانی یک کمدی تمام عیار است که به خوبی توانسته طبقه متوسط آن دوران را توصیف و نقد کند.
در داستان بن بست، شریف به عنوان یک مرد شهرستانی سالها برای کار و درس در تهران مشغول بوده و در جوانی نیز دوست صمیمی خود را از دست داده است و بابت این موضوع خود را مقصر میداند با اینکه او هیچ نقشی در این موضوع نداشته تا اینکه یک روز شریف با جوانی شبیه به دوست دوران گذشتهاش روبهرو میشود.
به گفته محمدعلی کاتوزیان و محمد بهارلو، تنهایی، احساس گناه و درخود فرورفتگی مضامین اصلی این داستان را شکل میدهند.
در داستان بعدی که کاتیا نام دارد، مهندسی اتریشی قصه زنی به نام کاتیا را تعریف میکند که او را در اردوگاههای اسرای جنگی سیبری در زمان جنگ جهانی اول دیده و حس و حالی عجیب نسبت به او دارد.
بهارلو شخصیتهای این قصه را شبیه به داستانهای داش آکل و بوف کور هدایت میداند؛ چرا که زنی توانسته تاثیری فراموش نشدنی بر روی یک مرد بگذارد.
داستان تاریکخانه در حقیقت تکگوییهای یک فرد عزلتنشین است که نظرات خود را درخصوص مرگ و زندگی بیان میکند. درواقع ماجرا از جایی آغاز میشود که راوی با مردی تنها در یک خودروی مسافربری برخورد میکنند و این دیدار سبب گفتوگوهای جالب میان این دو فرد میشود.
جلال آل احمد در سال 1330 و پس از خودکشی صادق هدایت در مقالهای تحت عنوان «هدایت بوف کور» درباره این داستان میگوید: «میشود گفت که هدایت از وقتی «تاریکخانه» را نوشت خودکشی کرده بود و از وقتی «بوف کور» را تمام کرد تمام شده بود.»
داستان میهنپرست نیز روایتی هزلگونه از سفر نافرجام «سید نصرالله ولی» یکی از ادبای کشور به هندوستان است. او که از سوی وزیر معارف ماموریت یافته تا به این کشور سفر کند، در طول سفر دریایی خود دچار مشکلات بسیاری میشود.
کاتوزیان این قصه را جزء آثار هزل آمیز و طنزگونهی هدایت دانسته که به حکیمباشی پور یا همان علی اصغر حکمت، وزیر معارف وقت، کنایههایی زده است.
صادق هدایت را بیشتر بشناسیم:
یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان و روشنفکران دوران معاصر، صادق هدایت (Sadegh Hedayat) است. او یکی از درخشانترین نویسندگان و مترجمان ایرانی بود که همراه با محمدعلی جمال زاده، صادق چوبک و بزرگ علوی به عنوان یکی از پدران داستاننویسی نوین شناخته میشود.
او آثار متنوعی در سبکها و موضوعات مختلف از خود برجای گذاشته اما همواره نام هدایت با رمان بوف کور گره خورده است؛ رمانی که آن را یکی از درخشانترین داستانهای معاصر ایرانی میدانند. به غیر از آن حجم مقالات، ترجمهها و نوشتههای این نویسنده چنان زیاد است که توانسته تاثیر عمیقی روی جریان روشنفکری ایرانیها بگذارد؛ افرادی چون بهرام بیضایی، هوشنگ گلشیری، عباس معروفی، غلامحسین ساعدی و... از جمله هنرمندانی بودند که به نوعی از زندگی هدایت تاثیر گرفتهاند.
این داستاننویس مشهور در سال 1281 خورشیدی در شهر تهران به دنیا آمد. او سالهای کودکی و نوجوانی خود را در مدرسه علمیه و دارالفنون گذراند و پس از آن برای ادامه تحصیلات راهی کشور فرانسه شد. در آنجا بود که با فرهنگ و ادبیات غربی آشنایی بیشتری پیدا کرد و برای مجلات فرانسوی مینوشت.
صادق هدایت تا به حال چندین خودکشی ناموفق در زندگیاش داشته که اولین بار در شهر پاریس اتفاق افتاد و میخواست خودش را در رودخانهای غرق کند و براساس گفتههای دوستانش، دلیل آن شکست عاطفیاش بوده است.
پس از آن به ایران بازگشت و نویسندگی را به طور جدیتر ادامه داد و ملاقات و آشنایی با بزرگ علوی، مجتبی مینوی و مسعود فرزاد، سبب تشکیل گروهی به نام ربعه شد که میزبان روشنفکران و ادبیان بزرگ ایرانی بود. درواقع بیشتر آثار منتشر شده از هدایت، در دهه بیست شمسی بوده و کتابهای ارزشمندی را نیز به فارسی ترجمه کرده و حتی او اولین فردی به شمار میرود که متونی را که به زبان پهلوی (پارسی میانه) نوشته شده بودند، به فارسی امروزی برگردانده است.
او در همان دوران به خاطر نوشتن داستانهایی انتقادی که مسائل اجتماعی و اقتصادی را هدف گرفته بود، در سال 1314 به عنوان یکی از نخستین ممنوع القلمهای ایران لقب گرفت و پس از فشارها و سانسورهای داخلی، مدتی به کشور هندوستان سفر کرد و با ادبیات و فرهنگ شرقی آشنا شد و این سفر تاثیر زیادی بر روی افکار و نوشتههای این نویسنده گذاشت.
سرانجام هدایت دوباره در سال 1326 به فرانسه رفت و چهار سال بعد در اوج بحران روحی خود، تمامی نوشتههایش را سوزاند و در سن 48 سالگی خودکشی کرد.
برخی از آثار این داستان نویس و روشنفکر مشهور ایرانی عبارتند از: «سه قطره خون، حاجی آقا، بوف کور، زنده به گور، فواید گیاهخواری، فولکور یا فرهنگ توده، ترانههای خیام، اصفهان نصف جهان و... »
ویژگیهای ساختاری و محتوایی نوشتههای صادق هدایت:
- طنز قوی و انتقادی در آثار داستانیاش به وفور دیده میشود.
- نوشتههای او اغلب ساده، رئالیستی و بدون دشوار نویسی است.
- هدایت یک ناسیونالیست بود و به عناصر ملی و ایرانی اهمیت فراوانی میداد.
- درون مایه و محتوای بیشتر داستانهای این نویسنده، ضدیت با خرافه پرستی، استبداد، انتقاد از فضای جامعه و مرگ اندیشی است.
- صادق هدایت همواره به جنبههای درونی شخصیتهای داستانش میپردازد و به ظاهر محدود نمیشود و از منظر روانشناختی آنها را بررسی میکند.
در بخشی از کتاب صوتی سگ ولگرد میشنویم:
من تا آن شب اسم خانوادهاش را نمیدانستم، او خودش به من گفت در مدرسه فقط به او حسن خان میگفتند. در حیاط مدرسه موقع بازی و تفریح حسن خان چهرهی زردنبو، استخوانبندی درشت و حرکات شل و ول داشت و به لباس خودش هیچ اهمیتی نمیداد، همیشه یخهاش باز و روی کفشهایش خاک نشسته بود و همان حالت لاابالی به او بیشتر میآمد و رویش میافتاد. اما خیلی زود عصبانی میشد و خیلی زود هم خشمش فروکش میکرد. از این جهت بیشتر طرف تفریح و آزار بچههای موذی واقع میشد. و نمیدانم چرا اسمش را «حمال» گذاشته بودند.
می همیشه از او دوری میکردم، مثل اینکه اختلاف مبهم و نامعلومی بین ما وجود داشت. ولی حالا با حالت مخصوص خودمان که آمد سر میز من نشست آن اکراه دیرینه و بیدلیل را مرتفع کرد و یا گذشتن زمان این مجهول را خودبهخود از بین برده بود. اما فرقی که کرده بود حالا چاق، خوشحال و گردنکلفت شده بود، و از آنهایی بود که دور خودشان تولید شادی میکنند.
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | کتاب صوتی سگ ولگرد |
نویسنده | صادق هدایت |
راوی | حسین نصیری |
ناشر صوتی | انتشارات گیوا |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۴ ساعت و ۲۹ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای داستان و رمان اجتماعی ایرانی |
۲: دون ژوان کرج؛ داستانی بود بسیار قابل لمس. راوی بعد از سالهای زیادی دوست همکلاسی خودشو میبینه، و اونها برای تعطیلات عیدبه کرج میرن. و زن با دیدن دون ژوان، دوست خودشو رها میکنه، و با اون به قزوین میره. دون ژوان و زن داستان، سمبلهایی از هوسرانیهای زود گذر هستن که از اونها در زندگی بسیار فراوان دیدیم!
۳: کاتیا؛ داستان زندگی و عشق یه مهندس اتریشی زمان جنگ ۱۹۱۸، که با دوست عرب خودش خاطراتی رو رقم زد، و هر دو عاشق یه دختر روسی به نام کاتیا میشن.
۴: میهن پرست؛ داستان زیبایی بود از یه پیری بوشهری به نام سیدنصرالله که از سمت مسئولین به یه ماموریت خارجی به هندوستان فرستاده شده، و اتفاقاتی برای اون با همسفرهاش توی این سفر دریایی میافته، اما متاسفانه زمان برگشت کشتی مشکل پیدا میکنه و همه میمیرند، و میهن پرست لقب اون میشه.
۵: سگ ولگرد؛ بسیار واقعی و دردناک بود، منو یاد کتاب سگ محله از عزیز نسین انداخت.
۶: تاریکخانه؛ داستان تلخ خودکشی یه مرده که عاشق تاریکی هستش و اون شب غریبهای رو به خونه ش میاره تا توی تنهایی نمیره! خودکشی خود هدایت!