معرفی و دانلود کتاب صوتی سمفونی مردگان

عکس جلد کتاب صوتی سمفونی مردگان
قیمت:
۱۳۰,۰۰۰ تومان
خرید کتاب صوتی
۳۰٪ تخفیف اولین خرید با کد welcome

برای دانلود قانونی کتاب صوتی سمفونی مردگان و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.

برای دانلود قانونی کتاب صوتی سمفونی مردگان و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.

معرفی کتاب صوتی سمفونی مردگان

اگر می‌خواهید رمانی فلسفی، تاریخی و تراژیک، محبوب و پرمخاطب درباره‌ی مسائل روشنفکران ایرانی را بشنوید، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ کتاب صوتی سمفونی مردگان نوشته‌ی عباس معروفی بروید. رمانی که جدال قدیم و جدید را با بیانی شاعرانه و نثری قدرتمند روایت می‌کند. این کتاب از مهم‌ترین آثار ادبیات مدرن ایران محسوب می‌شود که برنده‌ی جوایز مختلفی مانند جایزه‌ی بنیاد کگدوپ در سال 2001 شده است.

درباره‌ی کتاب صوتی سمفونی مردگان

ردپای خلقیات ایرانیان در بسیاری از سفرنامه‌های فرنگیان به این دیار مشخص است. مثلاً تی. اس. اندرسنِ انگلیسی، در اواخر سده‌ی نوزدهم میلادی به ایران سفر کرد و یکی از جالب‌ترین سفرنامه‌ها درباره‌ی ایران را نوشت. او گفت که ایرانیان علاقه‌ی زیادی به تاریخ و تقویم ندارند؛ همان مسئله‌ای که دقیقاً در رمان صوتی سمفونی مردگان (Symphony of the Dead) نوشته‌ی عباس معروفی (Abbas Maroufi) نیز بازنمایی می‌شود: «ساعت آقای درستکار بیش از سی سال است که از کار افتاده.»

«آدم تا داستان نخواند معنای زندگی را نمی‌فهمد.» این یکی از جملات مشهور رمان شاهکار مورد نظر ماست. اگر اصطلاح «ادبیات کالت» به گوشتان خورده، در نظر داشته باشید که رمان تاریخی و اجتماعی سمفونی مردگان که برای نخستین‌بار در سال 1368 منتشر شد، یکی از آن‌هاست که اینک به همت انتشارات ققنوس در دسترس شما قرار گرفته است. رمانی با حوادث خانوادگی و عاشقانه که در بستر تاریخ ایران مدرن روایت می‌شود. اولین رمان بلند عباس معروفی در چهار دهه‌ی گذشته که همیشه با استقبال مخاطبان روبه‌رو شده است؛ زیرا با روحیات و خلقیات ایرانی سر و کار دارد و فضایی روشنفکرانه را به‌تصویر می‌کشد.

حوادث داستان اصلی مربوط به سال‌های 1313 تا 1315 می‌شود و وقایع آن در اردبیل رخ می‌دهد؛ اما نویسنده تاریخ مدرن ایران از 1313 تا 1360 را در پس‌زمینه‌ی اثر خود مد نظر دارد. محوریت داستان کتاب صوتی سمفونی مردگان را خانواده‌ی اورخانی که دارای چهار فرزند است، تشکیل می‌دهد. شخصیت پدر، جابر اورخانی، فردی بازاری‌مسلک، سنتی، سخت‌گیر و به‌شدت سنت‌گراست. فرزند اول این خانواده، یوسف نام دارد که فردی زمین‌گیر و افلیج است. او در ابتدای داستان نقش چندانی ندارد؛ اما بعدها در ماجراهای مربوط به او، با مضمون «برادرکشی» مواجه می‌شوید که روایتی شنیدنی و هولناک دارد و می‌توانید آن را با صدای حسین پاکدل گوش کنید.

پس از کاراکترهای پدر و یوسف، نوبت به دیگر فرزندان خانواده‌ی اورخانی، یعنی آیدین و آیدا می‌رسد. آیدین جوان، دومین پسر این خانواده‌ی سنتی ایرانی و قهرمان اصلی رمان سمفونی مردگان است. مهم‌ترین خواسته‌ی او، جست‌وجوی علایق شخصی‌اش است. او فردی شاعرمسلک و اصطلاحاً هنری است. اما آیدا، تنها دختر خانواده و فردی بسیار زیبا، خودخور، صبور و سلطه‌پذیر است. او تحت‌تأثیر ایدئولوژی سنتی پدرسالارانه بزرگ شده و پدرش، مخالف ازدواج آیدا با انوشیروان آبادانی، جوانی تحصیل‌کرده در آمریکا است. این مخالفت، حوادث ناگواری را در ادامه‌ی ماجراهای کتاب رقم می‌زند.

یکی از ماجراهای عجیب و تأسف‌انگیز رمان عاشقانه و تاریخی سمفونی مردگان، مربوط به واقعه‌ی «کتاب‌سوزی» می‌شود که عباس معروفی تأکید زیادی روی آن می‌کند. پدر و پسر، جابر و آیدین، در یک درگیری شدید به نقطه‌ی جوش می‌رسند و پدر، کتاب‌های آیدین را به آتش می‌کشد. نویسنده با روایت این حرکت نمادین، به مسئله‌ی کتاب‌سوزی در تاریخ ایران، از دوران باستان تا تاریخ معاصر اشاره دارد.

اما آخرین و کوچک‌ترین پسر این خانواده، اورهان است که همچون پدر، فردی‌ست سنگدل. آن دو یکدیگر را خیلی دوست دارند. اورهان به دکان آجیل‌فروشی پدر چشم دارد و فردی به‌شدت ضدزن و بنیادگراست که انگار نمادی از تندروهای ضدمدرن امروز است. او مدام اشاره می‌کند که زنان مایه‌ی ننگ هستند. در این‌جا باید اشاره کنیم که یکی از مضمون‌های اساس رمان صوتی سمفونی مردگان، نوشته‌ی عباس معروفی، «پدیدارشناسی مرگ» است؛ زیرا شما در جریان ماجراهای این داستان پرفروش، با انواع کشمکش‌ها و مرگ‌ومیرها مواجه می‌شوید.

عباس معروفی در کتاب صوتی سمفونی مردگان، از تکنیک‌های مدرنی مثل جریان سیال ذهن استفاده می‌کند. تک‌گویی درونی و حدیث نفس، به‌وفور در این رمان دیده می‌شود. شاید الگوی اصلی وی در داستان‌نویسی که در این اثر هم خود را به‌خوبی نشان داده، صادق هدایت باشد. معروفی در اثباتی بر این مدعا، بعدها در رمان «پیکر فرهاد» خود، با رویکردی پست‌مدرن روایتش را از رمان «بوف کور» هدایت اقتباس کرد.

یکی دیگر از تکنیک‌های مورد استفاده‌ی عباس معروفی در رمان سمفونی مردگان، استفاده از زوایه دیدهای مختلف است. البته او در بخشی عمده از روایت دانای کل نیز استفاده می‌کند. این تکنیک در رمان‌های مدرنی همچون آثار ویلیام فاکنر، جیمز جویس و ویرجینیا وولف دیده می‌شود. عباس معروفی علاقه‌ی زیادی به این مسئله دارد که مانند رمان‌نویسان معتقد به سبک اکسپرسیونیسم، دست به تحلیل عواطف درونی شخصیت‌ها بزند و اهداف و احساسات آن‌ها را بکاود.

آیدین، قهرمان اصلی رمان سمفونی مردگان، به فردگرایی، آزادی، تساهل و مدارا توجهی ویژه می‌کند و همین نشان می‌دهد که وی فردی لیبرال و آزاداندیش است که این امر متمایز از جریان اصلی حاکم بر رمان‌نویسی در ایران است. به‌عنوان مثال می‌توان به قهرمانان آثار محمود دولت آبادی اشاره کرد که اغلب افرادی آرمان‌خواه هستند و به عدم وجود عدالت اجتماعی اعتراض دارند که نشان می‌دهد آن‌ها پیرو اصول و مکاتبی همچون سوسیالیسم هستند.

یکی دیگر از مضمون‌های اصلی رمان سمفونی مردگان، بررسی روابط قدرت است. پیکان نقد عباس معروفی علیه پدرسالاری نشانه گرفته شده است. به سمت پدری که در گذشته مانده و نمی‌تواند واقعیت زمان حال را بپذیرد. او از آیدین که به دنیای جدید علاقه دارد متنفر است؛ اما پسر دیگرش، اورهان را بسیار دوست دارد، چون فردی سنتی است. اورهان را می‌توان نماینده‌ی افراد سنتی محافظه‌کار در دهه‌ی 1360 شمسی دانست که به ثروت و قدرت رسیدند. دو پسر سنتی و مدرن این خانواده، در جریان داستان با یکدیگر رقابت دارند که به‌نظر می‌رسد تمثیلی از کلیت جامعه‌ی مدرن ایران باشد.

«عصیان در برابر قدرت» از زیرمتن‌های اصلی رمان صوتی سمفونی مردگان است. در همین‌جا، ردپای آلبر کامو و کتاب مشهور و محبوبش با عنوان «عصیانگر» دیده می‌شود. عصیان با «نه» آغاز می‌شود و آیدین هم نمی‌خواهد زیر بار حرف‌های زورگویانه‌ی پدر برود. این مضمون را به‌خوبی در انواع داستان‌ها و نمایش‌نامه‌های ایرانی دیگر می‌بینیم. مثلاً اکبر رادی در نمایش‌نامه‌ی «روزنه‌ی آبی» به جدال قدیم و جدید پرداخته و او هم به عصیان در برابر قدرت توجه کرده است. کاراکتر محوری رادی شبیه به این رمان، جوانی‌ست که در برابر پدر پیر و سنت‌گرایش طغیان می‌کند.

«توله‌سگ، باز هم چرندیات می‌خوانی؟ کتاب را از دستش گرفت و از وسط جر داد.» این صحبت‌های پدر سنتی خانواده‌ی ترسیم‌شده در کتاب صوتی سمفونی مردگان است که به‌طرزی عجیب و باورنکردنی ضدکتاب و ضدآگاهی است. او در تمام روابط خود از زور و خشونت استفاده می‌کند. اورهان که یار پدر است، با او در کتاب‌سوزی همراه می‌شود: «پدر جرعه‌ای نفت پاشید و من کبریت کشیدم.» آیدین می‌خواهد از این نظام سنتی پدرسالار فرار کند، اما گویا موانع فراتر از آن چیزی هستند که وی انتظار دارد. حال باید آخر و عاقبتی که عباس معروفی برای آیدین در نظر می‌گیرد را با روایت حسین پاکدل که توسط نشر صوتی آوانامه تهیه شده، بشنوید.

آیدا نماد عشق است. با وجود اینکه صبور است و به عبارتی تسلیم نظام پدرسالاری شده، اما نهایتاً به‌خاطر عشق در برابر پدرش می‌ایستد. پدر همیشه با ضرب‌وشتم با آیدا برخورد می‌کند: «آیدا را گرفت و آن‌قدر پس گردنش زد که تا سه روز نمی‌توانست گردنش را تکان دهد.» تنها شیوه‌ی گفت‌وگو و ارتباط گرفتنی که پدر خانواده‌ی اورخانی بلد است، خشونت است و او هیچ محبتی نسبت به فرزندان خود - به‌جز اورهان - ندارد. گویا اورهان نماد انسان‌های وفادار جوان به گفتمان سنتی و نمادی از وابستگی به زور و خشونت است.

تمام شخصیت‌های داستان، دچار بلایای فجیع و تلخی می‌شوند؛ تا جایی که می‌توان گفت اگر عباس معروفی در رمان سمفونی مردگان از ژانر فانتزی استفاده کرده باشد، این اثر به‌سمت زیرژانر گریم‌دارک سوق پیدا می‌کند. حتماً سریال تلویزیونی «بازی تاج‌وتخت» که سناریوی آن نوشته‌ی جرج مارتین است را دیده‌اید. می‌توان گفت که در آن سریال نیز همانند کتاب صوتی سمفونی مردگان، با فضایی تاریک طرف هستیم و شخصیت‌هایی را می‌بینیم که کاری جز پلیدی و ویرانی بلد نیستند؛ البته در بستری متفاوت و در ژانری دیگر.

پدرسالاری در این رمان، از طریق دو روش بر فرزندان خانواده اعمال می‌شود. ابتدا به واسطه‌ی ایدئولوژی و سپس با نیروی قهریه. مثلاً زنان خانواده، آیدا و مادر که هر دو دچار سرنوشتی پیچیده و تلخ می‌شوند، در برابر زورگویی پدر کاری از پیش نمی‌برند. آن‌ها در نهایت تمام فشارها را قبول می‌کنند و برخلاف آیدین، عصیان نمی‌کنند. عباس معروفی در رمان سمفونی مردگان، می‌خواهد نتیجه بگیرد که زندگی جوانان این خانواده تحت‌تأثیر نظام کهن پدرسالاری به ورطه‌ی ویرانی می‌افتد.

اشاره به داستان‌های باستانی و قدیمی در رمان سمفونی مردگان به‌خوبی دیده می‌شود. مثلاً در این زمینه می‌توان به ماجرای هابیل و قابیل اشاره کرد. گویا عباس معروفی می‌خواهد خوانشی نو از این قصه‌ی قدیمی را به قلم خود انجام دهد. از سوی دیگر، این داستان نه‌تنها از منظر خود نویسنده روایت می‌شود، بلکه از طرف اورهان، آیدین و سورمه نیز بیان می‌شود.

اما باید پرسید که چرا عباس معروفی نام رمان خود را «سمفونی مردگان» گذاشته است؟ در جواب می‌توان گفت که کتاب، از پنج موومان اصلی تشکیل می‌شود و بر بستر ساختار یک سمفونی به مخاطبان ارائه می‌شود. داستان از میانه‌ی ماجرا آغاز می‌شود و بازی با زمان، یکی از تکنیک‌های نویسنده‌ی آن به‌شمار می‌آید. چراکه ماجراها و روایت‌های کتاب، مدام در میان گذشته و آینده رفت‌وبرگشت می‌کنند.

عباس معروفی، گریزهای زیادی به خاطرات و دوران کودکی شخصیت‌های رمان می‌زند. این امر جدای از ارزش نوستالژیک در ذهن شخصیت‌ها، به اهمیت این دوران در شکل‌گیری هویت آن‌ها می‌پردازد که ما را یاد نظریه‌ی روان‌کاوی زیگموند فروید می‌اندازد. از سوی دیگر، این شخصیت‌ها مدام به ناخودآگاه خود رجوع می‌کنند. خود فروید در تحلیل آثار لئوناردو داوینچی و فئودور داستایوفسکی به مسائلی مانند «اهمیت دوران کودکی» و «پدرکشی» پرداخته است. برای مثال از نظر فروید اساس داستان «برادران کارامازوف»، پدرکشی است؛ اما در کتاب صوتی سمفونی مردگان، بیشتر با برادرکشی مواجه می‌شویم.

جوایز و افتخارات کتاب صوتی سمفونی مردگان

  • برنده‌ی جایزه‌ی بنیاد انتشارات ادبی فلسفی سور کامپ در سال 2001
  • جزو 100 رمان برجسته‌ی سال بریتانیا، در سال 2007
  • برنده‌ی جایزه‌ی بنیاد کگدوپ در سال 2001
  • فروش بالای 250هزار نسخه در سطح جهان
  • ترجمه به زبان‌های آلمانی، عربی، انگلیسی، آلمانی، عربی، کردی و ترکی

نکوداشت‌های کتاب صوتی سمفونی مردگان

تاکنون منتقدان، پژوهشگران و نشریات زیادی درباره‌ی این کتاب اظهار نظر کرده‌اند که در ادامه، تنها به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • هفته‌نامه‌ی دی ولت سوئیس در بررسی خود از رمان سمفونی مردگان به قلم عباس معروفی، این کتاب را یک شاهکار نامیده است.
  • رضا سیدحسینی، مترجم مشهور ایرانی، سمفونی مردگان را فراتر از اثری تأثیرگذار بر فضای ادبیات ایران می‌دانست و این رمان را همچون سنگی در برکه‌ی ادبیات توصیف می‌کرد که موج‌های گسترده‌ای را ایجاد کرده است.
  • طبق اظهار نشریه‌ی پابلیشرز ویکلی در نقد خود نسبت به این اثر از عباس معروفی، وی در سمفونی مردگان موفق شده است که با استفاده از ساختار یک سمفونی - اما در حالتی غیرمعمول - ، انحلال جامعه‌ی ایران پس از جنگ جهانی دوم را نشان دهد.
  • ژورنال پژوهش‌نامه‌ی ادبیات داستانی نیز در یکی از مقالات خود، رمان سمفونی مردگان را برداشتی نو از داستان کهن هابیل و قابیل نامیده است.

اقتباس‌های فرهنگی از کتاب صوتی سمفونی مردگان

  • نمایشی که بر اساس رمان «سمفونی مردگان» اقتباس شده بود، در ژوئن 2004 در تئاتر کامپ ناگل هامبورگ به‌صحنه رفت.
  • نمایشی با عنوان سمفونی مردگان با اقتباس از این اثر عباس معروفی، سال 1397 در شهر اردبیل بر صحنه اجرا شد.

کتاب صوتی سمفونی مردگان برای چه کسانی مناسب است؟

گوش سپردن به کتاب صوتی سمفونی مردگان، برای هر کسی که به داستان و رمان مدرن ایرانی علاقه دارد مناسب است و بدون شک یکی از بهترین گزینه‌ها محسوب می‌شود.

در بخشی از کتاب صوتی سمفونی مردگان می‌شنویم

پدر سکوت کرده بود. نمی‌دانست که کار به این‌جا می‌کشد. دور اتاق قدم می‌زد و فکر می‌کرد.

مادر گفت: «همین را می‌خواستی؟» و گریه کرد.
پدر گفت: «مگر چی شده؟ به خاطر خودش این کار را کردیم. می‌بینی که روزگار، روزگار نیست. سر هیچ‌وپوچ، جوان‌ها را می‌گیرند و می‌اندازند آن تو.»

و آن شب پدر چنان اسهالی گرفته بود که همه‌ی قدرت و حمیت و اراده‌اش را از دست داده بود. نه می‌نشست، نه یک جا می‌ایستاد، نه می‌توانست بخوابد. مدام به مستراح می‌رفت و قدم می‌زد.

مادر گفت: «همین را می‌خواستی؟»
پدر گفت: «بگذار چند روز بگذرد، گرسنگی که فشار آورد، برمی‌گردد.»
مادر گفت: «یا همین امشب پیداش می‌کنید و برش می‌گردانید، یا من فردا از این‌جا می‌روم.»
پدر گفت: «مگر بچه‌ی من نیست؟ مگر من دلم نمی‌سوزد؟ اگر تو بگذاری می‌خواهم آدمش کنم.»

آیدین بعد از آن آتش‌سوزی، چنان رنجیده بود که وقتی من و پدر چند روز بعد به سراغش رفتیم، خودش را آفتابی نکرد.

فهرست مطالب کتاب صوتی

نمونه 1
نمونه 2
نمونه 3
نمونه 4
نمونه 5
5 دقیقه
موومان یکم
25 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت اول
27 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت دوم
18 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت سوم
17 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت چهارم
14 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت پنجم
27 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت ششم
26 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت هفتم
28 دقیقه
موومان یکم - بخش اول - قسمت هشتم
22 دقیقه
موومان دوم - بخش اول - قسمت اول
5 دقیقه
موومان دوم - بخش اول - قسمت دوم
23 دقیقه
موومان دوم - بخش دوم - قسمت اول
20 دقیقه
موومان دوم - بخش دوم - قسمت دوم
22 دقیقه
موومان دوم - بخش سوم
22 دقیقه
موومان دوم - بخش چهارم
23 دقیقه
موومان دوم - بخش پنجم
17 دقیقه
موومان دوم - بخش ششم
16 دقیقه
موومان دوم - بخش هفتم
16 دقیقه
موومان دوم - بخش هشتم
11 دقیقه
موومان دوم - بخش نهم
19 دقیقه
موومان دوم - بخش دهم
16 دقیقه
موومان دوم - بخش یازدهم
25 دقیقه
موومان دوم - بخش دوازدهم
29 دقیقه
موومان دوم - بخش سیزدهم
12 دقیقه
موومان دوم - بخش چهاردهم - قسمت اول
22 دقیقه
موومان دوم - بخش چهاردهم - قسمت اول
14 دقیقه
موومان دوم - بخش پانزدهم
17 دقیقه
موومان سوم - بخش اول
28 دقیقه
موومان سوم - بخش دوم
9 دقیقه
موومان سوم - بخش سوم
16 دقیقه
موومان سوم - بخش چهارم
23 دقیقه
موومان سوم - بخش پنجم
11 دقیقه
موومان سوم - بخش ششم
28 دقیقه
موومان چهارم
24 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت اول
31 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت دوم
31 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت سوم
30 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت چهارم
17 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت پنجم
22 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت ششم
23 دقیقه
موومان یکم - بخش دوم - قسمت هفتم

مشخصات کتاب صوتی

نام کتابکتاب صوتی سمفونی مردگان
نویسنده
راویحسین پاکدل
ناشر چاپیانتشارات ققنوس
ناشر صوتی آوانامه
سال انتشار۱۳۹۷
فرمت کتابMP3
مدت۱۳ ساعت و ۵۲ دقیقه
زبانفارسی
موضوع کتابکتاب‌های داستان و رمان فلسفی ایرانی
قیمت نسخه صوتی

نقد، بررسی و نظرات کتاب صوتی سمفونی مردگان

kryctal Kry
۱۳۹۷/۶/۳
سلام توصیه میکنم اگه میخواهید یک کتاب رو بخونید حتما ابتدا جزییات کتاب و بعد دیدگاه‌های دوستان رو مطالعه بفرمایید من همیشه از خوندن داستان‌ها ورمان‌های غرب و خارج ایران بخصوص روسیه به وجد میام اما ادبیات ایران رو هم خیلی دوس دارم و وقتی این کتاب رو خوندم به جرات میتونم بگم که احساس کردم که دارم به کتابی سبک رمان خارجی میخونم اما توصیه من این است این کتاب رمانی است بسیار غم انگیز و تاثر اور و دوستانی که شرایط روحیشون خوب نیست بهتره که نخونند من خودم روحیه حساسی دارم و بارها درحین خوندنش گریه کردم ومدتی بعد خوندش هم بهش فکر میکردم وتحت تاثیرش قرار گرفتم و حالت غریب و فسرده‌ای داشتم
دوشخصیت کاملا متفاوت داره ایدین پسری هست دلسوز و ساده که دوس داره دنبال ادبیات و شعر بره و زندگیشو اونجور که خودش میخواد بسازه در مقابل اورهان شخصیتی فرصت طلب و پول پرست ونسخه‌ی پدرش و شخصیتی که اکثر مخاطب‌ها از رمان واقعاان را حس میکنند بی‌رحم بودن بسیار این پسر هست وشکنجه‌های بی‌رحمانه‌ای که سر ایدین میاره و واقعا من میگم من تا اینجای زندگیم بی‌رحم تر از این‌ها ندیدم وقتی برادرش یوسف رو چطور سربنیست میکنه شدت بی‌رحمیش نمایش داده میشه ومن روحم ازار می‌رفت وقتی اینها رو میخوندم و بعد اینکه رمان رو تموم کردم چشامو بستم و گفتم‌ای کاش نمیخوندم
راضیه حقیقی
۱۴۰۱/۱۱/۲
داستان بسیار غم انگیزی که هربار کتابش رو خوندم متوجه نشدم تا اینکه با نسخه صوتی تازه متوجه شدم که داستان چی هست و چی میخواد بگه، در هر خط داستان رد پای شوم مذهب رو دیدم که فرقی نمیکنه مسافر چه ایامی باشی، این مذهب و تقلید کورکوزانه هست که از تو یه انسان بی اندیشه و بی تدبیر میسازه که نه تنها خودت و رو بلکه ممکنه حتی عزیزانت رو به نافرجامی‌و ناکامی سیاهی بکشونه. دقیقن مثل پدر داستان که می‌بینیم چجوری باعث متلاشی شدن خانوادش میشه. گاهی بعضی صحنه‌های داستان رو زندگی کردیم، گاهی چقدر شبیه آیدین بودیم و هستیم و گاهی حتی دلم برای اورهان سوخت و وقتی خودم و جای اون میذاشتم چقدر بهش حق می‌دادم، دنیای سیاه کینه و نفرت و انتقام و زیاده خواهی که تخم اونها رو پدر و مادر در کودکی کاشته بودند و طبیعی بود که در بزرگسالی از اورهان این شخص رو بسازه. چیزی که به من شاهکار بودن داستان رو ثابت کرد، قسمت‌های آخر داستانه که از زبان اورهان روایت میشه، اورهانی که باعث میشه تا خواننده تا اونجا ازش متنفر باشه و اورا قضاوت کند، اینجاست که آروم میشه و می‌بینه او از همه گویا بدبخت تر بوده و قربانی اصلی داستان اونه، و یک جنگی توی وجودت به پا میشه که میخوای کارهاشو توجیح کنی اما نمی‌تونی، خصوصن اونجایی که میگه آیدین همیشه ایدین مادر بود اما من …
فریماه پیرهادی
۱۴۰۱/۱۰/۱۲
سلام من این کتاب و ساعت ٢شب تموم کردم و شدت اندوهگین شدم. به حدی تحت تاثیر قرار گرفتم که قابل توصیف نیست تا به حال این چنین ذهنم درگیر داستانی نشده بود. غم رفتاری که با آیدین شد و اونو از شاعری پر آوازه به دیوانه‌ای ویرانه تبدیل کرد قابل وصف نیست. قلبم مچاله میشه وقتی به دور و برم نگاه میکنم و داد میبینم‌ای بیداد هنوزم در این دنیای به اصطلاح پیشرفت کرده چقدر آیدین و آیدا‌ها داریم که به سمت نابودی و تباهی سوق داده میشن. تعصبات پدر خانواده باعث شد که مادر هم ناخودآگاه به دفاع از آیدین از اورهان متنفر بشه و این تفاوت بین بچه‌ها و تعصبات پدر و ناتوانی مادر در ایجاد تعادل بین بروز محبت با فرزندانش کل خانواده رو به نابودی کشید؟ آیا هنوز هم این افکار ویرانگر در جامعه هست؟ بله هست.. آیدای عزیزم به عنوان یک زن چقدر غصه‌ی مظلومیتت رو خوردم….. رمان عالی و شاهکار بی بدیلی بود بهتون پیشنهاد میکنم حتما این کتب معرکه رو بخونیدمطمئنا اون کتابی که باعث میشه من کم حوصله بشینم هفت ساعت آزگار بدون توقف بخونمش و بیشتر از هر چیزی باهاش زندگی کنم، یه کتاب معمولی نیس:) چقدررر خوب بود موومان اول با اون فضاسازی محشرش و روایت نابش، چقدررر خوب بود موومان دوم و ادامه داستان آیدین و اون پایانش که ساعت چهار صبح من خرس گنده اشک ریختم سرش، چقدررررر محشر بود موومان سوم (بخش مورد علاقم) با اون روایت عاشقانه و شاعرانه با اون پایان لعنتیش و چقدر خوب بود سورمه.. سورملینای عزیز:))) چقدر من دوست داشتم سورمه رو و اون طرز نگاهش رو و اون دلدادگی‌اش به آیدین. چقدر خوب بود این سمفونی مردگان!
داستان یک فروپاشی که درنهایت به بیداری خواننده منجر میشه:) تا به حال با هیچ کاراکتری مثل آیدین اینقدر همذات پنداری نکرده بودم
جلال آسائیان
۱۴۰۲/۵/۱۲
سلام و دورود فراوان به دوستان پر تلاش گروه آوا نامه کتاب سمفونی مردگان اثر زنده یاد استاد عباس معروفی. به واقعا یک اثر بسیار زیبا بود. که نشانگر نسلها بود نسل‌های از قدیم و جدید. نشانگر سنتها؛ روشن فکر ها؛ مردم و نسل سوخته بودپدر خونواده نشانگر سنتها بود که به هیچ انوان حاظر نبود از سنت و حرف خودش کوتاه بیاد این قدر که حاظر بود یک روشن فکر را تا مرز جنون بکشانت. اورهان؛ نشانگر مردومی که فقط نون به نرخ روز میخورن و بخاطر منافع خود دست به هر کاری میزنن آیدا؛ نسل سوخته بود نسلی که نزاشتن حرفی بزنه تا اومد حرف بزنه ساکتش کردنآیدین؛ که روشن فکر جامعه بود همه دست به دست هم دادن که بتونن جلوی پیشرفت و نو آوری را بگیرن با این که مسمومش کردن خرابش کردن دیوانه جلوش دادن اما آیدین با گذاشتن نسلی جدید از خودش توانست بر باور‌های غلط و سنت‌های غلط پیروز کردد. مادر خونواده هم مردمی بود که هیچ نظری نداشت فقط کار میکرد. سمفونی مردگان نشانگر مردمی دل مرده که فقط کار میکنن و به هیچ چیزی حاظر نیستن حتی فکر کنن. این نظر بنده بود با سپاس فراوان
یاسمن
۱۴۰۱/۱۱/۲۸
راستش گیج کننده است من اولش خیلی مشتاق بودم همشو گوش بدم ولی هرچی جلو میرفتم ذهنم درگیر میشد اول اینکه خیلی ناگهانی پرش زمانی اتفاق می‌افته توی داستان من خیلی جاها نمیتونستم تشخیص بدم زمان حاله یا گذشته یا اصلا اورهان داره روایت می‌کنه یا آیدین، دیگه اینکه تو قسمت زیادی از داستان اورهان خیلی شخصیت رنج دیده و قربانی بنظر می‌رسید اصلا بنظر نمیومد که اشتباهی کرده باشه جز اینکه دنباله رو پدرش بوده و به اون بدجنسی که توقع داشتم نبود، خیلی از مسائل حل نشده باقی موندن مثلا عامل مرگ سورمه یا خودکشی آیدا چی بوده موسیقی که بین متن پخش میشد مخصوصا توی قسمت‌های اول واقعا خیلی بد بود من با هندزفری گوش میدم یعنی گوش درد گرفتم خیلی بی جا و با صدای گوش خراش و اصلا مناسب متن و داستان نبود در کل اسمش بهش میاد سمفونی مرگ و مرده‌ها یه تراژدی تلخ و متاسفانه حقیقی که هنوز هم تکرار میشه تعصب، اختلاف عقاید، تفاوت قائل شدن بین بچه‌ها، پسرسالاری، و فضای سرد و تاریک و خشک یه خانواده که هرچی توش بچه‌ها بزرگتر میشن محبت و صمیمیت بین اعضا کمتر میشه و خاطرات خوب بچگی براشون دست نیافتنی میشه
مریم مهدی
۱۴۰۱/۶/۱۵
کتاب را دو بار خوانده ام. یک بار ده سال پیش و یک بار همین هفته. بعد از مرگ عباس معروفی. هر دو بار دوستش داشتم، یادم است که زمانی که بار اول خو. ندمش عباس معروفی جزو نویسندگان محبوبم شد.
داستان به شرایط خانواده‌ای در زمان بعد از جنگ جهانی دوم و بعد از استعفای رضا شاه می‌پردازد. فضای داستان بسیار و
غمناک سرد است و روحی ملال و افسرده دل در تمام سطرهای کتاب حضور دارد. روایات و توصیفات بسیار متناسب و گویا بیان شده‌اند به گونه‌ای که انگار دارین با خانواده اورخانی زندگی می‌کنید.
از عباس معروفی کتاب فریدون سه پسر داشت را خیلی بیشتر از این دوست داشتم ولی سمفونی مردگان هم شاهکار بزرگی در ادبیات معاصر است.
ولی یه موضوعی در رابطه با راوی و صداگذاری وجود داره. آقای حسین پاکدل، هنرمند محترم و دوست داشتنی، منتهی ایشون واقعا برای روایت این کتاب مناسب نبودن. برای من اصلا صداشون دل نشین نبود و چند فصل اول را واقعا به سختی گوش دادم تا تونستم باهاشون خو بگیرم و ادامه بدم. به نظر من صرف اینکه شخصیتی شناخته شده و معروف هست دلیلی بر اینکه راوی خوبی هم برای کتاب میتونه باشه نیست. البته بعضی هاشون هم واقعاااااا بی نظیرن. من هنوز اجرایی مثل اجرای خانم آزاده صمدی در کتاب " زندگی پیش رو " نشنیدم.
موضوع دیگه هم اینکه افکت‌ها و موسیقی متنی که در کتاب قرار داده شده صحنه‌ها را هزار برابر تراژیک و دردناک کرده، جوری که بعضی جاها دیگه غیر قابل تحمله، مثل جیغ‌های وحشتناکی که توی بعضی فصل‌ها هست و واقعا روی اعصابم بود.
سپیده کریمی
۱۴۰۲/۹/۲
برشی تلللخخخ از زندگی‌ که آدم‌ها با اندیشه‌های نادرست و غیرواقعی و در پی رد کردن خطوط قرمز در زندگی آن را اینگونه رقم می‌زنند؛ سمفونی مردگان روایت این برش از زندگی است. داستان خانواده‌ای که سردمدار آن می‌توانست با تصمیم‌هایی مبتنی بر واقع‌بینی، مهربانی و احترام آن را به تجسم خوشبختی بدل کند، اما با خرافه‌گرایی، خودخواهی، غرور و تعصب نابجا و ستم، آن را پاره پاره کرد و بر باد داد.
سکوت و انفعال مادر خانواده (آنگونه که در دهه ۲۰ شاید رایج بوده است)، ناخواسته با پدر در بر باد دادن شیرازه خانواده همیاری می‌کند. از خواسته‌های به حق آیدین (به ویژه در غیاب او) دفاع نمی‌کند، برای آیدا در برابر ستمی که بر او روا داشته می‌شود دادخواهی فعالانه نمی‌کند، جلوی ستم‌هایی که اورهان به تقلید از پدر و با مجوز وی روا می‌دارد نمی‌ایستد و کینه‌ و نفرتی در دل افراد خانواده نسبت به هم شکل می‌گیرد که دودمان همه را بر باد می‌دهد.
سمفونی مردگان را بخوانید، نه فقط یکبار، دست‌کم دوبار آن را بخوانید و از شیوه نگارش و جایابی مطالب و رفت و برگشت‌های معنی‌دار و زیبا لذت ببرید. حتی می‌توان از ابهام‌های داستان نیز لذت برد.
صدا و اجرای آقای پاکدل هم عاااالیییی بود.
فاطمه رحیمی
۱۴۰۱/۹/۱
داستان یک تراژدی مطلق و این از ابتدای داستان و نامش بخوبی مشخص است وروایتگر اوج تباهی ورنج مضاعف است زیرا نویسنده می‌خواهد اینگونه خلق کند وموفق می‌شود. در تجسم ذهن رنگی بجز سیاه وخاکستری گاهی هم رنگ‌های دیگر در غالب گل‌های یخ زده شکل نمی‌گیرد زمین یخ زده آسمان ابری سرخ دارد می‌خواهد برفی مدام است ببارد اگرچه سرزمین اشغال وسهم مردم قحطی غرور جمعی زیر بار سلطه واستعمار لگد مال شده است وافزون بر آن پدر خانواده دچار تعصب کورکورانه است وپدر مادر همان محبت ابراز نشده شان دو گانه است اگرچه اجاق خانه گرم ولی کانون محبت و نوازش سرد سرد است، ولی در فرهنگ ما شادی وغم به هم در است اگر چه در زمان داستان شادی عمق ندارد تولد هست ازدواج هست دورهمی خانوادگی هست تفریح هست ولی نویسنده این‌ها را مسکوت می‌گذارد زیرا داستان از لابلای ذهن‌های مشوش تعریف می‌شود شبحی از عشق روایت می‌شود زیرا عشق اسیر تردید است صدای خنده‌ای نمی‌آید ونه گریه‌ای که بیان احساس باشد وشورابی در بستری از مرگ توصیف می‌شود قلب مچاله شده و روزنه امیدی هم باز نمیشود بنا بر این اگرچه داستان می‌تواند عبرت آموز باشد ولی راهکاری خودمانی واراده‌ای برای تغییر مشاهده نمیشود پدر مخالف سر سخت تغییر است چون ورای آن را تاریک می‌بیند وکسی وچیزی نیست که او را از تاریکی برهاند در باره گوینده نظرم ممتنع است.
شهلا قربانی
۱۴۰۳/۶/۱۰
این کتاب بسیار دلنشین مسایل. مربوط به وقایع جنگ جهانی دوم را بیان کرده. هر چند گوشه‌ای از صدمات و آسیب‌های جنگ را عنوان نموده اما در بیان آن بسیار موفق بوده در وصف عاشقانه‌های آیدین و سورمه بسیار موفق بوده هر چند از زندگی آیدا و عاقبت سورمه کم عنوان کرده. اما واقعا درباره‌ی برداشت عده ای. ناآگاه از مذهب و سیاست آقای معروفی واقعا بی نظیر قلم زده. در بسیار از قسمت‌های داستان مخصوصا وقتی از محل فروش خشکبار یا خانه‌ی آقای آور هانیان صحبت می‌کند. خواننده خود را به واقع در آن مکان احساس میکند محله‌ها و کوچه‌های اردبیل. و روخانه‌ی شور آبی در آن زیبا وصف شده. هر چند تا مدت‌ها از سرنوشت افراد غمگین هستی و به آن‌ها فکر می‌کنی. من نحوه‌ی خواندن راوی و موسیقی متن را بسیار پسندیدم. توانایی استاد معروفی در نویسندگی بی نظیر است. هر چند شهر تاریخی اردبیل مسایل مهم دیگری برای وصف و شرح دارد که بر زندگی مردم تاثیر می‌گذارد.
📚الناز محمدی📚
۱۴۰۳/۴/۲۰
اول بگم که این کتاب جز معدود رمان های ایرانیه که توی دنیا به زبانهای دیگه (انگلیسی، آلمانی، عربی و …) هم ترجمه شده و توی سال ۲۰۰۱ برنده جایزه ادبی سورکامپ شده. داستان داره توی اردبیل اتفاق میافته، زمان خفگان و پراسترس واگذاری حکومت رضا شاه به پسرش و جنگ جهانی دومه که سربازهای روس ریخته بودن توی و ایران. عباس معروفی توی این کتاب با یه خانواده شش نفره، نمادی از کل جامعه رو به تصویر میشکه؛ پدر یه شخص مستبد با دانش کم اعتقاد زیاده (نماد افراد سنتی ایرانی). مادر نماد یه زن بدون تفکر و مطیع شوهر و پسرانشه و کاری جز اطاعت نمیکنه! آیدین و آیدا خواهر برادر دوقلویی هستن که دختر فقط راهش ازدواج و بچه دار شدنه. و آیدین نماد روشنفکریه، کتاب میخونه و خودش شعر میگه و میخواد مسیر خودشو پیدا کنه و زندگیشو بسازه. بین باورهای قدیمی خانواده و باورهای امروزی روشنفکری گیر کرده. اون نهایتا همرنگ جماعت نشد. اوج ظلم به آیدین اونجایی بود که پدرش همه کتابها و نوشته هاش رو آتیش میزنه! توی این خانواده برادر دیگه ای به اسم یوسف هس که از پشت بوم میافته و بدون اکت زمینگیر میشه و نماد بدبختی های آدم توی زندگیه. و پسر ته تغاری اورهانه که خیلی مثل باباشه و سقف آرزوهاش خیلی کوتاهه! راستشو بگم خطی نبودن داستان و تغییر راوی های مختلف طول کتاب کمی اذیتم کرد و باید با حصوله و دقت میخوندم تا درکش کنم. کتاب به خاطر اسم سمفونی توی کتاب، به جای فصل، مومان داره، که توی موسیقی موومان بخشی هست که تنهایی معنی داره. ولی کنار بقیه موومانها کامل میشه. کتاب خیلی خوبی بود. فضای دردناک، تیره و واقعیه داشت.
فاطمه غضنفری
۱۴۰۳/۳/۷
کتاب در یک کلام فوق العاده بود شنیدم کتاب را غمناک دونستند و برای آدم‌های افسرده نخوندن آن را تجویز کردند اما چنین نیست کتاب حقیقت خالص دنیای واقعی است دنیایی که امیدهای واهی، انتظار برای معجزه بیشتر به سراب شبیه هستند و توانایی پذیرش واقعیات زندگی در کمتر فردی دیده میشه باید آموخت که دنیا در چگونه واقعیت هست باید بی رحمیش را شناخت تا توانایی پذیرش را پیدا کنیم اینکه همه کتاب‌ها با پایان خوش تمام بشه که فایده نداره چندتا زندگی در اطرافمون می‌شناسیم که با خوشبختی تام سمری بشوند اگر در این کتاب‌ها یاد نگیریم که همیشه همه چیز بر وفق مراد نیست پس کی و کجا بیاموزیم. ایا پدر‌هایی چون پدر آیدین در جامعه کم میبینیم، اگر فرزندان چنین پدرانی نتوانند یاد بگیرند که در عین حال که دنیا با بدترین وضع به اون‌ها شلاق میزنه اون‌ها باید وضعیتی که نمی‌توانند عوض کنند را بپذیرند امابه زندگی ادامه دهند، اوضاع بدتری پیدا می‌کنند تلخی را باید پذیرفت تلخی که قابل تغییر نیست نباید دنبال معجزه برای تغییرش بود پدر سخت گیر و تعصبی و موضوعات مشابه تلخی هست که قابل تغییر نیست باید پذیرفت باید راهی برای ادامه زندگی پیدا کرد کتاب به هیچ عنوان غمگین نیست روایت زندگی خیلی از فرزندان ایران با پدران متعصب هست اگر نام غمگین ب این کتاب بگذاریم برای خیلی زندگی‌ها باید نام غم بگذاریم و این ممکن نیست
farshid safa
۱۴۰۱/۸/۲۶
اولین اثر مهم عباس معروفی هست و من هم اولین اثری بود که ازین نویسنده میخوندم. اول کتاب فکر میکردم که با گویش حسین پاکدل عزیز که کمی اهسته روایت میکند خسته کننده میشود اما وقتی به گویش عادت میکنی ووارد داستان میشوی خیلی هم جذاب میشود. داستان غم انگیز سمفونی مردگان که در سالهای دهه بیست و در زمان جنگ جهانی دوم رخ میدهد داستان خانواده متمول و مرد سالاری را نشان میدهد که بنا به تعصبات و رسم ورسومات مزخرف ولی قدرتمند آن روزگار درگیر میباشد. پسر فرهیخته خانواده آیدین، چندین بار در داستان میشکند، خرد میشود و در انتها دیگر توانی برای ادامه دادن نمی‌یابد. پسر اخر که نماد ادم خود شیرین و نون به نرخ روز خور است اما به هر وسیله‌ای خود را در دل پدر جا میکند و پس از فوت او بدنبال تصاحب همه ثروت پدر است. وقایع این داستان وضعیت خانواده‌های متعصب روزگار قدیم ایران و البته گاها در زمان حال را به شیوه‌ای عالی بیان میکند و از دل خون فرزندان و زنان اسیر در بند توهمات مرد خانواده میگوید. و در انتها کتاب بسیار جذاب و گیرایی می‌باشد ولی ایکاش باصدای دو نفر موجود می‌بود این اثر
فاطمه خجسته
۱۴۰۱/۶/۲۲
کتاب حزن انگیزی هست که نویسنده با دیدی موشکافانه و دقیق، به عمق اختلاف در نوع نگاه به زندگی و انتخاب‌های فردی، در بستر یک خانواده پرداخته و این اختلافات خانوادگی رو تا حدی هم به سطح وقایع اجتماع اطراف شخصیت‌های داستان، بسط داده.
نویسنده تا حد مطلوبی پیامدهای زیر سقف یک خانه، در مقابل هم قرار رو و
گرفتن تا از هم پاشیده شدن شیرزاه‌ی خانواده، با جزییات ذره ذره به تصویر کشیده.
نویسنده تسلط خوبی به بافت خانواده‌های مردسالار و سلطه‌گر داره و جرقه‌های اساسی از هم گسیختگی یک خانواده و دلایل گسترده و عمیق‌تر شدن گسل‌های عاطفی درونیش رو در چگونگی برگزار شدن جشن عروسی آیدا و یا در به آتش کشیده شدن اشعار و مدارک تحصیلی آیدین توسط پدرش و برادرش اورهان، بسیار موفق به تصویر کشیده.
بطور کلی درون مایه‌ی این داستان، به سبک زندگی سنتی، نگرش متعصبانه‌ و اثرش بر زندگی افراد تا پیامدهای غیرقابل جبران کنترل فرزندان و جلوگیری از دنبال کردن علایقشون و سلطه‌گری، خلاصه میشه.
مثال‌هایی از چنین زندگی‌هایی در سریال‌هایی مانند پدرسالار، با رویکرد مثبت‌تری به نمایش در اومده و احتمالا بسیاری از وقایع این کتاب، مشابه خاطرات کسانی هست که با وجود مخالفت خانواده، به دنبال شعر، موسیقی و... رفتند.
کتاب ارزشمندی از جهت روانشناختی خانواده‌های سنتی و کنترل‌گر به منظور درک پیچیدگی‌های درونیش هست. در فضای این داستان، این وقایع، ماهرانه، به شیوه‌ی اثرگذار و برانگیزاننده‌ی عقل و احساس به رشته‌ی تحریر در اومده. مطالعه‌ی این کتاب از منظر روانشناسی به منظور شناخت طرحواره کلی از شرایط زندگی شخصیت‌های داستان، درک فشارهای روحی و روانی که تحمل کردند، مفید هست و شاید بتوونه راه حل‌های بومی‌تری رو برای فرار از تله‌های زند
Greasy Pinky Toe
۱۳۹۸/۹/۲
حقیقتا نظر آنچنان واضحی درباره کتاب ندارم!!! به نظرم کتاب، مدیوم اشتباهی برای درک هرچه تمام‌تر این داستانه! داستانش از یه جایی بسیار قابل پیش‌بینیه و از همون ابتدا داستان تا حدی قابل حدس زدنه و در ادامه هم چیز خاصی برای ارائه در زمینه قصه‌گویی نداره و بیش‌تر داستان از یه جایی فقط به کامل کردن قوس و شخصیتی کاراکترها اختصاص پیدا می‌کنه. به همین دلیل هم شخصیت پردازی برخی از کاراکترها که محبوب خود نویسنده هم هستند، به طرز اعجاب انگیزی مریض می‌شه گفت بی‌نقصه و لحظه لحظه -با این‌که لزوما شاید تجربه‌ی مشابهی با اتفاقات نداشته باشیم- احساس هم‌ذات پندری می‌کنیم. اما بقیه کاراکترها که زیاد محبوب نویسنده نیستند گویا، بی‌سر و ته وارد قصه می‌شن و بعد غیب می‌شن و مورد جفای قلم قرار می‌گیرن. اما آقای معروفی در زمینه فضاسازی و موتیف‌نگاری به طرز قابل تحسینی سنجیده عمل می‌کنن. فرم کلی داستان به گونه‌ای است که گاهی تصور می‌شه که انگار نویسنده به جای قلم در دست، دوربین بر شانه دارد و در صحنه می‌رقصد و طنازی می‌کند! به همین دلیل در ابتدا گفتم که نوشته و کتاب، آنچنان حق داستان را ادا نمی‌کند و فیلم و تصویر، در دستان یک فیلمساز خلاق، نتیجه بهتری می‌آفرید. اما این خود، تحسین نویسنده را باز به دنبال دارد؛ چراکه آفرینش صحنه به واسطه نوشتن، کاری به مراتب سخت‌تر است و بسته به ذهن و قوه تخیل مخاطب، تأثیرات مختلفی به همراه دارد.
رضا معروفی
۱۴۰۲/۱۱/۱۲
کتاب خوبی بود ولی می‌توانست بهتر از این باشد، به نظر من قوه‌ی تخیل مرحوم معروفی بسیار قوی بوده ولی در ساخت و پرداخت و به رشته‌ی تحریر درآوردن آن ضعف‌های زیادی دارد به خصوص در نیمه دوم کتاب، معروفی در نگارش این کتاب زمان را به صورت سیال درآورده است و مرتب زمان را به پس و پیش کشیده است ولی به خوبی آن نتوانسته را به هم مرتبط سازد و ضعف بزرگ او در همین امر است و برای همین خواننده باید با کنجکاوی و قوه‌ی تخیل خود آن‌ها را به هم مرتبط سازد تا تفهیم شود. معروفی اگر داستانش را به صورت خطی تعریف و نگارش می‌کرد داستان او گیرایی و جذابیت بیشتر و بهتری پیدا می‌کرد. اگر چه نویسنده قلم بسیار توانایی داشته است ولی به نظر من در این داستان قلم مرحوم معروفی از فکر و ذهن خود معروفی جامانده است و قسمت‌های کلیدی از قصه در همان تخیلش باقی مانده و با خود او مدفون شده است. روحش شاد و یادش تا همیشه گرامی باد
مشاهده همه نظرات 699

راهنمای مطالعه کتاب صوتی سمفونی مردگان

برای دریافت کتاب صوتی سمفونی مردگان و دسترسی به هزاران کتاب الکترونیک و کتاب صوتی دیگر و همچنین مطالعه معرفی کتاب‌ها و نظرات کاربران درباره کتاب‌ها لازم است اپلیکیشن کتابراه را نصب کنید.

کتاب‌ها در اپلیکیشن کتابراه با فرمت‌های epub یا pdf و یا mp3 عرضه می‌شوند.